måndag 21 maj 2012

Vårt dagliga bröd

- VA? ÄTER DU INTE BRÖD?
- Nej, jag äter inte spannmål överhuvudtaget...
- VAD ÄTER DU DÅ? MAN KAN VÄL INTE LEVA UTAN BRÖD???
- Jo, det kan man...

Ja, man började odla spannmål i Mellanöstern för ca 10 000 år sedan och i Norden i ca 4000 år, vilket inte är särskilt länge med tanke på hur länge människan vandrat på jorden. Den moderna människan (homo sapiens) utvecklades för 276 000 år sedan men vi vet också att man hittat rester av människor av andra släkter som är mer än 2 miljoner år gamla.
Sätt det i perspektivet - bröd. Vad åt människan innan brödet? De måste ju ha överlevt ändå, annars hade jag inte kunnat sitta här och skriva om det, eller hur?
Det fanns inte ens något som kallades för LCHF-bröd! :-) Däremot ingredienserna i denna form av bröd: Fett, nötter, frön och mandelkärnor och det är jag säker på att människan även då stoppade i sig när det fanns tillgängligt.

Dagens bröd är så långt ifrån sitt ursprung man kan komma. Det moderna vetet kanske ser ut som det gjort i alla tider men det är tre viktiga skillnader som alla triggar oss till övervikt, diabestes, hjärtsjukdomar, cancer, demens, glutenintolerans och mycket mer.

* Dagens vete innehåller superstärkelse, supergluten och är en superdrog.

Inte nog med det, vi äter flera gånger mer livsmedel, innehållande detta morderna vete, än förr, inte bara i brödform.  Vi äter ca 30 kg mer bröd idag än vi gjorde på 60-talet...och som sagt - idag finns inte bara vetet i brödet. Lägg till alla flingor, kakor, kex, fiberberikade drycker och alla tillsatser som finns i hel - och halvfabrikaten. 
Superstärkelse
I Bibeln står det  "Ge oss vårt dagliga bröd"  och  i nattvarden äter man en bit bröd som tecken på Jesus lekamen. Att äta bröd är nästan religiöst. Men det bröd man åt på Jesus tid är inte på något vis likt det bröd vi äter idag. 
Vi äter istället en hybrid som kallas för dvärgvete och som genom genmanipulation har nya varianter av stärkelse och glutenproteiner uppstått, vilket kan vara förklaringen till varför glutenintoleransen har ökat så explosionsartat världen över. Norman Borlaug, amerikansk agronom mm,  fick fram detta spannmål och fick Nobelpriset,  med löftet att föda miljoner svältande världen över. Ja, det har ju inte hänt, som bekant är världssvälten inte borta, däremot lyckats göra människor sjuka och feta, istället. (Även i fattiga länder)
Den största skillnaden på vete och dvärgvete är att det innehåller höga nivåer av superstärkelse - Amylopectin A. Det är hur man får bröd och fikabröd, som bullar, fluffiga och mjuka. Baksidan av det är att det räcker med två skivor bröd för att höja ditt blodsocker mer än om du åt två matskedar rent socker.
 OCH ÄNDÅ BLIR DIABETIKER REKOMMENDERADE ATT ÄTA BRÖD!!!
Det är ingen skillnad mellan fullkorn och vitt mjöl. Det värsta lurendrejeriet är att nämna fullkorn som något som är nyttigare och bättre, även om maten är full av socker och spannmål.  Tänk på all reklam vi blir bombade med där ordet fullkorn synonymt kopplas till hälsa och näringsvärden. 
Det bästa är att undvika livsmedel som påstår sig vara hälsosamma varumärken, de döljer oftast något dåligt som vi inte får veta något om. 
För diabetiker ökar blodsockret mellan 70 - 120 mg/dl när de äter något som innehåller fullkorn eller mjöl. Vi vet att livsmedlen med högt Glycekemiskt Index (GI) ger oss bukfetma, triggar inflammationer och ger oss fettlever, leder oss in i övervikt, förstadium till diabetes 1 och 2 (fettlever) - vi pratar inte om någon här och där utan en ren pandemi. Det borde varnas lika effektivt för det här som när det gastades om fågel - och svininfluensan men det är märkvärdigt tyst på den fronten.
Supergluten
Detta dvärgvete innehåller dessutom supergluten vilket skapar inflammationer i kroppen. Gluten är det klistriga i degen vi bakar som håller ihop det. De proteiner som finns i detta vete triggar glutenintolerans och inflammationer. I det gamla vetet fanns det några 14 olika gluten-proteiner medan i dvärgvetet finns det 28  stycken  och dubbelt så många kromosomer som producerar en hög variation av glutenproteiner, som med högsta sannolikehet triggar glutenintolerans. 
Idag finns det ganska många glutenfria alternativ men att äta för mycket av det, som t ex kakor och halv- och helfabrikat innehåller ändå högt GI. Bara för att det är glutenfritt innebär inte att det är hälsosamt. Glutenfritt fikabröd är fortfarande ändå fikabröd. Det har även dykt upp bröd och pasta som kallas för LCHF-livsmedel. Men läser man innehållsförteckningen innehåller dessa gluten också. 
LCHF är och förblir GLUTENFRITT! ALLT ANNAT ÄR LURENDREJERI! 
Om vi tittar lite närmare på det här: Gluten, ett protein du hittar i vete,  korn, råg, dinkel, havre, kan orsaka glutenintolerand, vilket i sin tur leder till allvarliga inflammationer i kroppen och kopplas till aoutoimmuna sjukdomar, humörsvängningar, autism, schizofreni, demens, matsmältningsproblem (IBS), näringsbrist (tarmen skadas så mycket att den näring du behöver inte tas upp läs vidare om vad som händer i våra tarmar HÄR), diabetes, cancer mm. 
Superdrogen 
Inte nog med att spannmål innehåller superstärkelse och supergluten - vilket gör det superfettande och superinflammatoriskt - det innehåller även en superdrog som gör dig tokig, hungrig och beroende. 
När det går igenom ditt matsmältningssystem, omvandlas proteinerna i vetet till kortare proteiner - polypeptider - som kallas exorphiner. De fungerar ungefär som endorfiner (glädjehormoner), som gör dig hög och beroende precis som en heroinist. Dessa polypeptider absorberas in i blodomloppet och rakt in i hjärnblodbarriären (som ska hindra tex droger att gå direkt in i hjärnans celler). Dessa kallas "glutenendorfiner" - efter endorfiner och gluten. 
Dessa superdroger orsakar många problem, inkluderat schizofreini och autism. Det orskar också beroendeframkallande matmissbruk - sug och överätning. Ingen hetsäter broccoli, men fikabröd, godis, snacks och snabbmat.
 Det som är ännu mer skrämmande är det faktum att man kan blockera detta matsug och hetsätande och reducera kalori-intaget genom att ge samma medicin som man använder på sjukhusens akutmottagningar för att blockera överdoser av morfin och heroin, NALOXON. Hetsätare äter ungefär 30% mindre mat när de får den här medicineringen. 

Så, nej, jag äter inte spannmål och nu vet du varför. 
Källor:
Mark Hydman MD som i sin tur har källhänvisningar till sin egen artikel om ämnet.


OM BRÖDBEROENDE
BRÖDBEROENDE PÅ SVENSKA

18 kommentarer:

 1. Jag har lite svårt att beskriva det jag känner, efter att ha läst blogginlägget...såklart finns en "skepsis" i bakhuvet, lärdomen av att surfat runt bland allsköns bloggar och insett att allt, ju inte måste vara sant och att alla inte måste ha ärliga avsikter...men bortsett från det...och nu menade jag på intet sätt att jag har någon som helst anledning att misstro det som skrivit, absolut inte!
  ‎...sen hör det till saken att jag själv varit en hängiven och ganska så driven hemma fixare vad det gäller bröd och annan bakning. Fick ju ihop ganska så schyssta surdegsbröd...och nu läser jag det här...vafan...har försökt att vara strikt...
  Tack för blogginlägget!!

  SvaraRadera
 2. Jadu, man känner sig lurad på kompotten på något vis. Jag har fått samma känslor och ur ren ilska: - VAD ÄR DET HÄR!!!
  Hoppas du inte deppar ihop helt nu! :)

  SvaraRadera
 3. Du kan trösta dig med att när man surdegsbakar bröd så oskadliggörs fytinsyran, som annars hämmar näringsupptaget, så ska man äta något bröd så bör det nog vara surdegsjäst. Eller inte alls! :D

  SvaraRadera
 4. Hej! Vet du om det här gäller allt vete som odlas idag, att det är genmanipulerat menar jag, eller finns det sorter som inte är manipulerade?/Eira

  SvaraRadera
 5. Det gäller allt spannmål men jag ska ta redan på fakta och återkommer med svar så fort jag har ett.

  SvaraRadera
 6. Hej! Var oxå en riktig bakfreak innan o levde i princip på bröd... o mådde jag bra???? Nej, det visade sig till slut att jag var glutenintolerant!!! Idag har jag LCHF som livsstil o äter inte något som har med spannmål att göra. Och mår som en drottning:)!!! Alla mina tidigare krämpor med mage, tarm, hud, humör, PMS, allergi mm mm är som bortblåsta!!!
  Fakta om vetets o spannmålets dåliga inflytande på oss människor o husdjur är bara att googla, så hittar man både forskning o självupplevda erfarenheter. Läs bland annat "Vegomyten" av Lierre Keith.

  SvaraRadera
 7. Ralf Sundberg,docent och känd som kritiker av kommersiellt grundade myter i medicinen. Författare till "Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin",svarade följande på frågan om vetet: "Det finns en massa vetesorter. Allt vete har ju uppkommit genom människans förädling. Men den förädling som skett de senaste tre decennierna är mer långtgående än någonsin. Sålunda har proteinhalten sjunkit, glutenproinerna har förändrats och stärkelsehalten ökat. De nya glutenproteinerna tål allt färre, i en studie där man jämförde gluitenantikroppar i blodprover tagna på amerikanska unga män på 50-talet vid militärinskrivning och jämförde med unga rekryter nyliga såg man en fyrdubbling.
  Den genetiker som varit ledande i att öka vetets avkastning, samtidigt som det förändrats kraftig och utan att man studerat de nya sorternas effekter på vår hälsa var Dr Norman Borlaug. Han har hyllats som en hjälte och fått Nobels fredspris för den så kallade “gröna revolutionen” som befriat oss från hunger. Men just dessa vetesorter gör oss knappast tillfredsställda och mätta, vi äter bara mer och mer om vi börjar, så hungern ökar snarast.

  Särskilt kombinationen socker med sitt fruktos och vete är nog det som mest bidragit till fetmaepidemin" Han har dessutom kommenterat mitt blogginlägg med orden: "Välformulerat och välunderbyggt" - NU BLEV JAG STOLT! :D

  SvaraRadera
 8. Snubblade över din blogg och du skriver "Jag har lärt mig att inte påpeka för mycket om ingen frågar om min åsikt. Men det är SVÅRT ibland!" och sedan såg jag din post om bröd där du skriver "Dagens vete innehåller superstärkelse, supergluten och är en superdrog."så nu vill jag påpeka några saker:

  Nej vi äter inte dvärgvete, vi äter vanligt vete; Triticum aestivum och det är inte genmanipulerat, Amylopektin A är en del i naturlig stärkelse.

  Gluten är det önskvärda protein som ger vetemjöl dess goda bakningsegenskaper, dvs håller ihop degen när den jäser upp. Däremot innehåller havre _inte_ gluten. Det finns inget som säger att LCHF skall vara glutenfritt. Och vad det ondskefulla "Supergluten" skulle vara redogör du aldrig för.

  Så till superdrogen som gör dig tokig, hungrig och beroende samt orsakar schizofreni och autism. Vad har du för belägg för det? Varför nämner du inte att exorfiner kan bildas av mjölkproteinet kasein och troligen många andra proteiner? Är anledningen den att det inte funkar ihop med den diet du förespråkar? Eller är det helt enklet för att det inte stod något om det i Hymans artikel som du plagierat från huffingtonpost.com?

  Som lärare borde du känna till vikten av källkritik och att kritiskt ifrågasätta påståenden. Det gäller inte minst på internet och framför allt om man vill göra åsikter till sina egna. I detta blogginlägg gjorde du dig till en nyttig idiot för Hyman som är en kommersiell inom hälsobranschen.

  Vänligen,
  Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Intressant Anders! Först och främst: Plagiat? Nej, jag har översatt, förkortat och sammanfattat delar av det Hyman som jobbar inom hälsobranschen skrivit och i hans artikel finns det ytterligare källhänvisningar, eller hur? Många som läser långa texter på främmande språk har svårt att förstå och därför har jag gjort så istället för att enbart länka och kommentera hans artikel. Det kallar iallafall inte jag plagiat. Det står tydligt att det är från hans artikel. Jag påstår mig inte vara någon läkare men jag har flera kontakter som läst min översättnig/sammanfattning, som är både forskare och mer pålästa än mig. Så ska du fråga någon får du fråga Hyman själv, kanske? LCHF förespråkar inte att folk ska dricka mjölk heller faktiskt - i stora mängder, som du påstår att denna "diet", som du kallar det, förespråkar. Jag håller på att få fram mer kunskap om kasein och mjölk och när jag lärt mig tillräckligt om de skadeverkningar som mjölken också orsakar, kommer jag skriva om det också. Jag är gärna en nyttig idiot om det handlar om naturlig mat, oavsett varifrån kunskapen kommer från. Vänligen, Maria
   ps) Uppskattar verkligen kritik också!

   Radera
  3. En sak till, Anders, som jag kom på efteråt: Vem är du? Vad har du för källkritik och referenser för det du påstår? Vad vet du om vad jag är för lärare i svenska. Jag är svenska2-lärare, inte samma sak.

   Radera
  4. Större delen av ditt blogginlägg är en översättning av Hydmans artikel men du anger honom bara som en källa. Du borde ha skrivit "jag har översatt något som Hydman skrivit", eller liknande, för att vara tydlig med att det inte var dina egna åsikter. Då kan en läsare förstå att det var Hydman som förde fram stolligheterna och du hade sluppit klä skott för dem. Det är värdefullt att översätta texter mellan språk men inte vilken smörja som helst, så därför är det särskilt viktigt att vara källkritisk då.

   Trots att Hydmans artikel har ungefär samma innehåll som din översättning så anger han bara referenser för den del som handlar om celiaki. Jag ser dock ingen tydlig koppling till Hydmans påståenden men detta är fackartiklar (inom inflammationsmekanismer och celiaki) som kräver omsorgsfull läsning för att tolkas i sin helhet och det är inget jag tänker lägga någon tid på. Det begär jag inte heller av dig. Konstaterar bara att Hydman talar i egen sak eftersom tjänar pengar på nya kunder/köpare.

   Funderade du verkligen aldrig över om påståendena "Dagens vete innehåller superstärkelse, supergluten och är en superdrog." kunde vara riktiga ens när du skrev det?

   Jag skrev aldrig att LCHF förespråkar mjölk, men ofta rekommenderas grädde och ost och dessa, framför allt ost, innehåller kasein. Troligt är också att många protein, även vegetabiliska, kan brytas ner till "exorfiner" i matspjälkningen och då blir det svårt att undvika dem genom särskild kosthållning.

   Det ligger i själva begreppet "nyttig idiot" att man inte vet vad man gör så det kan jag inte tänka mig att du vill vara. Skriv gärna om nyttig mat men basera det på din egen kunskap och inte på andras påståenden!

   Det står bara lärare i din högerspalt. Menar du att du inte är lärare utan bara(?) Svenska2-lärare? Må vara att du inte så van vid att vara källkritisk, men det gör väl ingen skillnad utan att du alltid menar det du skriver?

   Vem jag är? En förbipasserande som kände sig tvungen att uttrycka sin åsikt när han såg stolligheter som riskerar att vilseleda och skada människor. Min källkritik är att källorna som anges inte ger stöd för det som påstås och inte ens starkt stöd för en del av det som påstås. Mina referenser är allmänbildning och grundläggande kunskaper inom fysiologi och cellbiologi (kurslitteratur på universitetsnivå).

   Varför jag reagerade? Troligen för att jag blir illa berörd av de missförstånd som cirkulerar i bloggosfären och försvårar för folk att agera till sin egen nytta. Hoppas att du vill vara en av de som höjer kvalitén.

   Jag går nu. Vänligen,
   Anders

   Radera
  5. Jag vet inte om jag måste skriva det du uppger mig att skriva för till saken hör att varför jag överhuvudtaget skrev detta inlägg är för att jag läste om det i en svensk hälsotidning av en journalist och där angavs Hymans artikel som källhänvisning. Jag gick in på länken och läste "orginalet". Denna journalist har inte angett att hon översatt något. Jag gömmer inte länkar, källor och mina åsikter. Jag skriver det jag själv tror på och har befog att tro på, vare sig det är någon som Hyman som skriver eller någon annan. Det finns en bok som heter Wheatbelly som kommer ut på svenska till hösten där det finns rapporter och fakta, grundat på samma saker som Hyman anger - för mig är detta trovärdigt. Du kommer med pekpinnar om vad jag ska skriva och att jag ska skriva om nyttig mat, baserat på min egen kunskap. Med tanke på just den kunskap om vad som händer med MIN kropp, mage och hjärna när jag äter spannmål och även de människor i min direkta närhet - så ÄR det min kunskap! Vad kan skada människor som läser detta inlägg? Att de slutar äta spannmål och blir sjuka på kuppen, när det snarare är tvärtom? De forskare som finns på universitetsnivå och andra lärda/utbildade far med osanningar som de håller fast vid intill idioti - dietisternas och läkarnas rekommendationer till tex människor med diabetes och IBS. Där man går läkemedelsindustrins ärenden och du kritiserar mig för att gagna Hymans kommersiella baktankar. Ja, det är att verkligen tala om vart skåpet ska stå, Anders. VEM du nu än är! Tyvärr, din egen trovärdighet gör mig inte övertygad.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Det enda jag läser är nackdelar, finns det något positivt med dagens bröd?
  Att direktkoppla bröd med dagens alla medicinska problem känns lite aggressivt? Jag tror knappast att bröd är en så stor faktor till problemen. Det finns värre saker på marknaden än bröd.

  Jag tror inte man ska vara så rädd för vad man stoppar i sig, snarare hur mycket. Det är trots allt farligt att stoppa i sig för mycket av allt. Äter du alltför mycket kött tex kan du få protein överskott. Dock så är detta väldigt långsökt men möjligt. Bara kroppen får tid att producera maten, för jag antar att du inte äter råttgift eller uranium?

  Att proteinerna blir korta proteiner? gör inte kroppen om proteiner till olika aminosyror?

  SvaraRadera
 11. Jag hetsäter broccoli! Är ganska säker på att hetsätandet kommer ur den problematik som du beskriver. Men när beroendet är igång och man har blivit väldigt matstörd så påverkar det hela ens relation till mat. Suget är inte bara sug efter vete, socker etc. Även om man slutat med socker, gluten m.m så kan suget ändå finnas kvar eftersom det är ett invant beteende och då äter man det somfortfarande finns kvar att äta, t.ex broccoli. Jag tror att det är viktigt att se att det vid sådana här beroenden, liksom vid andra beroenden också handlar om invanda mönster, t.ex. hur man är van att belöna eller trösta sig själv. Faran i detta är att det nästan alltid görs till ett personligt problem, eftersom det är man själv som person som behöver hantera problemet. Men egentligen är det ju ett fett samhällsproblem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste vara jobbigt att uppleva att man hetsäter något som inte triggar själva sockersuget och precis som du beskriver så kan det vara ett invant beteende. Jag får hålla mig själv hårt ibland för att inte tappa kontrollen ibland, jag med. Tex med nötter: Jag tar fram så mycket som är i mina ögon "tillåtet" i mängd och sedan får det vara bra, hur mycket jag än vill fylla på den där skålen. Frågan är om du kanske har en brist i din kropp som gör att du vill hetsäta broccoli, tex någon mineral som du saknar?

   Radera
 12. Med alla dessa bloggar o böcker får man känslan av att tjäna pengar är det viktiga på människor som har sjukdomar,fakta borde räcka och från statligt håll.

  SvaraRadera