lördag 26 januari 2013

Bästa pizzabotten lchf

Nu har jag provat sjuttifjorton olika pizzabottnar med olika resultat och smak och nu har jag en vinnare!
Jag utgick från det Ciabatta-recept som jag hittade på nätet för ett tag sedan. Det är nog det närmaste "bröd" jag kan komma som lchf:are.
Idag testade jag att baka det som pizzabotten med lite modifikation.
Först och främst skulle det räcka till min långpanna så det blev att dubbla allt.
Ingredienser:
8 ägg
200 gram Philadelfiaost
200 gram Keso (fyll den tomma ostförpackningen så har du samma mängd)

200 gram smält smör

3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
4 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
2 tsk salt
2 msk oregano (torkad)
Ta fram två bunkar och blanda först de blöta ingredienserna väl tillsammans med en visp. Blanda ihop de torra ingredienserna i en separat bunke och häll sedan ner smeten i de torra och blanda med en trägaffel.
Häll ut det i en långpanna, gärna med ett bakplåtspapper. Ju snabbar du gör det, desto bättre går det att "breda ut" smeten på plåten. Väntar du så sväller smeten och den blir svårare att smeta ut pga fiberhusken.

Grädda botten i max 30 minuter och ta ut den.
Under tiden förbereder du det du vill ha på din pizza.
Idag gjorde vi en tacoinspirerad pizza och jag gjorde en kryddblandning som jag blev inspirerad av från förra helgen då jag gjorde indiskinspirerad mat.
Jag torrostade 3 tsk spiskumminfrön, mortlade dem tillsammans med 4 små vitlöksklyftor, lite chiliflakes, ca 2 tsk korianderfrön, lite chipoltepeppar, salt, oregano och lite vitlökspulver.
Detta blandade jag med köttfärsen som jag brynte i en stekpanna med smör.
Jag hade en färdigkokt tomatsås som jag gjort innan, i frysen, så den tinade jag upp och använde.
Riv ost, ca 4 dl - jag hade tre olika bitar ost med olika smak. Gillar att blanda.
Bred ut tomatsås på pizzabotten och sedan lägger du på osten.
Sedan köttfärsen.
Skiva oliver, färsk vårlök och tomater och in i ugnen på 200 grader tills osten har smält.

Till pizzan gjorde jag samma typ av sås som jag gjorde förra helgen (raita) men experimenterade lite.
1 burk Rysk yoghurt
en halv riven, avrunnen gurka
avakado - jag hade tre små avokados hemma som åkte ner
salt
svartpeppar
spiskumming
vitlök efter smak

Mixa avakadon och vitlöken, blanda ner gurkan och yoghurten och kryddorna.
Klart!
Den blev ljuvlig!
Smaka av med salt.

Riktigt gott! Tycker man om tunn pizzabotten så kan man skrapa av lite av pizzasmeten och grädda det som små bullar eller något annat. Var inte rädd att prova! Att doppa detta "bröd" i raitan är en höjdare.

******************************************************

I torsdags vaknade jag och hela världen snurrade i skallen på mig och jag tänkte bara... - Näääääe, inte nu igen!
Det här hade jag ju senast i november och räknade snabbt ut att jag haft denna yrsel-kristall-sjuka fyra gånger sedan i somras. Det har gått ca 2,5 månad emellan.
Som "tur var" så är vår sjukgymnastik öppen på torsdagarna så när min dotter vaknat, följde hon med mig dit och jag fick göra de manöverövningar som man gör när man drabbas av kristallsjuka. Jag hade ju inga symptom sist jag var där. Det snurrade bra i skallen men sjukgymnasten sa att det syntes väldigt lite på mina ögon när jag gjorde övningarna så han var inte helt övertygad om att det var kristallsjukan utan att det kanske är ett virus som gett sig på balansen och jag upplever samma symptom som när man har kristallsjuka.
Jag är nog tvungen att göra någon form av utredning men hur gör man det när man inte har symptomen, det vet jag inte.
Att sedan bli sjuk IGEN när man börjat jobba är inte kul. Har ju inga "vanliga" sjukdomar heller utan rätt konstiga tycker jag. Inte för att jag VILL ha influensa eller vinterkräksjukan men det är mer påtagligt eller något i den stilen.
Igår, fredag var det min första, efterlängtade lönedag! Så häftigt att faktiskt kunna betala räkningarna och skulder och ändå ha ett saldo kvar på bankkontot som inte skrek tomt...
Yrseln var kvar men inte lika jobbig som dagen innan, så med Adam som stöd gick vi ner till centrum där vi mötte upp med Samantha.
Vi handlade lite mat och sådant som tagit slut...typ allt är slut men ja, jag kan inte handla ihjäl mig heller.
Innan vi gick hem gick vi in till frissan där jag köper min hårfärg och naturligtvis berättade hon att de hade rabatt på att klippa sig och klippa mig var jag ändå tvungen att göra, så varför inte göra det där på stört?
Samantha och Adam gick hem och började med middagen medan jag satte mig i frisörstolen och bytte frisyr...en version jag tänkt på ganska länge.


Håret var otroligt slitet och jag har inte världens tjockaste hår och jag hatar när det är slitet. Hellre kort och fräscht än långt, tunt och slitet. Att fota sig själv med mobilen i toaspegeln är ju ett stycke för sig själv också. 
Ja, ja, ni ser ju hur jag ser ut iallafall! :-D 

söndag 20 januari 2013

Spenatpaj lchf

Vy från jobbet
Januari är nog årets kallaste månad, även här i Göteborg. Temperaturen har legat på ca - 5 -10 grader de sista dygnen. För en norrlänning är det rena värmeböljan men det känns rätt motigt att gå ut om man verkligen inte måste. Jag har ju ändå bott i självaste LappStockholm (Lycksele) i min ungdom och den enda effekten av det är att jag klär mig som om det är -30 grader ute, vilket i sin tur resulterar i att jag INTE fryser när jag är ute, snarare tvärtom. Men det är lättare att skala av sig lite kläder än tvärtom. Hatar att frysa!
Om en vecka får jag min första lön på 1,5 år och jag sitter och drömmer om vad jag ska köpa men verkligheten säger att jag bara kan göra två "extra" saker: Betala skulder och gå till tandläkaren - och klippa mig! Håret ser för hemskt ut!
Shoppa loss får jag göra när jag fyllt igen de hål som skapats under tiden som arbetslös.
Den här veckan gäller det att laga mat på det som redan finns i skåpen och köpa ytterst lite extra. I fredags drog Adam fram en påse frysta kycklinglår och för att de inte skulle bli dåliga slängde jag in dem i ugnen igår med lite tandoori masala och spiskummin. Vad skulle jag göra med dem, hade jag ingen aning. De går ju äta som de är med bara lite grönsaker till.
Sugen...på paj!
Utgick från  Åse Falkman Fredrikssons Grönkålspaj som jag gjorde i julas, då jag tyckte hennes pajbotten hittils är den bästa jag gjort:
Pajdeg:

3 dl mandelmjöl
2 msk kokosnötsmjöl                                                        
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g smör
1 ägg

Dagens fyllning blev:
450 g fryst bladspenat
1 gul lök
4 vitlöksklyftor, finhackade
köttet från 2,5 kycklinglår
3 kabanosskorvar (små varianter)
ca 150 g riven ost
1 dl grovhackade valnötter
1 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
3 ägg
1 tsk salt, 1 krm peppar
chili efter smak 

Pajdeg
Mixa/blanda mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Låt vila i kylskåpet en halvtimme och tryck sedan ut i pajform eller springform eller mindre portionsformar och nagga botten med gaffel. Grädda skalet i 175 grader i cirka 8 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj gradantalet till 200 grader.

Fyllning
Förväll spenaten snabbt i lättsaltat vatten i 3-4 minuter. Låt spenaten rinna av i en stor sil, tryck gärna ut så mycket vätska du kan. Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, kryddor, spenat och korv i en stekpanna och tillsätt kycklingköttet i slutet, plus valnötterna. Fördela fyllningen i pajskalet och lägg över osten. Vispa ihop ägg och grädde och häll över.
Hacka grönkålen grovt och koka i lättsaltat vatten i 3-4 minuter. Låt rinna av i durkslag och krama ur vätskan. Skala löken och finhacka och stek sedan lök och grönkål i stekpanna. Krydda. Fördela i pajskalen, lägg riven ost över. Vispa ihop ägg, grädde och creme fraiche, salta och peppra och häll över fyllningen i pajskalen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

Korv är inte optimalt men det var vad vi hade hemma. Hade nog föredragit rökt kött eller fisk ihop med spenaten. Det får bli nästa gång! 

Måste lägga ut en liten bild på min ständigt hungriga Isis som springer omkring mig och jamar konstant när jag är i köket. Hon är ALLTID hungrig, ett restminne från livet hon hade innan hon kom till mig, då hon svalt. Hon vägde 4 kg när jag köpte henne för 2,5 år sedan och nu väger hon 6,5 kg så det går inte någon större nöd på damen!  
På bilden "hjälper" hon till med att tranchera en lammstek som jag lagade på Trettondagen. 

torsdag 17 januari 2013

En LCHF:ares försvarstal

Jag får höra gång på gång när jag förespråkar LCHF i olika sammanhang att det är bra för MIG men inte för alla andra, likt denna kommentar:
"För dig har det varit bra Maria, men för somliga passar viktväktarna, för en del viktklubben, GI, kaloriräkning mm. Alla är vi olika och det finns många bra alternativ till viktminskning och för en del är en gbp operation ett bra alternativ."
Efter att jag fick den kommentaren igår så började hjärnan jobba på högvarv och det kom bara upp en enda sak som det kretsade kring:
Funkar allt annat?
Vad är det som gör att just LCHF funkar för mig och inget annat?
De som följer min blogg och läst min vikthistoria "Min feta historia" vet att jag provade ALLT innan jag gav mig på LCHF.
Och JAG har inte gått ner ca 40 kg vid det här laget och väger tvåsiffrigt för första gången i hela mitt vuxna liv. Sist jag vägde det jag väger just nu, var i tonåren. Det är så konstigt att jag knappt vågar tro på det själv. Lite som att vinna en miljon och kolla saldot varje dag men aldrig riktigt våga röra pengarna för man tror inte det är på riktigt.
Och så kom jag på vad det är som är skillnaden mellan LCHF och alla andra dieter.
Hälsofördelarna!
Hur många gånger jag läst historier från andra människor som gett sig in på LCHF och berättat hur de blivit friska från massor av olika sjukdomstillstånd, vet jag inte, men många är det!
Det första man hörde var hur människor med Diabetes2 anammade LCHF och blev friska, ja, HELT friska. De med Diabetes 1 kunde sänka sina insulinmediciner och få ett jämnar blodsocker.
Sedan började det rulla in mer historier om hur folk med högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, IBS, magkatarr, allergier, eksem, värksjukdomar av olika slag tex fibromyalgi, astmatiker, reumatiker mm berättar med stor glädje hur mycket bättre de börjat må till att bli helt fria från sina besvär, genom LCHF.
Ju längre tiden går, desto mer sjukdomar tas upp och alla är lyriska över detta...det händer någon gång här och där att någon berättar att de inte upplevt någon skillnad eller tom blivit sjukare men dessa är väldigt sällsynta.
I min värld som GBP-opererad berättas det samma sak: Folk som inte klarar av gluten och laktos tex mår bättre och dumpar mindre.
Sockerberoendet bryts genom att utesluta kolhydraterna och ja, just det...den där "dieten" gör att vikten också tappas - som en bonus!
Det är inte alla som börjar med LCHF för att gå ner i vikt utan för att de är sjuka och vill prova något som inte är traditionellt för att bli friska.
Det finns även en annan aspekt och det är den psykiska och hormonella:
Många kvinnor som berättar hur deras PMS lugnat ner sig, kvinnor som efter många års försök att bli med barn, faktiskt blir det, humörsvängningarna, depressionerna, koncentrationen för folk med ADHD blir bättre, sömnproblemen minskas och så vidare...you name it!
 Hos Kostdoktorn kan man läsa hur mycket som helst om det här, bland annat. Men hans sida är inte den enda - det finns hur många som helst! Skriv en sjukdom på google och lägg till LCHF och du kommer märka det själv.
Hur många sådana hälso-historier har vi hört om folk som gått på Viktväktarna, Nutrilett eller GBP-opererat sig?
Jodå, det finns opererade som mått bättre från sina sjukdomar som är direkt kopplade till deras övervikt, det tänker jag inte förneka men hur länge håller det i sig om man inte samtidigt faktiskt även förändrar den kost man äter?
Klart att man går ner med att reducera kalorierna, det har även jag gjort. Lyckades ju tom gå ner 30 kg genom att äta Viktväktar-mat och träna 5-3 gånger i veckan. Men jag märkte enbart att jag blev lättare och starkare. Inget annat och suget, det där förbannade suget var en daglig kamp att stå emot. Jag blev inte av med mitt matmissbruk/sockerberoende - jag lyckades bara behärska det.
Vad händer när jag "bantat" färdigt då?
Ska jag återgå till "vanlig mat"?
Ha ha ha, AAAAALLLLLDDDDDRRRRRIIIIIGGGGG!
Varför?
Därför LCHF är ingen diet - det är en livsstil som gäller resten av livet. Jag har ätit mig friskare, gladare, lättare och varför skulle jag någonsin vilja gå tillbaka till mitt gamla liv med sockersug, matmissbruk, en mage som var så uppsvälld att jag såg gravid ut, sjukskrivningar minst en gång i månaden för att magen inte ville fungera (effekt av gbp-operationen), lättirriterad, lättstressad, sömnproblemen, de ständiga inflammationerna i muskler och leder osv.
Det är därför jag är LCHF:are och ja, jag började med LCHF för att tappa i vikt och aldrig, aldrig kunde jag tro att jag skulle må så BRA pga detta val.
Ibland måste man bara göra det själv för att tro på det, visst är det så?
Jag började ju med LCHF för att jag hörde om andras viktnedgång och började läsa om det och allt jag läste handlade om en enda sak i grund och botten: Förbättrad hälsa!
Så är det bara för mig det har varit bra?
Nej, det är ju tom så att jag fortfarande inte är 100% frisk från något men det beror mer på min operation som ställer till det för mig än att jag är LCHF:are. DET valet kan jag inte göra ogjort, aldrig någonsin. Kampen att fungera med ett icke fungerande matsmältningssystem kan icke skyllas på något annat än just operationen och utan LCHF så hade det nog funkat ännu sämre.
Passar det bara mig? Allvarligt?


Från 2011 och sifforna ökar stadigt



Så nej, det funkar inte bara för mig: Det funkar för väldigt många fler än Viktväktarna, GI, Fastor på Nutrilett/Modifast, piller och framför allt MYCKET BÄTTRE ÄN GBP-OPERATIONER! 

Den panik man känner när man bestämmer sig för att operera sig, när man inte ser någon annan utväg gör att vi är offer för oss själva och vi blir faktiskt utnyttjade av alla dessa knivkåta kirurger som bara ser klirr framför sig. Inte f-n bryr de sig om ifall du går ner i vikt, blir friskare, sjukare eller dör...de får sin lön ändå! 
Vill DU tjäna på DIG? 
Testa LCHF för paniken kommer lägga sig när du känner hur det känns att faktiskt MÅ BRA! 
Vi byter det ena helvetet mot ett annat helvete och kör mantrat: "Jag ångrar mig inte, för jag har gått ner 30 kg och det gör inget att jag dumpar, kräks, har värk blir intolerant mot all möjlig kost osv för jag mår ju så bra! 
Hur vet man att man mår bra om man aldrig någonsin mått bra på riktigt? 
Det välbefinnande är inte synonymt med vad vågen visar - utan hur du upplever din kropp och ditt inre. 
Det är klart att det är en kick att se sig själv i spegeln och man har tappat 30 kg, men den kicken kommer även med LCHF. Till och med mer för du betalar inte lika mycket i risker att bli livslångt sjuk som du gör med en gbp-operation. 
- Jahaja, det var ju kul att jag berättade det NU!
- Vad gör jag om jag redan har gjort denna j-a operation? 
- Ja, du får väl göra som jag. 
Må bra! (Eller mindre dåligt om du redan opererat dig) 






söndag 13 januari 2013

Friterad indisk fisk - Masala Machee

När jag gjorde min Chicken Korma så blev jag även sugen på att testa ett annat recept som fanns i min kokbok:
Masala Machee - friterad fisk.
Hade två paket torsk i frysen och gick och kollade på vår arabiska affär om de hade de kryddor jag saknade, vilket de hade.
Så idag blev detta till middag:





Ingredienser:
Fyra stora torskfiléer eller två paket frusen torsk.
1 msk vitlökspulver
1 tsk salt

Torr kryddmarinad:
2 msk ajwain  (en  krydda som smakar starkt timjan ungefär, vilket jag inte hade hemma, så jag tog torkad mynta istället. Har du timjan hemma använd dubbelt så mycket)
1 msk vitlökspulver
1 msk garam masala
2 msk röd chilipeppar (jag använde 1 msk torkad)
1 msk mald koriander
1 msk kokosmjöl (i orginalet används majsmjöl)
olja till fritering - jag använde hälften kokosolja och hälften ekologisk, kallpressad rapsolja)

Lägg fisken i en skål och strö över vitlökspulver och salt och låt stå i kylen 1-2 timmar.
Blanda alla ingredienserna till den torra marinaden och lägg på en tallrik. Vänd fiskfiléerna i blandingen så att de täcks på båda sidor. Lägg dem på ett fat och låt dem vila i kylen i 1-2 timmar.
Värm olja i en tjockbottnad kastrull, jag använde min stekpanna med höga kanter. Ha ett lock till hands ifall det stänker eller tar eld - DU KAN INTE SLÄCKA BRINNANDE OLJA MED VATTEN!
Provfritera med en liten bit fisk.
Fritera filéerna gyllenbruna, en i taget 5-6 minuter. Ta försiktigt upp dem med en hålslev.
Servera med Raijta, sallad eller stekt strimlad vitkål.

Raijta:
1 burk rysk yoghurt
1/2 gurka
rostad spiskummin

Riv gurkan på den grova sidan och lägg i en sil, salta och låt gurkan rinna av i ca 1 timme.
Ta en torr stekpanna och häll i 1 msk spiskumminfrön och rosta dem till lite färg. Häll över fröna i en mortel och mortla dem till pulver.
Häll ner det i en bunke tillsammans med gurkan och yoghurten. Smaka av eventuellt med lite salt.

Strimla en lök, vitkål, paprika. Rosta lite garam masala och salt i en panna med hälften smör och kokosolja, lägg i grönsakerna och låt dem bräsera tills vitkålen är mjuk.

Smaklig spis!
Jag gillade verkligen fisken och raijtan!

lördag 12 januari 2013

Chicken Korma My way

I Metro häromdagen fanns det ett reportage om indisk mat och ja, jag älskar det indiska men det har inte blivit så många rätter pga alla ris och linsrätter.
Men visst kan man göra LCHF av indiska maträtter!
Har några kokböcker här hemma och efter Metros artikel så fanns bara en enda maträtt i skallen på mig:
- Chicken Korma!
Letade rätt på de recept jag hade hemma och insåg att denna rätt kan göras på flera olika sätt. Korma betyder "mild" och basen i denna maträtt är mandel och kokos.



Så här kommer min version:

* 4 stycken kycklinglår/klubbor eller vilken variant du själv föredrar.
* 1 dl grädde
* 1 dl kokosgrädde. (Hittar du ingen kokosgrädde kan du köpa en vanlig burk kokosmjölk och försiktigt med sked ta det som är vitt och tjockt i burken och slänga "vattnet".
citronsaft efter smak
* 4 vitlöksklyftor
* 1 stor gul lök
* chili
* 3 tsk koranderfrön
* ca 2 cm färsk ingefära
* 1/4 tsk kanel
* 1/4 tsk kryddnejlika
* 2 tsk spiskummin
* 1 tsk cayennepeppar (minska mängden om du inte gillar starkt - korma betyder ju mild)
* 2 msk tomatpuré
* 1 dl kokosflingor
* 1/2 dl malen mandel (mandelmjöl)
* 2dl grovhackade cashewnötter
* 3 dl grädde
* Blomkål

Börja med kryddbasen:
Lägg i vitlök, kokosgrädden, 1 dl grädde, alla kryddor,citronsaft, kokosflingor och mandel i en behållare som du kan använda stavmixern i eller en köksassistent med mixer. Mixa så det blir som en tjock massa.
Skiva löken fint och stek i hälften kokosolja och hälften smör tills de börjar ta färg. Lägg kryddpastan och sänk värmen till trean och fräs i minst fem minuter.
Lägg i kycklingen. (Du kan använda kött också om du gillar det bättre)
Fräs en stund tills kycklingen har fått lite stekyta.
Häll på grädde, tomatpuré, chashewnötter, rör om och späd med kokosvattnet om du inte redan kastat det - om såsen är väldigt tjock.
När kycklingköttet är genomkokt, lägger du i blomkålsbuketter, salta och låt koka tills de är genomkokta.
ÄT!
GOTT som F-N!
Alternativ till blomkål är ju naturligtvis finstrimlad vitkål eller något annat som du gillar.
Jag hatar koriander (bladen) så det kommer ni aldrig hitta i mina recept men gillar du det så har du i det i slutet på matlagningstiden.
Fick ett tips av en fd indisk restaurangägare om att fräsa spiskummin i lite olja och blanda ihop med yoghurt och gurka - raijta med en smak av spiskummin. Detta kommer jag definitivt testa när jag har kumminfrön hemma.