Jag handlar mina cigg (fyyyy, jaaaa, jag röker) på ett litet ställe i Angered centrum, där jag kan köpa billigare EU-ciggaretter. Igår köpte jag ett märke som smakade enbart parfym så idag gick jag tillbaka med dessa för att byta dem. Jag skojar inte men när jag kom in dit stod det fyra ungdomar framför mig och alla fyra köpte dessa FÖRBANNADE energidrickor. Jag ville snacka ifred med försäljaren om mina cigg, så jag lät flera som kom in gå före mig och ingen köpte något annat än energidricka. Jag var där inne i drygt tre minuter och kunde räkna till åtta sålda burkar till bara ungdomar...den kylen måste nog fyllas på flera gånger om dagen, har jag en känsla av. Jag har lust att skrika rakt ut varenda gång: - SLUTA DRICK DET DÄR GIFTET! Inte bara en socker- och koffeinkick - ditt hjärta tar så mycket stryk att det kommer sluta illa om du inte lägger ner!
På Facebook tipsar en av mina vänner att ge svårväckta barn en eller två klunkar coca-cola för att få upp dem ur sängen, ett tips från skolsköterskan. Eh, va?
Färgämnen, alkohol, socker, koffein, tillsatser som vi inte ens vet finns osv...ge ungen en sockerbit och en koffeintablett om det ska vara ett måste.
Nä, nog finns det bättre alternativ för att väcka tonåringar, eller? Hittade faktiskt en blogg på svenska om vad det faktiskt är för något i just Coca-cola här:
COCA COLAS HEMLIGA RECEPT
tisdag 27 mars 2012
Ryggen brakat!
Drar iväg till yogan i söndags och inleder fas två. Vi var bara åtta deltagare och det var riktigt skönt faktiskt att inte ha så många i lokalen som det brukar vara. Hade intagit en mugg med äggmjölk innan jag åkte iväg och jag var inte hungrig alls efter det. Minska på grädden är mitt uppdrag nu för att se om det gör någon skillnad på vågen. Det är inte jättegott att dra ner på grädden i kaffet men jag dör inte och jag tror att det inte är helt fel att minska på kaffekonsumtionen också med tanke på det beroendebeteende jag har.
Jag hade lite ont i korsryggen innan jag började yogapasset och något hände under träningen för när jag skulle sätta mig upp efter den avslutande meditationen så hade jag jätteont. Nu är jag stel som ett kylskåp och har ordentligt ont. Det beror ju inte på yogan men däremot triggade det igång det. Det var många år sedan jag hade så här ont. Men ja, det går väl över!
På spårvagnen sätter sig min ena granne framför mig och vi börjar prata och som alltid när jag träffar henne så börjar hon prata om bantning och mat och hur mycket hon tränar men ändå inte går ner i vikt. Jag har haft det här samtalet många gånger med henne om att hon borde skippa fettfobin och bli kolhydratfobisk istället men hon fattar nog inte riktigt det där. Hon är ju så duktig, äter bara grovt bröd och godis bara ibland... ha ha ha ha! Ja, det är inte lätt att upplysa om personen inte lyssnar riktigt och förklara hur insulin och socker påverkar hela hennes system är inget man gör på en spårvagn. Hon berättade att maken kräver både bröd, ris och godis i huset och att han skriker på henne när hon inte gör som han vill, så det är ju inte så himla lätt att ändra på matvanorna då heller. Hon klagar över hur stor mage han har och hur han glufsar i sig en massa saker.
När jag säger att hon måste ju inte äta allt som hon lagar så säger hon att men jo...man måste ju äta godis ibland! Jag bara tittar på henne och frågar varför hon måste det?
Snacket om att unna sig och att ibland måste man väl få äta socker, så blir jag lite rabiat och svarar oftast:
- Varför då?
Argumenten är olika men ofta handlar det om att "leva livet". Jag kan ärligt säga med den insikt jag själv fått genom att bryta mitt sockerberoende att jag lever livet mer nu än jag gjorde innan när jag "unnade mig" kakor, glass, godis och annat som var fullt med socker och kolhydrater. Att inte äta socker-knark är för mig rena livet!
Någon undrar säker om jag aldrig blir sugen på godis och jodå, det kan jag bli vid vissa tillfällen när affärerna skyltar med sådant godis som just jag är svag för. Till jul och nyår kommer ju tex marsipangodis doppade i choklad och det är ibland jättejobbigt men jag vänder på skallen åt andra hållet. Bara tanken på hur jag skulle må om jag faktiskt skulle först köpa det och sedan äta det, skrämmer mig så mycket att jag kan låta bli. Vissa kakor kan trigga mig också eller tårtor...men jag vet vad som händer om jag faller för mitt beroende igen, om så bara för en enda gång.
Igår blev jag väldigt hungrig under kvällen när jag jobbade, något som jag sällan blir. Kan bero på att jag inte druckit kaffe med grädde i, innan som gör mig mätt. Sprang iväg till Burger King med tanken att fråga om man kunde få en hamburgare utan bröd.
- Jo, det var inga problem!
Ser killen som gör ordning "min" hamburgare:
Han tar ut en hamburgare ur en låda med försteka och slänger in den i en micro, lägger den i en plastförpackning och en skiva ost över och tar ketchupflaskan och .... STOPPPPPP! Hm, försent..ah, lite ketchup dör jag väl inte av. På med några tunna skivor ättiksgurka och lök. Färdigt! - Hallå, jag vill ha sallad också! - Åh, du vill ha sallad! Han slänger på en näve med lite halvvissen sallad på.
Kostnad: 52 kr
Tur man är gastric-by-pass-opererad så man blir mätt på typ ingenting....
Går nog in på 7Eleven nästa gång och köper en bit ost...
Jag hade lite ont i korsryggen innan jag började yogapasset och något hände under träningen för när jag skulle sätta mig upp efter den avslutande meditationen så hade jag jätteont. Nu är jag stel som ett kylskåp och har ordentligt ont. Det beror ju inte på yogan men däremot triggade det igång det. Det var många år sedan jag hade så här ont. Men ja, det går väl över!
På spårvagnen sätter sig min ena granne framför mig och vi börjar prata och som alltid när jag träffar henne så börjar hon prata om bantning och mat och hur mycket hon tränar men ändå inte går ner i vikt. Jag har haft det här samtalet många gånger med henne om att hon borde skippa fettfobin och bli kolhydratfobisk istället men hon fattar nog inte riktigt det där. Hon är ju så duktig, äter bara grovt bröd och godis bara ibland... ha ha ha ha! Ja, det är inte lätt att upplysa om personen inte lyssnar riktigt och förklara hur insulin och socker påverkar hela hennes system är inget man gör på en spårvagn. Hon berättade att maken kräver både bröd, ris och godis i huset och att han skriker på henne när hon inte gör som han vill, så det är ju inte så himla lätt att ändra på matvanorna då heller. Hon klagar över hur stor mage han har och hur han glufsar i sig en massa saker.
När jag säger att hon måste ju inte äta allt som hon lagar så säger hon att men jo...man måste ju äta godis ibland! Jag bara tittar på henne och frågar varför hon måste det?
Snacket om att unna sig och att ibland måste man väl få äta socker, så blir jag lite rabiat och svarar oftast:
- Varför då?
Argumenten är olika men ofta handlar det om att "leva livet". Jag kan ärligt säga med den insikt jag själv fått genom att bryta mitt sockerberoende att jag lever livet mer nu än jag gjorde innan när jag "unnade mig" kakor, glass, godis och annat som var fullt med socker och kolhydrater. Att inte äta socker-knark är för mig rena livet!
Någon undrar säker om jag aldrig blir sugen på godis och jodå, det kan jag bli vid vissa tillfällen när affärerna skyltar med sådant godis som just jag är svag för. Till jul och nyår kommer ju tex marsipangodis doppade i choklad och det är ibland jättejobbigt men jag vänder på skallen åt andra hållet. Bara tanken på hur jag skulle må om jag faktiskt skulle först köpa det och sedan äta det, skrämmer mig så mycket att jag kan låta bli. Vissa kakor kan trigga mig också eller tårtor...men jag vet vad som händer om jag faller för mitt beroende igen, om så bara för en enda gång.
Igår blev jag väldigt hungrig under kvällen när jag jobbade, något som jag sällan blir. Kan bero på att jag inte druckit kaffe med grädde i, innan som gör mig mätt. Sprang iväg till Burger King med tanken att fråga om man kunde få en hamburgare utan bröd.
- Jo, det var inga problem!
Ser killen som gör ordning "min" hamburgare:
Han tar ut en hamburgare ur en låda med försteka och slänger in den i en micro, lägger den i en plastförpackning och en skiva ost över och tar ketchupflaskan och .... STOPPPPPP! Hm, försent..ah, lite ketchup dör jag väl inte av. På med några tunna skivor ättiksgurka och lök. Färdigt! - Hallå, jag vill ha sallad också! - Åh, du vill ha sallad! Han slänger på en näve med lite halvvissen sallad på.
Kostnad: 52 kr
Tur man är gastric-by-pass-opererad så man blir mätt på typ ingenting....
Går nog in på 7Eleven nästa gång och köper en bit ost...
söndag 25 mars 2012
Tonfisksallad
Fördomarna kring LCHF är ju rätt klassiska: Vi lever på smör och bacon...så att göra en sallad är väl rätt omöjligt? *ironisk*
Vem vill vara utan grönsaker? Jag kan inte det iallfall!
Det här hamnade i min tonfisksallad, förutom tonfisk i VATTEN! (Köp inte den med olja av den enkla anledningen att oljan är rena skitoljan i burkarna). Ägg och ostkuber hamnar också i mina sallader.
Till detta gör jag min "berömda" Gucca - en salladssås med avakado.
Ta hälften majonäs, hälften av tex gräddfil eller yoghurt eller cremefraiche.
Mixa först avakado och vitlök, Svartpeppar, salt, citronsaft och lite curry.
Blanda mixen med majonäsen och gräddfilen. Klart!
Man kan byta ut avakadon mot vad man vill, tex Blåmögelost, pesto, curry, dill eller vad du nu tycker passar bäst till det du ska äta.
Vem vill vara utan grönsaker? Jag kan inte det iallfall!
Det här hamnade i min tonfisksallad, förutom tonfisk i VATTEN! (Köp inte den med olja av den enkla anledningen att oljan är rena skitoljan i burkarna). Ägg och ostkuber hamnar också i mina sallader.
Till detta gör jag min "berömda" Gucca - en salladssås med avakado.
Ta hälften majonäs, hälften av tex gräddfil eller yoghurt eller cremefraiche.
Mixa först avakado och vitlök, Svartpeppar, salt, citronsaft och lite curry.
Blanda mixen med majonäsen och gräddfilen. Klart!
Man kan byta ut avakadon mot vad man vill, tex Blåmögelost, pesto, curry, dill eller vad du nu tycker passar bäst till det du ska äta.
Kött och kålrotsgryta
Kålrot är inte jättemycket kolhydrater i så någon gång då och då lagar jag mat med denna rot i. Ungarna gillar det också.
Jag är ju lite Kajsa Varg så jag tar det jag har hemma eller är sugen på och den här gången blev det:
Kålrot (tärnad)
Lök
Vitlök
Stjälkselleri
Champinjoner
Skinstekskött
Kryddat med Örter, salt, peppar och efter att ha fräst först kött och sedan grönsakerna, fick det puttra i lite vatten och creme fraiche.
Gott i gottgott!
Jag är ju lite Kajsa Varg så jag tar det jag har hemma eller är sugen på och den här gången blev det:
Kålrot (tärnad)
Lök
Vitlök
Stjälkselleri
Champinjoner
Skinstekskött
Kryddat med Örter, salt, peppar och efter att ha fräst först kött och sedan grönsakerna, fick det puttra i lite vatten och creme fraiche.
Gott i gottgott!
Äggmjölk - alternativet till grädde
Jag har undvikit det sedan jag började - äggmjölken - för det lät så himlans knasigt att dricka varmt vatten med ägg och fett.
Jag dricker väldigt mycket kaffe, nästan upp mot 10 koppar om dagen om jag är hemma och inte har så mycket för mig. (Glad att jag börjar jobba heltid snart) Det här är väl också ett typiskt missbruksbeteende, man överäter något eller som i mitt fal överdricker något, som kaffe. Alla läskedrycksjunkies där ute som man förfasar sig över när man får veta att de dricker flera liter om dagen gör ju samma sak. Nu är det ju inte särskilt mycket socker i just kaffe men...grädde och mjölk har ju mjölsocker och det är ju bara att inse - jag missbrukar mjölksocker istället. I höstas slutade jag med alla sockerersättningar men började då istället hälla i grädde i kaffet, mycket mer än förut. Kaffet vart ju så bäskt utan! Samtidigt stod ju vågen still också och jag tänkte att NU ska det väl vara fan om jag inte börjar tappa kilon istället. Jag gick ner fyra kilo på ett kick och sedan blev det stopp igen. Gav mig ut på lchf-bloggarna och kunde konstatera att det fanns flera kommentarer om just grädde och att många inte gick ner i vikt när de hade grädde i kosten. Jag har varit medveten om det här men inte riktigt velat ta till mig det. Äggmjölken kommenterades som ett bra alternativ och jag bestämde mig för att nu måste jag nog faktiskt testa denna mystiska dryck:
Jag tog två ägg i en hög plastmugg och mixade dem med lite kanel, kokade upp 2,5 dl vatten med hälften cocosolja och hälften smör (ca 50 gram), hällde det i äggmixen och mixade. Smakade...
Det smakar i princip grädde. Hällde upp en kopp kaffe och hällde ner äggmjölken i kaffet och jodå, det funkar!
Jag kommer ha grädde i matlagningen i fortsättningen men nu får det vara slut med det i kaffet. Såg att man kan smaksätta äggmjölken med pulverkaffe så det kan ju vara alternativet på morgonen, som frukost. Jag lär ju bli mätt på det också! Perfekt start innan man ska till jobbet, tex.
Idag börjar omgång två på Hatha yoga också och när jag väl börjar få en lön regelbundet ska jag registrera mig på Sportlife och börja Zumba.
Nu ska de sista kilona bort!
Jag dricker väldigt mycket kaffe, nästan upp mot 10 koppar om dagen om jag är hemma och inte har så mycket för mig. (Glad att jag börjar jobba heltid snart) Det här är väl också ett typiskt missbruksbeteende, man överäter något eller som i mitt fal överdricker något, som kaffe. Alla läskedrycksjunkies där ute som man förfasar sig över när man får veta att de dricker flera liter om dagen gör ju samma sak. Nu är det ju inte särskilt mycket socker i just kaffe men...grädde och mjölk har ju mjölsocker och det är ju bara att inse - jag missbrukar mjölksocker istället. I höstas slutade jag med alla sockerersättningar men började då istället hälla i grädde i kaffet, mycket mer än förut. Kaffet vart ju så bäskt utan! Samtidigt stod ju vågen still också och jag tänkte att NU ska det väl vara fan om jag inte börjar tappa kilon istället. Jag gick ner fyra kilo på ett kick och sedan blev det stopp igen. Gav mig ut på lchf-bloggarna och kunde konstatera att det fanns flera kommentarer om just grädde och att många inte gick ner i vikt när de hade grädde i kosten. Jag har varit medveten om det här men inte riktigt velat ta till mig det. Äggmjölken kommenterades som ett bra alternativ och jag bestämde mig för att nu måste jag nog faktiskt testa denna mystiska dryck:
Jag tog två ägg i en hög plastmugg och mixade dem med lite kanel, kokade upp 2,5 dl vatten med hälften cocosolja och hälften smör (ca 50 gram), hällde det i äggmixen och mixade. Smakade...
Det smakar i princip grädde. Hällde upp en kopp kaffe och hällde ner äggmjölken i kaffet och jodå, det funkar!
Jag kommer ha grädde i matlagningen i fortsättningen men nu får det vara slut med det i kaffet. Såg att man kan smaksätta äggmjölken med pulverkaffe så det kan ju vara alternativet på morgonen, som frukost. Jag lär ju bli mätt på det också! Perfekt start innan man ska till jobbet, tex.
Idag börjar omgång två på Hatha yoga också och när jag väl börjar få en lön regelbundet ska jag registrera mig på Sportlife och börja Zumba.
Nu ska de sista kilona bort!
fredag 23 mars 2012
LCHF:s fyra faser..eller kanske fler?
Jag är med i flera diskussionsgrupper på Facebook som handlar om just LCHF och ser att många "nybörjare" bara räknar kolhydrater och tänker att de kan äta hur mycket fett och proteiner som helst, bara det är lågt kolhydratvärde i det.
Jag började inse att det finns olika faser av LCHF ( ingen nyhet men ändå...) och började fundera på hur jag själv har ändrat mig.
Jag har kommit fram till att det finns olika faser i det här:
Var hos handkirurgen och fick beskedet att jag skulle opereras, vilket jag inte ville och alternativet var ett enda:
GÅ NER I VIKT! Det var den 15 september 2010.
Då började jag på allvar ge mig in i LCHF-svängen. Jag läste på mer och sökte på bloggar och nätet vad och hur jag skulle äta. Nu var det inte 20g/100g som gällde utan 5 gram kolhydrater/100 gram. Jag gick ner 15 kg på ett halvår och på våren 2011 började jag läsa på om hur jag kunde hjälpa andra med samma problem. Då hittade jag Andreas Eenfeldts hemsida www.kostdoktorn.se Beställde hans bok och började läsa om den artegna födan och vad alla tillsatser och dolt socker gör med våra kroppar. Jag lärde mig om insulinresistens och i nästa anda kom även insikten om sockermissbruket in. Jag visste att jag var sockernarkoman eller matmissbrukare, som jag brukar kalla det. Nu började jag förstå att jag lurade mig själv med sockerersättningar och även det dolda sockret i vissa matvaror.
Nu började jag läsa innehållsförteckningarna på maten och inte bara kolhydratnivån. Det var då jag började bli irriterad över att det inte ens gick att köpa en bit skinka utan att hitta socker, glukossirap och andra tillsatser i.
Genom mitt bloggande, bokläsande och bloggläsande av andra inom LCHF började jag inse att det fanns något ännu mer viktigt än att bara gå ner i vikt - det som gör oss sjuka - tillsatser!
Fas 3
Nu åkter Suketterna ut, den sockrade yoghurten och rapsoljan. Började köpa cocosolja och riktigt smör istället för det flytande margarinet med smör och rapsolja. Började äta mer ägg, istället för filmjölk och yoghurt. Testade Stevia och Sukrin som inte föll mig i smaken och bestämde mig för att jag skulle bli fri från mitt sockerberoende på riktigt. Viktnedgången stannade av också så jag tänkte att det var en av orsakerna till att jag inte gick ner mer i vikt. (Totalt ca 35 kg)
Nu blev även mina barn inblandade i mina matvanor och de hojtade mer och mer om att MIN mat var mycket godare än deras. När Adam blev akut sjuk i magkatarr så blev det stopp med spannmål för hans del och argumentet var tydligt efter att ha läst Pål Jåbakks inlägg om spannmålen och vad de gör med tarmarna. Jag förstod då också att även frön skadar tarmen och det tydligaste tecknet på att jag inte klarar fibrer ens från frön (linfrön, pumpafrön, solrosfrön) var när jag bakade LCHF-bröd och magen jäste mer än brödet. Även fibrex gör att jag blir gasig. Så jag har slutat med att baka lchf-bröd mer än vid ytterst få tillfällen.
Fas 4
Läser mer och mer om tillsatser och lär mig om karragenan, ftalater, flour, e-nummer osv och ut åker mina svarta plastbestick, flourtandkrämen, den billiga grädden och blir mer och mer förbannad på både livsmedelsindutrin och läkemedelsindustrin som har ett enda mål - att tjäna pengar, även om "kunderna" dör.
Nu börjar jag försöka omge mig med mer och mer giftfritt och ekologisk mat och saker omkring mig. Det är inte bara det man stoppar i sig som man får problem med utan även sakerna omkring oss som vi har i våra hem.
Vikten står där den står men att gå tillbaka till den mat som både gjort mig sjuk och fet - aldrig! Även om jag inte går ner ett gram mer i hela mitt liv.
Fas 5
Här är mitt drömscenario:
Att äta och leva ekologiskt och ha råd med det!
Det kommer mera, med andra ord...
Jag började inse att det finns olika faser av LCHF ( ingen nyhet men ändå...) och började fundera på hur jag själv har ändrat mig.
Jag har kommit fram till att det finns olika faser i det här:
Jag utgår från de förändringar jag själv har gått igenom, tills idag. Det kommer säkerligen flera faser för mig med men till fas fyra har jag kommit.
Fas 1:
Jag började läsa tidningsartiklar om lågkolhydratmat för över sju år sedan och funderade lite på om det kunde vara ett alternativ till den evinnerliga kampen mot fettet och kalorierna. Jag köpte Doktor Atkins bok på engelska och läste hela boken för att förstå sambandet mellan insulin, kolhydrater, fett och proteiner innan för att förstå hur det hela hängde ihop.
Utifrån den kunskapen bestämde jag mig för att inte äta något som innehöll över 20 gram kolhydrater/ 100 gram.
Minns första gången jag skulle handla och läste mig igenom halva utbudet av matvaror, vad som hade lågt kolhydratinnehåll och inte. Det tog några timmar!
Jag bytte ut sockret mot Suketter, som jag använde friskt i både mjölkprodukter och annat. Ibland köpte jag någon "kaka" med lågt kolhydratinnehåll men hade inga tankar på tillsatser eller dolt socker...Jag kände med en gång skillnad på både mage och kropp. Jag gick ner ca 15 kg på några månader och var jätteglad och stolt. Vid jul tyckte jag att jag kunde ta en veckas uppehåll för att sedan återgå till Atkins. Det gick inte! Det tog nästan 1,5 år innan jag fick igång det igen. Då var det min systers bröllops som blev själva moroten för att hålla mig från kolhydraterna. Då höll jag mig i ca 8 månader och gick ner ca 25 kg. Jag tyckte om mig själv och mådde toppen...ända till jul...och så där höll jag på. Några månader Atkins och några månader slarv, upp till över ett år. Och ja, vikten pendlade upp och ner, även om det tog längre tid att gå upp igen än det brukar göra när man avslutar en svältkur på lite kalorier och fett.
Fas 2
Jag började få allvarliga fysiska problem med min övervikt, hade ont i höfter, knän och fötter. Fick karpatunnelsyndrom i handen och led av sömnbrist och återkommande magbesvär som även resulterade i andra åkommor som Förmaksflimmer.Var hos handkirurgen och fick beskedet att jag skulle opereras, vilket jag inte ville och alternativet var ett enda:
GÅ NER I VIKT! Det var den 15 september 2010.
Då började jag på allvar ge mig in i LCHF-svängen. Jag läste på mer och sökte på bloggar och nätet vad och hur jag skulle äta. Nu var det inte 20g/100g som gällde utan 5 gram kolhydrater/100 gram. Jag gick ner 15 kg på ett halvår och på våren 2011 började jag läsa på om hur jag kunde hjälpa andra med samma problem. Då hittade jag Andreas Eenfeldts hemsida www.kostdoktorn.se Beställde hans bok och började läsa om den artegna födan och vad alla tillsatser och dolt socker gör med våra kroppar. Jag lärde mig om insulinresistens och i nästa anda kom även insikten om sockermissbruket in. Jag visste att jag var sockernarkoman eller matmissbrukare, som jag brukar kalla det. Nu började jag förstå att jag lurade mig själv med sockerersättningar och även det dolda sockret i vissa matvaror.
Nu började jag läsa innehållsförteckningarna på maten och inte bara kolhydratnivån. Det var då jag började bli irriterad över att det inte ens gick att köpa en bit skinka utan att hitta socker, glukossirap och andra tillsatser i.
Genom mitt bloggande, bokläsande och bloggläsande av andra inom LCHF började jag inse att det fanns något ännu mer viktigt än att bara gå ner i vikt - det som gör oss sjuka - tillsatser!
Fas 3
Nu åkter Suketterna ut, den sockrade yoghurten och rapsoljan. Började köpa cocosolja och riktigt smör istället för det flytande margarinet med smör och rapsolja. Började äta mer ägg, istället för filmjölk och yoghurt. Testade Stevia och Sukrin som inte föll mig i smaken och bestämde mig för att jag skulle bli fri från mitt sockerberoende på riktigt. Viktnedgången stannade av också så jag tänkte att det var en av orsakerna till att jag inte gick ner mer i vikt. (Totalt ca 35 kg)
Nu blev även mina barn inblandade i mina matvanor och de hojtade mer och mer om att MIN mat var mycket godare än deras. När Adam blev akut sjuk i magkatarr så blev det stopp med spannmål för hans del och argumentet var tydligt efter att ha läst Pål Jåbakks inlägg om spannmålen och vad de gör med tarmarna. Jag förstod då också att även frön skadar tarmen och det tydligaste tecknet på att jag inte klarar fibrer ens från frön (linfrön, pumpafrön, solrosfrön) var när jag bakade LCHF-bröd och magen jäste mer än brödet. Även fibrex gör att jag blir gasig. Så jag har slutat med att baka lchf-bröd mer än vid ytterst få tillfällen.
Fas 4
Läser mer och mer om tillsatser och lär mig om karragenan, ftalater, flour, e-nummer osv och ut åker mina svarta plastbestick, flourtandkrämen, den billiga grädden och blir mer och mer förbannad på både livsmedelsindutrin och läkemedelsindustrin som har ett enda mål - att tjäna pengar, även om "kunderna" dör.
Nu börjar jag försöka omge mig med mer och mer giftfritt och ekologisk mat och saker omkring mig. Det är inte bara det man stoppar i sig som man får problem med utan även sakerna omkring oss som vi har i våra hem.
Vikten står där den står men att gå tillbaka till den mat som både gjort mig sjuk och fet - aldrig! Även om jag inte går ner ett gram mer i hela mitt liv.
Fas 5
Här är mitt drömscenario:
Att äta och leva ekologiskt och ha råd med det!
Det kommer mera, med andra ord...
torsdag 22 mars 2012
Mellanfilens land
Är "ledig" idag och nu när jag redan blivit lovad ett arbete, då dyker det upp förfrågningar om intervjuer för andra jobb jag har sökt! Lite som när man väl hittar en man som man blir kär i - då står friarna på kö! :-D
Hade ingen grädde hemma och var tvungen att gå ner till ICA för att handla lite innan frukost. När jag kom till mejeriavdelningen plockade jag till mig en liter grädde och en dunk med Åsedas gammeldags mjölk. Jag är hungrig, då jag inte har ätiti något och blir sugen på Långfil (min nya last). Framför långfilen står en somaliska och ser väldigt sökande ut och jag frågar vad hon letar efter. Det är ju inte lätt, ens för en svenskfödd att hitta vad man ska ha bland allt utbud. Hon svarar att hon inte hittar någon Mellanfil och vet inte vad hon ska ta istället...
KUNDE JAG LÅTA BLI???
NÄÄÄ! :-)))
- Men ta riktig fil istället, säger jag.
- Njae, jag vill inte äta mycket fett, svarar hon.
Jag går ju igång direkt och berättar lite kort att jag gått ner 35 kg på att äta fett och undvika socker. Hon skrattar lite generat och jag ser ju på henne att hon aldrig hört något så tokigt. Men jag skojar lite och säger: Ja, du ser ju hur stor min jacka är! Fladdrar lite och går iväg.
Möter henne igen strax efter på väg till kassan och hon ler och säger att hon valde riktig filmjölk. Åh, så gullig hon är! Tittar ner i hennes matvagn och tar upp hamburgerbrödet och visar hur hon ska tänka på att inte ge sina barn härdade fetter (vegetabilska oljor på raps står det på innehållsförteckningen). Bredvid hambugerbröden ligger det några tvåliters....mellanmjölk och fyra tvåliters läskedryck.
- Jo, men ibland måste man väl få dricka lite läsk, tycker hon...jo, men fyra tvålitersflaskor är ju ganska mycket! Jag vet ju inte hur många barn hon hade, men ändå. Jag ger henne mitt visitkort och rekommenderar henne att läsa länkarna som finns på min hemsida. För det är mycket nytt som man måste lära sig om vad det är för mat vi äter och köper. Jag ser på henne att hon nästan är generad över sina drickor när jag berättar om alla de koncentrationsproblem som socker orsaker för våra barn och säger att hon ska lägga tillbaka dem.
- Nä, du gör som du vill, svarar jag leende. Jag vill ju inte att hon ska må dåligt eller ha dåligt samvete för att hon köpt dricka men däremot tycker jag det var ett fantastiskt möte mellan mig och en person som jag vet inte vet, det jag vet!
Hoppas hon kollar på min sida och min blogg! :-)
Nu lyser solen och värmer både jorden och människorna och naturligtvis måste jag så! Bestämde mig häromdagen om att jag ska testa att så blomkål i mina pallkragar i år. Det är relativt dyrt med blomkål så kan jag spara lite på att odla egen så är det ju bra också. Egenodlat smakar bäst! Några stora säckar jord har inte kommit till ICA än så det blev två mindre påsar med ekologisk blomjord. Kan ju inte bli bättre att förså i faktiskt!
Så nu är det sått:
Blomkål, Gula tomater som ska hänga i en ampel och en kruka med röd basilika! MYS!
Hade ingen grädde hemma och var tvungen att gå ner till ICA för att handla lite innan frukost. När jag kom till mejeriavdelningen plockade jag till mig en liter grädde och en dunk med Åsedas gammeldags mjölk. Jag är hungrig, då jag inte har ätiti något och blir sugen på Långfil (min nya last). Framför långfilen står en somaliska och ser väldigt sökande ut och jag frågar vad hon letar efter. Det är ju inte lätt, ens för en svenskfödd att hitta vad man ska ha bland allt utbud. Hon svarar att hon inte hittar någon Mellanfil och vet inte vad hon ska ta istället...
KUNDE JAG LÅTA BLI???
NÄÄÄ! :-)))
- Men ta riktig fil istället, säger jag.
- Njae, jag vill inte äta mycket fett, svarar hon.
Jag går ju igång direkt och berättar lite kort att jag gått ner 35 kg på att äta fett och undvika socker. Hon skrattar lite generat och jag ser ju på henne att hon aldrig hört något så tokigt. Men jag skojar lite och säger: Ja, du ser ju hur stor min jacka är! Fladdrar lite och går iväg.
Möter henne igen strax efter på väg till kassan och hon ler och säger att hon valde riktig filmjölk. Åh, så gullig hon är! Tittar ner i hennes matvagn och tar upp hamburgerbrödet och visar hur hon ska tänka på att inte ge sina barn härdade fetter (vegetabilska oljor på raps står det på innehållsförteckningen). Bredvid hambugerbröden ligger det några tvåliters....mellanmjölk och fyra tvåliters läskedryck.
- Jo, men ibland måste man väl få dricka lite läsk, tycker hon...jo, men fyra tvålitersflaskor är ju ganska mycket! Jag vet ju inte hur många barn hon hade, men ändå. Jag ger henne mitt visitkort och rekommenderar henne att läsa länkarna som finns på min hemsida. För det är mycket nytt som man måste lära sig om vad det är för mat vi äter och köper. Jag ser på henne att hon nästan är generad över sina drickor när jag berättar om alla de koncentrationsproblem som socker orsaker för våra barn och säger att hon ska lägga tillbaka dem.
- Nä, du gör som du vill, svarar jag leende. Jag vill ju inte att hon ska må dåligt eller ha dåligt samvete för att hon köpt dricka men däremot tycker jag det var ett fantastiskt möte mellan mig och en person som jag vet inte vet, det jag vet!
Hoppas hon kollar på min sida och min blogg! :-)
Nu lyser solen och värmer både jorden och människorna och naturligtvis måste jag så! Bestämde mig häromdagen om att jag ska testa att så blomkål i mina pallkragar i år. Det är relativt dyrt med blomkål så kan jag spara lite på att odla egen så är det ju bra också. Egenodlat smakar bäst! Några stora säckar jord har inte kommit till ICA än så det blev två mindre påsar med ekologisk blomjord. Kan ju inte bli bättre att förså i faktiskt!
Så nu är det sått:
Blomkål, Gula tomater som ska hänga i en ampel och en kruka med röd basilika! MYS!
söndag 18 mars 2012
Red bull ger dig döden
MYSTISKE MILJARDÄREN BAKOM RED BULL ÄR DÖD kan man läsa i Aftonbladet idag...ja, han var miljardär, en av världens 200 rikaste människor. Hur många lever på jorden idag om vi sätter det i perspektiv?
Ungefär sju miljarder...gubben hade nog minst sju miljarder på kontot när han dog...
Det finns ju ingen som missat att "Red Bull ger dig vingar..." och med aggressiv reklam kan ingen missa budskapet. Drick, köp, bli sjuk, det gör inget för jag blir rik av att du går på min dumma reklam.
Ungdomarna och barnen i Angered dricker dagligen billiga varianter av energidryck, flera om dagen t om. Handlarna häromkring har inga problem att sälja dessa till ungar under tio års ålder. Förstorat hjärta, njursvikt osv bryr sig ingen om att man kan få tydligen. Sockerkicken är uppenbar också naturligtvis. Ungar som är höga på energidryk i skolan har problem med koncentrationen, blir darriga och stirriga. När det är dags att sova får de problem att somna...men vem bryr sig? Huvudsaken är väl att det går att sälja och att den som säljer blir rik?
Eller?
Ungefär sju miljarder...gubben hade nog minst sju miljarder på kontot när han dog...
Det finns ju ingen som missat att "Red Bull ger dig vingar..." och med aggressiv reklam kan ingen missa budskapet. Drick, köp, bli sjuk, det gör inget för jag blir rik av att du går på min dumma reklam.
Ungdomarna och barnen i Angered dricker dagligen billiga varianter av energidryck, flera om dagen t om. Handlarna häromkring har inga problem att sälja dessa till ungar under tio års ålder. Förstorat hjärta, njursvikt osv bryr sig ingen om att man kan få tydligen. Sockerkicken är uppenbar också naturligtvis. Ungar som är höga på energidryk i skolan har problem med koncentrationen, blir darriga och stirriga. När det är dags att sova får de problem att somna...men vem bryr sig? Huvudsaken är väl att det går att sälja och att den som säljer blir rik?
Eller?
lördag 17 mars 2012
Lördagsutflykt
Vi är just nu drabbade av något elakt förkylningsvirus, Adam är jätteförkyld medan jag och Oliver går mest omkring och smågnäller över huvudvärk eller halsont...det är så sällan vi blir riktigt sjuka, utan så där halvdant istället. Orkade inte vara hemma idag så jag drog iväg till utflyktsmålet Bäckebol! Hade en inre inköpslista med mig i skallen. Hade i skallen att avverka Bäckebols köpcentra och avsluta med Ikea, då jag behöver två nya pallar. De jag hade har brakat efter många års trogen tjänst. Först in på Jysk för att kolla om de hade pallar också men det hade de inte. Däremot hittade jag två muslimer som låg på alla fyra och bad i ett hörn...jodå, jag skojar inte!
Sedan in på Claes Ohlsson och köpa en ny datamus, med kortare sladd och sedan in på Coop för att köpa in lite komplement till dagens planerade middag:
Köpte två paket vildsvinsskav häromdagen och såg framför mig hur jag skulle göra en gooood gryta med detta kött och blomkålsris till. Det skulle bli så gott! Vilt kött är ju nyttigare än något annat kött dessutom!
Framför mig i kassan står en mamma med två mindre barn. De har också "storhandlat". Tre påsar smågodis. Kostnad: 106 kr.
Jag hade grädde, smör, creme fraiche, blomkål och Mini Babybell-ostar i min korg. Kostnad: 136 kr. Ja, ni förstår nog vad och hur jag tänkte där! :-D
När jag packade ner mina matvaror insåg jag att jag hade tagit fel ost - det var LIGHT! Visste inte ens att det fanns LIGHT! Äh, jag orkade inte gå tillbaka och byta, de kan ju inte smaka något annat än ost ändå..eller?
Öppnade en och stoppade i munnen (hade glömt äta frukost i vanlig ordning) och tuggade...BLUÄK! Det var det vedervärdigaste jag ätit på länge! Dom smakade allt annat än ost! Bara BÄSKT! Resten hamnade i soporna. Fy, vad äckligt!
Promenerade vidare till Ikea och gick omkring bland alla andra tusen människor som var där. Jag blir faktiskt inte stressad av alla människor, jag lyckas stänga av på något vis och bara lulla runt. Inte för att jag hade någon större lust att shoppa loss. Kollade efter lite tallrikar, då alla våra glastallrikar och även våra matskålar har försvunnit på något konstigt vis. Lite som strumpor. Plötsligt är de bara borta och INGEN vet vart de tagit vägen.
Hittade andrasortering på glastallrikar och ljusblå skålar á 20 kr stycket. Köpte fyra av varje. Hittade även några matlagninsverktyg i trä för 39 kr och så de där pallarna som var orsaken från början. Två stycken svarta för 39 kr stycket.
När jag gick där och lullade runt lite så går det ju inte alltid att undvika vad folk säger omkring en och jag hörde ett yngre par bakom mig, där killen säger till sin tjej:
- IKEA är rätt häftigt, hit kommer ALLA sorters människor! Alla handlar här!
Jag tänkte, att ja, det har han ju rätt i..gamla, unga, fattiga, rika...
- Ja, både normala och onormala kommer ju hit! säger killen.
Ha ha, jag tänkte ju så fel, där!
När jag betalat mina varor (234 kr) så hade jag turen att tajma bussen, fyra minuter!
Skönt att slippa stå i snålblåsten och vänta, vilket jag oftast gör. Finns ju inte en chans att jag stannar på Ikea och käkar deras korv eller pizza, liksom.
Hem och laga Vildsvinsgryta! I samma sekund som jag lägger i köttet i grytan där lök, vitlök, örter, champinjoner och egenplockade trattkantareller fräser runt så känner jag en HEMSK ODÖR!
FY FAN VAD ILLA KÖTTET LUKTADE! Ska det lukta så här? Christoffer, Olivers kompis, kommenterar att nä, det luktar ju jättegott!
Okej, det är mig det är fel på...
Köttet fräser runt och när allt är brynt med kryddor och salt, häller jag på Creme fraiche och det luktar fortfarande lika illa.
- Lukta inte då, säger Oliver..
- Hm, nu råkar det vara så att jag har en näsa mitt i ansiktet och den är precis ovanför grytan av mat som jag lagar...hur ska det gå till?
- Skit i att jag sa något, sa min alltid glada son!
När maten är klar känner jag mig fullständigt kräkfärdig. Nu måste jag alltså smaka på maten också...jag tar en köttbit med lite sås på och tar ett tuggbett, för att i nästa sekund spotta ut det och skölja munnen. Fullständigt vedervärdigt!
Ropar på ungarna att maten är färdig och OM de inte gillar maten så kommer jag inte döda dom...
De käkar och jag sitter en bit ifrån med stekt ägg, keso och tomat som alternativ.
Frågade ungarna vad de tyckte om maten på en skala från ett till tio. Adam sa sex och Oliver två.
Köttet åkte i en burk, in i kylskåpet direkt för jag stod inte ut med lukten.
NEVER AGAIN!
Sedan in på Claes Ohlsson och köpa en ny datamus, med kortare sladd och sedan in på Coop för att köpa in lite komplement till dagens planerade middag:
Köpte två paket vildsvinsskav häromdagen och såg framför mig hur jag skulle göra en gooood gryta med detta kött och blomkålsris till. Det skulle bli så gott! Vilt kött är ju nyttigare än något annat kött dessutom!
Framför mig i kassan står en mamma med två mindre barn. De har också "storhandlat". Tre påsar smågodis. Kostnad: 106 kr.
Jag hade grädde, smör, creme fraiche, blomkål och Mini Babybell-ostar i min korg. Kostnad: 136 kr. Ja, ni förstår nog vad och hur jag tänkte där! :-D
När jag packade ner mina matvaror insåg jag att jag hade tagit fel ost - det var LIGHT! Visste inte ens att det fanns LIGHT! Äh, jag orkade inte gå tillbaka och byta, de kan ju inte smaka något annat än ost ändå..eller?
Öppnade en och stoppade i munnen (hade glömt äta frukost i vanlig ordning) och tuggade...BLUÄK! Det var det vedervärdigaste jag ätit på länge! Dom smakade allt annat än ost! Bara BÄSKT! Resten hamnade i soporna. Fy, vad äckligt!
Promenerade vidare till Ikea och gick omkring bland alla andra tusen människor som var där. Jag blir faktiskt inte stressad av alla människor, jag lyckas stänga av på något vis och bara lulla runt. Inte för att jag hade någon större lust att shoppa loss. Kollade efter lite tallrikar, då alla våra glastallrikar och även våra matskålar har försvunnit på något konstigt vis. Lite som strumpor. Plötsligt är de bara borta och INGEN vet vart de tagit vägen.
Hittade andrasortering på glastallrikar och ljusblå skålar á 20 kr stycket. Köpte fyra av varje. Hittade även några matlagninsverktyg i trä för 39 kr och så de där pallarna som var orsaken från början. Två stycken svarta för 39 kr stycket.
När jag gick där och lullade runt lite så går det ju inte alltid att undvika vad folk säger omkring en och jag hörde ett yngre par bakom mig, där killen säger till sin tjej:
- IKEA är rätt häftigt, hit kommer ALLA sorters människor! Alla handlar här!
Jag tänkte, att ja, det har han ju rätt i..gamla, unga, fattiga, rika...
- Ja, både normala och onormala kommer ju hit! säger killen.
Ha ha, jag tänkte ju så fel, där!
När jag betalat mina varor (234 kr) så hade jag turen att tajma bussen, fyra minuter!
Skönt att slippa stå i snålblåsten och vänta, vilket jag oftast gör. Finns ju inte en chans att jag stannar på Ikea och käkar deras korv eller pizza, liksom.
Hem och laga Vildsvinsgryta! I samma sekund som jag lägger i köttet i grytan där lök, vitlök, örter, champinjoner och egenplockade trattkantareller fräser runt så känner jag en HEMSK ODÖR!
FY FAN VAD ILLA KÖTTET LUKTADE! Ska det lukta så här? Christoffer, Olivers kompis, kommenterar att nä, det luktar ju jättegott!
Okej, det är mig det är fel på...
Köttet fräser runt och när allt är brynt med kryddor och salt, häller jag på Creme fraiche och det luktar fortfarande lika illa.
- Lukta inte då, säger Oliver..
- Hm, nu råkar det vara så att jag har en näsa mitt i ansiktet och den är precis ovanför grytan av mat som jag lagar...hur ska det gå till?
- Skit i att jag sa något, sa min alltid glada son!
När maten är klar känner jag mig fullständigt kräkfärdig. Nu måste jag alltså smaka på maten också...jag tar en köttbit med lite sås på och tar ett tuggbett, för att i nästa sekund spotta ut det och skölja munnen. Fullständigt vedervärdigt!
Ropar på ungarna att maten är färdig och OM de inte gillar maten så kommer jag inte döda dom...
De käkar och jag sitter en bit ifrån med stekt ägg, keso och tomat som alternativ.
Frågade ungarna vad de tyckte om maten på en skala från ett till tio. Adam sa sex och Oliver två.
Köttet åkte i en burk, in i kylskåpet direkt för jag stod inte ut med lukten.
NEVER AGAIN!
Fattig = fet
Det är lätt att kritisera och ondgöra sig över människor som stoppar i sig skräpmat och skippar det nyttiga och ekologiska och amerikanerna, de fetaste i världen, dessa brukar man använda som avskräckande exempel på hur det kan bli om vi inte slutar äta på samma sätt som i USA.
Blir faktiskt riktigt ledsen när jag läser följande inlägg på Aftonbladet: AMERIKANER ÄR FETA FÖR DE INTE KAN KÖPA NYTTIG MAT
Jag bor i ett så kallat fattigt område, Angered, där ohälsotalet är ca 40% högre än i övriga Göteborg. Jag ser dagligen detta ske även här, hur matkorgarna fylls med skräpmat, jämte det billiga bordsmargarinet och den gröna mellanmjölken och jag har så svårt att förstå logiken i att dricka mellanmjölk och samtidigt köpa tre påsar chips och energidryck...Gjorde jag också så, innan jag blev LCHF:are? Njae, inte riktigt. Jag har alltid varit näringsmedveten men inte i närheten av vad jag har lärt mig det senaste året, det kan jag erkänna. Men jag har alltid slukat alla rapporter och artiklar om vad som är bra för oss och inte. Har undvikit tex margarin i över tio år men samtidigt inte visste att tex rapsolja är full med omega6 och rester av de kemikalier som finns i tankarna som oljan fraktas i. Det vet jag nu... Jag ser nästan varje gång jag går till Netto (affären för de fattiga) hur folk står och dividerar om en krona hit och dit, då de har missuppfattat att det är ett måste att köpa tre artiklar av den där varan som har nedsatt pris. Många lämnar tillbaka den där påsen med apelsiner som de ville köpa för det krävdes att de måste köpa hela lådan..typ! Men vi har inte tre kilometers gångväg till affären, som tjejen på bilden har...Måste man vända på varenda krona så väljer man den där smutsiga matoljan för 15 kr istället för den ekologiska cocosoljan i en liten burk för 37 kr. Men jag MÅSTE inte köpa chips, läsk, halvfabrikaten osv. I Sverige kan vi fortfarande välja. Tänk den dagen vi går in på mataffären och det inte ens FINNS grönsaker, ,utan bara chips, läsk och snabbmat?
Varje veckan kommer Nettobladet och jag läser det med mycket kritiska ögon.. 90% av det som erbjuds är rena skiten, oftast rent godis eller tex marinerat kött med glukossirap. Jag handlar flera gånger i veckan på Netto, för ja, jag har begränsad ekonomi men Mellanmjölken är inte billigare än den röda mjölken. Smöret är inte dyrare än det äckliga margarinet och vill jag ha cocosolja, så går jag till Ica. Kaffet är någon krona billigare på Netto men allt finns inte på Netto och då trampar jag vidare till Ica och det är inte tre kilometer mellan dessa affärer. Det är kanske 300 meter.
Det utrymme som finns i våra mataffärer för olika typer av livsmedel säger också en hel del. När snacks och godisavdelningen är lika stor som grönsaks- och fruktavdelningen eller när kakavdelningen är lika stor som köttavdelningen...så signalerar det att något är fel, eller?
Blir faktiskt riktigt ledsen när jag läser följande inlägg på Aftonbladet: AMERIKANER ÄR FETA FÖR DE INTE KAN KÖPA NYTTIG MAT
Jag bor i ett så kallat fattigt område, Angered, där ohälsotalet är ca 40% högre än i övriga Göteborg. Jag ser dagligen detta ske även här, hur matkorgarna fylls med skräpmat, jämte det billiga bordsmargarinet och den gröna mellanmjölken och jag har så svårt att förstå logiken i att dricka mellanmjölk och samtidigt köpa tre påsar chips och energidryck...Gjorde jag också så, innan jag blev LCHF:are? Njae, inte riktigt. Jag har alltid varit näringsmedveten men inte i närheten av vad jag har lärt mig det senaste året, det kan jag erkänna. Men jag har alltid slukat alla rapporter och artiklar om vad som är bra för oss och inte. Har undvikit tex margarin i över tio år men samtidigt inte visste att tex rapsolja är full med omega6 och rester av de kemikalier som finns i tankarna som oljan fraktas i. Det vet jag nu... Jag ser nästan varje gång jag går till Netto (affären för de fattiga) hur folk står och dividerar om en krona hit och dit, då de har missuppfattat att det är ett måste att köpa tre artiklar av den där varan som har nedsatt pris. Många lämnar tillbaka den där påsen med apelsiner som de ville köpa för det krävdes att de måste köpa hela lådan..typ! Men vi har inte tre kilometers gångväg till affären, som tjejen på bilden har...Måste man vända på varenda krona så väljer man den där smutsiga matoljan för 15 kr istället för den ekologiska cocosoljan i en liten burk för 37 kr. Men jag MÅSTE inte köpa chips, läsk, halvfabrikaten osv. I Sverige kan vi fortfarande välja. Tänk den dagen vi går in på mataffären och det inte ens FINNS grönsaker, ,utan bara chips, läsk och snabbmat?
Varje veckan kommer Nettobladet och jag läser det med mycket kritiska ögon.. 90% av det som erbjuds är rena skiten, oftast rent godis eller tex marinerat kött med glukossirap. Jag handlar flera gånger i veckan på Netto, för ja, jag har begränsad ekonomi men Mellanmjölken är inte billigare än den röda mjölken. Smöret är inte dyrare än det äckliga margarinet och vill jag ha cocosolja, så går jag till Ica. Kaffet är någon krona billigare på Netto men allt finns inte på Netto och då trampar jag vidare till Ica och det är inte tre kilometer mellan dessa affärer. Det är kanske 300 meter.
Det utrymme som finns i våra mataffärer för olika typer av livsmedel säger också en hel del. När snacks och godisavdelningen är lika stor som grönsaks- och fruktavdelningen eller när kakavdelningen är lika stor som köttavdelningen...så signalerar det att något är fel, eller?
torsdag 15 mars 2012
Ekoligsk cancer???
Jag börjar mer och mer kika på de ekologiska matvarorna i affären och sedan jag insåg att den 36-procentiga grädden inte bara är grädde utan också har en tillsats som är cancerframkallande: karragenan, så slutade jag ju med det direkt.
Nu kikade jag på den ekologiska vispgrädden och till min stora förvåning finner jag följande ingredienser:
Ingredienser: KRAV-certifierad ekologisk grädde, stabiliseringsmedel (karragenan). Högpastöriserad.
Nu kikade jag på den ekologiska vispgrädden och till min stora förvåning finner jag följande ingredienser:
Ingredienser: KRAV-certifierad ekologisk grädde, stabiliseringsmedel (karragenan). Högpastöriserad.
VAD ÄR DETTA FÖR DUMHETER!!!!
EXAKT VAD ÄR DET EKOLOGISKA MED KARRAGENAN?
Jag blir riktigt ARG!
Så, nej, det är ingen garanti att de ekologiska matvarorna är ...ekologiska!
Kollade även med vissa köttproducenter som går ut med att deras nötkött är närodlat, ekologiskt och allt det där fina...tills man får veta att jodå, det foder som djuren äter är både gräs (ensilage) - och spannmål!
Som tur är finns det köttproducenter som INTE använder spannmål i fodret också och när jag får in min första lön, då ska jag handla en hel låda!
tisdag 13 mars 2012
Två väldigt viktiga inlägg
Det är inte jag som skrivit men jag länkar då jag anser att det här är så viktigt att läsa:
Världsberömd hjärtkirurg erkänner!
Rött kött och cancer
Plötsligt står det i tidningarna att rött kött ger cancer men då kan det vara bra att läsa "den andra sidan" av detta fenomen. Ralf Sundberg är både forskare och kirurg och han är alltid väldigt noga med att länka till källor och undersökningar.
Det som slår mig de senaste dagarna är att ordet FUSK ofta återkommer inom LCHF-kretsarna men aldrig från de som anser att LCHF är dåligt för vikt och hälsa, av någon anledning. Kan det vara så att de som rekommenderar de matråd som rått de sista 30 åren faktiskt inte har några belägg för att folk inom LCHF fuskar? Att det är just, tvärtom - att det är inom just LCHF man upptäcker (sakta men säkert) hur utbrett matfusket är och det även inkluderar läkemedelsområdet?
En fundering bara...
Fortsätter fundera...
Läste om soya igår i det LCHF-kursmaterial som jag eventuellt ska använda i framtiden. Det är riktigt otäck läsning måste jag säga!
Om alla vegetarianer och veganer verkligen tog reda på vad soja gör med kroppen skulle de börja äta kött på direkten! Även de som häller i sig de där proteinpreparaten som används av kroppsbyggare. Snacka om giftigt! Eller killar som inte kan göra barn?
Varning för soja
Annars är glädjen stor i mitt lilla hem! Idag har jag rensat rabatterna från döda växtdelar och allmänt skräp som hamnat i mina rabatter under vintern. Sönerna drabbades av en storstädningsattack också och Oliver rensade rent i sitt rum och flyttade in sitt trumset i sitt rum och plötsligt fick jag tillbaka min stora garderob/förråd. Mina garderober flyttades tillbaka in dit och jag fick fritt i mitt sovrum igen. Nu känns det som hemmet är i balans igen och snart börjar jag ju jobba på dagarna också...livet är bra igen!
Världsberömd hjärtkirurg erkänner!
Rött kött och cancer
Plötsligt står det i tidningarna att rött kött ger cancer men då kan det vara bra att läsa "den andra sidan" av detta fenomen. Ralf Sundberg är både forskare och kirurg och han är alltid väldigt noga med att länka till källor och undersökningar.
Det som slår mig de senaste dagarna är att ordet FUSK ofta återkommer inom LCHF-kretsarna men aldrig från de som anser att LCHF är dåligt för vikt och hälsa, av någon anledning. Kan det vara så att de som rekommenderar de matråd som rått de sista 30 åren faktiskt inte har några belägg för att folk inom LCHF fuskar? Att det är just, tvärtom - att det är inom just LCHF man upptäcker (sakta men säkert) hur utbrett matfusket är och det även inkluderar läkemedelsområdet?
En fundering bara...
Fortsätter fundera...
Läste om soya igår i det LCHF-kursmaterial som jag eventuellt ska använda i framtiden. Det är riktigt otäck läsning måste jag säga!
Om alla vegetarianer och veganer verkligen tog reda på vad soja gör med kroppen skulle de börja äta kött på direkten! Även de som häller i sig de där proteinpreparaten som används av kroppsbyggare. Snacka om giftigt! Eller killar som inte kan göra barn?
Varning för soja
Annars är glädjen stor i mitt lilla hem! Idag har jag rensat rabatterna från döda växtdelar och allmänt skräp som hamnat i mina rabatter under vintern. Sönerna drabbades av en storstädningsattack också och Oliver rensade rent i sitt rum och flyttade in sitt trumset i sitt rum och plötsligt fick jag tillbaka min stora garderob/förråd. Mina garderober flyttades tillbaka in dit och jag fick fritt i mitt sovrum igen. Nu känns det som hemmet är i balans igen och snart börjar jag ju jobba på dagarna också...livet är bra igen!
måndag 12 mars 2012
LYCKLIG!
Hör mobilen låta ute i köket och vaknar med ett ryck! NU RINGER DOM!
Springer upp och kollar numret...inget nummer jag känner igen och inser att det MÅSTE VARA DOM!
Ringer tillbaka...
Hej! Det är xxxx...
Hej, jag har gått och väntat på att ni ska ringa...
Den som väntar på något gott, väntar ju aldrig för länge. Du är välkommen att börja jobba hos oss i april...
Bla, bla, bla, bla...
JAG SKA BÖRJA JOBBA IGEN!!!
Jag hoppar runt i lägenheten och sjunger och gastar!
NU SLIPPER JAG HELVETET ATT VARA ARBETSLÖS!!!!
Nu ska jag hjälpa andra att komma ur samma situation!
LIVET ÄR UNDERBART!
Springer upp och kollar numret...inget nummer jag känner igen och inser att det MÅSTE VARA DOM!
Ringer tillbaka...
Hej! Det är xxxx...
Hej, jag har gått och väntat på att ni ska ringa...
Den som väntar på något gott, väntar ju aldrig för länge. Du är välkommen att börja jobba hos oss i april...
Bla, bla, bla, bla...
JAG SKA BÖRJA JOBBA IGEN!!!
Jag hoppar runt i lägenheten och sjunger och gastar!
NU SLIPPER JAG HELVETET ATT VARA ARBETSLÖS!!!!
Nu ska jag hjälpa andra att komma ur samma situation!
LIVET ÄR UNDERBART!
onsdag 7 mars 2012
KONY 2011
Har du aldrig tittat på ett youtube-klipp eller delat det vidare, uppmanar jag dig att göra det med detta! Det har inget med mat eller mig att göra mer än att jag delar åsikterna, empatin och viljan att göra skillnad för så många barn som inte vare sig syns eller som vi vet existerar i våra medvetande men som vi kan hjälpa ändå:
tisdag 6 mars 2012
Bli smartare!
Ha ha, det känns ju allt lite bra att läsa artiklar så som den här: BLI ÄNNU SMARTARE MED MEJERIPRODUKTER
Jag har alltid älskat ost i nästan alla varianter och mejeriprodukter överhuvudtaget har alltid varit en basvara för mig och barnen. Mjölk dricker vi inte så mycket av alls. Jag har en dutt i kaffet och ungarna tar ett glas då och då men vi älskar ost och grädde! Om man nu har minskat på socker/kolhydrater till 90%, som dessutom skadar hjärnan och ser att enligt den undersöknkning som gjorts i USA, kommit fram till att om man vill ha en frisk hjärna ska man fortsätta äta ost och mejeriprodukter med gott samvete. Dock kunde inte undersökarna garantera att man inte fick problem med hjärtat och vikten...
De har nog aldrig hört talas om LCHF!
Jag har alltid älskat ost i nästan alla varianter och mejeriprodukter överhuvudtaget har alltid varit en basvara för mig och barnen. Mjölk dricker vi inte så mycket av alls. Jag har en dutt i kaffet och ungarna tar ett glas då och då men vi älskar ost och grädde! Om man nu har minskat på socker/kolhydrater till 90%, som dessutom skadar hjärnan och ser att enligt den undersöknkning som gjorts i USA, kommit fram till att om man vill ha en frisk hjärna ska man fortsätta äta ost och mejeriprodukter med gott samvete. Dock kunde inte undersökarna garantera att man inte fick problem med hjärtat och vikten...
De har nog aldrig hört talas om LCHF!
Banta med godis!?
Tänka sig vad "fort" det kan gå att inse saker. Läser i Metro att dessa så kallade Bantningsmedel som Nutrilett, Modifast, Allévo och allt vad de heter är rena sockerfällan...
Och detta var en NYHET???
Tycker det är riktigt roligt att folk är så naiva att de bara går på reklam och inte tar reda på ren fakta:
Så mycket socker innehåller produkterna:
Drycker. Naturdiet Smoothie Blueberry 330 ml: 10,5 sockerbitar, Nutrilett Hunger Control Rich Chocolate Drink 330 ml: 10 sockerbitar, Allévo High Protein Tropic Smoothie 330 ml: 9 sockerbitar, Modifast Rtd Chocolate 236 ml: 7 sockerbitar
• Barer. Modifast Caramel Bar: 7 sockerbitar, Nutrilett Hunger Control Milk Chocolate & Creamy Caramel Bar: 6,5 sockerbitar, Allévo Toffee bar: 5,5 sockerbitar
I exemplen beräknas en sockerbit väga tre gram. Källa: SVT Rapport
Det konstiga är att jag ofta ser väldigt smala människor äta dessa produkter, senast igår såg jag en ung, lång, modellsmal tjej gå och knapra på en sådan där Nutrilettbar. Liksom...varför? Vad är det för FEL på folk? Jakten på den där perfekta kroppen verkar aldrig ta slut, samtidigt som jag ser motsatsen också - de som aldrig bryr sig och går omkring i joggingbyxor och magen hänger utanför, knaprande på Chips och dricker läskedrycker. Men är någon av dessa varianter bra? Nej, det finns liksom ingen balans. Jag kan inte låta bli att tänka på min fd kollega/väninna som mer eller mindre levde på Nutrilett, år ut och år in. Hon lyckades väl gå ner några kilon för att i nästa veva gå upp dom igen. Hon var rätt normal men hade en rejäl rumpa...något hon kanske faktiskt var FÖDD med att ha!
Och detta var en NYHET???
Tycker det är riktigt roligt att folk är så naiva att de bara går på reklam och inte tar reda på ren fakta:
Så mycket socker innehåller produkterna:
Drycker. Naturdiet Smoothie Blueberry 330 ml: 10,5 sockerbitar, Nutrilett Hunger Control Rich Chocolate Drink 330 ml: 10 sockerbitar, Allévo High Protein Tropic Smoothie 330 ml: 9 sockerbitar, Modifast Rtd Chocolate 236 ml: 7 sockerbitar
• Barer. Modifast Caramel Bar: 7 sockerbitar, Nutrilett Hunger Control Milk Chocolate & Creamy Caramel Bar: 6,5 sockerbitar, Allévo Toffee bar: 5,5 sockerbitar
I exemplen beräknas en sockerbit väga tre gram. Källa: SVT Rapport
Det konstiga är att jag ofta ser väldigt smala människor äta dessa produkter, senast igår såg jag en ung, lång, modellsmal tjej gå och knapra på en sådan där Nutrilettbar. Liksom...varför? Vad är det för FEL på folk? Jakten på den där perfekta kroppen verkar aldrig ta slut, samtidigt som jag ser motsatsen också - de som aldrig bryr sig och går omkring i joggingbyxor och magen hänger utanför, knaprande på Chips och dricker läskedrycker. Men är någon av dessa varianter bra? Nej, det finns liksom ingen balans. Jag kan inte låta bli att tänka på min fd kollega/väninna som mer eller mindre levde på Nutrilett, år ut och år in. Hon lyckades väl gå ner några kilon för att i nästa veva gå upp dom igen. Hon var rätt normal men hade en rejäl rumpa...något hon kanske faktiskt var FÖDD med att ha!
Hon bara skakade på huvudet när jag började ta med mig Coleslaw och tonfisk i olja på jobbet, till lunch och knaprade Jordnötter till mellanmål och sa: - Man kan INTE gå ner i vikt på det där!
Jag gick ner 12 kg på två månader...
Jag har också levt på Nutrilett och Modifast och det var dömt att misslyckas redan från start. Jag gick nog inte ens ner i vikt av det utan lyckades bara vara:
1. Konstant hungrig
2. Lågt blodsocker till svimfärdighet
3. Förstoppad
4. Olycklig och sur
Idag åt jag frukost:
Ostskivor med Gräddost, kalvsylta med majonäs. Jag älskade sådant redan innan och nu kan jag äta det utan att känna dåligt samvete för jag kommer bli så TJOCK och då måste jag straffa mig själv med två veckors Nutrliett. Vågen visar sanningen: Jag väger mindre nu när jag någonsin gjort i hela mitt vuxna liv! (FORTFARANDE!)
Tänk om vi kvinnor bara kunde vara nöjda med den kropp vi har när vi är normalviktiga och friska istället för att hela tiden jaga ihjäl oss på något vi aldrig kan få ändå? Jag har ingen rumpa, inga tuttar men en getingmidja som normalviktig, det vet jag, och jag vet också att jag aldrig kommer ha en perfekt kropp. Dels är jag för gammal och dels kommer jag har för mycket överflödigt skinn som hänger och slänger!
Men ja, Beyonce och Jennifer Lopez har ju knappast blivit så berömda för sin skönhet om de var smala som trådar heller, eller hur?
måndag 5 mars 2012
Alla älskar Lasange!
Eller hur? Jag älskar det och mina ungar älskar det också. Men hur gör man när man slutat äta kokt mjöl (= pasta)
Många testar att byta ut pastan mot alla möjliga olika grönsaker men jag har nog kommit på att det närmaste man kan komma i smak och konsistens är ...tam tam tam tata! VITKÅL!
Vad annars, liksom?
Men det är viktigt att ändå göra Lasangen precis som man brukar göra annars.
Alltså en ostsås och den gör jag på creme fraiche, riven ost och mjölk. Smör i botten, fräs vitpeppar och salt i smöret och sedan ner med creme fraichen och späd med mjölk så den blir lagom tjock när du får ner osten. MYCKET ost, ska det ju vara!
Strimla vitkålen, gör köttfärssåsen och ha gärna i andra grönsaker i köttfärsen, tex paprika, champinjoner (nej, det är ingen grönsak), oliver eller vad du nu gillar. Börja formen med ostsås och sedan ett lager med strimlad vitkål, köttfärssås osv och sluta med ostsås. In i ugnen och när ostsåsen är lagom brungräddad, då är Lasangen klar!
Så mycket godare och så mycket nyttigare än kokt mjöl, eller hur?
Många testar att byta ut pastan mot alla möjliga olika grönsaker men jag har nog kommit på att det närmaste man kan komma i smak och konsistens är ...tam tam tam tata! VITKÅL!
Vad annars, liksom?
Men det är viktigt att ändå göra Lasangen precis som man brukar göra annars.
Alltså en ostsås och den gör jag på creme fraiche, riven ost och mjölk. Smör i botten, fräs vitpeppar och salt i smöret och sedan ner med creme fraichen och späd med mjölk så den blir lagom tjock när du får ner osten. MYCKET ost, ska det ju vara!
Strimla vitkålen, gör köttfärssåsen och ha gärna i andra grönsaker i köttfärsen, tex paprika, champinjoner (nej, det är ingen grönsak), oliver eller vad du nu gillar. Börja formen med ostsås och sedan ett lager med strimlad vitkål, köttfärssås osv och sluta med ostsås. In i ugnen och när ostsåsen är lagom brungräddad, då är Lasangen klar!
Så mycket godare och så mycket nyttigare än kokt mjöl, eller hur?
söndag 4 mars 2012
Kyckling med currysås och vitkål
I min familj älskar vi curry! När jag började med LCHF blev det ett litet "problem" när jag gjorde currysås för det som jag älskar mest är ju att blanda sås och ris ihop. Kycklingen var liksom inte huvudnumret på tallriken utan just massor med sås och ris ihop. Nu blev det lite småtrist att äta kyckling med sås och sallad...
TILLS NU!
Det var lite av en slump som jag kom på det för några veckor sedan, då jag hade grillat en hel kyckling i ugnen och just gjort en mustig currysås och ätit med bara sallad. (Tråkigt)
Det blev kyckling över och dagen därpå funderade jag på vad jag skulle göra...
Jag rensade bort allt kött från kycklingbenen, strimlade vitkål och lät den koka sig mjuk i såsen och sedan blandade jag ner kycklingköttet.
VILKEN HIT! Både jag och Adam var lyriska över det hela!
Igår tänkte jag på vad jag hade gjort med kycklingen förra gången. Grillade en hel kyckling igen i fredags och resterna som blev över gjorde jag samma sak med.
Skillnaden var att jag inte gjort någon sås så då gjorde jag så här:
Jag strimlade vitkål och skivade lök. Lade en klick smör i min traktörpanna och fräste curryn i smöret för att få ut alla goda smaker (Det gör man i Indien med alla kryddor) och sedan ner med vitkål och lök. När vitkålen var genomfräst hällde jag på creme fraiche, lite grädde, salt och en hönsbuljontärning. När vitkålen var färdigkokt lade jag ner kycklingköttet som fick efterkoka ihop med såsen och vitkålen. Det blev precis så där gott som det alltid brukade vara med ris och mättande!
Rekommenderas varmt!
TILLS NU!
Det var lite av en slump som jag kom på det för några veckor sedan, då jag hade grillat en hel kyckling i ugnen och just gjort en mustig currysås och ätit med bara sallad. (Tråkigt)
Det blev kyckling över och dagen därpå funderade jag på vad jag skulle göra...
Jag rensade bort allt kött från kycklingbenen, strimlade vitkål och lät den koka sig mjuk i såsen och sedan blandade jag ner kycklingköttet.
VILKEN HIT! Både jag och Adam var lyriska över det hela!
Igår tänkte jag på vad jag hade gjort med kycklingen förra gången. Grillade en hel kyckling igen i fredags och resterna som blev över gjorde jag samma sak med.
Skillnaden var att jag inte gjort någon sås så då gjorde jag så här:
Jag strimlade vitkål och skivade lök. Lade en klick smör i min traktörpanna och fräste curryn i smöret för att få ut alla goda smaker (Det gör man i Indien med alla kryddor) och sedan ner med vitkål och lök. När vitkålen var genomfräst hällde jag på creme fraiche, lite grädde, salt och en hönsbuljontärning. När vitkålen var färdigkokt lade jag ner kycklingköttet som fick efterkoka ihop med såsen och vitkålen. Det blev precis så där gott som det alltid brukade vara med ris och mättande!
Rekommenderas varmt!
torsdag 1 mars 2012
Arbetsintervju!
Idag var jag kallad på, faktiskt min första, arbetsintervju, sedan jag blev uppsagd. Jag var supertaggad och hade allt i ordning, både mig själv och mina papper. Blev intervjuad av två trevliga herrar och det kändes som att samtalet gick bra och att vi fick bra kontakt. Beskrivningen av jobbet som sådant fick mig att bara känna ett stort leende jaaaa inom mig.
Det här jobbet vill jag bara ha!
Nu får jag hålla mig lugn och vänta tills senast den 12 mars innan jag vet om jag fått jobbet.
Önskar att jag visste, redan nu för att vänta på något som faktiskt skulle göra en sådan positiv förändring i mitt liv just nu, kan nästan vara olidligt. Men ja..den som väntar på något gott...
Håll tummarna!
Be till högre makter!
Vad som helst!
Jag bara måste få det här jobbet!
Jag förankrade mina önskningar med att gå och köpa mig en fin kaffemugg som det står Maria på. Den ska jag ha med mig till mitt nya jobb!
Det här jobbet vill jag bara ha!
Nu får jag hålla mig lugn och vänta tills senast den 12 mars innan jag vet om jag fått jobbet.
Önskar att jag visste, redan nu för att vänta på något som faktiskt skulle göra en sådan positiv förändring i mitt liv just nu, kan nästan vara olidligt. Men ja..den som väntar på något gott...
Håll tummarna!
Be till högre makter!
Vad som helst!
Jag bara måste få det här jobbet!
Jag förankrade mina önskningar med att gå och köpa mig en fin kaffemugg som det står Maria på. Den ska jag ha med mig till mitt nya jobb!