måndag 22 oktober 2012

Söndagsreportaget del 2-3 om GBP från GP

På två sidor i söndagens GP skrivs det också mer om Gastric Bypass så jag skriver även in detta i bloggen då alla inte har tillgångn till tidningen:

"Det är få som ångrar sig"
Malin opererad sig för tre år sedan och är nöjd. Maths funderar fortfarande.

Ett 20-tal personer har nappat på annonsen där Carlanderska bjuder in till en informationskväll om magsäcksoperationer. Män och kvinnor i blandade åldrar och varierande storlekar har slagit sig ner i hallen vid receptionen. Någr aär där för sin egen skull, andra för en anhörigs räkning.
Torsten Olbers, en av landets främsta experger inom överviktskirurg, håller i presentationen tillsammans med en sjuksköterska och en dietist.
Olbers har jobbat in om området sedan 1990talet och opererat cira 3000 patienter. Parallellt med sitt arbete som kirurg på Carlanderska foskar han i ämnet och står bakom flera internationellt uppmärksammade studier.
Han hälsar välkommen och berättar att forskingen visar att gastric bypass-operation är den mest effektiva metoden mot svår fetma. Den ger långsiktig viktnedgång och har stora hälsoeffekter.
- Det här är en metod som fungerar och de som opererat sig håller sig friska, säger han. Men om man tror att det innebär att man blir smal, snygg och lycklig finns det risk att man blir besviken.
- Eller vad säger du, Malin?

Malin, som itne vill ha med hela sitt namn i tidningen, är med oss under vkällen. Ho nska ge patientperspektivet.
- Jga får nog erkänna att det var lite så jag tänkte - smal, snygg och lycklig, säger hon. Tidigare hade jag tänkt att det här med operation inte var för mig. Men jag kom till en punkt då jag insåg att det här inte går längre.
Hon pererades för tre år sedan.
Då vägde hon 117 kilo.
- Jag hade prövat LCHF, Viktväktarna, bantningspiller. Inget fungerade i längden.

Nu håller hon sig på en vikt runt 70 kg och verkar mycket nöjd och belåten. Visst har operationen med först vissa smärre problem - men i det stora hela har det gått bra.
Det är ungefär så det är för de flesta som genomgår en magsäcksoperation, säger Torsten Obers. Viktnedgången är i genomstintt en tredje del av den ursprungliga kroppsvikten och i 90 procent av fallen hålls den vikten även på lång sikt.
- Även om allt inte är duld och grönsa skogar så har jag träffat väldigt få som efter ett år säger att de ångrar sig. Men det bör vara ett väl överlagt beslut och det är bra att lyssna på många olika historier.

Senare delen av informationsmötet ägnas åt riskerna med operationen.
- I fem procent av fallen uppstår kompikationser, som blödning och läckage. Men å andra sidan minsakar risken att dö i förtid med 30-40 procent och i förlängningen kan det vara farligare att inte göra operationen, säger Olbers.
- Metoden har utvecklats och riskerna för kompikationer är mindre i dag än de varit tidigare. Men som vid alla operationsr finns det risker. Det har också visats att fetmaopererade har en ökad risk för att få gallsten och tarmvred.

Maths Björklund är en av dem som är där och lyssnar. Han ställer frågor och funderar fram och tillbaka. För tre år sedan bantade han med Cambridge-metoden, där måltider byts ut mot näringsdryck. Han gick ned en hel del, men nu har han gått upp de kilona igen.
Han är less på att gå upp och ned i vikt och funderar nu allvarligt på en operation av magsäcken.
- Jag överväger det starkt, säger han efter mötet.

Journalist: Evalis Björk
031 - 62 43 93 evalis.bjork@gp.se

Tredje artikeln i samma serie:

Rusch efter operationer

Magsäcksoperationerna skjuter i höjden. På tio år har det blivit nästan 15 gånger vanligare att opereras mot övervikt. Är det en dröm om en quick fix eller en nödvändig behandling? 

2001 genomfördes 600 så kallade gastric bypass-operationer i Sverige. Förra året opererades 8 600 personer.
- Med den epidemiska fetma vi har och den brist på effektiv behandling som finns kund man nog förutspå att den här ökningen skulle ske. Det är den enda metod mot fetma där man vetenskapligt kan visa att det fungerar, säger forskaren och läkaren Torsten Obers.

Han menar att ingreppen har blivit säkrare och mer effektiva. Anmälningarna till patientnämnden på SU visar heller inga alarmerande siffror vad gäller magsäcksopeationer, men Meral Cakir Soskun är inte ensam om sina svårigheter efter operationen. Flera kan berätta att de visserligen gått ned i vikt, men brottas med svåra smärtor och illamående. De tycker att de inte fick veta hela sanningen om operationen innan. De talades för tyst om riskerna och nästan ingenting om alternativen.
- Det finns de som tycker att de gått ur askan i elden och hamnat i något som var värre än det var tidigare. Jga vill itne förneka att det blir så för en del, säger Torsten Obers.
- Men många är bredda att hugga av sin högra hand för att bli smala och även om jag berättar om värsta-scenarier så säger 99,9 procent att de vill bli opererade i morgon dag. De som har komplikationer säger oftast att de hade opererat sig även om de vetat hur det skulle bli.

Meral operereades först på Frölunda Specialistsjukhus. Ansvarig läkare, Jan Dalenbäck, vill inte gå in på det enskilda fallet.
- Men det är hemskt synd om henne, säger han. Gudskelov är det sällsynt att det blir så.
De senare ingreppen skedde på Sahlgrenska, där Torsten Olbers var kirurg fram till 2009. Han minns Meral väl och blir bekyrmad när han får höra hur hon har det idag.
- Jag kan inte uttala mig om hur det är i hennes fall. Men ofta finns det något mer man kan göra när gastric bypass-opererade inte mår bra.

De flesta som har kräkningar eller busmärtor efter en gastric bypass-operation kan bli hjälpta, menar Olbers. Påtagligt ofta är det ett mekaniskt fel som kan avhjälpas med en ny operation. Det finns individer som i tio års tid haft buksmärtor och fått till svar att det är inget att göra åt, men som efter en ny operation blivit bra.
- Men kiruger är inte mer än människor, och istället för att ta tag i problemet kan det finnas en tendens att man avfärdar patientens klagomål med att de ninte sköter sig som den ska.
Meral efterlyser ett tydligt psykologiskt stöd både före och efter operationen. Vad säger du om det?
 Det finns tyvärr inte idag. Där brister det. Man tar hand om kirurgin och ess komplikationer - sen är det inte mer. Man borde ta reda på vad personen har i sitt bagage och erbjuda ett psykologiskt stöd som följer med efteråt om det behövs.
- Min gissning är 5-10 procent behöver extra input i form av kognitiv beteendeterapi och extra stöttning. Operationen kan leda till att saker kommer upp i dagen som man inte sett tidigare. I det kalla morgonljuset kan det visa sig att man inte kan skylla sina problem på vikten längre. Och inte kan man trösta sig med mat heller.
Kritiker menar att det är för enkelt att få en operation i dag - att det sker för lättvindligt?
- Det kan vara så. Vården måste ge en balanserad bild med för- och nackdelar så att personen ifråga är medveten om de allra värsta komplikationerna och vet vad som kan hända. Jag gillar inte när metoden marknadsförs som "så får du en superkropp". Det leder fel.
- Å andra sidan kan jag tycka tvärtom. Att vi tänker kirurgi lite för sent. Att folk känner sig dåliga när de tar till det. Som att de ger upp. Det tycker jag inte man ska göra. Vanligast är nog ändå att man tänker varför gjorde jag inte den här tidigare?

Meral berättar att hon tappade de tio kilo som krävdes för att hon skulle opereras, bara genom att lägga om sin kost och gå långa promenader.
Borde man inte uppmuntrat det i stället för att operera?
- Det är inte säkert att hon hade lytckats gå ner på annat sätt. Men det kan vara så att det gick alldeles för snabbt. Man får en remiss och plötsligt ligger man på operationsbordet. Det är olycligt att folk kan ramla igenom på det viset. Det borde finnas en funktion inom vården som är med för att göra en helhetsbedöming, säger Torsten Olbers.

Journalist: Evalis Björk


Lite faktarutor finns med i artiklarna:
Fetma och övervikt

MÄn 13% fetma och 43% övervikt
Kvinnor 14% fetma och 28% övervikt

BMI
Body Mas Index, BMI, visar förhållandet mellan en persons vikt och längd.
BMI - Vikten/längden x längden
Som övervikt räknas ett BMI över 25
Fetma är ett BMI över 30 och sjuklig fetma över 40


Antal gastric bypass-operationer i Sverige:

2007: 2 200
2008: 3 300
2009: 4 850
2010: 7 800
2011: 8 600
Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhus, FHI

Bilderna har jag scannat in från tidningsreportaget.