fredag 18 juli 2014

Färdig!

Äntligen är mina köksmöbler färdiglaserade!
Jag är så nöjd!



Baconinlindade fakirbiffar och grillad fetaost

Efter allt slipande, bankande, skruvande, målande och allt annat jag gör med mina händer blir inte min hand bättre utan riktigt, äckligt dålig. Så illa att jag vaknar efter några timmar med en värk och smärta som gör att jag bara måste gå upp och röra på armen och handen. Har inte sovit en hel natt på minst två veckor och jag kan tänka mig att många tycker jag är dum i skallen som inte ringer in till handkirurgen och ber om en operation. Men nej, se det gör jag inte!!!
Orsaken är framför allt: - Man kan inte operera bort en inflammation!
Jag känner den onda punkten i ryggen vid skulderbladen och när jag trycker där molar det i handen så det är samma sak med detta som med allt annat: Inte bota symptomen utan orsaken.
Orsaken är väl egentligen att min hand är utsliten. Har lovat mig själv att gå till en naprapat/kiropraktor när jag har pengar till det och få en riktig behandling för detta. Fram till dess får man prova sig fram själv. Så igår blandade jag Kollodialt Silver och gurkmeja till en pasta och lade det på en kompress som jag lindade fast på handen. Gjorde samma igår kväll innan jag lade mig och faktiskt - jag sov hela natten, även om jag vaknade vid åtta och hade ont. Jag vaknade åtminstone inte efter tre timmars sömn utan efter sju timmar.
Så jag kommer fortsätta med mitt eget omslag och se om det ger sig. Kan ju meddela att jag är rätt gul om handen!

Gårdagens middag blev en riktig hit!
Jag och dottern var på Willys bland annat och där hittade jag fyra lådor med ekologisk blandfärs för - TJUGOFEM KRONOR PAKETET!
Catching!
Jag roffade åt mig alla fyra naturligtvis!
Väl hemma gjorde jag fakirbiffar på:
Ca 1 kg blandfärs
som jag blandade med:
1 eko-ägg
en halv finriven Halloumiost
en finhackad gul lök
kryddor: salt, peppar, spiskummin, rökt paprikapulver, ingefära

Lindade bacon kring varje biff. Drar åt ordentligt och plattar till biffarna så baconet sitter ordentligt.
Grillade biffarna och sedan lade jag dem i en ugnsform och täckte med folie som fick stå på grillen och eftersteka i ca 20 minuter.

Till detta gjorde jag ett tillbehör som jag absolut kommer göra många gånger!

Jag lade en fjärdedels fet fetaost på folie med lite smör, timjan och svartpeppar.
Dessa lade jag på grillen och de fick "koka" i foliepaketet.
Det blev såååå gott!

Till biffarna blev det Cole Slaw - enklaste versionen:
Färsk, strimlad vitkål
ca 2 dl majonnäs (egengjord)
Svarpeppar, salt och lite citronsaft.

Osten jag använde: 60% fett, inköpt på ICA Maxi








Tonfiskröra - strikt lchf


Försöker fortfarande att köra strikt även om vågen står still, som den obotliga optimist jag är, utom när jag är pessimistisk...
Orkade inte laga mat häromdagen men visste att jag hade två burkar tonfisk hemma så det blev:

2 burkar tonfisk i vatten
2 dl egenhändigt gjord majonnäs
6 kokta ägg
2 skurna stavar stjälkselleri
2 färska rödlökar med blast
Olika sorters salladsblad från odlingen. (spenatblad, romansalladsblad, surblad och machésallad)

Blanda ihop allt utom salladsbladen.
Lägg salladen på tallriken och tonfiskröran på toppen. 



28-årsjubileum!

 I tisdags fyllde min dotter 28 år och hon var väl inte jätteförtjust i att bli ett år äldre så jag vände på det hela och sa att vi får väl fira att vi levt med varandra i 28 år. Det kändes bättre tror jag!
Hon kom hit och jag bjöd henne på mat naturligtvis.
 
Planen var att grilla naturligtvis - det är ju sommar...men lagom tills vi skulle grilla började det att regna. Men ja, ja, man kan ju grilla ändå!

Hade marinerat grytbitar av fläskkött i:
Citronsaft
Vitlök
Spiskummin
Rökt paprikapulver
Svartpeppar, salt
Ingefära
Gurkmeja

Tillbehören blev:
Baconlindade champinjoner, fyllda med riven Halloumiost

och
Blomkåls - och broccolimos.
I moset hade jag smör, svartpeppar, salt och riven ost, ca 1 dl.



Istället för tårta blev det jordgubbspannacotta med chokladkräm!

Kokade upp ca 2 dl jordgubbar med  ca 3 msk Steviaströ och  2 tsk vanlijpulver.
Mixade ihop det med mixerstaven och
sedan blandade jag ner 1 dl kokosgrädde och 1 dl vispgrädde.
Det fick koka upp och sedan tog jag av kastrullen och blandade ner 2 tsk upplöst gelatinpulver.
Hällde upp panna cottan i  tre stora vinglas, minst till mig själv.

Ställde in det i kylen tills det stelnat.

Innan servering smälte jag 1 chokladkaka på 86% kakaohalt ihop med lite Steviaströ och 1 dl grädde, som jag hällde försiktigt över panna cottan och dekorerade med färska jordgubbar.
Jordgubbarna jag gjorde panna cottan av kom från min egen odling men tyvärr är mina jordgubbar slut för säsongen nu så jag köpte de jordgubbarna jag hade som dekoration.
Det blev väldigt smarrigt!



Semester!


Efter mycket om och men fick jag äntligen min pappas Volvo besiktigad och klar!
Vilken känsla!
Har varit inne totalt fyra gånger med denna bil och fått både hjälp och fått lämna in den på verkstaden för att fixa det sista men nu äntligen är den körbar och trafiksäker!  Har suttit alltför många somrar hemma utan att kunna ta mig någonstans mer än med spårvagn, buss och tåg. Nu kan jag hoppa in i bilen och dra iväg vart än jag vill åka och ha kameran med mig också!
Eftersom jag egentligen inte har råd att ha detta arvegods så kommer jag sälja den efter sommaren, tyvärr, för det känns fel att sälja det enda jag "ärvt" efter min far.

Har flera projekt på gång som jag ägnar mina sommardagar åt och ett av dem är att vitlasera mina köksmöbler som jag köpte i vintras. Det har blivit mycket slipande, både med maskin och för hand med bekostnad av att min hand är ganska sliten och gör väldigt ont men jag kan ju inte bara sitta och glo liksom!
Bestämde mig redan tidigt att jag ville vitlasera ekmöblerna. Ville ha kvar träkänslan men ändå ljusa. Provmålade med pensel först på en stol och det blev absolut inte bra så jag blev väldigt fundersam på hur och vad jag skulle göra istället.
Sent en kväll innan jag somnade kom det till mig: - Du ska måla med svamp!
Så dagen efter testade jag på en potatislåda och det blev jättebra! Så nu har jag strykt stolar och bordskiva med lasyr och svamp och jag måste säga att det blev väldigt bra! Stolarna skulle behöva några lager till för trät är väldigt mörkt men nä, det får vara så!




 Hittade en stuvbit av någon form av vaxduk på IKEA för 20 kronor som fick bli den nya klädsen på stolarna också. Nu är det bara underredet på bordet kvar! Vädret har varit lite osäkert de sista dagarna så jag har fått vänta med det.


Dottern och jag har varit ute och åkt lite överallt också. Bland annat åkte vi och hälsade på Cesar, katten jag sålde i våras. Han bor utanför Bollebygd och blivit en riktig utekatt. Hade tur för han var hemma när jag kom. När han såg mig sa han lite trött: - Maou! Som han brukar och sedan låg han i mitt knä och myste.
Efter besöket åkte vi vidare och var ju bara tvungna att besöka Bollebygd city. När vi var där lös solen, regnade och regnbågen visade sig.
Efter den turen fortsatte vi mot Alingsås, där vi åt jättegod mat...två korvar och gurkmajonäs! Smög in på ett glasscafé för att få lite kaffe med grädde i mig också. Det var lite småjobbigt att se all god glass - särskilt de där lådorna där det stod banansmak, chokladsmak och mintsmak. Det var som tusen nålar i huvudet som skrek att jag bara skulle skita i strikt LCHF och njuta av det där goda. Jag tog mitt kaffe och gick ut därifrån.
Grädden var från en cifon och smakade kemikalier! På vägen hem mot Göteborg svängde vi förbi Näss Slott och njöt av den vackra parken och naturen. Nästan exakt ett år sedan jag var där sist - dagen efter pappas begravningscermoni. Det är lite vemodigt då sommaren påminner mig om allt det som hände förra sommaren.

torsdag 10 juli 2014

SSS-vecka 8 - första veckan på semestern

Min första semestervecka inleddes med lite kaos då min dotter blev sjuk i matstrupskatarr - inflammation och hamnade på sjukhuset. Som tur var kom kärleken och fanns vid hennes sida då jag inte kunde men åkte till henne både på fredagen och på lördagen.
Hade planerat att åka till Brännö men först fick jag åka till Heden och titta på när handbollslaget som Adam spelar i fick stryk av Nigeria men det innebar faktiskt att de tog tredje platsen på Partille Cup. Det är inte illa gjort med tanke på att laget är nytt och de bara har tränat ihop fem gånger. De kommer bli farliga!
Eftersom de åkte ut efter den matchen hade jag tid att åka till Brännö.
När jag kom dit insåg jag att jag inte var den enda som ville ut till öarna.

De fick till och med sätta in en extra båt ut till Vrångö! Tur jag inte skulle med samma båt men ändå!
Träffade på en väninna med sin sambo, så vi hade sällskap. Solen gassade men molnen kom och jag befarade att det skulle börja åska men nä, på vägen tillbaka till fastlandet kom solen tillbaka och det blev väldigt kvavt och varmt. Drog direkt till sjukhuset efter och fick ta mig en liten snabblunch utanför innan jag gick in till dottern.

Hon mådde inte jättebra men kräkningarna hade stillat sig lite. Hon fick dropp och mediciner mot illamåendet. Det blev en lång och intensiv dag och väldigt varm - men skönt!
När jag kom hem åt jag stekta ägg och något till men vad minns jag inte. På kvällen började jag känna av min "sjösjuka" och mycket riktigt den var kvar när jag vaknade på söndagen så jag fick hålla mig i stillhet. Men det lugnade sig ganska fort så jag kunde faktiskt röra mig.
Det var också dags för Adam att packa och förbereda inför veckans läger. Eftersom det skulle enbart skulle serveras veganmat så fick vi gå och inhandla animaliska proteiner så att han skulle överleva och inte bli sjuk. Han valde korv, bacon och kyckling.

På kvällen invigde vi vår nya grill! En zinkbalja som jag köpte på Netto.


Jag hade kvar ett grillgaller från min sista grill och det passade perfekt. På grillen hamnade strimlad fläskkarré och baconinlindade skogschampinjoner. Gjorde ett kryddsmör på vitlök och persilja. 
Vi åt också Kronärtskockor och Halloumiost till. Riktigt mumsigt! 


På måndagen mådde dottern såpass bra att hon blev utskriven och vi åkte glatt hem till hennes lägenhet men redan på vägen dit började hon må illa igen och när vi väl kom hem till henne började hon att kräkas igen.
Jag fick, som tur var, tag på en av mina "bonussöner" som kom och hämtade oss så vi kunde ta oss hem till mig. Väl där nedbäddad och svettig somnade hon och spydde faktiskt inte mer.
På tisdag morgon vaknade hon och mådde bra igen och var hungrig. Första tecknet på att hon till slut mådde bra.
Vi firade med räkor, ägg, sallad och massor med majonnäs till lunch och på kvällen åkte grillen fram igen.
Det blev spett på grytbitar den här gången och vi grillade Halloumi då också och åt med blomkålsmos och sallad.



Det var tropiskt varmt ute så vi åt väldigt sent och myste ute i värmen, mätta, friska och belåtna.
Värmen höll i sig så på onsdagen var det ca 30 grader varmt ute. Vi bestämde oss för att åka hem till dotterns lägenhet och fixa lite. Efter det åkte vi och hälsade på min väninna i sin nya lägenhet för att snacka lite inredning. Min dotter är ju målare och har en otroligt fin känsla för färger och inredning. Väninnan följde med oss hem till mig där vi återigen åt en massa räkor, ägg, majonnäs och sallad. Det är ju så gott!
Mätta och glada åkte vi ut mot Björlanda för ett kvällsdopp och möttes av en otroligt vacker solnedgång.


Tjejerna lyckades doppa sig och simma lite men jag kom bara i med tårna. Alldeles för kallt för min frusna kropp! Jag måste ha över 23 grader i vattnet innan jag ens kan tänka på det!
Jag hade fullt upp med att fota allt det vackra omkring mig istället.
Idag har det inte blivit så mycket mat alls. Drack mitt fettkaffe till frukost och två dubbelmackor av mitt ostplättbröd till lunch.
Ska nog tugga i mig köttbitarna som är kvar sedan vår grillkväll innan klockan blir för mycket men hm...jag är faktiskt inte hungrig.
Man ska ju bara äta när man är hungrig liksom.
Jag kanske är hungrigare i morgon när jag ska på grillkväll hem till en annan väninna.
Önskar och hoppas denna otroliga värme inte tar slut än på ett tag!


Jag anar att jag fått i mig några kolhydrater mer än jag borde eftersom jag tuggat i mig en del sallad och blomkål men märkte ikväll när jag åkte iväg för återigen ett kvällsdopp att kjolen kasade ner från midjan och satte sig på höfterna istället. Så något händer, helt klart. Igår var jag så svullen och hade huvudvärk och hällde i mig både salt-shottar och vatten men idag var jag inte alls lika svullen om händerna och fötterna så det var nog bra, det jag gjorde igår.
Har även brutit en dålig vana - att inte våga visa mina armar och ben offentligt. Igår stod jag med tårna i havet och min väninna och dotter fick se mig i bikini för första gången. Jag kan inte påstå att jag kände mig bekväm men samtidigt så vet jag ju att dessa två damer är vana vid mig och vet min historia. Det var ändå första steget. Idag åkte vi ner till en liten insjö och där var det ju andra människor, både sådana jag känner och inte känner. Jag vågade ta av mig där med för jag tänkte att jag bara MÅSTE vänja mig vid att jag ser ut som jag gör och det beror på vad jag varit med om. Det känns som jag har fötterna i två världar:
Den ena foten i tjockisvärlden, då framför allt mina lår har en hel del fett på sig men samtidigt också en hel del överskottshud som rynkar sig, samma med mina armar. Den andra foten är i normaviktsvärlden som gör att jag kan sätta på mig en bikini utan att något väller ut på själva kroppen. Jag är både smal, tjock och rynkig och inte, beroende på vilken kroppsdel man tittar på. Enligt Skaldeman drar huden ihop sig men det tar några år och jag tycker själv att mina armar inte är riktigt lika rynkiga i år som de var förra året, så ja, om sju år kanske jag ser mer "normal" ut.

I morgon kommer även Adam hem! Vägde honom innan han åkte i måndags och då hade han gått ner till 99 kg. Ska bli intressant att se om han gått upp dem eller varit konsekvent och hållit sig till sin matplan.

torsdag 3 juli 2014

SSS-vecka 7

Nu har det gått så många SSS-dagar att jag ändrar till veckor istället. Det går ju några dagar emellan, beroende på vad som händer utanför mitt mat-liv. Jag skriver ju inte allt som händer utan har fokus på mat ur olika perspektiv även om jag nämner saker som händer "privat". Den här veckan har varit ganska turbulent här hemma med barnen och haft jobbiga nätter då jag inte kunnat sova av olika orsaker.
Adam spelar handboll på Partille Cup och har fullt upp också. Jag har ingen koll på hans vikt alls i dagsläget. Det enda jag vet är att han har en del övergånsbesvär och problem för att han äter för oregelbundet och för lite då han spelar matcher varje dag just nu. (De vinner tydligen hela tiden)

I morgon jobbar jag min sista dag innan semestern och ja, det ska bli skönt att få vila upp sig lite. Jag är helt enkelt väldigt trött! Behöver tanka energi rent mentalt.
Jag ska verkligen försöka ta hand om mig under min semestermånad. Göra roliga saker, vara ute mycket, röra mig mer än jag gjort hittills och faktiskt fortsätta min strikta kosthållning. Jag känner att jag mår bra av det även om jag inte får loss vikten riktigt. Fick hem Skaldemans bok häromdagen och börjat läsa den. En del bitar hoppar jag över eftersom mycket av det som står där är sådant jag redan vet om men mycket av det är bra förklarat och känns så självklart. Ibland behöver man bara andra ord för samma sak för att kunna själv belysa saken bättre.
Det absolut bästa jag läst hittills är om den naturliga kosten som människokroppen är menad att äta och gör en jämförelse med vilda djur. Hur djur som är i sin naturliga miljö äter hela dagarna och faktiskt inte blir tjocka av det men det beror inte på att de rör sig utan på att de äter just det, de ska äta. För om man tänker på alla djur som finns i våra djurparker som fortsätter att få äta den kost de är menade att äta så går de inte upp i vikt även om de sitter i en bur.

Lejonen får sitt kött oavsett om de lever i vilt tillstånd eller i bur, eller hur? 
Men vad händer när ett kattdjur får fel kost? När vi ger dem något annat än kött i form av socker, spannmål och liknande? 

Reaktionen är exakt den samma som för människan! Man blir tjock och sjuk. Idag är det väldigt vanligt med huskatter och hundar med övervikt och diabetes 2, precis som för människan. 
Skaldeman skriver att människans matsmältningssystem är mest likt vargens - vi är skapade att äta kött och animaliska fetter. Det är då vi når normalvikten. För att komma dit skriver han om väldigt pedagogiskt och utförligt i sin bok. Jag kommer säkerligen återkomma med saker jag läser om i hans bok. 


Det jag förstår om min egen vikt är att jag äter för lite fett även om jag tycker att jag ätit bra med den varan. Men vill jag komma ur min viktplatå får jag starta upp min fettförbränning ett snäpp högre - äta mer fett helt enkelt! Så jag har ökat smöret i mina lunchägg med en matsked till och försöker dra mig mer fett när jag kommer hem också. Jag känner att något händer i kroppen för jag springer på toa och kissar oftare och kollar om jag är uttorkad och nej, än så länge var jag bara det härom morgonen och då boostade jag med mer vatten och salt. 
Jordgubbarna är fortfarande ett litet men väldigt gott problem. Det mognar så det knakar i min odlingsbänk men nu har jag tvinat mig att INTE äta fler än fyra! Resten styckfryser jag! 
Middagarna har bestått av ömsom någon konstig fasta för att min aptit blivit förstörd av all turbulens här hemma eller att jag inte hunnit riktigt. Levt mestadels på ägg i någon form så jag får i mig allt jag behöver ändå och drar i mig vatten med ekologisk citronsaft på kvällen ihop med mina tillskott och medicin. 
Den ultimata kosten! 

Idag kom jag hem sent också och trodde att Adam hade lagat mat men han var inte hemma. Jag hade tre skivor fläskkarré i kylen som jag köpt igår och jag var hungrig och hade ingen lust att laga mat under någon längre tid. Så det blev så här:


Strimla fläskkarré, skär loss benet men kasta det inte! Det ska stekas med köttet! 
(Viktiga aminosyror)
Ett paket bacon: Skär det i småbitar och stekt ihop med köttet. 
Lägg i rikligt med smör i en panna och krydda. 
Jag kryddade med Örtagårdskrydda, svart - och vitpeppar. 
Koka broccoli. 
När köttet är stekt och broccolin är kokt, blanda ner broccolin i köttet. 
Klart! 
Jag åt det med min egna majonnäs som är gjord på:
1 äggula och ett helt ägg. 
1 dl avakodoolja
ca 2,5 dl kallpressad, ekologisk, svensk rapsolja
1 tsk dijonsenap
salt och lite svartpeppar
1 tsk vitvinsvinäger. 
Jag gör min i min matberedare på högsta hastigheten. 

Värmen ska tydligen komma tillbaka lagom till min semester och det känns extra bra för jag har planer på att dra ut på Brännö på lördag och gå på deras marknad och loppis. 



Ska bli spännande att se vad öborna erbjuder på sin loppis! Blir nog inte riktigt samma grejer som på Reningsborg här i Angered. (Tror jag!) 
Häpp!