Då har man klarat av en av de jobbigaste helgerna på året, ur matperspektivet - för alla som är sockerberoende och matmissbrukare. Vår lilla familj firade hemma hos min dotter och nej, jag tog inga foton på all maten och alla barnen det här året. Men jag måste ändå visa bland annat det fina köket som min dotter har, där hon dekorerat så fint på bordet och även klätt in sin ljuskrona i granbarr. Hon är en riktig liten "Ernst"!
Oliver fick dekorera våra ägg och eftersom jag inte gillar sikrom så ville jag ha tre egna, och fick så "fina" dillkvistar på äggen. Vi skrattar och flamsar väldigt mycket när vi gör något tillsammans, jag och mina ungar - det är sååå roligt!
Vi köpte inga julklappar i tusental utan bestämde redan förra året att köpa en enda julklapp för en hundring som vi spelar ett spel om. Adam blev vinnaren och fick ett par I-phonehandskar, ett par tuffa handskar utan fingertoppar, en biobiljett och en kokbok. Det var lite extra bra eftersom han är det enda barnet i familjen. Det var också en strid om de lotter som köpts men tyvärr inga storvinster på dem.
Nu är det annandagen och jag känner att jag klarat mig bra från julmatsfrestelserna. Jag har hållt mig till mina regler, åt knäckebröd på julafton och två även igår men kände tydligt hur dåligt jag mådde av att frångå mina vanliga matvanor när jag gick till ICA igår för att fylla på lite i matförråden: Jag gick omkring och gäspade konstant och det kändes som jag hade en stor gråsten i magen -jag kände mig så tung och trött! Ett tydligt tecken på vad folk gillar att äta på julbordet märktes tydligt i affären igår: Prinskorven var slut! Ha ha!
Min slutsats av juldagarna är:
Jag kommer återgå till mina vanor from idag, för jag mår för dåligt för att ens stå ut en enda dag till med denna trötthetskänsla, som också gjorde sig påmind i morse när jag vaknade efter klockan tio - sovit sedan klockan ett igårkväll.
Var jag så här trött, svullen och tung i kroppen jämt förut -innan LCHF?
Helt otroligt att man ens kan acceptera att må så där. Kommer definitivt hålla mig ännu striktare nästa jul, då blir det inga knäckebröd eller ens Julmust Light.
Det verkar som att man reagerar mer och mer på den kost som ligger utanför LCHF, ju längre man håller på. Det är något jag välkomnar faktiskt för är det något som ger effekt och motivation är att bli mer eller mindre sjuk av den kost man ska hålla sig ifrån.
Jag vet att jag inte gått upp i vikt över julen, däremot har jag en hel del vätska i kroppen som ska ut. Kommer bli ett himla spring på toa de närmaste dagarna!
Nyår bekymrar mig inte alls då jag inte har några direkta vanor/traditioner då. Vet inte ens om jag kommer sitta hemma ensam på nyårsafton. Har man stora barn och en liten umgängeskrets så blir det ofta en ganska ensam sista dag på året.
onsdag 26 december 2012
söndag 23 december 2012
Åtta timmars matlagning - här är resultatet
Vaknade strax efter åtta och vid nio började jag med dagens projekt: Laga mat och baka/göra godsaker.
Det första som jag gjorde var botten till den chokladtårta som jag även gjorde i somras till Adams födelesedag: Lyxig Chokladtårta
När jag bröade formen för tårtbotten kom jag på att jag kunde använda stavmixern och mixa kokosflingor så de blev lite mer smuliga och hade redan i förväg funderat på vad jag skulle dekorera med och kom på att jag kunde mortla Steviaströ med lite vanlijsocker som jag skulle pudra över sedan.
Botten fick svalna i kylen och sedan gjorde jag chokladtoppingen. Jag lägger i ca 1 msk smör i den för att den ska bli lite mjukare.
I botten använde jag 86% kakaohaltiga kakor och i toppingen använde jag 70-procentig med mintsmak och droppar i lite extra mintarom och lite vaniljpulver också.
Lät tårtan stå i kylen medan jag tog ett papper och klippte ut en snö-stjärna som jag skulle använda som mall för min dekoration.
När den stått i en kvar ungefär i kylen tog jag ut den och lade min
papperstjärna FÖRSIKTIGT på chokladtoppingen och pudrade över min Steviastör-flour med en liten te-sil.
Sedan lade jag på några valnötter.
Denna ska vi äta i morgon...om vi orkar! Ha ha!
Det första som jag gjorde var botten till den chokladtårta som jag även gjorde i somras till Adams födelesedag: Lyxig Chokladtårta
När jag bröade formen för tårtbotten kom jag på att jag kunde använda stavmixern och mixa kokosflingor så de blev lite mer smuliga och hade redan i förväg funderat på vad jag skulle dekorera med och kom på att jag kunde mortla Steviaströ med lite vanlijsocker som jag skulle pudra över sedan.
Botten fick svalna i kylen och sedan gjorde jag chokladtoppingen. Jag lägger i ca 1 msk smör i den för att den ska bli lite mjukare.
I botten använde jag 86% kakaohaltiga kakor och i toppingen använde jag 70-procentig med mintsmak och droppar i lite extra mintarom och lite vaniljpulver också.
Lät tårtan stå i kylen medan jag tog ett papper och klippte ut en snö-stjärna som jag skulle använda som mall för min dekoration.
När den stått i en kvar ungefär i kylen tog jag ut den och lade min
papperstjärna FÖRSIKTIGT på chokladtoppingen och pudrade över min Steviastör-flour med en liten te-sil.
Sedan lade jag på några valnötter.
Denna ska vi äta i morgon...om vi orkar! Ha ha!
Nästa projekt:
Grönkålspaj med valnötter och cheddar
Receptet är hämtat från LCHF-tidningen Mat och hälsa och det är Åse Falkman Fredriksson som står bakom receptet.
Jag har ändrat: Lade till lite kokosnötsmöl i pajdegen då jag tyckte den var lite lös och jag mixade inte
mandelmjölet och sesamfröna.
Jag toppade också med lite Ancho-chilli för lite färg och krydda.
Antal personer: 6
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
Antal personer: 6
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
2 msk kokosnötsmjöl
Det sista jag gjorde idag, förutom en låda med Janssons Frestelse var Laxrullar, ett litet recept jag hittade i veckans Buffé, nr 12.
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g smör
1 ägg
Fyllning:
200 g färsk grönkål
2 rödlökar
150 g riven cheddar
1 dl grovhackade valnötter
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 tsk salt, 1 krm peppar
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g smör
1 ägg
Fyllning:
200 g färsk grönkål
2 rödlökar
150 g riven cheddar
1 dl grovhackade valnötter
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 tsk salt, 1 krm peppar
Gör så här:
Pajdeg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Låt vila i kylskåpet en halvtimme och tryck sedan ut i pajform eller springform eller mindre portionsformar och nagga botten med gaffel. Grädda skalet i 175 grader i cirka 8 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj gradantalet till 200 grader.
Fyllning
Hacka grönkålen grovt och koka i lättsaltat vatten i 3-4 minuter. Låt rinna av i durkslag och krama ur vätskan. Skala löken och finhacka och stek sedan lök och grönkål i stekpanna. Salta och peppra lite. Fördela i pajskalen, lägg sedan nötter och riven ost över. Vispa ihop ägg och vispgrädde, salta och peppra och häll över fyllningen i pajskalen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.
Pajdeg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Låt vila i kylskåpet en halvtimme och tryck sedan ut i pajform eller springform eller mindre portionsformar och nagga botten med gaffel. Grädda skalet i 175 grader i cirka 8 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj gradantalet till 200 grader.
Fyllning
Hacka grönkålen grovt och koka i lättsaltat vatten i 3-4 minuter. Låt rinna av i durkslag och krama ur vätskan. Skala löken och finhacka och stek sedan lök och grönkål i stekpanna. Salta och peppra lite. Fördela i pajskalen, lägg sedan nötter och riven ost över. Vispa ihop ägg och vispgrädde, salta och peppra och häll över fyllningen i pajskalen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.
Jag valde att göra en del i min springform och en del i mitt muffinsbläck - åtta små och en stor paj blev det.
Jag var smakade på en liten när de var klara och det här receptet får fullpott av mig! Bättre pajbotten har jag ALDRIG gjort, vare sig före eller efter LCHF - så den rekommenderar jag varmt! Den var både lite krispig och smakade väldigt gott!
Fyllningen var ju inte fy skam heller! Gott med lite krisp från valnötterna.
Efter det var det godistime!
Jag gjorde vanliga chokladtryfflar
200 gram mörk choklad (en 86% och en 70% med mintsmak)
1 dl grädde
50 gram smör
1/5 tsk vaniljpulver
flingsalt
Lägg upp ca 50 ischokladformar på en bricka och ta fram en liten gräddsnipa.
Koka upp grädden, lägg i smör och choklad och rör med en visp tills all choklad och smör har smält och allt är en glansig, fin smet.
Nu kommer vi till kladdet!
Häll över chokladen i snipan och "häll" i chokladen i ischokladformarna. Det blir ketchupeffekt då chokladen svalnar fort men har du en micro så kan du ställa in den på några sekunder.
Jag tog en liten tesked i slutet för att få ut all choklad.
Strö över lite flingsalt och ställ in dem i kylen.
Hittade också ett recept på Pannacotta med saffran och blev så sugen på just detta, då jag har VÄLDIGT mycket saffran hemma i skåpet som jag aldrig använder. Orsaken är att jag bara gillar saffran med grädde och inte med mat. Jag har fått saffran av fd elever från Iran vid några tillfällen, därav mängden. Fint är det!
Ingredienser:
5 dl grädde
3 gelatinblad (jag använder gelatinpulver)
vaniljpulver
citronsaft
saffran ca 30 gram (ett kuvert)
Sötning - steviaströ tex ca 1-2 tsk.
Lägg ner gelatinbladen i kallt vatten.
Ta saffran i lite varmt vatten så får du ut mesta möjliga smak. (Det har jag också lärt mig av iranier) Min saffran är ju inte pulver så jag mortlar den först och häller på lite varmt vatten direkt i morteln och sedan ner i grädden. Droppa i några droppar citronsaft i grädden och lite sötning om du vill ha det. Jag hällde i resten av mitt Steviaströ-flour som stod i skåpet och skräpade. (Här kastas inget)
Häll upp i fina glas eller skålar och ställ in i kylen.
Du kan toppa med vispgrädde eller något annat som du gillar och är fint. Jag har inte dekorerat mina.
Gubbröra!
Min mormor gjorde alltid något som heter Gubbröra till julbordet som alla bara älskade så när jag flyttade hemifrån så fick jag receptet av min mor och ingen jul utan Gubbröra i vår familj!
Detta äts helst med Julknäckebröd men Oliver gillar det med Vörtbröd. Det är det här som jag absolut inte kan låta bli - Julknäcke med Gubbröra och tillåter mig faktiskt att njuta av två julknäcke om dagen över juldagarna. Gissa om jag njuter!
Ingredienser:
6-8 kokta ägg
ca 1,5 dl kaviar
2 msk hackad dill
1 finhackad, gul lök
ca 10 anjovisfiléer
3 dl vispad grädde
Ja, det är mycket "cirka" här för jag smakar mig fram.
Börja med att koka äggen och kyl ner dem.
Vispa grädden.
Hacka löken fint, så fint du kan.
Strimla och hacka anjovisen fint också.
Vänd ner allt i grädden - rör inte - vispgrädden måste få behålla sin luftighet.
Mosa äggen eller gör som jag - lägg äggen i en pajform och mosa dem med en potatismospress.
Smaka!
Tycker du att du vill ha mer anjovis i eller kaviar i eller dill så adderar du lite mer av det du vill ha.
Det här äter vi på mackan som sagt var och finns inget som är godare enligt mig på julbordet!
Olivers macka - jag har dubbelt så mycket Gubbröra på min macka! |
Har ingen bild på detta konstverk eftersom det ligger inrullat i smörpapper i kylen just nu och jag är rätt möööör nu!
Utanför är det snöstorm och jag är supernöjd med mitt heldags-matlagande!
I morgon ska jag bara ääääta och njuuuuta!
Kreativt kaos i köket! |
Vi njuter av smakbitarna från dagens matlagning. Pajer, laxrullar, Jansson Gubbröra och bröd.
GOD JUL ALLA KÄRA LÄSARE!
Utan er är min blogg ingenting!
|
Pizza a la lchf och Vörbröd - inte lchf!
Igår var det städ - och handlamatdag. Eftersom vi inte ska vara här på julafton utan hos min dotter så behöver jag inte köpa allt, men lite vill man ju ha här hemma också, och lite ska tas med till dottern. Samantha bad om att jag skulle ta med mig Senapssill och Pappasill som jag köper här i Angered och så ville hon ha någon "efterrätt" som alla kan äta. Hon vet ju att jag inte äter allt och försöker anpassa lite av julmaten till mig också men jag bidrar gärna med lite också.
Gick och funderade på om jag skulle ta och testa att baka ett Vörtbröd, som mina söner kan äta utan att jag tycker att det är helt fel ingredienser. Vilken typ av spannmål skulle jag välja tex? Det närmaste spältvete jag kan komma är nog Dinkel så jag köpte ett ekologiskt dinkelmjöl faktiskt och Vörtkryddsmix. Glömde ju givetvis att köpa Porter/Öl men fick hem det genom en kompis till Oliver senare på kvällen.
Adam var hos sin pappa så jag funderade inte så mycket på vad jag skulle äta men blev lite sugen på pizza men inte på att stå och riva ost och greja en massa - jag ville ha en ENKEL pizza!
Gav mig ut på nätet och googlade på pizzabottenrecept utan gluten och hittade detta:
2 ägg
4 msk vatten
1 dl kokosmjöl
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 msk pizzakrydda
en nypa salt
Vispa äggen och tillsätt vatten. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål - använd en vanlig visp för att blanda ihop allt och få kokosmjölet att få bort "klumparna", så gör jag alltid när jag har kokosmjöl i mina bakverk.
Låt det stå och svälla en liten stund.
Ta sedan två bakplåtspapper och kavla ut degen så tunt du kan mellan dessa. Dra av det ena och lägg pappret med pizzabotten på en plåt och förgrädda i 10 minuter.
Under tiden fixar du vad du vill ha på pizzan.
Jag hade typ ingenting hemma förutom makrill i tomatsås, så jag tog ren tomatpuré och bredde ut ett tunt lager direkt på pizzabotten och sedan riven ost, jag använde hälften Jarlsberg och hälften Cheddar. Mosade makrillen och lade på och toppade med lite tomater och skivad gul lök.
Gräddade pizzan i ca 30 minuter i 175 grader.
Den här botten var nog absolut den enklaste jag gjort förutom lite bök med att kavla ut själva degen.
Den smakar brödigt och visst, lite bränd i kanterna blir den..men helt klart värd besväret!
Jag åt hälften och Oliver åt upp hälften. Räcker absolut som något lättare för två personer men är du rejält hungrig så räcker den bara till en person.
Senare satte jag igång med att baka Vörtbrödet!
Ingredienser:
50 gram jäst
salt
5 dl Porter eller annat mörkt öl >>>>>>>>>>>>
3 msk lingonsylt
100 gram smör
ca 1 kg Siktat Dinkelmjöl >>>>>>>>>
2 dl mandelmjöl
Jag började med att smula sönder jästen i en bunke och salta över jästen, då smälter jästen pga saltet.
Sedan värmde jag Portern, smöret och lingonsylten i en kastrull tills allt var smält och fingervarmt.
HÄR SKA DU OCKSÅ BLANDA NER VÖRTKRYDDORNA, vilket jag glömde!
Hällde över degvätskan i bunken och rörde ihop det med jästen. Sedan hällde jag ner hälften av Dinkelmjölet och rörde ihop det med min elvisp med degkrokar, fyllde på med mandelmjöl och kokosmjöl och fortsatte arbeta ner lite Dinkelmjöl i taget tills degen är smidigt och släpper från bunken. Det var NU jag kom på att jag glömt att ha i mina vörtkryddor så jag hällde bara på dem på degen och jobbade in dem tills alla kryddor var inarbetade i degen.
Låt degen jäsa i 60 minuter under en bakduk.
Lägg upp den på ett mjölat bakbord och dela degen i två delar och forma till två limpor.
Lägg dem på en plåt och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Pensla limporna med vatten innan du ställer in dem och pensla med mer vatten var tioende minut ungefär eller så är du lika lat som jag och tar blomsprutan och sprayar vatten över dem!
Låt dem svalna under en bakduk på galler.
Som ni redan räknat ut är det här brödet INTE LCHF eftersom det innehåller gluten men min tanke är att jag ändå bakat ett bröd som mina söner kan äta utan att få magkatarr! Det lär ju inte hända igen förrän nästa jul!
Oliver har redan ätit några skivor och jag fick godkänt. Även Adam har smakat och jag tror han klarar att äta gluten under några dagar. Betydligt bättre än "köpebröd" i alla fall.
Gick och funderade på om jag skulle ta och testa att baka ett Vörtbröd, som mina söner kan äta utan att jag tycker att det är helt fel ingredienser. Vilken typ av spannmål skulle jag välja tex? Det närmaste spältvete jag kan komma är nog Dinkel så jag köpte ett ekologiskt dinkelmjöl faktiskt och Vörtkryddsmix. Glömde ju givetvis att köpa Porter/Öl men fick hem det genom en kompis till Oliver senare på kvällen.
Adam var hos sin pappa så jag funderade inte så mycket på vad jag skulle äta men blev lite sugen på pizza men inte på att stå och riva ost och greja en massa - jag ville ha en ENKEL pizza!
Gav mig ut på nätet och googlade på pizzabottenrecept utan gluten och hittade detta:
2 ägg
4 msk vatten
1 dl kokosmjöl
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 msk pizzakrydda
en nypa salt
Vispa äggen och tillsätt vatten. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål - använd en vanlig visp för att blanda ihop allt och få kokosmjölet att få bort "klumparna", så gör jag alltid när jag har kokosmjöl i mina bakverk.
Låt det stå och svälla en liten stund.
Ta sedan två bakplåtspapper och kavla ut degen så tunt du kan mellan dessa. Dra av det ena och lägg pappret med pizzabotten på en plåt och förgrädda i 10 minuter.
Under tiden fixar du vad du vill ha på pizzan.
Jag hade typ ingenting hemma förutom makrill i tomatsås, så jag tog ren tomatpuré och bredde ut ett tunt lager direkt på pizzabotten och sedan riven ost, jag använde hälften Jarlsberg och hälften Cheddar. Mosade makrillen och lade på och toppade med lite tomater och skivad gul lök.
Gräddade pizzan i ca 30 minuter i 175 grader.
Den här botten var nog absolut den enklaste jag gjort förutom lite bök med att kavla ut själva degen.
Den smakar brödigt och visst, lite bränd i kanterna blir den..men helt klart värd besväret!
Jag åt hälften och Oliver åt upp hälften. Räcker absolut som något lättare för två personer men är du rejält hungrig så räcker den bara till en person.
Senare satte jag igång med att baka Vörtbrödet!
Ingredienser:
50 gram jäst
salt
5 dl Porter eller annat mörkt öl >>>>>>>>>>>>
3 msk lingonsylt
100 gram smör
ca 1 kg Siktat Dinkelmjöl >>>>>>>>>
2 dl mandelmjöl
Jag började med att smula sönder jästen i en bunke och salta över jästen, då smälter jästen pga saltet.
Sedan värmde jag Portern, smöret och lingonsylten i en kastrull tills allt var smält och fingervarmt.
HÄR SKA DU OCKSÅ BLANDA NER VÖRTKRYDDORNA, vilket jag glömde!
Hällde över degvätskan i bunken och rörde ihop det med jästen. Sedan hällde jag ner hälften av Dinkelmjölet och rörde ihop det med min elvisp med degkrokar, fyllde på med mandelmjöl och kokosmjöl och fortsatte arbeta ner lite Dinkelmjöl i taget tills degen är smidigt och släpper från bunken. Det var NU jag kom på att jag glömt att ha i mina vörtkryddor så jag hällde bara på dem på degen och jobbade in dem tills alla kryddor var inarbetade i degen.
Låt degen jäsa i 60 minuter under en bakduk.
Lägg upp den på ett mjölat bakbord och dela degen i två delar och forma till två limpor.
Lägg dem på en plåt och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Pensla limporna med vatten innan du ställer in dem och pensla med mer vatten var tioende minut ungefär eller så är du lika lat som jag och tar blomsprutan och sprayar vatten över dem!
Låt dem svalna under en bakduk på galler.
Som ni redan räknat ut är det här brödet INTE LCHF eftersom det innehåller gluten men min tanke är att jag ändå bakat ett bröd som mina söner kan äta utan att få magkatarr! Det lär ju inte hända igen förrän nästa jul!
Oliver har redan ätit några skivor och jag fick godkänt. Även Adam har smakat och jag tror han klarar att äta gluten under några dagar. Betydligt bättre än "köpebröd" i alla fall.
Sista arbetsdagen innan jul
Igår var sista dagen på jobbet innan julledigheten!
Det avslutades med julbord och trevligt samkväm med arbetskamraterna.
Innan vi gick iväg till lokalen där vi skulle äta, delade vi tappra som var kvar på en flaska vin. Vi var fem stycken så det blev exakt ett glas var.
Här är mitt glas och utsikten jag har från balkongen på jobbet där vi går ut och röker. (Mobilbild)
När vi väl fick börja äta så var jag rejält hungrig och visste i förväg vad jag kunde äta och inte äta, så jag tog en liten bit sill, en liten bit lax, en liten bit paté, skinka med lite senap, två köttbullar, en prinskorv och en matsked Jansson.
Köttbullarna smakade värre än Mamma Scans och Jansson vet jag inte vad den smakade men inte god alls, så detta lämnades kvar på tallriken. Det tog nog inte mer än tre minuter innan magen bara knöt sig och jag bara satt där och kände mig smått illamående och hade så ont i magen! Efter ca 30 minuter så började det bullra och jag fick springa på toa och ja...sedan var jag tom i magen igen, kan man säga.
Jag TÅL inte längre mat med gluten, margarin och konstigheter i längre, alls, verkar det som.
Kom hem vid elva och gjorde lite scrambled eggs med extra smör på toppen. Det gillar både magen och gommen.
By the way..vägde mig häromdagen och japp, jag har nått målet innan jul! 99.99 kg!
MIN EGEN JULKLAPP TILL MIG SJÄLV!
Det avslutades med julbord och trevligt samkväm med arbetskamraterna.
Innan vi gick iväg till lokalen där vi skulle äta, delade vi tappra som var kvar på en flaska vin. Vi var fem stycken så det blev exakt ett glas var.
Här är mitt glas och utsikten jag har från balkongen på jobbet där vi går ut och röker. (Mobilbild)
När vi väl fick börja äta så var jag rejält hungrig och visste i förväg vad jag kunde äta och inte äta, så jag tog en liten bit sill, en liten bit lax, en liten bit paté, skinka med lite senap, två köttbullar, en prinskorv och en matsked Jansson.
Köttbullarna smakade värre än Mamma Scans och Jansson vet jag inte vad den smakade men inte god alls, så detta lämnades kvar på tallriken. Det tog nog inte mer än tre minuter innan magen bara knöt sig och jag bara satt där och kände mig smått illamående och hade så ont i magen! Efter ca 30 minuter så började det bullra och jag fick springa på toa och ja...sedan var jag tom i magen igen, kan man säga.
Jag TÅL inte längre mat med gluten, margarin och konstigheter i längre, alls, verkar det som.
Kom hem vid elva och gjorde lite scrambled eggs med extra smör på toppen. Det gillar både magen och gommen.
By the way..vägde mig häromdagen och japp, jag har nått målet innan jul! 99.99 kg!
MIN EGEN JULKLAPP TILL MIG SJÄLV!
måndag 17 december 2012
Blomkålslåda
Vad gör man med resterna av blomkålsmoset?
Jo, man kan göra en blomkålslåda!
Blanda ner i blomkålsmoset följande:
1-2 ägg
1-2 dl riven ost
Valfritt: ca 1 dl mosad blåmögelost
1-2 dl grädde eller creme fraiche
salt, peppar och lite muskot
Häll smeten i en ugnsform och sätt ugnen på 200 grader.
Grädda tills det fått fin färg.
Det här passar bra till rökt kött eller någon korv.
Jo, man kan göra en blomkålslåda!
Blanda ner i blomkålsmoset följande:
1-2 ägg
1-2 dl riven ost
Valfritt: ca 1 dl mosad blåmögelost
1-2 dl grädde eller creme fraiche
salt, peppar och lite muskot
Häll smeten i en ugnsform och sätt ugnen på 200 grader.
Grädda tills det fått fin färg.
Det här passar bra till rökt kött eller någon korv.
lördag 15 december 2012
I lunchrummet
Nu har jag jobbat i veckorna tre på min nya arbetsplats och nej, jag kommer inte skriva om själva jobbet men däremot om maten på jobbet.
Nu, någon vecka innan jul så hamnar det både chokladaskar, lussebullar och pepparkakor i lunchrummet och jag KAN hantera det utan att känna jättesug efter det. Men visst är jag fruktansvärt medveten om vad det är som står där på bordet och som kollegorna glatt äter.
Jag är den "konstiga" på jobbet när det gäller mat men de vet också varför: sockerberoende, överviktig och gastric-bypass-opererad: Jag har anpassat min kost till detta för att klara av att leva utan sockerberoende, övervikt oc ha så bra kvalitét som möjligt på den kost jag får i mig.
Där sitter jag med mina lchf-luncher som hittils bestått av äggmjölkskaffe (kaffe, ett ätt, smör och kokosolja) och har tom köpt en extra mixer så jag slipper dra mixern fram och tillbaka mellan hem och jobb.
Andra veckan jag jobbade drabbades jag av någon mystisk magbakterie som slog ut mig helt under fem dagar, varav fyra fick spenderas hemma. Gick ner 1,5 kg och stod plötsligt på exakt 100 men ja, jag visste ju att det antagligen bara var tillfälligt men det var lite häftigt att se vågen peka just på dessa siffror.
När jag blev "frisk" igen så var jag hungrig så jag valde att äta även på jobbet och det blev micrad omlett, smör, avakado, majonäs och två små körsbärstomater. Den kombinationen är god men märkte också att jag var hungrigare än när jag enbart lever på min äggmjölkskaffe, så jag återgick till den igår. Jag håller mig piggare och mättare på att dricka äggmjölkskaffe. När jag kom hem igår från jobbet var jag inte ens hungrig men åt naturligtvis något; en äggröra på tre ägg, keso och lite grädde, majonäs och makrill. Supermätt.
Noterar också att de flesta av mina kollegor äter färdigmat; Findus microvågsvärmningsluncher, Sushi, Gatuköksmat och wraps av olika slag.
Min näsa säger varenda gång jag går in i lunchrummet: Suuuuurt!
Ja, det luktar inte gott! Det luktar inte MAT - det luktar bara surt.
Kollade lite på nätet vad det är i dessa lådor och här är ett typiskt exempel >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Det finns ett litet märke på lådan som säger:
"Bara mat, inget annat" och nyfiken som jag är så ville jag veta vad detta betyder:
Innehåll:
Så enligt Findus är kokosmjölkspulver, vegetabilisk olja (solros och raps), sojabönor, stärkelse, mjölkprotein, limebladsarom och kryddextrakt vanlig mat....
Att portionen enbart består av 15% kyckling gör i alla fall mig lite beklämd men visst - det tar ju bara 6 minuter att få den varm i micron, i plastförpackningen och är nyckelhålsmärkt!
Och ändå är det jag som är den konstiga i lunchrummet.. ha ha!
Öppnar man kylskåpet på jobbet hittar man både bordsmargarin, lättyoghurt, mellanmjölk och så finns det en liten låda där jag har lagt mina grejer: en tub majonäs, ekologiska ägg, tomater och en bit brie låg det där tills igår. Nu är det tömt och nästa vecka lägger jag ner en ny låda eko-ägg. Grädden står i dörren, bredvid alla andra lätta mejeriprodukter...
Japp, det är jag som är den konstiga...
Nu, någon vecka innan jul så hamnar det både chokladaskar, lussebullar och pepparkakor i lunchrummet och jag KAN hantera det utan att känna jättesug efter det. Men visst är jag fruktansvärt medveten om vad det är som står där på bordet och som kollegorna glatt äter.
Jag är den "konstiga" på jobbet när det gäller mat men de vet också varför: sockerberoende, överviktig och gastric-bypass-opererad: Jag har anpassat min kost till detta för att klara av att leva utan sockerberoende, övervikt oc ha så bra kvalitét som möjligt på den kost jag får i mig.
Där sitter jag med mina lchf-luncher som hittils bestått av äggmjölkskaffe (kaffe, ett ätt, smör och kokosolja) och har tom köpt en extra mixer så jag slipper dra mixern fram och tillbaka mellan hem och jobb.
Andra veckan jag jobbade drabbades jag av någon mystisk magbakterie som slog ut mig helt under fem dagar, varav fyra fick spenderas hemma. Gick ner 1,5 kg och stod plötsligt på exakt 100 men ja, jag visste ju att det antagligen bara var tillfälligt men det var lite häftigt att se vågen peka just på dessa siffror.
När jag blev "frisk" igen så var jag hungrig så jag valde att äta även på jobbet och det blev micrad omlett, smör, avakado, majonäs och två små körsbärstomater. Den kombinationen är god men märkte också att jag var hungrigare än när jag enbart lever på min äggmjölkskaffe, så jag återgick till den igår. Jag håller mig piggare och mättare på att dricka äggmjölkskaffe. När jag kom hem igår från jobbet var jag inte ens hungrig men åt naturligtvis något; en äggröra på tre ägg, keso och lite grädde, majonäs och makrill. Supermätt.
Noterar också att de flesta av mina kollegor äter färdigmat; Findus microvågsvärmningsluncher, Sushi, Gatuköksmat och wraps av olika slag.
Min näsa säger varenda gång jag går in i lunchrummet: Suuuuurt!
Ja, det luktar inte gott! Det luktar inte MAT - det luktar bara surt.
Kollade lite på nätet vad det är i dessa lådor och här är ett typiskt exempel >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Det finns ett litet märke på lådan som säger:
"Bara mat, inget annat" och nyfiken som jag är så ville jag veta vad detta betyder:
Innehåll:
Ris: Kokt basmatiris. Kyckling: Kycklingfilé, rismjöl, kryddor, salt och socker. Grönsaker: Paprika, vattenkastanj och grön vitlök. Sås: Vatten, kokosmjölkpulver, paprika, lök, vispgrädde, tomatpuré, vegetabilisk olja, sojasås (vatten, sojabönor, vete, salt), chilipeppar, vitlök, salt, stärkelse, mjölkprotein, limebladsarom, kryddextrakt, svartpeppar och ättika.
I denna rätt ingår 15 % rostad kyckling. En portion (380 g) ger dig 107 g grönsaker.
Läs alltid på förpackningen, innehållsdeklarationen kan ha ändrats.
Så enligt Findus är kokosmjölkspulver, vegetabilisk olja (solros och raps), sojabönor, stärkelse, mjölkprotein, limebladsarom och kryddextrakt vanlig mat....
Att portionen enbart består av 15% kyckling gör i alla fall mig lite beklämd men visst - det tar ju bara 6 minuter att få den varm i micron, i plastförpackningen och är nyckelhålsmärkt!
Och ändå är det jag som är den konstiga i lunchrummet.. ha ha!
Öppnar man kylskåpet på jobbet hittar man både bordsmargarin, lättyoghurt, mellanmjölk och så finns det en liten låda där jag har lagt mina grejer: en tub majonäs, ekologiska ägg, tomater och en bit brie låg det där tills igår. Nu är det tömt och nästa vecka lägger jag ner en ny låda eko-ägg. Grädden står i dörren, bredvid alla andra lätta mejeriprodukter...
Japp, det är jag som är den konstiga...
torsdag 6 december 2012
Jultriggers
http://www.caffayway.com/2011/12/01/ swedish-gingerbread-cookies-pepparkarkor/ |
Jag har aldrig bakat en enda lchf-pepparkaka eller lchf-lussebulle eller något liknande och funderade faktiskt på att göra det i år...tills jag insåg något väldigt viktigt.
Skulle jag stoppa en kaka som smakar pepparkaka så skulle jag inte kunna sluta; Pepparkakor är en enorm trigger för mig.
"I mitt gamla liv" knarkade jag pepparkakor från någon gång i november till i slutet på januari och då pratar jag inte om någon pepparkaka om dagen utan minst 20-30 om dagen. Minns att min mage var som en svällande krutfabrik som mullrade konstant pga alla kryddor i kombination med socker och mjöl men inte fick det stopp på mitt ätande ändå. Det var ju så GOTT!
Som den gourmet jag var och fortfarande är så skulle det inte vara vilka pepparkakor som helst - de skulle vara tunna och väldigt krispiga. Var de för mjöliga och mjuka ratade jag dem, om det fanns andra, annars funkade de också! (Bättre än inget, så att säga)
En annan trigger är julknäcke, struvor, marsipangodis och marsipankakor, mjuk pepparkaka, kolasnittar och...och...och....ja, listan kan bli hur lång som helst!
Varenda en drabbas av någon slags bakfanatism och det regnar bilder på nätet med bilder på allas otroligt goda bakverk och godislagande.
Jag har kommit så långt i mitt befriande från sockerberoende att jag kan hantera både bilder och allt gott som finns i affärerna nu men däremot KAN JAG INTE BAKA DET själv! Inte ens lchf-varianten!
Så är det bara!
Acceptera och inse att det inte hjälper att göra/baka något som är mjöl - och sockerfritt för hjärnan kommer ihåg orginalet.
En kokainist sitter ju inte och snortar floursocker för att fortsätta sitt beroende så varför skulle jag som är sockerknarkare använda mig av substitut.
Stackars mina barn - de får inga pepparkakor och lussebullar...nej, faktiskt inte här hemma. Men de dör faktiskt inte. Min store son får nog ändå smaka och äta sådant som jag inte har hemma eftersom han är så mycket hemma hos andra och Adam norpar nog till sig en och annan pepparkaka eller buller hos kompisar eller i skolan om det bjuds och det säger jag inget om.
Min absolut största rädsla är att få ett återfall för jag kan absolut inte veta i förväg hur länge det håller i sig. Det kan vända dagen efter eller året efter - det vet inte jag och det tänker jag INTE ta reda på.
Jag skulle inte ens kunna baka lchf-lussebullar, fast jag inte ens gillade lussebullar innan. Men skulle de finnas - då skulle jag säkerligen triggas även av dem.
Så, du som läser det här: Tänk efter på vad du brukade överäta vid jul och andra högtider och inbilla dig inte att du kan hantera det även om det är sockerfritt.
Ett litet råd i denna galna tid av hysteriska bakmonster!
onsdag 5 december 2012
Magsjuka och vinterstormar
Åkte till jobbet i måndags, min andra arbetsvecka och var lika taggad som vanligt. Hade en liten genomgång med mina deltagare och i slutet av genomgången började jag få ont i magen...det gjorde verkligen ONT!
Så när det blev lunch satt jag bara på en stol i lunchrummet och höll mig för magen. Jag hade fått springa på toa några gånger så jag inbillade mig någonstans att det skulle gå över men det blev värre. Det började dunka och pulsera inombords också. Mina kollegor pratade om att jag kanske fått vinterkräksjukan men det var jag säker på att jag inte hade fått; Är ju sällan magsjuk alls, trots min magsäcksoperation som gör att man har sämre immunförsvar för just sådant och vinterkräksjukan har jag haft omrkring mig men aldrig blivit smittad själv.
Men efter ett tag så var det bara att inse att jag inte orkade vara kvar på jobbet och tog mig hem. Hann ju innanför dörren så var det raka spåret in på toan...och för varje gång jag fick gå på toa, krampade magen riktigt ordentligt. Illamående och väldigt påverkad av magen...så det var bara att krypa upp i soffan och inse att jag var sjuk på riktigt.
PINSAMT att få gå hem redan andra veckan på jobbet men okej...en dag hemma ska väl räcka?
Ha!
Idag är det onsdag och jag är fortfarande inte frisk. Har inte så där ont i magen som jag hade första dagen men magen har världskrig och illamåendet är kvar. Jag är "glad" att jag sluppit att kräkas men tanken på att vara längre bort från toan än 10 meter är inte att tänka på.
Har levt på äggröra, det är lätt att äta och innehåller ändå bra med näring:
Ingredienser:
3 ägg
2 msk creme fraiche
2 tsk salt
svartpeppar
2 tsk gurkmeja
Eventuellt riven ost till.
Lägg på lite smör uppe på äggröran när den är klar och låt det smälta ner i äggröran. Väldigt gott och du får i dig det där lilla extra fettet som mättar så gott!
Knäck äggen i en skål och vispa dem ihop med övriga ingredienser.
Sätt en stekpanna på medelvärme och stek äggröran i rikligt med smör. Jag använder minst en matsked smör. När smöret har smält häll i äggsmeten och rör med en trägaffel tills äggsmeten har "stannat". Riv över lite ost om du gillar det.
Varför gurkmeja?
Jo, för att det är bra för immunförsvaret och jag inbillar mig att det kanske kan döda lite av det virus som härjar i min mage just nu. Ihop med svartpeppar är gurkmeja blir det rena kuren mot cancer har man kommit på, enligt vissa artiklar som finns på nätet, bland annat på denna: Doctors Natural.
Så när det blev lunch satt jag bara på en stol i lunchrummet och höll mig för magen. Jag hade fått springa på toa några gånger så jag inbillade mig någonstans att det skulle gå över men det blev värre. Det började dunka och pulsera inombords också. Mina kollegor pratade om att jag kanske fått vinterkräksjukan men det var jag säker på att jag inte hade fått; Är ju sällan magsjuk alls, trots min magsäcksoperation som gör att man har sämre immunförsvar för just sådant och vinterkräksjukan har jag haft omrkring mig men aldrig blivit smittad själv.
Men efter ett tag så var det bara att inse att jag inte orkade vara kvar på jobbet och tog mig hem. Hann ju innanför dörren så var det raka spåret in på toan...och för varje gång jag fick gå på toa, krampade magen riktigt ordentligt. Illamående och väldigt påverkad av magen...så det var bara att krypa upp i soffan och inse att jag var sjuk på riktigt.
PINSAMT att få gå hem redan andra veckan på jobbet men okej...en dag hemma ska väl räcka?
Ha!
Idag är det onsdag och jag är fortfarande inte frisk. Har inte så där ont i magen som jag hade första dagen men magen har världskrig och illamåendet är kvar. Jag är "glad" att jag sluppit att kräkas men tanken på att vara längre bort från toan än 10 meter är inte att tänka på.
Har levt på äggröra, det är lätt att äta och innehåller ändå bra med näring:
Ingredienser:
3 ägg
2 msk creme fraiche
2 tsk salt
svartpeppar
2 tsk gurkmeja
Eventuellt riven ost till.
Lägg på lite smör uppe på äggröran när den är klar och låt det smälta ner i äggröran. Väldigt gott och du får i dig det där lilla extra fettet som mättar så gott!
Knäck äggen i en skål och vispa dem ihop med övriga ingredienser.
Sätt en stekpanna på medelvärme och stek äggröran i rikligt med smör. Jag använder minst en matsked smör. När smöret har smält häll i äggsmeten och rör med en trägaffel tills äggsmeten har "stannat". Riv över lite ost om du gillar det.
Varför gurkmeja?
Jo, för att det är bra för immunförsvaret och jag inbillar mig att det kanske kan döda lite av det virus som härjar i min mage just nu. Ihop med svartpeppar är gurkmeja blir det rena kuren mot cancer har man kommit på, enligt vissa artiklar som finns på nätet, bland annat på denna: Doctors Natural.
Kanske inte så dumt att försöka komma ihåg att ha mer gurkmeja i maten än man gjort hittils. Lätt att glömma det!
Idag mår jag lite bättre ändå för jag är inte lika trött i kroppen som jag varit dessa dagar, så jag orkade faktiskt gå ut och slänga soporna och skotta bort den snö som ligger på insidan av min lilla gård. Min ena katt, Isis tror att snö är kattsand och ligger det mer än tre millimeter snö ute på gården så sätter hon sig direkt i det och kissar eller bajsar. Lätt att hitta hennes små torn av ihopskrapad snö med en liten "överraskning" i.
Så det gäller att hålla området katterna får vara ute på, i princip soprent från snö. Har absolut ingen lust att plocka kattexkrementer ur snön hela vintern...för nog har det blivit vinter - även i Göteborg!
Ps) Ställde mig på vågen i morse och har tappat 1,5 kg på dessa magsjukedagar men ja, det kallar jag ändå inte viktminskning för jag anar att det bara är den vätska jag förlorat under dessa dagar. Men innan jul ska jag väl lyckas väga tvåsiffrigt! Det kommer bli min bästa julklapp någonsin i så fall!