torsdag 31 mars 2016

Svårt undernärd

Jag skriver mycket om näringsbrister, prover och tillskott. Det finns en kategori personer inom överviktskirurgin som är svårt undernärda och dessutom faktiskt inte får någon adekvat hjälp.

Jag får frågan om vilka tillskott man behöver och det kan du läsa i dessa blogginlägg om Kroppens näringsbehov och direktiv om tillskott från BOMSS 

Inläggen ovanför gäller alla!

De som dessutom är svårt undernärda behöver detta: 
Har man brister i något av nedanstående så ska det hjälpa med dessa tillägg. 

Länkar till varje tillskott ligger under bilderna som bildtext. Det är bara att klicka på dem så kommer man till sidan där man kan beställa eller läsa om vad som är på bilden.

När det gäller kost: Den person som är undernärd med svåra näringsbrister behöver absolut kolhydrater men jag vet inte hur mycket personen får i sig i mängder:
Välj gröna grönsaker först och främst och i tillagad form. Gärna kål i någon form. Man kan koka, passera och mosa broccoli och blomkål först och främst. Det är lättast att få i sig. Blanda det med lite smör och philadelphiaost. Ät något lättsmält protein till. Köp ekologiska ägg och gör äggröra på dem då är de lättast att äta. Kokta ägg kan ge dumpning. Gör äggröran på lite smör och lite grädde, seltin och lite peppar. Gör gärna smoothies med bär, grädde, kefir eller kokosgrädde etc. 
All kost som ska intas ska ha ett enda fokus: NÄRING och ju lättsmältare det är, desto större förmåga har den att bli absorberad av kroppen; Smoothies, soppa, mos, puré, te etc. 

Protein med alla aminosyror: Man behöver dubbla dosen till 4 msk om dagen eller ännu mer i början. Blanda med vatten eller buljong eller te och en tesked kokosolja.
http://se.iherb.com/Great-Lakes-Gelatin-Co-Collagen-Hydrolysate-Beef-16-oz-454-g/52774
Enzymerna som hjälper dig att bryta ner maten och öka näringsupptaget: 

http://se.iherb.com/Now-Foods-Super-Enzymes-180-Capsules/857
Bakterier! De hjälper din tarm att ta upp näring och öka ditt välbefinnande i hela kroppen, från hjärnan till tårna. Ta dem på kvällen så de får ligga och puttra i tarmen när du sover.

http://se.iherb.com/Solgar-Advanced-Multi-Billion-Dophilus-60-Veggie-Caps/14215

 Du behöver även magnesium och jag brukar föreslå citrat eller chelate men hittade denna som kallas för hjärn-magnesium som passar just svårt undernärda och med stora näringsbrister som skadat hjärnan. 

http://se.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-Brain-Magnesium-75-mg-60-Veggie-Caps/46875

 B-vitaminer behöver din hjärna och de här är riktigt bra. B-vitaminer samverkar. Att äta enbart B12 eller Folat ger väldigt dålig eller ingen effekt. 

http://se.iherb.com/Solgar-B-Complex-with-Vitamin-C-Stress-Formula-250-Tablets/12650
Har du b12-brist behöver du äta extra b12 - gärna denna:
http://se.iherb.com/Source-Naturals-MethylCobalamin-Cherry-Flavored-Sublingual-1-mg-120-Tablets/1466
A-vitamin för synen om du upplever att den har blivit sämre fort. 

http://se.iherb.com/Now-Foods-Vitamin-A-25-000-IU-250-Softgels/382


Kokosolja finns att köpa på de flesta livsmedelsaffärer. Jag köper min på ICA Maxi. Du börjar med en tesked på morgonen i te eller kaffe. (Köp ekologiskt te eller kaffe för det är väldigt mycket bekämpningsmedel i de vanliga)


Nässelpulver är nog ett av de bästa multivitaminer man kan få i sig. Smakar gräs men blandar man ihop det med citronsaft (ekologisk på Ica) så funkar det att få sig. Vill du vara lite hard core så river du ner färsk ingefära också.

http://www.lifebutiken.se/produkter/supermat/supernaring/nasselpulver-eko
Något som också är väldigt bra och näringsrikt, plus stärkande är en svamp som heter Chaga. Den växer naturligt i naturen på björkar och går att köpa på nätet bland annat. Jag blandar det ihop med nässelpulvret. 

https://www.ravarubutiken.se/sv/artiklar/chaga-pulver-100-g.html



Du behöver äta så mycket näring som möjligt. EN regel: Vitaminerna på morgonen, mineralerna på kvällen. Nässelpulvret kör jag på morgonen ändå. Kollagenet är bra att ta åtminstone hälften på kvällen för den tas bäst upp på natten av kroppen. 
Har man dåligt upptag kan man mixa ner tillskotten i maten man äter, i till exempel smoothien, teet eller soppan. Drick INTE kaffe! Det stör näringsupptaget. 

Orkar man så koka gärna buljong och helst då på krav-kött. Här är ett lat alternativ i Icas frys utan tillsatser tycker man inte om att dricka buljong så ha det i soppan, grytan eller såsen. 

http://www.ica.se/icas-egna-varor/aktuellt/icas-frysta-fonder/

Har du problem med synen? Läs detta blogginlägg om hur viktigt det är med a-vitamin och att kolla upp ögonen också.

Har jag glömt något får de som saknar något tipsa mig så fyller jag på! 





tisdag 29 mars 2016

Andreas historia

Idag lade Andrea in sin frustration och sorg i gruppen och jag frågade om jag fick lägga upp den på bloggen, vilket jag fick.

Så här skrev hon:

Jag sökte skadestånd från LÖF.
MEN FICK AVSLAG PGA OPERATION RÄTT UTFÖRT.
SÅ JAG ÖVERKLAGAR..men har jag glömt något tro...
För den som orkar läsa:
Jag har kallats till Sahlgrenska för en återställning av min tunntarm. Men jag BÄVAR eftersom risken är 99% att jag återgår till Bmi 60 vid en sådan åtgärd eftersom kroppen är satt i SVÄLT sedan 2004 och dessutom ännu grövre svält från 2008. Kroppen kommer få sådan chock att 9 av tio når ursprungsvikt.
Dessutom är de nervskador som redan uppstått pga näringsbrist, DE KOMMER INTE ÅTERSTÄLLAS FÖR SKADORNA FINNS REDAN. Vill jag utsätta mig för det?
Vill jag? Kan jag fortsätta leva i svält med kosttillskott kostnader på över 5000kr/månaden UTÖVER matintag som måste överskrida 2500kcal/dag ?
Och du/ni anser att detta är EN LYCKAD OPERATION? Vad ska jag välja, döden eller döden?
Ingen sade till mig före operation att jag kommer ha kostnader på över 5000:-/månaden livet ut UTÖVER MATKONTOT.
Jag är dessutom sjukskriven sedan 2008 pga all problematik och kommer aldrig återgå i arbete eftersom jag har icke fungerande arbetsminne och korttidsminne, dessutom alltid värk och magknip.
I Sverige opererar man dessutom endast baserat på BMI. INTE orsak till fetma, hade de gjort tester på mig så hade de kommit fram till att jag är glutenintolerat och dessutom har Hypotyreos och MAN SKA FAN INTE SÄTTA MÄNNISKOR NI NÄRINGSBRIST NÄR MAN REDAN ÄR DÄR PGA GLUTENINTOLERANS OCH HYPOTYREOS.
Ingen sade att jag kommer hamna i klimakteriet 10-15år för tidigt.
Ingen sade att jag kommer få demens betydligt lättare och tidigare än "normalt".
Ingen sade att jag ska lida av anemi från och till livet ut.
Ingen sade att vi kommer operera in din kropp I SVÄLT NU.
Ingen sade att jag måste äta tillskott livet ut förutom kalcium och b12.
Ingen sade att jag skulle tappa minnet.
Ingen sade att jag skulle ha noll mörkerseende.
Ingen sade att jag skulle ha magknip och diaree livet ut.
Ingen sade att mitt anus skulle få syrebrist av proteinbrist så jag inte vågar bajsa pga smärta.
Ingen sade att jag ska ha ont i skelettet livet ut i underben och ansiktet så att jag knappt kan ligga med huvudet på en kudde pga kalciumbrist.
Ingen sade till mig att jag skulle bli bortdomnad i läppar, tunga och ansikte pga B vitamin brist.
Ingen sade att jag inte kommer kunna lära mig nya saker eller att jag skulle få koncentrationssvårigheter (fokus) eftersom jag inte har något närminne...och glömde allt som precis sades.
Ingen sade att jag skulle bli en trafikfara eftersom reaktionsförmågan försämrats och jag haft minst tio bilskador senaste åren.
Ingen sade att jag skulle förlora sexlusten som 26 åring bara för att kroppen är busy med att överleva och inte har energi för sådana lyxigheter.
Ingen sade att jag skulle få kramper och låsningar i leder och se ut som en MS patient i händerna och fötterna.
Ingen sade heller att jag skulle få ödem varje dag, +2-3kg pga albuminbrist.
Ingen sade att jag ska tappa 50% av mitt hår 1-2ggr per år.
Ingen sade att jag var 3e dag sluddrar och vänder och säger fel ord som en STROKEPATIENT redan som 30 åring pga b vitamin brist och b12brist och aminosyra brister.
Ingen sade att jag måste dricka ÄCKLIGA 3-4proteindrinkar per dag LIVET UT. pga att jag inte kan ta upp protein från maten jag äter.
Ingen har faktiskt sagt ett enda jävla skit eftersom jag fått behandla och plugga mig till det själv. Men det är svårt då jag inte har fokus eller energi att ens förstå att jag är sjuk.
I Sverige är det ovanligt med vitamin E, K-brist. Men det har jag.
Jag måste äta alla vitaminer och mineraler för sig och inte tillsammans eller tillsammans med mat eller i närheten av proteindrinken. Så att behandla mig tar hela dagen, något varannan timme under de timmar jag är vaken. Det är ett heltidsarbetande som jag har fast jag är sjukskriven.
Ingen sade att jag inte har matsmältningsenzymer och att det är därför jag bajsar ut paprikan osmält och att jag får blåmärken över allt pga C- vitaminbrist.
Ingen sade heller att jag ska ha svullen mage varje dag som om jag vore i 9 månaden.
Ingen sade heller att läkar jävulen inte kommer skriva ut recept till mig på alla tillskott utan skickar bara ett mail som det står: "lägg till selen, zink och magnesium.. " utan att skriva recept...så att jag måste köpa det själv påbodystore.comDet enda jag får på recept är b12 och kalcium och folsyra men det med ett fnys eftersom mina de värdena är för höga men att jag måste äta dubbel dos för att ta upp något alls eftersom min kropp inte anväder depåer. Min kropp lever på dagens intag. Glömmer jag någon av tabletterna i 1-2 dagar märker jag det direkt på Syn, minne och motorik.
Fast oftast blir jag så trög att jag inte ens kommer på att jag missat något för än jag ramlat i trappan eller kört på en annan bil.
Det finns inte en chans i helvetet att ni kan se detta som en lyckad operation.
Det handlar inte om att Dr. Olbers kopplat rätt för just duodenal switch, utan att min livskvalitet är NOLL. Att kunskapen 2004 och 2008 var för låg och total IGNORANS FÖR MIG SOM MÄNNISKA MED KÄNSLOR OCH RÄTT TILL BRA LIVSKVALITET. Det var iaf det som de erbjöd.
Informationen är för dålig före operation och noll uppföljning.
Beviset på det är att jag gnällt sedan 2008 på precis allt och inte förän nu blivit kallad för återkoppling SOM JAG INTE ENS VÅGAR GENOMGÅ. För vad innebär det? Det finns inga löften om ett friskare liv i alla fall, utan bara varning att jag kommer som en studsboll inom veckor öka till BMI 60. PGA ATT MITT SYSTEM ÄR FÖRSTÖRT.
ÄR DET EN LYCKAD OPERATION?

Jag blir inte bara ledsen av att läsa hennes ord, jag känner ilskan, rädslan och frustrationen hela vägen in i hjärtat och tyvärr är hon inte ensam om det här.
En annan kvinna som är med i stödgruppen visade en bild på sin uppsvällda mage igår och erkände att hon gått och haft ont i flera veckor men vill ändå inte söka hjälp för hon blir bemött som om hon är hypokondriker och hittar på sina  krämpor. Är det verkligen meningen att människor ska lida och kanske faktiskt göra sina redan kritiska tillstånd ännu värre för att vården inte kan bemöta dem med respekt och empati?
Minns när Camilla berättade om hur sjuksköterskan gav henne pikar om att hon inte har något närminne, något hon fått av näringsbristerna efter sin gbp-operation.
Var är respekten och empatin?
Jag KAN stå på mig och bli förbannad men alla klarar inte det. Det ska man inte behöva klara när man är i vårdbehov.

söndag 27 mars 2016

Vildsvinsstek med brysselkål

Började morgonen med pannkakor som både jag, Samantha och Milton åt. Dessa pannkakor är nog det lättaste man kan göra i pannkaksväg:
En matsked Philadelphiaost per ägg och lite salt.

Jag gjorde en smet på 6 ägg och 6 msk Philadelphiaost.

Jag stekte pannkakorna i gårdagens smörolja som jag gjorde. Det är HELT OMÖJLIGT att steka lchf-pannkakor i smör, oavsett vad alla andra skriver på sina bloggar. Det bränner bara, oavsett recept.


Det vanligaste tillbehöret till pannkakor brukar vara bär och vispad grädde men jag måste säga att jag tycker det är precis lika gott, eller godare med bara smör till. 
Det höll Milton med om! 

Milton tyckte det var jättegott! Han undrar dock vart jag tar vägen när kameran kommer upp för då "försvinner" jag.


Middagsmaten skulle bli något ovanligt idag: Vildsvinsstek! Blev så glad när jag hittade det på Ica här i Angered. Det har jag aldrig sett förut. Ett kött som är garanterat kravmärkt med tanke på att vildsvin är vilt. 
Googlade lite och bestämde mig för att göra en kombination av den gräddkokta kycklingen jag gjorde igår men med andra smaker men ändå likheter. 


Förutom köttet som jag brynte i peppar, salt, timjan och oregano, stekte jag ekologiska kastanjechampinjoner, röd, vit och gul lök och morot.
Jag lade köttet över svampen och löken och sedan lade jag ner en stor burk med creme fraiche.
Jag satte in grytan med locket på in i ugnen och där fick det stå i ca tre timmar.
Lade i två påsar med fryst brysselkål i slutet och när de var kokta tog jag upp grytan.
Skar upp köttet och lade grönsakerna omkring. Silade såsen och smakade av med mer peppar och salt och en skvätt grädde.

Köttet är väldigt gott och påminner om nöt tycker jag. Så tillaga det som om det var en fransyska men jag tycker ändå det är mörare och smakrikare.

Jag lär köpa vildsvin igen!

Nu är påskhelgen över för min del. I morgon blir det bara vila och ge mig på att marknadsföra min bok mer, då jag måste göra det helt själv.

Jag tackar för alla som klickar gilla på min gilla-sida på Facebook och positiva feed-back!
Utan er kommer min bok inte ut!


lördag 26 mars 2016

Gräddkokt Reko-kyckling

 Planen var att äta kyckling idag, på självaste påskafton och precis när jag loggade in på FB dök ett recept upp på loggen som tilltalade mig fullständigt: Gräddbakad fylld kyckling med västerbottenspotatis. 
Äter man lchf så får man modifiera recept så att de passar vilket jag gjorde idag.
Tanken på att låta en kyckling gräddas/kokas i grädde lät ju så lchf!
Jag fyllde min kyckling med ingefära, en gul lök, en röd lök, fyra vitlöksklyftor och en morot.
Jag kryddade med citronsaft, timjan, oregano, salt och och peppar.
Lade hela härligheten i min järngryta och in i ugnen på 175 grader och där fick den stanna i cirka två timmar. (Det var nog längre)

 Under tiden som denna härlighet gosade sig i ugnen kokade jag Ghee, eller smörolja som det kallas på Arla.
Ica säljer 250 gram smörolja för en femtiolapp och jag köpte ett kilo smör för 30 kronor på Ica igår.


Det fick sakta puttra på medelvärme i ca en halvtimme. Jag skummade av mjölksockret och när oljan började få en brunaktig ton och började lukta ljuvligt av nötter så hällde jag upp det i en glasburk. Silade det igenom min finmaskiga sil och mjölkproteinet stannade fint på botten i grytan. Den doften och smaken är så värt det!


Som tillbehör gjorde jag två formar: En med potatis och en med färsk blomkål. När potatis och blomkål var mjuka i ugnen, rev jag Cheddarost över som jag lät smälta i ugnen över tillbehören. 
Jag tog upp kycklingen ur grytan och silade av grönsaker och lök och lade över det i en annan form och lät kycklingen få lite krispigt skinn innan det var dags att äta. 

Såsen fick koka ihop med mer salt och peppar och lite creme fraiche. Jag skojar inte - den såsen var en tiopoängare! Vi tog en sked i slutet av måltiden! 


Detta kommer jag göra flera gånger! Helt klart! Tack Malin Turunen och Allt om Mat för recept och inspiration!


torsdag 24 mars 2016

MIN BOK ÄR UTE!

Åh, jag är så glad!
Äntligen går det att köpa min bok!

http://www.bod.se/bok/maria-jallow/min-feta-historia/9789176990216.html  

Bok två är påbörjad som kommer handla om att klara sig näringsmässigt och viktmässigt som överviktsopererad. Där kommer alla recept också!

söndag 13 mars 2016

Histaminintolerans

För några månader sedan delades en länk på min feed på FB som handlade om att migrän kan orsakas av histamintolerans och för lite av ett enzym som heter DAO och jag letade reda på om det fanns som tillskott och hittade det på Iherb, som allt annat jag letar efter. Jag hade min dotter i åtanke då hon haft migrän i princip en gång i veckan sedan hon var i tonåren och det i sin tur har ju även orsakat i hennes skov med kraftiga kräkningar. Så det absolut bästa skulle ju vara att slippa få migrän överhuvudtaget. From att hon började äta DAO har hennes migrän minskat med 90% och jo, jag vet att hon "slarvar" och missar att ta DAO dagligen. Men ändå har hon blivit bättre så vi kan ju utan att gå till doktorn säga att det fungerar.
Efter att ha kräkts dagligen sedan vecka åtta av sin graviditet så var nog både hon och jag lika rädda över att hon skulle bli sjuk igen och hamna på sjukhus efter att hennes son föddes.
Hon var otroligt noga redan från början att amma sin son och sedan börja med ekologisk, spannmåls - och sockerfri kost. Hon (vi) har varit väldigt noga med allt från tvättmedel, hygienartiklar och leksaker för att undvika gifter så mycket som möjligt. För någon månad sedan började barnbarnet få utslag, först kring munnen och sedan över hela bålen och det ville inte riktigt ge sig utan blev värre oavsett vad vi gjorde. Vi gjorde ju naturligtvis fel för vi satsade på att smörja huden med allt från kokosolja till aloevera, utesluta ägg etc. Inget verkade fungera.
Jag frågade på nätet och fick svaret: Prova DAO. 1,5 kapsel/dag. Min dotter provar en kapsel och redan på två dagar har utslagen på kroppen nästan försvunnit.
Alltså har vi ett histaminproblem i familjen och min dotter frågar mig vad detta är för något då hon inte riktigt förstår vad som händer.

Jag hittar en jättebra förklaring på följande sida av Karl Hultén som också är författare till boken Autoimmun kokbok.

Han förklarar lättfattligt att histamin aktiverar immunförsvaret och äter man histamin-rik kost och enzymet DAO inte finns i tillräckligt stor mängd i kroppen så blir man "sjuk" av det man äter. Det kan t ex vara att man får migrän när man äter choklad eller dricker rödvin, vilket jag minns att min mamma aldrig kunde äta/dricka för då fick hon migrän.
Det är ju absolut ingen fara att skippa rödvin men det blir svårare när det handlar om t ex ägg som är en av mina basvaror i vår lchf-kost.

Jag läste också vidare på Karl Hulténs sida om andra reaktioner och just svullna slemhinnor är något som min son har och hostar, snorar och snyter sig jätteofta. Han "snorade" redan som nyfödd och jag har alltid tänkt att det beror på dåliga luftrör men nu börjar jag fundera på om även han har problem med histaminintolerans. Killen älskar korv och äter mycket av det, även om det är köttrikt, svenskt kött etc. så är det ju ALLTID tillsatser i korven som kan orsaka histamin-reaktioner.

NU har jag inte bara beställt DAO till min dotter utan även till oss själva här hemma för nu ska jag testa det på både mig och min son.
Jag är inte riktigt säker på om jag har histaminintolerans men jag vet ju att viktproblem kan också orsakas av obalanser i tarmarna.

Läs Karls sida och fundera på om även DU kanske faktiskt har histaminintolerans? Nu är det snart vår och många snorar, hostar och har rinniga ögon och kanske, kanske du slipper äta allergimediciner som i sin tur gör folk tröttare än vanligt.
Det kan ju faktiskt vara värt besväret att testa!

Man kan ju utesluta den kost som har hög nivå av histamin också men beror det på för lite av enzymet DAO så kan det ju underlätta livet betydligt.

Här köper jag tillskottet på Iherb Priset är ca 3 kronor per kapsel medan i Sverige kostar den ca 7 kronor per kapsel på Shopping4net, så ja, det är stor skillnad i pris!




Läkningskrisen

AKA: Utrensningsreaktion, detoxreaktion och Herxheimers reaktion.

Många upplever när de utesluter kolhydrater att de känner sig sjuka och får olika symptom på detta som till exempel: illamående, yrsel, dålig i magen, trött, huvudvärk, dåligt humör, utslag och influensaliknande symptom. Detta kallas ofta för övergångsbesvär eller utrensningssymptom och med ett finare namn för Herxheimers reaktion.

Vad är detta?



Herxheimers reaktion uppstår när kroppen försöker eliminera gifter i snabbare takt än kroppen hinner med. Ju mer gifter som finns i kroppen, desto allvarligare reaktioner och läkekris. Då ökar tillfälligt symptom under rensnings - och avgiftningsprocessen som kan vara mer eller mindre svåra. Du kan känna dig sämre och drar slutsatsen att omställningen/behandlingen inte fungerar. Dessa reaktioner är tecken på att behandlingen faktiskt fungerar och att kroppen går igenom rensning som gör att man blir av med föroreningar, gifter och obalanser.

Dessa reaktioner är tillfälliga och kan uppstå med en gång eller komma inom några dagar eller till och med efter flera veckor i en detox-process. Symptomen brukar ge sig inom 1-3 dagar men för vissa kan det ta flera veckor. Det beror orsaken till varför du börjar med en utrensning som även LCHF faktiskt är. (Sockerdetox) Om du lider av en svår sjukdom kan symptomen du upplever under läkningskrisen vara värre än när du utvecklade den svåra sjukdomen. Detta kan förklara varför det kan uppstå kort uppblossande av dessa symptom. Ofta kommer besvären när man mår som bäst. Det flesta mår dåligt de första dagarna av omställningen då kroppen gör sig av med gifterna som finns i blodet. Men med ett mer allvarligt tillstånd kan det komma och gå symptom innan kroppen är helt utrensad. Oavsett vilket så är det kroppen som aktivt gör sig av med det skräp som finns lagrat i kroppen.

Orsaker:

Läkningskrisen är resultatet av att hela kroppen arbetar med att bli av med slaggprodukterna som finns i hela kroppen och genom det lägger grunden för en återställning av kroppen. Resultatet blir att gamla vävnader ersätts av nya. När en behandling eller utrensning sker dör mängder av bakterier och en betydande mängd av de gifter som finns i själva bakterierna frigörs i kroppen. Ju fler bakterier och ju starkare bakterie-gifter som finns, desto starkare reaktioner i kroppens organ, särskilt i levern som lagrar gifter och läkemedel. Levern släpper gifterna och läkemedlen och rensningssymptomen upptsår. Alla läknings och detox-dieter som fasta och lchf orsakar snabb nedbrytning av fettceller, (fettceller lagrar gifter) kan orsaka läkningskris när gifterna frigör sig och kommer ut i blodomloppet.

Symptom:

Läkningskrisen kommer beroende på hur kroppen mår vid denna tidpunkt. Folk glömmer ofta de sjukdomar och skador de har haft tidigare men blir påminda om det när läkningskrisen uppstår. Det finns en mängd olika reaktioner och de vanligaste är:

Ökad led- eller muskelsmärta

Diarré
Extrem trötthet och / eller dess motsats, rastlöshet
Kramper
Huvudvärk (tros vara orsakad av ackumulering av toxiner i blodet)
Värk, smärta
Artros - ledsmärta
Sömnlöshet
Illamående
Nästäppa
Feber (vanligtvis låggradig) och / eller frossa
Täta urinträngningar och / eller urinvägsutsläpp
Blodtrycksfall
Hudutslag, inklusive: bölder, nässelutslag och utslag.
Förkylning eller influensaliknande symtom
Starka känslor: ilska, förtvivlan, sorg, rädsla, etc.
Förträngda minnen uppstår
Ångest
Humörsvängningar
Nya fobier utvecklas


Underlätta din väg genom läkningskrisen:

Drick mycket färskt vatten, juicer, och örtteer som spolat kroppen från gifter. Vissa yrkesmän rekommenderar destillerat vatten som det bästa. Drick från 2 till 4 liter per dag. Detta kommer att bidra till att spola gifterna ut ditt system och snabbar på avgiftningen.

* Om du är trött och sömnig, är det din kropp som talar om för dig att du ska vila. Var snäll mot dig själv och du kommer få resten av det du behöver.
* Symptomen försvinner ofta direkt efter att magen tömt sig. Är du förstoppad hjälp kan ett lavemang ge lindring. (Pepparmyntste med kokosolja är ett naturligt lavemang)
* För andra symptom kan meditation, EFT, akupunktur eller bra massage hjälpa till med läkningsprocessen och minska obehaget.
* Vid sällsynta tillfällen behöver man backa lite eller minska på behandlingen och till och med ta en paus om det är väldigt jobbigt och obehagligt.

Var säker på att det verkligen är symptom på utrensning så det inte är en sjukdom som du har!

Jag har själv haft en grym utrensning en gång för många år sedan, då jag utbildade mig till Reiki-healer som är en healingmetod mot i princip allt. Jag mådde väldigt dåligt psykiskt när jag gick utbildningen en intensiv helg vilket också innebar att jag fick två dagars healing av mina kurskamrater. Det tog några dagar så mådde jag jättebra psykiskt och efter en månads sjukskrivning återgick jag till jobbet med ett stort leende på läpparna men...plötsligt började jag få små bölder i vänster armhåla som snabbt växte och spred sig men bara på vänster sida av kroppen (samma sida som levern sitter). Det var riktigt illa och jag kunde absolut inte använda någon deodorant och jag körde med potatismjöl istället. Det här var innan jag började med lchf och levde på socker. läkemedel och kemikaliska hygienartiklar. Det tog ungefär två månader innan detta försvann.

De vanligaste symptomen när man börjar med sockerdetox - lchf - är illamående, huvudvärk, yrsel, trötthet, energilöshet och frossa.
Jag har gått igenom alla dessa faser och även när man går från liberal lchf till strikt kan detta uppstå.
Jag får också med jämna mellanrum utrensning av själva magen och får springa på toa flera gånger under någon timme. När magen är tom så lugnar det ner sig igen. Är man överviktsopererad så reagerar magen nog först eftersom den är i kronisk obalans och när vi mår illa eller får ont i magen så får många lite panik men våga stå ut för det är ändå bättre för hela kroppen.








tisdag 8 mars 2016

Peters historia

Peter är med i mina grupper på FB och jag lärde känna honom genom hans hemska problem efter sin gbp-operation. Han trodde just då att han hade fått epilepsi vilket visade sig vara fel. Han delade med sig av sin historia i gruppen och jag frågade om jag fick lägga ut den på min blogg. Var så god!

Inte bara fet utan dum också.....

Ja dessa ord har jag hört många gånger under mitt liv, även av lärare under min tid på grundskolan kunde använda ord som Peter du är fet, du måste röra på dig. Betänk då att jag var endast 12 år ung, jag var inte fet då men helt klart lite rund med några kilo för mycket. Men fet? nej absolut inte. Det var runt denna ålder jag började lägga på mig, men vid 17 års ålder tappade jag det mesta. Växte som en raket på längden då. Senare i livet kom kilona smygande igen, bara för att kulminera runt 1994. Då jag var med om en fruktansvärd händelse som gjorde att jag totalt tappade greppet gällande vikt och min hälsa. 1999 började jag åter igen ta tag i det, fick bra hjälp av en dietist som satte press på mig samt peppade mig. Jag fick till min hjälp ta excanical tabletter, som har till uppgift att försvåra kroppen att ta upp fett. resultatet var att vid högt fettintag gick det rakt igenom kroppen, inte roligt alla gånger. Men jag lärde mig vad jag kunde äta och vad jag skulle undvika, gick ner ca 20 kg. Avslutade kuren och genast började kilona koma tillbaka. träffade nya läkare för att få hjälp med vikten. Började då bokföra allt jag åt och drack i ca 3 månader. Läkaren kunde ej förstå varför jag gick upp i vikt, då jag hade ett normalt intag av mat och dryck. 2008 träffade jag en ny läkare som föreslog LCHF kost, jag var stenhård på detta i 3 månader, gick ner ca 6 kg. Läkaren föreslog då att jag skulle lägga till en smörgås till frukost samt en potatis till lunch. Gjorde detta och gick 7 kg på ca 2 månader. Jag glömmer aldrig läkarens ord den gången. "Det var detta jag misstänkte, Peter du är överkänslig mot kolhydrater" Jag fick då rådet att genomgå en gastric by pass, för som han sa, du kommer aldrig kunna banta ner dig och hålla vikten med de kolhydratsproblemen du har. Jag avböjde med orden, det är mitt egna fel att jag är fet, då jag äter fel. Men ju längre tiden gick och vikten bara ökade, för att till slut passera 140 kg, Värken i mina knän var nu outhärdlig, vardagssysslorna var jobbiga att utföra. Jag visade mitt intresse för en Gastric by pass. Fick remiss var på invägning samt information om denna operation som skulle förändra hela livet för mig. Kända biverkningar som drabbade ett fåtal patienter var, tarmvred och dumping. det sistnämnda betyder att hjärtat slår som en hammare, illamående och svettas enormt. Orsaken är för fett eller sött födointag eller har du ätit för fort. Några andra komplikationer fanns inte. 11/4-11 var det så dags för operationen, åkte in kvällen innan då jag skulle operas kl 07:30. Rullades in i operationssalen och förberedes. Vaknade upp på uppvaket, min första fråga var följande " Vad har gått åt helvete då jag varit nersövd så länge?" Fick inget svar utan åkte rätt in på intensiven. Hade bara en tanke i huvudet. Jag måste ringa min dotter som då var 6 år. Jag var så drogad så en sjuksköterska fick hjälpa mig slå numret, kommer inte ihåg mycket av samtalet, mer än att jag sa "Pappa älskar dig, snart är jag hemma" Efter ett dygn på intensiven kom jag upp på sal, Fick dock ej träffa mina läkare som opererat mig då det hade en konflikt med sin arbetsgivare hade de blivit hemförlovade direkt efter min operation. Fick dock information att verktyget som klipper och syr hade gått sönder i magen på mig, vilket resulterade i att tarm/magsäck gick sönder med läckage som följd. Fyra dagar senare var jag hemma, öm i buken med en svullnad vid ena suturingången som bara växte. Åkte in akut efter några dagar, fick antibiotika, åter in efter att svullnaden ökat samt smärtan var överjävlig. Fick en annan sort antibiotika och åkte hem. Dagen efter gick det inte längre, väl på sjukhuset ryckte de bort fyra stygn och mängder av var och blod formligen sprutade ur hålet, då uppdagades det även att jag fått fel antibiotika. Nu väntade 35 dagars såromläggning innan detta var läkt, under tiden utvecklades en fistel vid analöppningen. Som jag fick opera 2 gånger på grund av första läkaren missade 2 fistelgångar. Tydligtvis hade flera Gastric by pass patienter drabbats av fistel problem? Nu äntligen skule jag väl få vara frisk? Efter en tid vaknade jag en natt med djävulska smärtor i bröst/mage, jag låg på golvet och vred mig i smärtor. Efter 3 timmar avtog de och jag bet ihop den dagen, men efter några veckor återkom dessa smärtor. Åkte in och blev inlagd då de misstänkte hjärtproblem, visade sig vara gallsten. Vilket är en direkt orsak efter en Gastric by pass
operation då man gått ner mycket i vikt på kort tid. Operation för borttagande av gallblåsa diskuterades. När jag väl fick tid för operation kände jag bara att detta måste vara fel, så gallblåsan är kvar. Nu är vi inne i 2013. utan att veta varför drabbas jag av en mängd konstiga symtom, yrsel, trötthet, synrubbningar, närminnet börjar svikta mer och mer, illamående och kopiösa svettningar på nätterna, stora sömnproblem och kramper i fötter och fotleder. Jag kopplade inte dessa symtom till Gastric by pass operationen, men 2014 i oktober när jag utan förvarning svimmade med kramper samt andningen upphörde började jag forska mer i vad detta kunde vara. Blev då sjukskriven för utmattningssyndrom, ordination vila, samtidigt drogs mitt körkort då de misstänkte epilepsi. Efter 2 undersökningar konstaterades att jag ej hade epilepsi ej heller hjärntumörer som de också misstänkte. 3 månader senare fick åter mitt körkort. Nu väntade en tuff period där jag märkte att mitt allmäntillstånd blev allt sämre, begärde remiss till medicin för fördjupade provtagningar, alla prov som tagits har varit ok, förutom höga B12 och höga levervärden. Detta har de inte kollat upp. Våren 2015, klippte gräset, blev yr och disorinterad, befann mig helt plötsligt i huset, utan att veta hur jag kommit dit. Undrade var min dotter befann sig, hade total minnesförlust av den dagen. Dottern var hos sin mamma som hämtat henne här2 timmar tidigare, det är fortfarande blankt i skallen. Blev ny färd till sjukhuset, där de fann ett ämne i mitt blod som tydde på en hjärtinfarkt, blev inlagd på hjärtavdelningen, efter tester och prov visade de sig vara ok. Troligtvis har mitt hjärta rusat. Har nu en hjärtmonitor i bröstet som skall registrera avvikelser. Så här långt ser allt bra ut. Nu var det dags för nästa smäll, efter mycket jobb med att färdigställa husvagnen bar det av till Gränna med min dotter. Väl på campingen blev jag yr och dålig. Nästa minnesbild jag har är hur ambulanspersonal tvättar bort blod ur mitt ansikte, samtidigt som jag hör min dotter gråta. Jag försöker le mot henne men hon är bestört. Åter igen hade jag svimmat och fallit med ansiktet före rakt ner i asfalten, Iltransport till sjukhuset, ny utredning då de misstänkte epilepsi, åter igen drogs körkortet. Nu hade jag kommit en bit i min utredning, fått mycket hjälp i olika grupper på Facebook. Vid besök hos neurologen i Halmstad fick jag besked att jag ej har epilepsi, fick åter mitt körkort med orden jag vet inte hur vi går vidare. Då plockade jag fram mina dokument som bestod av fakta jag funnit där allt pekar på näringsbrister samt plötsliga blodsockerfall. Läkaren höll detta för troligt och gav mig min efterlängtade remiss till Sahlgrenska. Äntligen kände jag för första gången att jag nu kanske skulle få bli frisk. Jag hade nu allvarligt börjat fundera på återställning av tarmarna. Månaderna gick och min hälsa var nerkörd i botten, konstant yr, klarade inte av stora folksamlingar då blev jag så yr så jag behövde många gånger sätta mig ner och vila. Minsta fysiska ansträngning gjorde att jag började stappla omkring då balansen bara försvann. Närminnet var som bortblåst, blev tvungen att skriva minneslappar på precis allt, då menar jag allt. Trodde ett tag jag drabbats av demens, tror inte jag någon gång under min livstid mått så dåligt som nu. Fick göra en kontraströntgen på Sahlgrenska för kontroll av tarmarna, visade sig att födan som normalt tar 24 timmar att passera tog endast 9 minuter för mig. Här fann vi nog orsaken till den Hypoglykemi jag utvecklat på grund av gastric by pass operationen. Vidare frågeställningar på Facebook och egen nyfikenhet på olika sidor, resulterade i att jag nu började äta mängder av vitaminer och tillskott. drack även en hel del olika proteinpulver och näringsdrycker. Har idag fasat ut en del och kompletarat upp med nässelpulvet samt avkok på Ingefära. Inhandlar mer nu ekologisk mat. Började arbeta 25 % i nov, arbetar nu 50 % så det är en bit kvar. Alla dessa bristsjukdomar ställer verkligen till det då det inte bara påverkar din fysiska förmåga, även dit psyke blir påverkad. I mitt fall kände jag att humörsvängningar och gråtmildhet var de som jag reagerat mest på. Tack och lov är jag i grunden en glad och positiv person. Vilket jag är övertygad om är orsaken till att jag här idag skriver dessa rader, för livet har varit mycket mörkt i mellanåt. Jag söker inte medlidande utan vill informera om min resa i fetmans tecken. Hoppas jag kan få någon som funderar på en fetma operation att tänka till om det är värt att spela rysk roulette med sitt egna liv som
insatts. Idag väntar jag på tid för möte med kirurg då jag krävt att få bli återställd. Tyvärr verkar inte problemen avta, utan det tillkommer hela tiden nya saker som jag tidigare tålt men idag inte kan äta eller dricka. På mindre än 7 månader kan jag ej längre äta glass eller dricka ett glas cider utan att bli sjuk. Bröd/pasta likaså, så utgången är ju given känner jag, fortsätt som gastric opererad och bli sjukare eller gör en återställning och förhoppningsvis bli friskare. helt frisk blir jag aldrig då en del av tarmen är kapad. Kosten har svängt över mot LCHF även om jag inte följer den strikt så har jag den som mitt riktmärke. Mår betydligt bättre av denna kosthållning.

söndag 6 mars 2016

Mat för hjärnan: Smart mat

Att äta animaliskt protein hjälpte hominider att utveckla större hjärnor. Men i en värld rik på mat, hur nödvändigt är kött?

För omkring sex miljoner sedan började primaterna röra på sig från de tropiska skogarna till savannerna. Till skillnad från idag var klimatet varmt och fuktigt och det fanns ett stort utbud av frukt och grönt året runt. Men för cirka tre miljoner år sedan förändrades klimatet och savannerna blev torra.
Många däggdjur, inklusive vissa primater dog ut medan andra anpassade sig. Arkeologer som arbetat på platser i Etiopien har man hittat rester av djur som är daterade till nästan 2,6 miljoner år sedan. Man har hittat märken på benen som tyder på att man har skurit i djuret vilket är ett säkert tecken på slakt, säger Manuel Domínguez-Rodrigo, en palaeoanthropologist vid Universidad Complutense i Madrid.
Endast två typer av primater överlevde klimatförändringarna , säger Domínguez-Rodrigo. Det fanns en "växt-maskin å ena sidan och en köttätande individ å andra sidan", säger han. "Den köttätande individen utvecklade en större hjärna."

Den köttätande individen blev det vi är idag - Homo sapiens.
Att utveckla och underhålla en mer komplex hjärna, använde våra förfäder ingredienser som främst finns i kött, bland annat järn, zink, vitamin B12 och fettsyror. Även växter innehåller samma näringsämnen så förekommer de i mindre mängder och ofta i en form som människan inte tar upp lika bra. Till exempel är rött kött rikt på järn som härrör från hemoglobin, som lättare absorberas än den form av järn som finns i bönor och gröna bladgrönsaker. Vidare kan föreningar som är kända som fytater binda järnet i växter och som blockerar tillgängligheten för våra kroppar. Kött är en mycket rikare källa på järn än någon växtnäring överhuvudtaget. "Du skulle behöva äta en mycket stor mängd spenat för att få dig lika mycket järn som från en biff" säger Christopher Golden, en ekolog och epidemiolog vid Harvard University i Cambridge, Massachusetts.
Konsekvenserna för kognitiv hälsa är enorma. Det är en uppenbar, men ett underskattat samband mellan kött och sinnet, säger Charlotte Neumann, barnläkare vid University of California, Los Angelese, som har studerat köttätandet i Afrika och i Indien under de senaste tre decennierna. Brister i mikronäringsämnen som finns i kött har kopplats till hjärnrelaterade sjukdomar, bland annat lågt IQ, autism, depression och demens. Järn är avgörande för tillväxt och förgrening av nervceller i livmodern: zink finns i höga koncentrationer i hippocampus, ett viktigt område i hjärnan för inlärning och minne; vitamin B12 upprätthåller höljet som skyddar nerverna: och omega-3 fettsyror som DHA bidrar till att hålla nervcellerna vid liv och för att reglera inflammation. 

Köttfattig diet
I början av 1980-talet började forskare misstänka att en brist på kött i vissa fattiga byar bidrog med ett spektrum av problem för barn, t ex kortväxthet, försvagat immunförsvar, sociala problem och dåliga prestationer i skolan. När forskare från fem olika universitet studerat effekterna av kronisk undernäring i Mexiko, Kenya och i Egypten, fann de att de barn som konsumerade stora mängder kött och mejeriprodukter presterade bäst fysiskt, kognitivt och beteendemässigt på tester, särskilt i Kenya. Men var det verkligen avsaknaden av kött som var den grundläggande orsaken? Forskarna behövde en kontrollgrupp att studera. 
Neuman inledde sin studie i Kenya. Hennes team valde 12 olika skolor med barn i åldern 4-16 år. Några av barnen fick mellanmål på förmiddagarna. Skolorna delades in i fyra grupper: kontrollgruppen fick inget mellamål medan de andra tre fick variationer på githeri, en traditionell gröt på majs och gröna bönor. En grupp fick en basversion, den andra gruppen fick githeri och ett glas mjölk och den tredje gruppen fick githeri med kött. Alla githeri balanserades så att den skulle innehålla samma mängd kalorier. Studien pågick i mer än två år och mätområdet var 2 kohorter, den första med 525 studenter och den andra med 375. Elevernas fysiska hälsa och prestationer i klassrummet mättes var tredje och var sjätte månad. Gruppen som åt kött hade större muskelmassa och färre hälsoproblem. De visade även större ledaregenskaper på lekplatsen i jämförelse med de andra grupperna. Den kognitiva prestationen var starkare och de som åt kött överträffade de andra grupperna i matematik och språk. 
Neuman var inte förvånad över resultatet. Den typiska kosten i Kenya är baserad på en kost där inte många näringsämnen hjälper hjärnan att växa. Utmaningen är att få människor att äta mer kött, som allmänt anses vara för dyrt och dåligt för miljön. Vad folk inte inser är att det är att ge näring åt hjärnan, och i stort sett alla djur är protein: "Kött kan vara en mask, larv eller termit. Det behöver inte vara ett kött från slaktaren." 

Köttrik diet
Hur passar kött in i en rikare kost? "Många studier har visat hur viktigt det är med kött för att få i sig b-vitaminer från animaliska produkter och protein i allmänhet, som utförts på personer som fått i sig mycket lite näring", säger Diane Hosking, en frisk åldrande forskare vid Australian National University i Canberra. 
För att fylla detta gap, Hosking och hennes team frågade 352 australier i åldrarna 65 och 90 år gamla - som var kognitivt friska och främst från en medel- eller hög inkomst bakgrund - att påminna om vilka typer av mat som de växer upp fem, sex. till exempel, hur ofta har de äter föremål såsom morötter, kött, fisk eller kaka? Forskarna administrerade sedan kognitiva tester.
För att fylla detta gap, frågade Hosking och hennes team 352 australiensare i åldrarna 65 - 90 år gamla, som var kognitivt friska och främst från en bakgrund som medel - eller höginkomsttagare om vilka typer av mat som de vuxit upp med och hur ofta de åt kost som morötter, kött, fisk och kakor? Forskarna utsatte dem för kognitiva tester.
Hosking fann inget samband mellan testarnas kvalitet och deras köttkonsumtion som barn. Resultatet motsade vad Neuman och andra har observerat i utvecklingsländerna. Dessutom, i motsats till konventionell kunska, konsumerade deltagarna mer fisk under barndomen och var som vuxna långsammare i sin kognitiva hastighet. (Fisken kan ha innehållit tungmetaller som kvicksliver, säger hon.)
Det finns flera frågor som påverkar resultatet, säger Hosking. En är att människor inte äter enstaka livsmedeln, utan mycket sammansatta livsmedel, vilket gör det svårt att utröna betydelsen av en enskild typ av mat, såsom kött. De äldre australiensarnas som åt kött var också mer benägna att äta färdiga desserter och snacks. 
Dessutom vad djuret äter också frågor. Boskap och fjäderfä i västvärlden ofta upp i stora anläggningar och livnärde dieter som består i huvudsak av majs och soja, medan djur från fattiga byar typiskt odlad på en mycket mindre skala och foder för en större variation av livsmedel, vilket ökar näringsinnehållet av deras kött. Med tanke på dessa typer av variationer, säger Hosking, "vi måste vara mycket försiktiga med att göra kostrekommendationer ... för personer som har tillgång till stora mängder mat."
Dessutom kan man ställa sig frågan vad djuret äter också. Boskap och fjäderfän i västvärlden föds upp i stora anläggnignar med foder som i huvudsak består av majs och soja, medan djur från fattiga byar äter det som odlas och mycket mindre foder, vilket också ökar näringsinnehållet i köttet. Med tanke på dessa typer av variationer, säger Hosking, "vi måste vara mycket försiktiga med att ge kostrekommendationer..för personer som har tillgång till stora mängder mat."

Kött till hjärnan
De mikronäringsämnen som finns i kött har blivit en viktig del av vår kost under årtusenden. För några år sedan fann arkeologer i Tanzania fragment i jorden av en 1,5 miljoner år gammal barn-skalle. Missbildningar på benen sade att barnet hade dött av porotic hyperostosis, ett tillstånd som tros bero på B12-vitaminbrist - vilket säger att barnet inte har ätit några animaliska livsmedel. Människan började äta mejeriprodukter för ca 5000 år seadn, vilket innebär att barnet nästan säkert dött av köttbrist. Så för minst 1,5 miljoner år sedan, hade människor anpassat sig att äta kött annars skulle de dö, säger Dominguez-Rodrigo. 

Forskningen börjar ge ledtrådar till hur kött hjälper hjärnan att fungera. Bradley Peterson, chef för Institutet för sinnesutveckling på barnsjukhuset i Los Angeles, Kalifornien, har undersökt varför låga nivåer av järn hos barn är korrelerade med lägre IQ och dålig koncentration. Med hjälp av magnetisk resonanstomografi, har Peterson och hans kollegor kartlagt vad som händer i hjärna hos 40 nyfödda barn och dess unga mödrar - en grupp som är känd för att vara i riskzonen för järnbrist. Även om de felsta kvinnorna rapporterade att de åt extra järn, hade 58% lägre järnnivåer än normalt och 14% uppfylde kriterierna för mild anemi. 

Allt eftersom hjärnan utvecklas, säger Peterson, blir neuronerna alltmer komplexa och bildar grenliknande dentriter, täckta med taggar - ungefär som ett växande träd. De bilder på hjärnan som hans arbetsteam tog visade ett samband mellan neuronernas komplexitet hos spädbarnen och mängden järn i moderns kost. "Ju högre järnintag under graviditeten, desto mer mogna eller mer komplexa neuroner vid tiden för födseln", säger Peterson, som fortsätter att studera mödrar och barn för att se hur dessa variationer ser ut. 

Utöver enkla åtgärder av mikrointag, så påverkar också en persons genetik behovet. Hittils har forskningen fokuserat mycket på hur människor processar omega-3-fettsyror, främst DHA och EPA, som är avgörande för människans kognitiva hälsa. 

Omega-3 fettsyror finns i främst fet, vildfångad fisk som lax och tonfisk. Odlad fisk som utfordrats av soja och majs har mindre omega-3. Under 2012 upptäckte forskarna att de flesta afrikanska populationer, men inte europeiska populationer, bar på en variant av FADS-gen, som gjorde dem mer effektiva på att omvandla omega 3 i växter i en användbar form, vilket innebär att de kräver mindre från animaliska källor. Omvänt, rapporterades 2014 att människor bär på en variant av APOE-genen (11-17% av amerikaner med europeisk härkomst) som ger en ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom, som kan förhindras något med att äta fet fisk. "En rekommendation passar inte alla", säger Hosking. Med andra ord, de näringsämnen som finns i kött är viktiga för hälsa och kognition, men bara till en viss gräns. "Kött rymmer en hel del mineraler och vitaminer bara i en liten mängd mat", säger Dominuez-Rodrigo. "Äta kött är som att äta en power-bar." 

Så den viktigaste frågan blir hur mycket kött bör en kognitiv hälsomedveten person äta. För lite kan fördröja utvecklingen och kognition. Men alltför mycket, särskilt om det är av låg kvalitet och massproducerad, är förknippad med andra hälsoproblem, såsom hjärtsjukdomar och cancer, tillsammans med minnesproblem senare i livet. En persons olika stadier i livet spelar roll; gravida kvinnor behöver mer järn, lisom spädbarn och barn. Genetik spelar också roll, en del men vi vet inte exakt hur mycekt. Det är helt uppenbart bättre att äta grottmat än skum takeway-mat.