torsdag 15 september 2016

Hypoglykemi

50% av alla Gastric Bypass-opererade drabbas av hypoglykemi - ett tillstånd med så lågt blodsocker att man kan hamna i koma om det vill sig illa. Det är alltså MYCKET vanligt att drabbas av detta och många söker hjälp för detta. Det sitter dietister ute i landet och kallar sig för "specialister" inom just området överviktsopererade som drabbas av hypoglykemi. Jag får regelbundet både medlemmar med denna biverkning och frågor kring det. Några uttrycker att de inte är säkra på om det är en biverkning av operationen och blir inte heller alltid behandlade därefter. Man kan få diffusa diagnoser på antaganden att det är allt från epilepsi till pekpinnar om att man inte äter rätt.

Jag har bloggat om detta tidigare och det kan ni läsa här med länkar inne i blogginlägget - HÄR! 

De kostråd man får av dietisten är "det gamla vanliga" - ät långsamma kolhydrater och helst inget fett och små portioner. Jag kommer till det längre ner i artikeln.

Först ska vi titta på en artikel som skrevs i april, i år. (2016) Skriven i Läkartidningen.
Nedreglerat svar på hypoglykemi efter gastrisk bypass"
Denna artikel är en av de senaste som skrivits angående hyopglykemi efter Gastric byass.
Vi tar en bit i taget för att riktigt förstå hur "långt" vården har kommit inom detta område:

Övervikt och fetma har utvecklats till ett betydande hälsoproblem. Eftersom långsiktigt effektiva dieter eller medicinska behandlingar saknas ligger antalet utförda överviktsoperationer på en hög nivå. Vanligen utförs gastrisk bypass, som innebär att en ny ficka (ca 15–30 ml stor) skapas av magsäckens övre del samt att resterande magsäck och början av tunntarmen kopplas bort.                                                                                                
Episoder med hypoglykemi är vanligt förekommande efter överviktskirurgi, både efter gastrisk bypass och den alternativa operationsmetoden duodenal omkoppling (duodenal switch).

Kommentar: Det finns långsiktiga, effektiva alternativ till överviktsoperationer: Lågkolhydratkost i någon form (LCHF, Paleo, Atkins mm.) Att inte ens nämna detta utan enbart basera sina studier på den traditionella kalorirestriktions-dieterna är förkastligt.

Man provade att under reglerade former prova glukosbelastning på 15 patienter med dessa besvär och kom fram till att hälften av de gbp-opererade hade detta och 75% av de som är opererade med DS.

Man vet inte varför men man ANTAR att det beror på receptorer och det ÖKADE upptaget av glukos (socker)!

Man föreslår att reglera dessa problem med kolhydratreducerad kost och fungerar inte det så kan man ta mediciner som ska fördröja upptaget av kolhydrater. (socker)

Okej!
Så vad ska man då äta när man har Hypoglykemi, enligt dessa experter?

Det lämnas ut en folder som talar om för den drabbade som ser ut som nedan:



BRA MAT

Lågt blodsocker ”hypoglykemi” efter Gastric Bypass operation 

Producerat av DIETISTERNA i Region Skåne




Tallriksmodellen ett hjälpmedel för att få bra proportioner på lunch och middag
Använd en tallrik av mindre storlek
Till baljväxter räknas exempelvis kidneybönor, vita bönor, kikärtor och linser
Nyckelhålet gör det enklare att välja hälsosamt med avseende på kostfiber, socker, fett, fettkvalitet och salt


Tidiga varningstecken på hypoglykemi 
Svettning, hjärtklappning, hunger, svaghetskänsla, darrningar, ångest

Senare uppträdande symtom relaterat till glukosbrist i hjärnan
Förvirring, synstörningar, yrsel, svimningskänsla, talsvårigheter, skakningar, kramper, medvetslöshet, koma

Förebyggande kostråd
 ☆ Ät ca sex mål per dag. Riktlinje 2½ timmar mellan ät-tillfällena
 ☆ Sträva efter att huvudmåltid och mellanmål innehåller protein, kolhydrater och fett
 ☆ Planera lunch och middag enligt tallriksmodellen, se baksidan
 ☆ Välj alltid en proteinkälla till alla måltider, även till frukost och mellanmål. Ex ägg på smörgås och frukt med keso eller kvarg
 ☆ Ät 30-40 g kolhydrater per huvudmåltid

☆ Undvik livsmedel som innehåller mycket kolhydrater i form av sockerarter t.ex. läsk, saft, juice, fruktkräm, fruktyoghurt, godis, glass och sorbet
☆ Undvik även livsmedel som innehåller andra snabba kolhydrater t.ex. vitt bröd, cornflakes, mannagrynsgröt, risgrynsgröt, couscous, jasminris, puffat ris (Vårgårda), kakor, kex, skorpor, riskakor, salta pinnar och popcorn
☆ Välj istället långsamma och fiberrika kolhydrater såsom baljväxter och fullkornsprodukter av bröd, knäckebröd, gryn, pasta och ris. Andra bra alternativ är bulgur, matkorn och quinoa. Ta hjälp av nyckelhålssymbolen!
☆ Välj nyckelhålsmärkta matfetter som lättmargarin, flytande margarin och olja
☆ Tugga maten väl och ät långsamt
☆ Drick inte till maten utan 30 min före och efter måltid
☆ Var försiktig med alkoholhaltiga drycker som kan förvärra hypoglykemin
☆ Använd druvsocker i nödfall vid svåra symtom och/eller mycket låga blodsockervärden

Viktigt med lugn och ro vid måltiderna. Vila gärna efter maten!

Källa:Region Skåne 

***************

Det är alltså det "gamla vanliga" som gäller, oavsett om man har hypoglykemi eller inte när man är överviktsopererad för nog tycker jag att det ser ut som de kostrekommendationer man får när man är opererad UTAN att ha hypoglykemi?

Man ska UNDVIKA snabba kolhydrater och välja långsamma...Det som kallas för GI - Glykemiskt Index. Problemet är bara att även de långsamma kolhydraterna höjer blodsockret och är till och med värre för det innehåller ofta högre kolhydratnivå.

Så vad händer då om vi byter ut vitt bröd mot fullkornsbröd?


Kolhydrater ÄR socker och spelar det någon roll om det höjder blodsockret snabbt eller långsamt?
Bröd är inte ens särskilt mycket näring i och har man då en liten magficka istället för en magsäck så kanske man ska välja något annat som är näringsrikare och inte lika mycket socker i?

Hur många sockerbitar är det i EN skiva bröd som de ovanför?


Så ja, ungefär 6 sockerbitar och ja, det har samma effekt på blodsockret som brödet. 
Har man då Hypoglykemi kanske man ska låta bli sådant som gör att ens blodsocker höjs och sedan sjunker så lågt att man svimmar? 
Ett nyttigare alternativ är t ex ett ägg där du bara har 0.49 kolhydrater, massor med protein, mineraler, vitaminer och fett. 
Sådant som din kropp behöver. 
Sådant som gör att din blodsockerkurva ligger i balans och inte orsakar dig blodsockerfall. 

Man kan väl inte leva på ägg?
Jo, om du tillför c-vitaminer i någon form för det finns inte i ägg. 

Välj nyckehålsmärkt???
Njae, nej, nej, nej! (Det beror ju på vad det är) Vitkål är nyckehålsmärkt också...som man ska hårddra det. 
Nyckelhålet representerar inte vilken sockermängd det är i en vara - den representerar främst fetthalten. 
Tar man bort fett från maten så måste man tillföra något annat smakbärande - socker och aromer. 



Bilden är från bloggen Bodyventure


Den blå, under kurvan ser jag som en representant för LÅGKOLHYDRATKOST!

Det är den som INTE höjer blodsockret utan ligger på en bra, låg nivå på ca 4-6 mmol/L.

Så varför ger vården dessa kostråd som uppenbarligen inte baseras på kost som håller blodsockret på en låg, jämn nivå?
Ja, följer man bloggflödet den här veckan så har det kommit ut artiklar om att man funnit dokument, där sockerindustrin i USA köpte livsmedelsbranschen och man gick ut med skrämselpropaganda för fett och FÖR socker...och dessa så kallade sanningar ligger som grund för Livsmedelsverkets rekommendationer, vilka dietister och läkare också följer...

Detta kan man läsa om i bland annat New York Times från i måndags - HÄR! 

Det som gör mig ännu mer arg är att dietister och läkare är utbildade i kost och medicin men INGEN verkar ens bry sig om att de ger kostråd som orsakar övervikt, sjukdomar och i värsta fall död.

De som har diagnosen Hypoglykemi och följer slaviskt dessa rekommendationer blir inte fria från sina blodsockerfall, de blir bara regelbundna besökare inom vården för sina besvär som i sin tur ger mer pengar till vården då medicin och undersökningar kommer förekomma mer än vanligt.

Vem tjänar pengar på friska?

Ingen - bara du.

Så vad ska du äta om du har Hypoglykemi?

Du ska äta en kost baserad på

PROTEIN! Fyll minst 75% av din tallrik med protein och våga vägra torrt, fettfritt kött för ju mer fett det är i köttet, desto mer protein är det i det.

Du kan lägga till grönsaker med ett lågt kolhydratvärde: Ett säkert kort är att om grönsaken är grön i någon nyans så har den lågt kolhydratvärde.

Välj ett fett som är nyttigt även om du bara vill ha lite fett: smör, kokosolja och ister. Olivolja kan du använda till kalla såser som dressing.

Låt äggen och proteinet vara din bas i alla måltider.
Hellre ett ägg till mellanmål än en macka!

Har man inte hypoglykemi så tycker jag att man kan köra liberal lågkolhydratkost men har man hypoglykemi så är det hårdare gränser, allt för att slippa just dessa blodsockerfall!

Det är otäckt att svimma när man är ensam hemma till exempel. Vart faller du? Rakt in i diskbänken?
Eller vad händer om du är ute i trafiken och svimmar? Min vän svimmade och föll med huvudet rakt ner i asfalten.

Hur dessa dietister och läkare sover på nätterna vet jag inte för indirekt orsakar de fara för andra människors liv.

Faktiskt.

Köttfärsbiff med fetaost, rödlök och blomkålsmos.