fredag 27 juni 2014

SSS-dag 27 och 28

Min Coleslaw som jag gjorde igår var så himlans god så hela dagen gick jag bara och längtade efter att få äta den igen.
Fick äntligen handlat lite då lönen kommit in på kontot och jag köpte bland annat köttfärs - både blandfärs och fläskfärs för planen var att göra Skaldemann biffar igen. De gav mersmak.
Jag blandade ett kilo blandfärs med ett halvt kilo fläskfärs.
Jag stekte lite bacon i smör som jag blandade ner med riven gräddost, ca 2 dl, ett ägg, salt, peppar, spiskummin och hackad persilja.
Stekte dem i stekpanna och sedan in i ugnen med folie över formen i ca 30 minuter.
Jag var ganska hungrig och åt nog både för fort och för mycket - det känner jag när det börjar "spänna" i magen. Någon timme senare gick jag ut och plockade de jordgubbar som mognat och det blev ytterligare ca 2 liter. Jag tror jag stoppade i mig fem jordgubbar och det var droppen för magen. FAN!
Försökte ignorera det och gick och lade mig utan mina tillskott eftersom de inte fick plats i magen.
Vaknade vid fyratiden med känslan av att vilja kräkas gjorde att jag steg upp. Satte mig i köket och efter en kvart kunde jag kräkas - då släppte det värsta trycket. Klockan var nämare fem så det var liksom ingen idé att gå och lägga sig igen för det tar minst en timme för mig att somna om och jag ska ändå gå upp klockan sex.
En mycket trött Maria tog sig till jobbet idag, utan frukost i kroppen...levde på kaffe hela dagen fram till klockan ett då jag fick åka hem till Angered  och gå på min bokade läkartid för att få intyg till högriskskydds-ansökan till Försäkringskassan.
Läkaren var trevlig och tillmötesgående och förstod mina en-dags-sjukdomar som beror på operationen. Först trodde han att jag hade besvär med förstoppning osv när jag sa att jag får stopp i tarmarna men han förstod snabbt vad jag menade. Vi pratade en del om denna gbp-operation och han tyckte att de som har BMI på över 40 inte har något val men samtidigt tog han in ganska mycket av vad jag sa om lchf och han skrattade faktiskt när jag sa att det inte GÅR att leva på 1000 kalorier om dagen när man är stor och tung -han höll faktiskt med!
Han skulle skicka mitt intyg direkt till Försäkringskassan. Jag skickar min ansökan parallellt.

Jag kunde inte äta förrän vid sextiden och då stekte jag pannkakor på:
2 ägg
1 dl grädde
2 msk Risentas physilliumfröskal. (Det är som fiberhusk men känns bättre i min mage)
salt

Vispa ihop och låt det stå och svälla en stund.
Stek dem som små plättar i cocosolja - smör bränner bara vid!

Dessa åt jag med smör till!
Vem behöver bär och grädde när man har smör!

Några timmar senare fick jag i mig tre små korvar också.

I morgon fyller Adam 16 år och jag bakade vår favorit i eftermiddags. Insåg att länken till receptet är borta som jag lagt ut på mina föregående gånger som jag bloggat om det så nu får jag kopiera hela receptet!

Receptet är hämtat från boken:                                 Bakglädje till vardags och fest

Lyxig chokladtårta:








Ingredienser
150 gram smör
150 gram mörk choklad (70-85%)
3 ägg
2 dl sukrin
1 tsk vaniljpulver
1 dl mandelmjöl

Glasyr
1 dl vispgrädde
100 gram mörk choklad (70-85%)

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret försiktigt i en kastrull.
Smörj en springform med smält smör.
Hacka chokladen fint och tillsätt den i det smälta smöret.
Rör hela tiden och låt chokladen smälta (på låg värme om det krävs).
Vispa ägg och sukrin pösigt i en skål.
Tillsätt chokladsmeten, vaniljpulvret och mandelmjölet. Rör samman.
Häll smeten i en springform (20-23 cm) och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Låt kakan stå och svalna, gärna i kylen.
Häll grädden i en kastrull och bryt ner chokladen.
Värm grädde och choklad på mycket låg värme. Rör hela tiden.
När all choklad smält, dra då kastrullen åt sidan och låt svalna. Glasyren blir då något trögflytande.
Ta loss kakan från formen och bred glasyren över kakan.

Jag kommer dekorera den med ren, vispad grädde och jordgubbar ovanpå chokladglasyren. 
Förra gången dekorerade jag med sötkörsbär men dom är ALLDELES för söta just nu! 

Så - vad har jag lärt mig (igen)?
Jo, ät inte coleslaw två dagar i rad när du är Gastric-bypassopererad!
Ät ALDRIG svårsmält mat två dagar i rad! 

Bryter alltså ketosen igen - i morgon! Men hur ofta fyller mina barn år? Dessutom kom Adam in på det gymansieprogram som var hans första val så han är värd en lyxig chokladtårta! 

torsdag 26 juni 2014

Att "slippa" diabetes

En medlem i Skaldemangruppen skrev ikväll:

"Måste bara få säga hur underbart det är med LCHF!! 2007 fick jag typ 1 diabetes. Just 18 fyllda år och ett körkort rikare i handen.. Det var en lång deprimerande tid. Jag kände mig inte sjuk, hade inte ont någonstans, varför i hela världen ska jag som är spruträdd måsta ta sprutor så fort jag stoppar något i munnen? Man levde i förnekelse ett bra tag och alla runt mig fick ta sprutorna på mig tills jag vågade själv. (Min far erbjöd mig 500kr om jag gjorde det själv.. Tjaa, en extra slant satt rätt fint.) I den åldern kanske man inte tänker så mycket på sig själv, jag gjorde inte det iaf. Men med åren blir man visare och jag började med låg kolhydratkost.. Det visar sig att jag inte behöver någon spruta nu. Min bukspottkörtel funkar fortfarande lite grann å läkare har frågat sig varför den inte lagt av helt? Det borde den ha gjort för längesen. Sju år som diabetiker, två födda barn och den funkar än! Jag tror att anledningen till att den fortfarande funkar är för att jag hjälpt till genom lchf. Jag hjälper kroppen att vila! Den behöver inte arbeta lika hårt som den skulle med vanlig kost.. Det är iaf en härlig känsla.. Att slippa ta spruta."

Jag blir så glad av sådana här historier och samtidigt ledsen att inte fler vågar ge sig på att prova.


onsdag 25 juni 2014

SSS-dag 24-25-26

Jag kan inte säga att jag är så fantastisk på att variera min kost just nu men jag äter ändå olika middag när jag kommer hem från jobbet, varje dag. Ibland äter jag väldigt enkelt för att jag är själv och ibland äter vi ihop, jag och Adam.
Ställde mig på vågen på måndagen efter midsommarafton och ja, det var INTE kul - två kilo upp! Men jag utgår från att det beror på att jag har svårt att låta bli jordgubbarna som lyser röda i min odlingsbänk och som är så lätta att stoppa rakt in i munnen. Tio jordgubbar är ungefär 16 kolhydrater så redan där har jag överskridit min gräns på 10kh/om dagen. Men men, säsongen är kort! Igår plockade jag rent på mogna jordgubbar och idag tog jag med dem till jobbet för att INTE äta upp dem själv. Det var väldigt uppskattat!
Så vad har jag ätit dessa tre dagar?
I måndags testade jag att göra Skaldemansbiffar men inte till 100%. Jag tog en låda med 500 gram blandfärs som fanns i affären och gjorde min egen version:
500 gram blandfärs
1 ägg
1 dl riven gräddost
1 paket bacon som jag stekte först i små bitar
salt
peppar
hackad, färsk persilja
smör

Sätt på ugnen på 200 grader.
Jag stekte faktiskt baconet i smör för att öka fettmängden och sedan hällde jag ner det i köttfärsen ihop med alla andra ingredienser. Lade i mer smör i stekpannan och brynte biffarna.
Sedan lade jag dem i en ungsform och täckte den med folie och satte in den i ugnen i 20 minuter.
Klart!
Åt två stycken med några skivor gurka och bearnaiessås.


Adam tog de andra två och åt med sallad och bea-sås.

I tisdags lagade Adam sin egen middag för att hinna äta innan träningen. Han ugnstekte lax och åt med grönsaker. Jag har ingen aning om hur mycket. Hade ett snack med honom om att det var viktigt att äta något innan han tränade på kvällen, för på måndagen hade han bara ätit lite Coppa-skivor innan han tränade och klagade på huvudvärk. Det räcker inte bara med att salt-shotta - man måste äta också!
Så när jag kom hem hade han redan ätit och jag hade köpt två paket bacon och gjorde ost-bacon som jag åt med tre stekta ägg.


Jag åt inte upp alla! Adam fick resten när han kom hem från träningen.
Jag har inte vägt honom eftersom han inte varit hemma på morgonen i helgen och på veckan är jag på jobbet när han vaknar. Får ta det på lördag för sedan är det Partille Cup som gäller.
Tror han har tagit mina ord på allvar nu att äta ordentligt med fett och proteiner så han inte sätter kroppen i svältläge för det vill vi inte!

Idag blir det ugnsstekta grillribs och Coleslaw till - de står i ugnen i detta nu!

I morse tänkte jag på de där två kilona som jag lagt på mig (vätska är jag säker på) och matade in i skallen att jag har ändå gått NER fyra kilo! Så jag misströstar inte!
Jag mår oförskämt bra så varför ska jag oroa mig liksom!

tisdag 24 juni 2014

Tarmflora!


Under senare år har det i själva verket vuxit fram ett växande antal forskningsresultat som visar att tarmfloran kan ha en stor inverkan på vår hälsa.)  

Förgiftad inifrån (Källan är länken som finns i rubriken - översatt av mig här på bloggen) 

Kan sjukdomar såsom fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, autism och irriterad tarm ha samma orsak? Norska forskare tror att dessa och andra sjukdomar kan härröra från tarmen.
Tanken autointoxication* - en förgiftning från innehållet i tarmen - är förvisso inte ny. Det är så gammalt att det har vandrat långt ut i vanrykten, obrukad i nästan hundra år.
Men nu är det alltså uppe på tapeten igen, tillsammans med tre norska mag – och
tarmforskare.

(* Självförgiftning eller autointoxikation var en teori som hade många förespråkare i början på förra århundradet. Den bygger på att gifter från vissa typer av bakterier i tjocktarmen kan komma in i blodbanan och därmed förgifta kroppen. Symptomen kan vara allt från huvudvärk och hudutslag till högt blodtryck och cancer.

Våra miljontals tarmbakterier misstänks inte bara  spela nyckelroller i mag- och tarmsjukdomar såsom cancer i tjocktarmen, colon irritabile (IBS) och inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns sjukdom och ulcerös kolit). Forskarna tror att vi kan hitta orsakerna till sjukdomar som fetma och autism bland innehållet i tarmen.

Kanske har de också ett finger med i  fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom, säger Jørgen Valeur, Arnold Berstad och Tore Midtvedt, som nyligen skrev om idén i tidskriften för det norska läkarförbundet.

Men detta är inte nödvändigtvis om invasionen av dåliga bakterier som vi måste bryta med antibiotika. Det kan snarare vara tvärtom.

Vårt förhållande med bakterier och ett flertal andra faktorer som kan störa en fin uppsättning av det mikroskopiska ekosystemet påverkar också. Det kan vara dessa störningar som gör oss sjuka.


Förgiftad av tarmen

- Det här är visioner, mer än fakta, säger ledande forskare Arnold Berstad på Unger-Vetlesen institutet vid Deaconess Hospital Lovisenberg.

Han säger att det är känt att bakterier i tarmen kan producera eller stimulera produktion av bioaktiva ämnen - det vill säga ämnen som kan påverka kroppen. I vissa fall,  kan sådana bioaktiva substanser verka som ett slags gift.

- Jag tror att lidandet kan bero på att dessa bakterier skapar ämnen som produceras på något sätt och går över i blodet.

Fler och fler resultat som påvisar olika störningar, såsom fibromyalgi och IBS, en kronisk, låggradig inflammation i kroppen.
De utredningar som gjorts tyder på att grupper av människor med dessa sjukdomar har mer genomsläppliga tarmar än friska, men nuvarande mätmetoder är alltför oprecisa för att undersöka hur detta fungerar för varje patient.

Så det var kanske inte en detaljerad inblick i tarmfunktionerna som först fick forskare att undra om matsmältningen kan relateras till många oförklarliga krämpor.


Magpatienter med ME

För Berstad var det i princip egna erfarenheter från arbetet av gastrointestinala patienter.

- Av alla patienter som har hänvisats till mig på grund av födoämnesöverkänslighet har 70 procent även fibromyalgi och / eller kroniskt trötthetssyndrom (ME), sade han.

Och Berstad är inte ensam om denna observation.

- Vi har haft samlingar för personer med ME och frågat dem om dem också har gastrointestinala besvär, att räcka upp handen. Nästan alla händer hamnar i luften, berättar Ragna Lind från universitetet i Bergen.

Hon har undersökt sambandet mellan colon irritabile (IBS) och psykiatriska symtom som ångest och depression.

- Patienterna gråter

- Det här är en missförstådd och eftersatt patientgrupp, menar Berstad.

Kanske också misstros.

- Jag har patienter som gråter på mitt kontor eftersom de inte blir trodda. En vuxen manlig invandrare som gråter förtvivlan eftersom han känner att folk tror att han är undviker arbete för att han är lat.

- När patienten berättar för läkaren att de har andra symptom förutom gastrointestinala symtom, är slutsatsen att det handlar om psykiatri.
Patienter med olika krämpor som skickas runt för undersökning av olika experter, till exempel för allergier och matsmältningsbesvär. Men läkarna hittar ofta ingenting och avslutar undersökningen med att skicka patienten till kognitiv terapi.

Men forskare på www.forskning.no har pratat med varandra, tycker inte att den främsta orsaken till dessa problem ligger i psyket.

- Det är något annat. Och vår hypotes är därför att det kan vara ett fall av "förgiftning" från tarmen, säger Berstad.


Viktiga reflektioner

Dag Bruusgaard, professor på avdelningen för allmänmedicin och samhällsmedicin, på universitetet i Oslo, sade att idén kan ha en viss relevans. Han har skrivit om möjligheten att det är en vanlig orsak till flera oförklarliga sjukdomar.

- Jag är ingen expert på tarmarna, men tarmfloran har visat sig vara spännande och viktigare än vi hade trott. Trots detta är jag djupt skeptisk och tror att det lika gärna kan handla om andra förklaringar.

- Jag tror i alla fall att den här typen av diskussioner, om vad vi inte förstår är mycket viktigt. Dessa sjukdomar är en stor utmaning för medicinen. Patienterna är mycket oroliga, och att tro, att detta bara gäller psykologi är helt enkelt arrogant.

Bruusgaard påminner oss också om resultatet från Haukelands studie (http://www.meyou.no/news-haukeland-tv2-meandyou/  (http://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT00360906), som publicerades tidigare i år. De visade att cancerläkemedel som hämmar en viss typ av celler i immunsystemet gav något dramatisk förbättring av ME-patienter.
Detta kan vara en indikation på att ME:s grundproblem finns immunsystemet, som återigen är i överensstämmelse med hypotesen tarmfloran.

Tanken att bakterier i tarmen kan ligga bakom många sjukdomar får inte lura folk att tro att allt kan lösas genom att ta bort vår interna flora. I den fällan har vi faktiskt gått in i förut, med fruktansvärda resultat (se faktaruta, längst ner i artikeln).


Jobbar för oss

Det mikrobiska ekosystemet som innefattar mikroorganismerna är tio gånger fler än kroppens celler. De flesta finns i tarmen. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Normalflora)   
Och dessa invånare är långt ifrån passiva fripassagerare. De utför viktiga uppgifter som kroppen själv inte kan utföra. Bakterierna framställer t ex vitamin K och smälter delar av livsmedel som tarmen inte kan bryta ner.

- Bakterierna är också vårt bästa försvar mot andra bakterier. Viktigare än immunförsvaret, säger Tore Midtvedt, professor emeritus vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Förmodligen har de dessutom ett antal andra uppgifter som vi inte ens har visualiserat. Men vi vet att bakterierna hela tiden kommunicerar med varandra och oss.

Att tala med hjärnan

- Huvuddelen av immunceller och de hormonproducerande cellerna i finns kroppens tarmar. Dessutom har det ett omfattande nervsystem ihop med det, med lika många nervceller som i ryggmärgen, säger Jørgen Valeur, registrator vid Kliniken för medicin vid Diakonale Hospital Lovisenberg.

Dessa tre system påverkas av bakterierna - och vice versa. Tarmbakterier och hjärnan pratar faktiskt med varandra.
- Den mycket centrala vagusnerven ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Vagusnerv ) går direkt från tarmen till hjärnan, och genom dem skickas meddelanden åt båda hållen.

Det innebär att vi kan påverka våra bakterier men inte minst kan de påverka oss.

Bakterier ändra våra gener

- Vagusnerven står i nära kontakt med det limbiska systemet som reglerar känslor. Vi vet ännu inte så mycket om hur vagusnerven påverkar känslolivet, men det visas att man kan behandla depression genom att stimulera nerverna med ström, säger Valeur.

Det finns också djurstudier som bekräftar detta.

Under 2011 kom resultatet av ett experiment med möss. Den visade att mjölksyrabakterien Lactobacillus rhamnosus, som används i vissa typer av yoghurt, minskade ångest och stressbeteenden hos djur genom att bara påverka vagusnerven.

Bakterierna nöjer sig inte bara med att skicka nervmeddelanden. De kan också faktiskt förändra oss genom att slå av och på våra gener.
 1996 upptäckte Midtvedts egna doktorander att bakterier kan slå på gener som gjorde att tarmceller gav dem mat.

- Vi vet att bakteriearter kan slå på och av upp till 400 mänskliga gener, säger han.

Det finns därför anledning att undra vad som händer när kommunikationen och samspelet mellan oss och våra miljarder inre kamrater förändras. Kanske det kan påverka både de ämnen som produceras i tarmen, och de som släpps ut i vår kropp.

Dödar bakterier kan orsaka problem

- Vad gör användningen av antibiotika, desinfektionsmedel och konserveringsmedel med funktionen i våra tarmar? frågar Midtvedt.

Han är övertygad om att dessa vardagliga kemikalier hjälper till att förändra tarmfloran. Och just sådana förändringar kan leda till sjukdomar.

Tidiga resultat från forskning av Martin Blaser, världens ledande mikrobiologer, tyder på att tarmfloran i vissa fall aldrig återhämtar sig efter en antibiotikabehandling.
I augusti varnade Blaser för den pågående raseringen av tarmfloran, i en kommentar i Nature.

- Överanvändning av antibiotika kan vara en av de drivande krafterna bakom den dramatiska ökningen av sjukdomar som fetma, diabetes 1, inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), allergier och astma, som har mer än fördubblats i många populationer, skrev han.

Mer och mer forskning kopplar en mängd problem till tarmfloran.

Smala möss blev feta

För några år sedan, häpnade världen när till exempel, Jeffrey Gordon visade att smala och feta möss hade olika sammansättning av tarmbakterier. Och inte bara det. Smala möss som fick transplantat av bakterier från tarmen från feta möss blev också överviktiga.

Midtvedt tror att detta också kan vara korrekt för människor. Förmodligen hänger det ihop med hur mikroorganismer bryter ner svårsmälta kolhydrater.

Det är de bakterier som gör att energin i dessa ämnen finns tillgängliga för oss, och hur effektiva kolhydraterna är, avgör hur mycket energi som vi har kvar. Vissa bakteriearter är mycket mer effektiva än andra.
Och det är bara början, säger Midtvedt.

- Dessa bakterier skickar också ut signalsubstanser som fettcellerna i kroppen uppfattar. Den variant som ger mest tillgänglig energi, signalerar också att spara energi.

- Det är inte konstigt att du är fet.

Likaså finns det indikationer på att tarmfloran är kopplad till autism.


Autism

Forskare har tidigare noterat att barn med autism ofta har problem med matsmältningen. En studie från 2011 tyder på att barn med den mest uttalade autism har även de mest allvarliga tarmproblem.
Flera studier har visat att barn med autism har ofta en annan sammansättning av bakterier i avföringen än sina friska syskon. Det finns också indikationer på att det finns magproblem som ger autism och inte vice versa.
Forskare, har till exempel undersökt både vanlia och bakteriefria möss, och kom fram till att tarmfloran faktiskt påverkar beteendet och hjärnans utveckling hos gnagare.

Men denna forskning är fortfarande i startgroparna, dels för att vi precis bara har börjat utveckla tillräckligt bra teknik för att undersöka ekosystemet i tarmen.

Svårt att studera

- Det är inte som att du kan skicka in ett avföringsprov på ett laboratorium för att se om tarmfloran är normal, säger Valeur.

- Vi kan hitta skillnader mellan grupper av friska människor och sjuka människor. Men vi vet inte vad dessa skillnader betyder.

Arga kollegor

- Jag var den första i Norge som började behandla patienter med antibiotika mot bakterien Heliobacten Pylori (magsårsbakterien), berättar Berstad. (http://sv.wikipedia.org/wiki/H._pylori)

- Jag fick många på mig och jag kände att mina kollegor var arga på mig. Behandlingarna gav fantastiska resultat, men det var svårt att få dem publicerade någonstans eftersom ingen trodde på dem.

- Men sedan tog Bergen Arbeiderblad upp fallet. De tryckte patienternas berättelser - om människor som hade lidit i 20 år och som hade blivit friska. Rykten började gå bland patienterna, och skapade slutligen en stark press på sjukvården.

Kanske vi i framtiden se liknande historier om sjukdom som orsakas av obalans mellan bakterierna i tarmen.

Både Berstad Midtvedt och Valeur är verkligen övertygade om att vi helt enkelt inte har hört det sista ordet om tarmbakteriernas värld.

- Invånarna i tarmfloran är i majoritet, och bakterierna var här långt före oss. Man kan undra om mikroberna har skapat oss för att ha en bekväm plats att leva i? Valeur filosoferar med ett leende.

- Världen är en mikrobeimperium.

Faktaruta:
Tarmflora genom historien:

Tanken att hälsoproblem kan bero på matsmältningen kan spåras tillbaka till det gamla Egypten, och idén utvecklades vidare av grekerna.

Sedan mikrobiologi uppstod på 1800-talet fick hypotesen ett visst vetenskapligt stöd och autointoxication erkändes av medicinen. Detta var mikrobekämparnas tid, och bakterier ansågs vara roten till nästan allt ont.

Resultatet var att många läkare började ordinera tarmsköljningar och värre.
- Det var våldsamt överdrivna och introducerade fasansfulla behandlingar. Personer med psykiska sjukdomar fick sin tjocktarm bortopererad, säger Jørgen Valeur, registrator vid kliniken för medicin vid Diakonia Hospital i Lovisenberg.

I Europa fick över 10.000 patienter tarmen bortopererad, säger Midtvedt, professor emeritus vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Men redan i början av 1900 började det stå klart att tarmbehandlingar inte fungerade. Vetenskapen kunde inte bekräfta hypotesen autointoxication.
Tanken autointoxication blev inaktuellt och kom i vanrykte, och tarmfloran ägnades minimal uppmärksamhet.

- När jag studerade var det en mening om tarmfloran i böckerna, och det var ungefär så här: "Tarmbakterier kan vara upp till 50 procent av massan i avföringen och kan vara viktigt för dess konsistens," säger Tore Midtvedt, professor emeritus vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Det låga intresset berodde förmodligen på både historien och bristen på verktyg för att undersöka de små invånarna i kroppen. Men på senare år har tekniska innovationer öppnat dörren till den bakteriella världen. Nu exploderar detta forskningsområde.

- Det talas om en ny era inom medicinen – microbiome-eran, säger Valeur.



lördag 21 juni 2014

MISS-sommar!

Jag väljer att använda "miss" som rubrik för min midsommarhelg för det var ingen bra helg även om jag faktiskt försökte. Det började väl ganska bra. Solen lyste och även om det inte var supervarmt så värmde solen så möjligheten att sitta ute och njuta fanns ju där. Plockade en liten bukett blommor från mina rabatter och ställde på trädgårdsbordet ute och sedan väckte jag Adam som för en gångs skull sov hemma. Anton hade nog tröttnat lite på honom så då skiljs de någon dag för att återigen umgås i flera dagar i rad. Så har det nog varit hela tiden. Jag gillar Anton jättemycket så jag har inget emot att ha honom omkring mig.
Adam grundade dagen med en rejäl frukost och det förstår jag för jag anar att han slarvat en hel del under veckan även om han inte har "fuskat" men däremot kanske inte grundat dagarna så bra.
Han gör sin äggmjölk med kakao och eftersom jag hade bakat ostplättsbröd, kvällen innan, så gjorde han även mackor till sin äggmjölk.

 Jag hade tagit fram grillribbs  någon dag innan som inte blev tillagade så jag gjorde en glaze till dem på::
2 msk Ajvar Relish
1 msk smör
4 klyftor vitlök
salt och peppar
Detta smörade jag in köttet med och satte in dem på 200 grader i ugnen. Där fick de stå i fyra timmar faktiskt. Sänkte värmen så de inte skulle brännas till 150 grader.
"Tvingade" Adam att städa sitt rum och toan medan jag grejade med den övriga maten i köket.
Gjorde en liknande sallad som jag gjorde på nationaldagen på
2 dl majonnäs
1 dl rysk yoghurt
salt och peppar
Grönsakerna som jag hade i skar jag tunt i skivor:
En knippe rädisor
3 stora stjälkselleristjälkar
1 halv gurka, urkärnad
3 salladslökar
Blandade ihop allt och ställde i kylen tills det var dags att äta.
Förvällde ett knippe sparris snabbt och kylde av dem i kallt vatten.
Tärnade Halloumiost.
Tog fram Ryggbiffen i god tid så den var rumstempererad innan jag stekte den i min gjutjärnsstekpanna med smör, salt och svartpeppar.
Jag gillar inte rött kött så jag stekte den tills jag var nästan säker på att de var nästan genomstekt, sedan lät jag den vila under folie och stekte halloumin i köttskyn och sedan även sparrisen.




Jag orkade inte hela min bit så Adam fick det jag inte orkade äta upp. (Som vanligt)
Redan innan hade jag ju bestämt att äta jordgubbar och var tacksam för både det regn och den sol som varit de sista dagarna och jag och Adam plockade ihop ett helt durkslag med jordgubbar! Det var rena lyckan att få plocka sina egna jordgubbar!

Till jordgubbarna hade jag vispat ihop 1 dl Philadelphiaost med 2 dl grädde, 1 tsk vaniljsocker och 2 tsk Steviaströ. Hade inget vaniljpulver hemma så därför fick det bli vaniljsocker.
Adam åkte och hämtade Anton som hängde ensam hemma och Oliver dök också upp en stund innan han skulle iväg och jobba så alla fick både mat och jordgubbar. Det var otroligt gott!
Senare drog Adam och Anton iväg på fest och jag blev själv hemma. Hade absolut inget att göra och bestämde mig för att se de sista avsnitten av Game of Thrones. Drack vin och åt en bit choklad som jag haft hemma sedan jag började med strikt lchf för 25 dagar sedan. Tänkte att om jag ändå hade varit liberal hela dagen så kunde jag även avsluta den liberalt. Men något har hänt - det var inte gott med vare sig vin eller choklad och "orkade" inte ens äta upp chokladbiten. Det enda jag suktade efter var egentligen ostplättemacka med Brieost som jag faktiskt åt också. Det var godare!
Hur kunde jag sluta gilla choklad? Känns faktiskt lite bra för det har verkligen triggat mig att äta.
Efter fyra avsnitt med Game of Thrones var jag beredd att gå och lägga mig. Vet inte varför jag varit så nere hela midsommarafton men det är känslor som jag inte riktigt kan påverka heller. Sorgen drabbar mig och jag har även insett att jag känner av andra saker också. Lagom till att vi åt middag fick jag världens ångestattack och varifrån den kom vet jag inte, tårarna bara rann när jag blev ensam och tankarna kretsade kring Oliver. Till slut ringde jag upp honom och frågade var han var och han svarade att han var på väg hem. Jag sa till honom att ta den lilla vägen och han undrade varför och jag svarade bara  - Gör som jag säger, varför vet jag inte. När jag väl hade sagt det så släppte ångesten sakta och försvann helt när han klev in genom porten. Han frågade vad som hänt och jag hade inget bra svar. Bara att dessa känslor bara kom. När hans bästa kompis dog för några veckor sedan var vi riktigt knäckta allihop och vissa dagar är jag så himla ledsen och saknar denna bonusson som jag sett som en del av vår familj. Det gör ondare nu än precis när han dog. Just nu räcker det med att skriva om det så kommer tårarna...så är det bara. Inget jag kan göra något åt.
Av respekt för min sons vilja så har jag inte berättat vem det är men så mycket kan jag skriva:
Han var bara 20 år gammal och dog genom en olycka. Så fruktansvärt orättvist! När en människa dör på äldre dagar är det lättare att acceptera men när en ung människa, i början av sitt liv dör - då tar det mycket lång tid att förstå eller ens acceptera.

Vaknade redan vid åtta men kände redan då att jag hade ont i huvudet och tvingade mig att somna om...sov tre timmar till men sedan kunde jag inte ligga kvar längre.
Mådde illa och hade en fruktansvärd huvudvärk. Tänkte att det berodde på vinet så jag drog i mig både Himalayasalt och Seltin och två stora glas vatten men det hjälpte inte. Mådde så illa att jag var nära att kräkas dessutom. Någon timme senare hade det inte släppt så då åkte både Gaviscon och Diklofenak fram och energin var på botten.
Har hittis idag tryckt i mig sex Diklofenak och två Gaviscon - har fortfarande ont i huvudet.
Var det enbart vinet som fick igång det här eller en kombination av choklad och högre kh-intag vet jag inte men jag har INTE haft den här formen av migrän/huvuduvärk sedan jag började med strikt lchf. Haft känningar av huvudvärk men som försvunnit så fort jag tagit extra salt så det här är något annat.
Jag röstar på chokladen faktiskt.
Har inte orkat laga någon mat idag så jag har levt på "varma mackor" - en omgången med ost och skinka och andra omgången med makril i tomatsås och ost.

Nästa vecka fyller Adam år och då kommer jag baka något i tårtväg men jag tror faktiskt jag bara ska baka det och låta bli att äta det.
Det lär dröja innan jag dricker vin igen också!

Så ja, det har varit en misslyckad midsommar på lite olika vis och ändå har jag hållit min matplanering.
I morgon är det invägningsdag på Adam men han är nog inte hemma i morgon bitti för jag tror han sover hos Anton i natt...igen!


torsdag 19 juni 2014

SSS-dag 22-23

Den här veckan har varit väldigt tråkig matmässigt. Det har varit ägg, ägg, ägg och korv och korv och så lite korv...tom plånbok och ingen hemma mer än mig själv. Sonen har varit hos sin bästis i flera dagar och jag får väl bara hålla min tilltro till att han "sköter sig".
Midsommarafton i morgon och jag har slängt ut några krokar om frågor om det finns någon som vill bjuda mig på något kul men nope - inte ett ljud. Alla har familjer eller vänner att fira med och jo, jag har också en familj men den här gången är inte familjen enhetlig. Dottern åker till sin kärlek, Oliver jobbar och då blir det bara jag och Adam kvar och ja, ja, vi får väl hålla varandra sällskap. Adam är inte speciellt traditionell om man säger så. Ringde honom förut idag och frågade vad han hade tänkt sig att göra på midsommarafton och han svarade att han skulle vara hemma. Okej..vad tycker du vi ska äta då, frågade jag.
- Eh, jag vet inte...
- Men, det är ju MIDSOMMARAFTON...?
- Ja, jag vet men jag vet inte vad vi ska äta. Vi kan väl äta den där salladen du gjorde en gång med sparris!
- Vilken sallad?
- Ja, det var sparris, ägg och...någon fisk eller jag minns inte men det var gott!
- Aha, då har jag ingen aning men okej, sparris vill du ha och ägg?
- Ja, typ!
- Okej, det ordnar sig.
Jag hade bara en sak i huvudet när jag kom in på ICA idag - SPARRIS!
Jag gick till grönsaksavdelningen och plockade åt mig sparris och lite andra grejer också; rädisor, stjälkselleri, lök, sallad, gurka och tomater. Gick till köttavdelningen och tänkte att jag skulle köpa någon FIN bit kött. Kollade på fläskkött och inget som lockade. Kollade ekoköttet och det är SJUKT dyrt - ca 250 kr/kg för entrecôte och ungefär samma för ryggbiff. Stod där med 400 gram eko ryggbiff och räknade att det skulle bli ca 100 kronor för två ganska stora, fina skivor. Det ÄR inte dyrt!
Man köper en slabbig pizza för 80 kronor utan att blinka! Här blir det ett naturbeteskött för nästan samma summa - utan kemikalier från ett "lyckligt" djur! Man får vad man betalar för, sägs det! Det är inte den goda maten som är dyr, det är den dåliga maten som är väldigt billig.


Gick till systemet också! Plockade åt mig det vita vin som jag köpt innan och frågade personalen om det var lite mindre kolhydrater i det eller om det fanns något liknande ekovin som var lågkolhydratvin...och fick veta att just detta innehåller bara 3kh!
Så härligt att få köpa ett rättvisemärkt eko-vin som dessutom är mycket lite kolhydrater i för 75 kr och som jag tycker är GOTT! :)  Rekommenderas varmt!
Så! Nu är midsommarmaten fixad! Jordgubbarna har jag själv här hemma. Det skriker stora, fina, röda jordgubbar i min odlingsbänk och det bara pirrar i mig att få plocka dem i morgon och lägga dem på tallriken!
Tänker vispa ihop lite grädde med Philadelphiaost och ja, liiiite Steviaströ som kommer ätas ihop med jordgubbarna. Enkelt och vad mer kan man begära liksom?
Så nej, ingen sill, ingen potatis (de där som är stressuppdrivna med så mycket kväve för att vara klara till midsommar), inte ens gräddfil.
Det känns inte ens konstigt!
Det enda midsomriga är gräslöken och jordgubbarna! Vinet kommer jag dricka men det blir nog bara ett glas - har inga planer, ingen inbjuden och är inte utbjuden. Tänker skita i att det är så för det gör lite ont att inte ha några vänner som kan eller har lust att inkludera mig. Jag kanske går ut eller så stannar jag hemma och får någon dåraktig idé om att jag ska ut och fota soluppgången eller något liknande. För mig är midsommarafton den mest romantiska helgen på hela året och jag har ingen att dela den romantiken med och har inte haft på många, många år - men jag har överlevt den ändå.
Det ska inte regna i alla fall!
Eftersom jag handlade idag så åt jag inte korv till middag idag - det blev Coppa och ägg! Jag gillar verkligen det där köttet även om jag kan se att det finns en del tillsatser.
Efter Matfuskets upplysning om att Falbygdens ost, Västerbottensost och Boxholmsost, doppar osten i antibiotika så kollade jag vilka ostar som INTE har en massa e-nummer och det var en sorglig upptäckt. Hittade EN - Jarlsberg! Den gillar jag så, den köpte jag också.

Nu till något helt annat:
Igår fick jag hem de skor jag beställde för snart en vecka sedan från Zolando! Mitt första köp och mitt livs första högklackade skor!
Mina fötter skrek av skräck och jag fick nästan svindel! Nu har jag gått ner sex kilo på tre veckor och minst tio kilo till ska bort och även fötterna blir mindre även om de fortfarande ser ganska uttrampade ut. Har fått för mig att jag ska lära mig att gå i dessa! Igår var första träningen. Gick omkring lite i dem i köket och satt med dem bara för att känna hur det känns. Tanken på att gå ända ner till spårvagnen är väldigt långt borta!
Är väl van vid detta lagom till nästa år kanske!

Några tyckte att mitt nagellack var så snyggt igår när jag lade ut bilderna på FB så jag lägger ut vilken sort det är här också:


 Så - det var dagens viktiga nyheter! 

GLAD MIDSOMMAR! 
Denna ros fick jag på jobbet idag från en deltagare som ska ge mig en planta från samma ros. Denna sort har anor ända från 1100-talet! Så vacker, luktar verkligen ROS och är såååå söt! 

tisdag 17 juni 2014

SSS-dag 20 och 21

Igår var det måndag och jag vaknade av klockan och kände att hela jag sa något i stil med:
- Aj, du har ont i halsen och i huvudet och du är sjukt...du kan inte jobba idag så sov du en stund till innan du ringer och sjukanmäler dig.
Halv åtta vaknade jag igen och då sa rösten något helt annat:
- HALLÅ! Gå UPP! Du har inte råd att stanna hemma och SÅ sjuk är du inte!
Jag gick upp!
Skickade ett sms om att jag skulle bli sen men var på väg.

Adam sov över hos Anton så jag hade bara mig själv att ta hand om och fick i mig mitt vanliga morgon-fett-kaffe och släpade mig iväg till jobbet. 
Lite småtrött och krasslig hela dagen men som sagt - Inte tillräckligt sjuk för att stanna hemma. Adam hade smittat mig för han har nyst som en fontän hela helgen, så någon av hans baciller hoppade på mig.
Väl hemma så blev den gastronomiska upplevelsen:
Gårdagens matrester.
Kvällssnacks - en bit Brieost. 
Adam kom hem vid sju och jag frågade honom vad han hade ätit och fick svaret: - Inget. 


- VA??? INGET???
- Nä, inget. Jag är inte hungrig...
Hm, ja, ja, mamman i mig får lära sig att inse att om man är lchf:are så äter man när man är HUNGRIG och säger ungen att han inte är hungrig, så är han inte det. Han åt ju igår...

Vid tio-tiden kom han ut i köket och gjorde sig en äggmjölk med kakao och någon halvtimme senare kom han ut och öppnade kylen och sa att han var hungrig...
Konstaterade att det fanns korv och frågade varför jag köpt korv när han inte fick äta korv och jag svarade att jo, han fick äta den korven som jag köpt för det var bara 3 kh/100 gram. 
Han tog två och sedan gick han och lade sig. 

Idag kom jag hem sent efter ett mötet på stan, på Condecco. Där fanns inget för mig att äta så det blev en kaffe med grädde tills jag kom hem vid åtta. 
Då stekte jag tre korvar och tre ägg och tryckte i mig med Bearnaiessås för majonnäsen var slut. 
Det funkade och mätt vart jag. 
Adam har jag inte sett till mer än spåren av honom. Stekpannan är använd, några korvar är borta och ägg...och smör...och Olivers keps och solglasögon har plötsligt kommit hem så han har också varit hemma och vem som ätit vad har jag ingen aning om! 


Fick ett trevligt telefonsamtal idag också från Adams ena tränare där vi pratade om Partille Cup etc. och tog även om hans kosthållning, vilket slutade med att han föreslog att jag skulle komma till handbollslaget och prata om "BRA MAT" som passar för unga, tränande pojkar! Det ska bli superkul att få göra! 

Midsommar närmar sig och nej, jag har inte tusen kompisar som står i kö för att bjuda mig eller någon trevlig, snygg beundrare som vill spendera denna kärlekens helg med mig. Det verkar inte ens som det är någon av mina egna barn som vill spendera den med mig. Dottern ska till sin kärlek, Oliver ska jobba och Adam kanske stannar hemma och äter men sedan tror jag inte han vill hålla mig sällskap, vilket han egentligen aldrig gör. Är han hemma bor han på sitt rum och spelar online-spel. 
Så vad äter man om man är ensam på midsommarafton och dessutom lchf:are och sockerberoende?
Jag BRUKAR ju faktiskt äta den där sockersillen och potatisen men kör man strikt så känns det lite fel, även för en enda dag och särskilt när jag är själv hemma. Ska jag liksom koka två potatisar och köpa 6 bitar sill?

Nä, jag tror jag ska baka en ostpaj med spenat, fetaost, oliver och äta den där goda Coppan till. 
That´s it! 
Det absolut viktigaste att tänka på när man ska överleva en storhelg är egentligen bara en enda sak:
BESTÄM INNAN VAD DU SKA ÄTA! 
KÖP DET!
ÄT DET!
PUNKT! 
(Håll dig till den bestämda planen!)



söndag 15 juni 2014

SSS-dag 19 och Adams andra dag!

Vi fuskstartade igår  - med Adam alltså.
Idag fick han börja dagen med att springa, innan frukost. Han fick ställa sig på vågen först så vi har lite koll på vad som händer. Han har fått order om att springa åtta kilometer och det är inte från mig utan från hans tränare i handbollslaget men eftersom jag vet att man hamnar snabbare i ketos om man tränar innan frukost så tyckte jag att han skulle testa det. Det var inga som helst problem att få ut honom. Såg till att han drack vatten innan han stack iväg. Ungefär en timme senare kom han hem och då gjorde han i ordning sin egen frukost:
Äggmjölk med kakao, tre stekta ägg och...VE OCH FASA: FALUKORV!
Jag sa till honom att låta bli falukorven men det gjorde han inte men nu är den uppäten och jag kommer inte att köpa någon mer!
Jag förberedde dagens protein: Pulled Pork på ett stycke Fläskkarré:

Gick ut i trädgården och plockade:
Salvia, timjan, rosmarin, citrontimjan och lite chokladmynta.
Hackade örterna grovt
Salt, peppar, citrongräs, chili och lite salt.
En gul lök och 4 vitlöksklyftor.
Toppade med en klick smör och in i ugnen på 200 grader -
kall ugn då jag använder min lergryta.


Slutresultatet, fem timmar senare! 
Tog upp köttet och silade köttvätskan från örterna och löken och delade köttet. 


Skar färska champinjoner och lök som hamnade i stekpannan med skyn från köttet som fick "koka in" i svampen. Lite extra peppar och salt också. 



Jag kokade även broccoli som jag blandade ner i svampen i slutet. Till detta serverades smör och några skivor gurka! 
Adam tyckte det var lite mat på tallriken (den var full) och jag svarade att om han fortfarande kände sig hungrig efter en halvtimme så kunde han göra en äggmjölk med kakao. 
Efter en halvtimme var han nog mätt för sedan gick han och hans kompis ut... ha ha! 

Jag vägde mig också idag och jag står faktiskt still just nu. Räknar kallt med att jag kommer göra det en vecka kanske - gamla tanten! 
Ska bli intressant att följa Adams viktresa för jag anar att det kommer gå fort! 
Kommer dokumentera honom för om inte jag lyckas få min egen son att gå ner i vikt så kan jag ju inte få andra att göra det heller i hans ålder. Tänker på hans kompis som jag lovat att hjälpa. 
Här är det "learing by doing" som gäller. 


Kom nu ihåg en sak: Den här killen tränar hårt! Han spelar i RIK/Elit-handboll. De tränar fyra dagar i veckan, springer, tränar styrka och spelar matcher, ofta på helgerna. Det räcker inte bara med att träna hårt om man inte också ser till att äta rätt! Ser så många med gymkläder i mataffärerna och det är OFTA jag ser att de köper: Sallad, powerdrink och gärna någon form av godis efteråt. Lite sorgligt! 




Bearnaissås i expressfart!

Jag har försökt göra Bea några gånger med olika resultat men ja, NU ska väl även jag lyckas! 
Löjligt enkelt! 
Vilken guldkille! Finns flera bra klipp med honom! 







Epsomsalt!

Hittade en fantastisk artikel om användningen av Epsomsalt för trädgården och eftersom jag har fokus på att odla giftfritt och äta giftfritt så känns det här superbra!
Vad är då Epsomsalt till att börja med?
Det är magnesiumsulfat som finns naturligt i jorden eller nä, det borde finnas men jorden är ganska utarmad efter alla kemikalier som vi bombar jorden med men tydligen finns det en källa i England som heter Epsom där man upptäckte detta salt.
Detta salt kan användas till kroppen också och särskilt för oss med magnesiumbrist (vilket jag kämpar med dagligen just nu).
Googlar man så hittar man både återförsäljare för saltet och användningsområden.
För ekologiska odlare är detta välkänt men för mig var det en nyhet så därför väljer jag att presentera den artikel som är på engelska, översatt till svenska här:


1. Förbättra frögroning 
Att använda Epsomsalt som jordförbättring före sådd som ger din trädgård en kraftfull knuff från början. Magnesium stödjer frögroning och bidrar till att stärka cellväggar, vilket leder till fler och starkare plantor. För bästa resultat, blanda 1 kopp salt per 100 kvadratmeter brukad jord eller blanda 1-2 msk djupt ner i jorden innan du sätter dina frön. 

2. Öka näringsupptaget
Många handelsgödsel tillsätter magnesium för att hjälpa växtrötterna att ta upp viktiga näringsämnen (kväve, fosfor, svavel.) För dem som odlar ekologiskt i sina trädgårdar, tillsätt Epsomsalt i jorden och det kommer att förbättra upptaget naturligt, vilket eliminerar behovet av kemiska gödningsmedel.



lördag 14 juni 2014

SSS-dag 16 - 17 - 18

Så var det helg igen då!
Fredagsmysmat igår: Min klassiker "räkmackan" utan macka!
Det blev handskalade räkor, avokado, minimozarella, ägg, majonäs, gurka, vårlök och några körsbärstomater på tallriken. Jag äter tills jag är mätt och Adam fick resten i vanlig ordning.
Senare på kvällen bakade jag ostplättsbrödet. Det har blivit en favorit, särskilt med ett tjockt lager smör, gräddost och skinka på.
Efter mitt slit med nedanstående blogginlägg om Gelatin och Glycin blev jag sugen på att testa något med Gelatin så innan jag lade mig så hällde jag ner en burk kokosmjölk och en näve frysta hallon i en liten kastrull.
Mätte upp 1,5 msk Gelatin (det jag hade hemma) och lite vatten.
När kokosmjölken var varm och hallonen tinat blandade jag ner gelatinet och hällde upp allt på i en glasburk och ställde den i kylen.
I morse tog jag en matsked av detta och även Adam. From idag kör Adam strikt lchf också! Han behöver gå ner ca 10 kg så vi har siktat in oss på att ta det nu när skolan är slut och jag kan ha mer kontroll över hans mat. I morse ville han ha äggmjölk med kakao och jag visade honom hur man gör den så han kan göra den själv sedan.
2 dl kokande vatten
2 msk smör
1 msk kokosolja
1 ekologiskt ägg
1 msk kakao
Vispa ihop det med en stavmixer.
Han var mätt och nöjd och frågade inte efter mat förrän vid fyratiden. Att få honom mätt är ingen lätt sak men med rejält med fett ska nog även han hitta sin mättnadskänsla.

Vi tog en sväng till stan och gick från Järntorget utmed älven och jag föreslog att vi skulle grilla när vi kom hem. Hade tagit fram fyra fläskkotletter på morgonen som jag tänkte tillaga. Vi gick in på Hemköp i femman och plockade åt oss en liten aubergine, en liten squash, åtta färska champinjoner och ett knippe grön sparris.
Så var matplanen klar!
 Fattades bara en "grill"! Jag hatar att grilla egentligen och har ingen grill. Men ja, ja, det fick bli en engångsgrill!
Adam svängde in på ICA i Angered medan jag gick hem och förberedde maten.
Kryddade kotletterna med:
Smoked Paprika
Vitlökspulver
Chili
Peppar
Snurrade baconskivor kring champinjonerna och drog upp dem på två spett.
Skivade auberginen och squashen och saltade dem så de fick vattna ur en stund.
Insåg att köttet skulle ta hela grillens plats så jag drog igång ugnen på grillvärme och lade sparrisen i botten på en mindre form med salt, peppar och smör och lade champinonspetten ovanpå så baconfettet fick droppa ner på sparrisen i ugnen. Squash och aubergine kryddades lätt med peppar, salt och lite chili.
In i ugnen på 250 grader.
Gjorde ett örtsmör på vitlök och persilja som fick stå i kylen medan kött och grönsaker tillagades.
Det funkade! Adam åt 2,5 kotlett och jag 1,5. Båda mätta och belåtna!

Ingen bild på maten idag! :-D Bara den lilla engångsgrillen som i mitt tycke är värdelös! Dålig värme och liten är vad den är. Jag har tänkt bygga mig en grill men ja, jag ska bara skaffa kunskap i att mura först! 
Hittade EN mogen jordgubbe som jag med stor glädje åt upp som efterrätt! 


Ska väga Adam så jag vet hur det går med hans vikt. Då han tränar så mycket så måste jag få i honom rätt mängd protein och fett. Hoppas också på att han blir av med sina finnar som han har. Minns att hans hud blev så mycket bättre när han började med lchf och inte fuskade det första halvåret. 
Har även beställt Skaldemans bok "Ät dig ner i vikt" som jag tänkte att Adam kunde läsa så han förstår lite mer på egen hand för jag märker att han inte riktigt vet vad han ska välja att äta när han är ute och äter i andra sammanhang. 

I morgon blir det Pulled Pork på Fläskkarré! 

fredag 13 juni 2014

Om Gelatin och Glycin

Hittade återigen en mycket intressant medicins artikel om de aminosyror som vi har brist på eftersom vi är så dåliga på att äta annat än helmuskelkött och missar det där nyttiga som vi idag anser är äckligt.
Efter denna artikel kommer åtminstone jag köpa både ekologiskt gelatin och Glycin som tillskott.
Det är en lång text med många svåra ord men det framgår ändå tydligt att ALLA, oavsett ålder eller fysiska problem av alla slag behöver tillskott i form av gelatin framför allt.

Den artikel jag översatt innan med ett liknande innehåll hittar du HÄR! 



Huvuddelen av en djurkropp består av vatten, protein, fett och ben. Fettvävnad och ben är metaboliskt mer stilla än protein och-vattensystemet. Under stress eller svält, eller till och med i viloläge, förlorar djuret muskelmassa snabbare än fett.

De aminosyror som utgör protein har många hormonliknande funktioner i sitt fria tillstånd. När vårt glukos (glykogen) lager blir utarmat, omvandlas vår egen vävnad till fria aminosyror, av vilka en del används för att producera nytt glukos. Dessa aminosyrorna är cystein och tryptofan,  som släpps i stora mängder under stress och har antimetaboliska (sköldkörtelhämmande) och  slutligen, toxiska effekter. Hypotyreos  ökar  nedbrytningen av protein, även om den allmänna ämnesomsättning är långsam.
Andra aminosyror fungerar som nerv- och modifieringsmedel ("sändare"), vilket orsakar till exempel, excitation eller inhibering.

Några av dessa aminosyror, såsom glycin, har ett mycket brett spektrum av cellskyddande åtgärder.
Deras fysikaliska egenskaper, snarare än deras användning för produktion av energi eller annan metabolisk funktion, är ansvariga för sina viktiga cellskyddande åtgärder.
Gelatin (den kokta form av kollagen) utgör cirka 50% av proteinet i ett djur, men en mycket mindre andel av de mer aktiva vävnaderna, såsom hjärna, muskler och lever. 35% av aminosyrorna i gelatin är glycin, 11% alanin och 21% prolin och hydroxiprolin.

I de industrialiserade samhällena har konsumtionen av gelatin minskat, i förhållande till de livsmedel som innehåller en olämpligt stor del av de antimetaboliska aminosyror, speciellt tryptofan och cystein.
Degenerativa och inflammatoriska sjukdomar kan ofta korrigeras med hjälp av gelatin-rika livsmedel.
(En degenerativ sjukdom är en sjukdom där funktionen nedsätts/upphör celler, vävnader eller organ. Ex. Demenssjukdomar, ALS mm.)


Jag brukar tänka på något länge innan jag får runt för att integrera det i mitt liv, ibland på grund av att gamla vanor måste ändras, men oftast för att våra sociala vanor är inställda på att göra saker på konventionellt sätt. Våra livsmedel avspeglar vår sociala vanor och genomförs av lagar och regler. När jag först åkte till Mexiko för att studera, var många traditionella livsmedel  fortfarande tillgängliga i städerna - stekt grishud som serverades stekt eller kokt med en sås, blodtacos, broskdelar av olika djur, kyckling-fot- soppa, kräftdjur, insekter , etc. Senare, när jag studerade biokemi, insåg jag att varje del av en organism har en karakteristisk kemi och speciellt näringsvärde. Jag visste om Weston Pris forskning om traditionell kost, och hans argument att de degenerativa "civilisationssjukdomarna" producerades av de förenklade dieter som är karakteristiska för de högt industrialiserade samhällena.

När jag började studera endokrinologi, insåg jag att det fanns en del radikala missuppfattningar bakom idéerna om "vetenskaplig näring." IP Pavlov, som hade studerat näringsfysiologi, eftersom det utgjorde djurets närmaste interaktion med sin omgivning, motiverades av en önskan att förstå livet i sin helhet, inklusive medvetandet. Men västerländska dietister har nästan alla åtagit sig en ideologi som tvingade dem att tänka i termer som "väsentliga faktorer för tillväxt," som leder till idéer som "lägsta dagsbehovet" för varje näringsämne. Huvuddelen av kroppsskador (speciellt kroppslängd) var det kriterium, inte den erfarne livskvaliteten. Och det har funnits brist på bevis att en snabb kroppslig tillväxt har sina nackdelar (t.ex. Miller, et al., 2002, "De stora mössen dör unga").

En av de mest brillanta genetiskt orienterade dietisterna, Roger Williams, använde idén om genetiska individualitet för att förklara att den populära idén om en art omfattande standarddiet inte kunde tillämpas på exceptionella individer, och att sjukdomen var ofta resultatet av obalans mellan särskilda näringsbehov och en "vanlig" diet. Linus Paulings koncept om ortomolekylär (http://sv.wikipedia.org/wiki/Ortomolekyl%C3%A4r ) medicin var en upprepning av Williams princip för det allmänna vetenskapliga samfundet.

Men ändå, det var viktigare att matchen mellan en viss kemikalie och den genetiska konstitutionen av organismen. Pavlovs uppfattning om "trofiska" åtgärder av nerver förkastades, och resten av hans arbete förvisades till en grovt karikerad gren av psykologin. Hans terapeutiska rekommendation av nötköttsbuljong för många krämpor ignorerades att ha något att göra med den karikerade "Pavlovism."
Om nerverna är intimt involverade i processerna för näring och utveckling, bör effekterna av näringsämnen på nerverna och deras utveckling har en central plats i näringsforskning. Vår aptit speglar våra biokemiska behov, och våra "ovillkorliga reflexer" kommer sannolikt att vara klokare än de teorier som helt enkelt bygger på hur mycket vikt ett ungt djur vinner på en särskild diet.

När jag började undervisa endokrinologi, ville inte några av mina elever höra vad som helst utom "lås och bom" endokrinologi, där "en hormon" signal från  vissa celler som har en lämplig receptor för detta hormon. Men studier av Hans Selye och Albert Szent-Gyorgyi har gjort klart att Pavlovs globala, helhetssyn på organismen i dess omgivning var den sundaste vetenskapliga grunden för fysiologi, inklusive endokrinologi. En cell svarar på ett hormon beroende på tillståndet hos cellen. Näringsämnen och metaboliter och hormoner och signalsubstanser  ändrar cellens känslighet för omgivningen. De antaganden om "molekylärbiologi," enligt en allmän uppfattning, är i grunden fel.

Idén om fasta krav på specifika näringsämnen, och framför allt tanken att en snabb fysisk tillväxt var sättet att bestämma det essentiella av ett ämne, har lett till en monstruös förvrängning av de officiella kostrekommendationerna. Business, industri, myndigheter och vårdyrken har medverkat i spridningen av en ideologi om kost som är missvisande i karaktären av den levande organismen.
De flesta studier av de näringsmässiga kraven för protein har gjorts för jordbruksindustrin, och så har den utformats för att hitta det billigaste sättet att få maximal tillväxt på kortast tid. Industrin är inte intresserad av livslängd, intelligens, eller glädje för sina grisar, höns och lamm. Branschen har använt kemiska tillväxtstimulerande medel i kombination med de livsmedel som stöder snabb tillväxt med minst kostnad. Antibiotika och arsenik och fleromättade fettsyror har blivit en del av vår nationella livsmedelsförsörjning eftersom de producerar snabb viktökning hos unga djur.

De aminosyror i proteinerna har definierats som  "viktigt" på grund av deras bidrag till tillväxten, och ignorerat deras roll i att producera långt liv, god utveckling avhjärnan  och god hälsa. Kraven på aminosyror och proteiner under åren har knappast studerats, utom hos råttor, vars korta livslängd gör sådana studier ganska lätta. De få studier som gjorts pekar på att kraven på tryptofan och cystein blir mycket låg i vuxen ålder.
Även Clive McKays studier av livs örlängn genom kalorirestriktion gjordes på 1930-talet, har endast ett fåtal studier som gjorts för att ta reda på vilka näringsämnens begränsning som bidrar mest till att förlänga livslängden. Att begränsa giftiga tungmetaller, utan att begränsa kalorier, ger ungefär samma livsförlängande effekt som kaloribegränsning. Begränsa endast tryptofan, eller bara cystein, ger en större förlängning av livslängden än uppnåtts i de flesta studier av kaloribegränsning. Hur stor skulle livslängdsförlängning bli om både tryptofan och cystein begränsades samtidigt?

Både tryptofan och cystein hämmar sköldkörtelns funktion och mitochondrial energiproduktion, och har andra effekter som minskar förmågan att tåla stress. Tryptofan är föregångaren till serotonin, som orsakar inflammation, immundepression  och i allmänhet samma förändringar ses i åldrande. Histidin är en annan aminosyra som är föregångare till förmedling av inflammation, histamin; skulle begränsningen av histidin i kosten har en livslängdsfrämjande effekt, också?

Gelatin är ett protein som inte innehåller tryptofan, och endast små mängder cystein, metionin och histidin. Med hjälp av gelatin som är ett stort protein är det ett enkelt sätt att begränsa de aminosyror som är förknippade med många av problemen med åldrande.

De huvudsakliga aminosyrorna i gelatin är glycin och prolin; alanin är också närvarande i betydande mängd. Glycin och prolin är ansvariga för den ovanliga fibrösa egenskapen hos kollagen.
Ett djurs kropp, förutom fett och vatten, är mestadels protein, och ungefär hälften av proteinet i kroppen är kollagen (som är den ursprungliga, okokta formen av gelatin). Dess namn kommer från dess traditionella användning av lim. Den är ansvarig för den strukturella segheten hos mogna djurkroppar.
När cellerna är stressade,  bildar de extra kollagen, men de kan också lösa upp det, för att möjliggöra vävnadsombildning och tillväxt. Aggressiv cancer överproducerar denna typ av enzym som förstör den extracellulära matrisen som är nödvändig för normal celldifferentiering och-funktion. När kollagen bryts ner, släpper det faktorer som främjar sårläkning och undertrycker tumörinvasioner. (Pasco, et al., 2003) Glycin i sig är en av de faktorer som främjar sårläkning och tumörhämning.

Den har ett brett spektrum av antitumöråtgärder, inklusive inhibering av bildning av nya blodkärl (angiogenes), och det har visat sig ha skyddande egenskaper i levercancer och melanom. Eftersom glycin är icke-toxiskt (om njurarna fungerar, eftersom varje aminosyra kommer att bidra till framställningen av ammoniak), kan denna typ av kemoterapi vara angenämt.
När vi äter animaliska proteiner i de traditionella sätten (t.ex. äter fiskhuvudsoppa, liksom musklerna, eller "alladåber/kalvsylta" och fläskkotletter, och kyckling-fotsoppa samt kycklinglår), tillgodogör vi oss en stor mängd glycin och gelatin. Det hela djurets balans av aminosyror stödjer alla typer av biologiska processer, bland annat en balanserad tillväxt av barns vävnader och organ.

När endast muskelkött äts, är aminosyro- balansen i vårt blod på samma sätt som om det produceras av extrem stress, då vi får ett kortisolöverskott som orsakar att våra muskler bryts ned för att ge energi och material för reparation. Bildningen av serotonin ökas med det överskjutande tryptofan i musklerna, och serotonin stimulerar bildningen av mer kortisol, medan tryptofan själv, tillsammans med överskottet av muskelhärledda cystein, undertrycker sköldkörtelfunktion.

Ett generöst utbud av glycin/gelatin, mot en balanserad bakgrund av aminosyror, har en stor variation av antistressande åtgärder. Glycin är erkänd som en "hämmande" signalsubstans, och främjar naturlig sömn. När det används som ett komplement, har det bidragit till att främja återhämtning efter stroke och epileptiska kramper, och för att förbättra inlärning och minne. Men i varje celltyp, tydligen har det samma typ av lugna, skyddande antistress handling. Utbudet av skador som produceras av ett överskott av tryptofan och serotonin verkar förebyggas eller korrigeras genom ett generöst utbud av glycin. Fibros kan ge fria radikaler, inflammation, celldöd från ATP utarmning eller kalciumöverbelastning, mitokondriell skada, diabetes, etc,  och förebyggs eller lindras genom glycin.

Vissa typer av cellskada förhindras nästan lika bra med alanin och prolin såsom genom glycin, så användningen av gelatin i stället för glycin, är att föredra, speciellt när gelatinet är associerad med det normala biokemiska. Till exempel är huden en rik källa av steroidhormoner, och brosk innehåller "mjödsyra", som i sig är antiinflammatorisk.

Den andra väl studerade inhibitoriska neurotransmittorna är GABA, så det är av betydelse att GABA (gamma-aminosmörsyra) är en nära analog av glycin (alfa-amino ättiksyra). En syntetisk molekyl som strukturellt liknar de naturliga hämmande "sändare" beta amino propansyra, har några av de skyddande effekterna av glycin och GABA. De andra molekylerna i serien, åtminstone upp till epsilon aminokapronsyra, har en del av samma antiinvasiva, antiinflammatoriska, anti-angiogena, egenskaper. Alanin och prolin, med cellskyddande åtgärder, har samma grundläggande sammansättning, kol (CH2 eller CH) atomer separerar syra-och aminogrupper. Även de aminosyror där de lipofila kolatomer sträcker sig ut i en förgrenad sidokedja, valin, leucin och isoleucin, har en del av mot kramper (inhiberande) verkan (Skeie et al., 1992, 1994) av GABA och glycin . Tester gjordes med en, eller några, av de relativt lipofila (alifatiska) aminosyrorna förhindra kramper, medan de "balanserade" blandningar av aminosyror tillåter anfall av kramper; Tyvärr har resultaten av detta slag inte lett forskare att ifrågasätta idén om "balans" som utvecklats inom inställningen av jordbruksforskning.

Likheten mellan de strukturer och åtgärder av glycin och GABA tyder på att deras "receptorer" är liknande, om inte identiska. I åratal har det varit känt att progesteron och pregnenolon agerar på GABA-receptorn, för att stärka de skyddande, hämmande effekter av GABA. Östrogen har motsatt effekt, hämmar GABA- akativeter. Eftersom GABA motsätter östrogen och hämmar tillväxten av bröstcancer, det skulle inte vara förvånande om glycin, alanin, etc, gjorde samma sak.

Ny forskning visar att progesteron och dess metaboliter fungerar också på "glycin-receptorn," ökad hämning, och att "fytoöstrogen," genistein, motverkar den hämmande effekten av glycin.
De hämmande systemen motsätts av excitatoriska system, särskilt av den excitatoriska aminosyra-system, som aktiveras av glutamin-och asparaginsyra. Progesteron och östrogen aktiveras på det systemet också, respektive minskande och ökande excitation.

Jag har tidigare diskuterat argumenten för att påvisa att progesteron är en "huvudsaklig adsorbent" (som i Ling och Fu, 1987, 1988, Ling, et al., 1984, en steroid förändrar glycin påverkan på cellens elektriska beteende), vilket ökar den lipofila, fettälskande egenskap av cytoplasman, och östrogen såsom har den motsatta åtgärden, att öka vatten-älskande hydrofil kvalitet av cytoplasman. Om vi ​​tänker på de proteiner som kallas GABA-och glycin-receptorer som har vissa regioner där den grundläggande aminon av lysin associerar med den sura gruppen av asparaginsyra eller glutaminsyra, då effekten av glycin, eller andra aminosyror skulle vara att införa ytterligare lipofila kolatomer i dessa regioner (med aminosyror "polära ändar para ihop med deras motsatser på proteinet), där kardinal adsorbenter utövar sitt inflytande.
Generellt verkar biologerna förbryllade av sådana fakta, eftersom de inte passar in i "lås och bom" modell för molekylärbiologi. Men jag tror att det gör organismen lättare att förstå, eftersom dessa konstellationer av fakta visar enkla och allmänna fysikaliska principer. De föreslår tanken att östrogen och progesteron och glycin, GABA, etc., kommer att vara aktiv i någon fungerande cell, vid en lämplig koncentration. Det var denna typ av tänkande i termer av generella fysikaliska principer som ledde Szent-Gyorgyi att undersöka effekterna av östrogen och progesteron på hjärtfysiologi. Den gamla karakterisering av östrogen och progesteron som "sex" och "Graviditets" hormoner som verkar på några vävnader genom specifika receptorer hade aldrig en god grund i bevis, men den ackumulerade bevisen har nu gjort dessa idéer omöjliga för en informerad person att acceptera. (Progesteron ökar hjärtats pumpeffektivitet och östrogen är antagonistiska, och kan producera hjärtarytmi.)

Inom ramen för de excitatoriska åtgärder av östrogen, och den hämmande effekten av glycin, skulle det vara rimligt att tänka på glycin som en av de antiestrogenica ämnena. En annan typ av aminosyra, taurin, som strukturellt liknar glycin (och beta-amino-propionsyra, och GABA), och  kan ses som antiöstrogen i detta sammanhang. De specifika typer av excitation produceras av östrogen som relaterar till reproduktionen sker mot bakgrund av en mycket generaliserad cellulär excitation, som inkluderar ökad känslighet i sensoriska nerver, om östrogen effekt är ökad aktivitet av motoriska nerver, förändringar i EEG och, mycket hög , epilepsi, tetani, eller psykos.

Glycin har hämmande effekter och tycks motsätta östrogen aktivitet i allmänhet, i sensoriska och motoriska nerver, i regleringen av angiogenes, och modulering av cytokiner och "kemokiner" som är inblandade i så många inflammatoriska och degenerativa sjukdomar, speciellt tumörnekrosfaktor (TNF), kväveoxid (sl), och prostaglandiner. Exponering för östrogen tidigt i livet kan påverka hälsan i vuxen ålder, och så kan en tidig brist på glycin. De degenerativa sjukdomar kan börja i de tidigaste åren i livet, utan för att åldras, liksom tillväxt, är en utvecklingsprocess, det är aldrig för sent att börja den korrigerande process.
En av östrogenets "retande" effekter är att förorsaka lipolys, frisättningen av fettsyror från lagring av fett; det styr omvandlingen av glukos till fett i levern, så att fria fettsyror i cirkulationen förblir kroniskt hög under dess inflytande. De fria fettsyrorna hämmar oxidation av glukos för energi, skapa insulinresistens, det villkor som normalt ökar med åldrande, och det kan leda till hyperglykemi och "diabetes."

Gelatin och glycin har nyligen rapporterats att underlätta åtgärder av insulin för att sänka blodsockret och lindra diabetes. Gelatin har använts framgångsrikt för att behandla diabetes i över 100 år (A. Guerard, Ann Hygien 36, 5, 1871, H. Brat, Mos Med Wochenschrift 28 (nr 2), 21, 1902..). Glycin hämmar lipolys (annan antiexcitatory, "antiöstrogen" effekt), och detta i sig kommer att göra insulin mer effektivt, och bidra till att förhindra hyperglykemi. (En gelatin-rik kost kan också sänka serum triglycerider.) Eftersom ihållande lipolys och insulinresistens, tillsammans med ett generaliserat inflammatoriskt tillstånd, är involverade i en mängd olika sjukdomar, särskilt i de degenerativa sjukdomar, är det rimligt att överväga att använda glycin / gelatin för nästan alla kroniska problem. (Kycklingfotsoppa har använts i flera kulturer för olika krämpor, kycklingfotpulver har förespråkats som en stimulans för ryggmärgsregeneration - Harry Robertsons metod stoppades av FDA).

Även Hans Selye observerade så tidigt som på 1930-talet att stress orsakar inre blödning (i lungor, binjurar, bräss, tarmar, saliv och tårkörtlar, etc.), det medicinska etablissemanget, som har möjlighet att se det efter kirurgi, brännskador eller andra trauma, och efter stroke och skallskador, föredrar att förklara det med "mag- hyperacidity," som om den var begränsad till magsäcken och tolvfingertarmen. Och de spontana blåmärken, som upplevs av miljontals kvinnor, särskilt med premenstruella syndrom, och näsblod, och skleral blödning, purpura senilis, urinblödning, blödande tandkött, och många andra typer av "spontan" eller stressrelaterad blödning, behandlas av stambanemedicin som om de inte hade någon särskild fysiologisk betydelse.

Stress är ett energiproblem, som leder till den serie av hormonella och metaboliska reaktioner som jag ofta har skrivit om - lipolys, glykolys, ökad serotonin, kortisol, östrogen, prolaktin, läckande kapillärer, proteinkatabolism, etc. Kapillärerna är bland de första vävnader som skadas av stress.
Även Selye visade att östrogenbehandling härmar chock och stress, och att progesteron förhindrar stressreaktionen, har effekterna av dessa hormoner på cirkulationssystemet aldrig behandlats systematiskt. Katherina Dalton observerade att progesteronbehandling förhindrade spontana blåmärken av premenstruellt syndrom; Söderwall konstaterade att östrogen orsakade förstoring av binjurarna, ibland med blödning och nekros; äldre hondjur har ofta blödningar i binjurarna (Dhom, et al., 1981). Konstigt nog har östrogenets induktion av blödningar har kategoriserats, som om de endometriala blodkärlen inte följde samma regler som blodkärl på andra ställen i kroppen. Både östrogen och kortisol är kända för att orsaka koaguleriande sjukdomar och öka kapillär bräcklighet, men dessa steroider har upphöjts till sfären av läkemedelsprodukter i miljardollarindustrin, utom räckhåll för vanligt fysiologiskt tänkande. Annan stress släpper ämnen som är intrasslade i narkotikamarknaden (tryptofan, serotonin, kväveoxid, och omättade fetter, till exempel) är likaledes befriade från övervägande som faktorer i cirkulation, neoplastiska och degenerativa sjukdomar.
Vid tidpunkten när Selye iakttog stressinducerad blödning, var standardmedicineringen att sätta in gelatin - oralt, subkutant och intravenöst - för att kontrollera blödning. Sedan urminnes tider, hade det  använts för att stoppa blödning genom att tillämpa den på sår, och detta hade äntligen införlivats i medicinsk praxis.
I 1936 års Cyclopedia of Medicine (GM Piersol, redaktör, volym 6) näms användningen av gelatinlösning för att snabbt kontrollera näsblod, överdriven menstruationsblödning, blödande sår (med tre doser om 18 gram som  10% lösning under en dag), och blödning från hemorrojder och den nedre tarmen, och hemorragi från blåsan. Men eftersom Selyes arbete rörde  trombohemorragiskt syndrom på stress, som  inte var känt vid den tiden var gelatin tänkt som ett användbart läkemedel, snarare än att ha potentiellt långtgående fysiologiska effekter och motverka en del av de medel av stress-inducerad vävnadsskada.
Hudceller och nervceller och många andra celler är "elektriskt" stabiliserade av glycin, och denna effekt är för närvarande beskriven i termer av en "kloridström." En variation av mekanismer har föreslagits för de skyddande effekterna av vissa av de aminosyror , baserat på deras användning som energi eller för andra metabola ändamål, men det finns bevis för att glycin och alanin agerar skyddande utan att metaboliseras, helt enkelt genom att deras fysiska egenskaper.

En liten dos av glycin tas strax efter att ha drabbats av en stroke visade sig påskynda återhämtningen, förhindra spridning av skadan genom sina hämmande och antiinflammatoriska åtgärder. Dess nerv-stabiliserande verkan, att öka mängden av stimulering krävs för att aktivera nerverna, är skyddande i epilepsi. Denna effekt är viktig vid reglering av sömn, andning och hjärtrytm.
Glycin ger antispastisk aktivitet och har använts för att lindra muskelspasmer av multipel skleros. Det är tänkt att dämpa några av symptomen på schizofreni.

En färsk publikation visar att glycin lindrar kolit; men användningen av gelatin, speciellt i form av en koncentrerad gelatinartad köttbuljong, för kolit, dysenteri, sår, celiaki, och andra sjukdomar i matsmältningssystemet, går långt tillbaka i medicinsk historia. Pavlovs observation av sin effektivitet i att stimulera utsöndringen av magsafter berodde på att stimulerande värdet av buljong redan erkänt.
Trots att jag påpekade för länge sedan de tyreostatika effekterna av överdriven cystein och tryptofan från att äta enbart muskelkött, och har rekommenderat gelébuljong vid sänggåendet för att stoppa den nattliga stressen, det tog mig många år att börja experimentera med stora mängder gelatin i min kost. Med fokus på de olika toxiska effekter av tryptofan och cystein, beslöt jag att använda kommersiellt gelatin, i stället för buljong, skulle vara till hjälp för experimentet. I åratal hade jag inte sovit en hel natt utan att vakna, och jag var van att ha lite juice eller lite tyroxin att hjälpa mig att somna. Första gången  tog jag flera gram gelatin strax innan läggdags och sov utan avbrott i ca 9 timmar. Jag nämnde detta till några vänner, och senare berättade de  för mig att vänner och släktingar till dem hade återhämtat sig från långvariga smärtproblem (artrit och reumatiska och eventuellt neurologiska) på bara några dagar efter att ha tagit 10 eller 15 gram gelatin varje dag .

Under lång tid hade gelatin en terapeutisk effekt på artrit och antas bero på dess användning i att reparera brosk eller annan bindväv runt lederna, helt enkelt eftersom dessa vävnader innehåller så mycket kollagen. (Marknadsförare tyder på att äta brosk eller gelatin kommer att bygga brosk eller annan kollagen vävnad.) En del av den konsumerade gelatinet  kan inte införlivas i ledbrosket, men det är en långsam process, och lindring av smärta och inflammation är sannolikt är nästan omedelbar och som liknar den antiinflammatoriska effekten av kortisol eller acetylsalicylsyra.

Inflammation producerar fibros, eftersom stress, hypoxi, och otillräcklig tillgång på glukos stimulerar fibroblasterna att producera ökade mängder av kollagen. I lungor, njurar, lever och andra vävnader, skyddar glycin mot fibros, motsatsen till vad den traditionella synen skulle föreslå.
Eftersom överskottstryptofan är känt för att producera muskelsmärta, myosit, och med muskeldystrofi, är gelatin en lämplig mat för att hjälpa till att rätta till dessa problem, helt enkelt på grund av sin brist på tryptofan. (Återigen, den populära näringsidén om att aminosyror bara är byggstenar för vävnader  är helt fel - muskelprotein kan förvärra muskelsjukdom.) Alla villkor som gäller utöver prolaktin, serotonin och kortisol (autism, postpartum och premenstruella problem, Cushings sjukdom, "diabetes", impotens, etc.) bör gynnas av minskad förbrukning av tryptofan. Men de specifikt antiinflammatoriska aminosyror i gelatin motverkar också de excitatoriska effekterna av tryptofan-serotonin-östrogen-prolaktin systemet.
I vissa av de äldre studierna förbättrades de terapeutiska resultatet när den dagliga dosen gelatin ökades. Sedan 30 gram glycin har allmänt använts för behandling av muskeldystrofi och myasthenia gravis, skulle ett dagligt intag av 100 gram gelatin inte vara orimligt, och vissa tycker att kvantiteten produkter i den intervallen bidrar till att minska trötthet. För ett växande barn, men skulle en sådan stor mängd raffinerad gelatin tendera att tränga undan andra viktiga livsmedel. National Academy of Sciences bedömde nyligen kraven för arbetande vuxna (manliga och kvinnliga soldater, i synnerhet), och föreslog att 100 gram balanserat protein behövs för effektivt arbete. För vuxna, skulle en stor del  vara i form av gelatin.
Om en person äter en stor portion kött, är det förmodligen bra att ta 5 eller 10 g gelatin vid ungefär samma tid, så att aminosyrorna in i blodbanan i balanseras.

Asiatiska livsmedelsbutiker kommer sannolikt att sälja en del av de traditionella gelatinrika livsmedel, till exempel beredd grishud och öron och svansar, och kycklingfötter.
Även om den förberedda pulvriserade gelatinet inte kräver någon matlagning, lös upp den i varmt vatten som gör att det smälter lite snabbare. Det kan blandas i marmelader, mousse, glass, soppor, såser, ostkaka, pajer, etc., eller blandas med fruktjuice för att göra efterrätter eller (med juicekoncentrat) godis.

REFERENSER
Am J Physiol. 1990 juli, 259 (1 Pt 2): F80-7. Mekanismer för perfusion njure cytoskydd av alanin och glycin. Baines AD, Shaikh N, Ho P.

Neurol. 1974; 24:392. Förstudie av glycin administration hos patienter med spasticitet. Barbeau A.
Virchows Arch B Cell Pathol Inkl Mol Pathol. 1981, 36 (2-3) :195-206. Peliosis av den kvinnliga binjurebarken av den åldrande råttan. Dhom G, Hohbach C, Mausle E, Scherr O, Uebergerg H. Foci av skenbar peliosis observeras regelbundet i mitten av zonen i binjurebarken i honråttor äldre än 600 dagar. Förändringarna nuvarande sortiment från ectasis av sinusoider omfattande cystisk förändring av hela organ. Denna skada uppstår nästan uteslutande i hondjur och sågs i endast en av 50 handjur äldre än 600 dagar som undersöktes. Experimentell stimulering eller hämning påverkade inte adrenal peliosis. Electron mikroskop, var det märkt pericapillary ödem med kollapsen av kapillärerna, och erytrocyter och trombocyter sågs infiltrerar ödem. Fibrin ackumuleras i större härdar. Degenerativa förändringar observerades inte heller i epitelcellerna i hjärnbarken eller i mesenkymala celler. Patogenesen är okänd, men den eventuella roll som ständig brunst i åldrande honråttor kommer att diskuteras.

Riv Neurol. 1976 Mar-juni, 46 (3) :254-61. [Antagonism mellan fokal epilepsi och taurin administreras av kortikal perfusion] Durelli L, Quattrocolo G, Buffa C, Valentini C, Mutani R. Den terapeutiska effekten av taurin kortikal perfusion testades i katter som drabbats med Premarin och kobolt kortikala epileptiska foci. I alla djur taurin provocerade försvinnandet av EEG epileptiska avvikelser. I fallet med Premarin fokusera effekten verkade snabbare än i den kobolt en. Denna olika tid-kurs, enligt tidigare rapporter om den antiepileptiska effekten av parenteral administrering av aminosyran, föreslår hypotesen om en taurin direkt hämmande effekt mot Premarin fokus och tvärtom, en förmedlad handling mot kobolt-talet. Det senare kan vara relaterat till den metaboliska produktionen av vissa taurin derivat.

Ann Neurol. 1998; 44:261-265. Fördelaktiga effekter av L-serin och glycin i förvaltningen av kramper i 3-fosfoglycerat dehydrogenasbrist. de Kooning JT, Duran M, Dorling L, et al.
Arch Gen Psychiatry. 1999; 56:29-36. Effekten av en hög dos glycin vid behandling av bestående negativa symptom på schizofreni. Heresco-Levy U, Javitt DC, Ermilov M, et al.

Free Radic Biol Med. 2001 15 nov, 31 (10) :1236-44. Dietary glycin inhiberar aktiveringen av nukleär faktor kappa B och förhindrar leverskada i hemorragisk chock i råtta. Mauriz JL, Matilla B, Culebras JM, Gonzalez P, Gonzalez-Gallego J. "Feeding the råttor glycin signifikant minskade dödligheten, den ökning av plasma naser och levernekros. Ökningen i plasma TNFalpha och kväveoxid (NO) var också trubbiga av glycin utfodring. "

Am Fam Phys 1979 maj, 19 (5) :77-86. "Inte Cushings syndrom". Rincon J, Greenblatt RB, är Schwartz RP Cushings syndrom kännetecknas av protein slösa sekundärt till hypergluconeogenesis, som producerar tunn hud, låg muskeltonus, benskörhet och kapillär bräcklighet. Dessa funktioner skiljer patienter med äkta Cushings syndrom från dem som har några av de kliniska fynd som ofta förknippas med syndromet, såsom fetma, högt blodtryck, striae och hirsutism. Den dexametason undertryckande testet hjälper till att identifiera patienter med pseudo-Cushings syndrom.

Carcinogenesis. 1999; 20:2075-2081. Dietary glycin förhindrar utvecklingen av levertumörer orsakas av peroxisomproliferator WY-14, 643. Rose ML, Cattley fjärrstyrning, Dunn C, et al
Carcinogenesis, Vol. 20, nr 5, 793-798, maj 1999. Dietary glycin hämmar tillväxten av B16-melanomtumörer hos möss. Rose ML, Madren J, Bunzendahl H. och Thurman RG Dietary glycin inhiberade hepatocyt-proliferation som svar på carcinogen WY-14, 643. Eftersom ökad celldelning förknippas med levercancer orsakad av WY-14, 643, kan glycin ha anti-cancer egenskaper. Därför var dessa experiment utformade för att testa hypotesen att kost glycin skulle hämma tillväxten av tumörer som uppstår B16 melanomceller implanteras subkutant i möss. C57BL / 6 möss som matades med diet kompletterad med 5% glycin och 15% kasein eller kontrolldiet (20% kasein) under 3 dagar före subkutan implantation av B16-tumörceller. Viktökning skiljde sig inte mellan möss som matats kontroll och glycin innehållande kost. B16 tumörer växte snabbt i möss som matats kontrolldiet; men hos möss som utfodrats glycindiet, tumörstorleken var från 50 till 75% mindre. Vid tidpunkten för dödsfallet, tumörer från glycin-matade möss vägde nästan 65% mindre än tumörer från möss som matats kontrolldiet (P <0,05). Glycin (0,01-10 mM) påverkade inte tillväxttakten av B16-celler in vitro. Dessutom gjorde tumörvolymen och mitotiska indexet av B16 tumörer in vivo inte skiljer 2 dagar efter implantation när tumörer var tillräckligt liten för att vara oberoende av vaskularisering. Efter 14 dagar, tumörer från möss matade kost glycin hade 70% färre artärer (P <0,05). Vidare glycin (0,01-10 mM) hämmade tillväxten av endotelceller in vitro i ett dosberoende sätt (P <0,05; IC50 = 0,05 mM). Dessa data stöder hypotesen att kost glycin förhindrar tumörtillväxt in vivo genom att hämma angiogenes genom mekanismer som inbegriper hämning av endotelcellproliferation.

Carcinogenesis, Vol. 20, nr 11, 2075-2081, november 1999. Dietary glycin förhindrar utvecklingen av levertumörer orsakade av peroxisomproliferator WY-14, 643. MLRose, RCCattley1, C.Dunn, V.Wong, Xiang Li och RGThurman. Simpson RK Jr, Gondo M, Robertson CS, Goodman JC. Inverkan av glycin och besläktade föreningar på ryggmärgsskada relaterade spasticitet. Neurochem Res. 1995; 20:1203-1210.
Neurochem Res. 1995 oktober, 20 (10) :1203-10. Inverkan av glycin och besläktade föreningar på ryggmärgsskada inducerad av spasticitet. Simpson RK Jr, Gondo M, Robertson CS, Goodman JC.
Neurochem Res. 1996 oktober, 21 (10) :1221-6. Minskning av mechanonociceptive svaret genom intratekal administrering av glycin och besläktade föreningar. Simpson RK Jr, Gondo M, Robertson CS, Goodman JC.

Neurol Res. 1998 Mar; 20 (2) :161-8. Glycinreceptor minskning inom segmentell grå substans i en råttmodell av neuropatisk smärta. Simpson RK Jr, Huang W.
Neurol Res. 2000 Mar; 22 (2) :160-4. Långsiktig intratekal administrering av glycin förhindrar mekanisk hyperalgesi i en råttmodell av neuropatisk smärta. Huang W, Simpson RK.
Pharmacol Biochem Behav. 1992 november; 43 (3) :669-71. Grenade aminosyror öka kramptröskeln till pikrotoxin hos råttor. Skeie B, Petersen AJ, Manner T, Askanazi J, Jellum E, Steen PA.
Thromb Diath Haemorrh Suppl 1968; 30:165-9 [Purpura av premenstrum och klimakteriet]. [Artikel på tyska] Stamm H.
Toth E, Lajtha A. glycin potentierar verkan av vissa antiepileptika i vissa beslag modeller. Neurochem Res. 1984; 9:1711-1718.
Sheng Li Ke Xue Jin Zhan. 2000 Juli, 31 (3) :231-3. [Rollerna av östrogen och gestagen i epileptogenes och deras verkningsmekanismer] [artikel på kinesiska] Wang Q.
FASEB J. 2000; 14:476-484. Glycin-mediekanaler i neutrofiler dämpa kalciuminflöde och superoxidproduktion. Wheeler M, Stachlewitz RT, Yamashina S, et al.
Cell Mol Life Sci.1999; 56:843-856. Glycine: en ny anti-inflammatorisk immunonutrient. Wheeler MD, Ikejema K, Mol Life Sci. Enomoto N, et al.

Nutr Cancer. 2001, 40 (2) :197-204. Endotelceller innehåller en glycin-mediekloridkanal. Yamashina S, Konno A, Wheeler MD, Rusyn I, Rusyn EV, Cox AD, Thurman RG. "Glycin inhiberade tillväxten av B16-melanomtumörer in vivo, mest sannolikt på grund av inhibering av angiogenes. Här, var hypotesen att anticancereffekten av glycin in vivo beror på expression av en glycin-medie Cl-kanal i endotelceller testades.
Biull Eksp Biol Med. 1981 november; 92 (11) :599-601. [Reparations processer i lindade vävnader i försöksdjur efter administrering av glycin] [Artikel på ryska] Zaidenberg MA, Pisarzhevskii SA, Nosova IM, Kerova AN, Dudnikova GN. En studie har gjorts av effekten av glycin ges i doser om tillnärmning av fysiologiska de på reparation av processer i rått sår vävnader. Det beskrives att i de tidiga perioder av sårläkning, leder glycin administrering till den ökade halten av cAMP och cAMP / cGMP-förhållandet i den lindade muskel och sedan i granulationsvävnad, som verkar för att främja en intensifiering av de reparationsprocesser som manifesterar i förändringar i vävnadsmetabolism (DNA, kollagen), i antiinflammatorisk effekt, samt i en snabbare mognad av granulationsvävnad och sår minskning .. Man fann också att de doser av glycin testade inte påverkar halten av insulin och hydrokortison i blodet hos försöksdjur.

"Under de senaste åren har bevis monterad till förmån för den antiinflammatoriska, immunmodulerande och cellskyddande effekterna av den enklaste aminosyran L-glycin." "Glycine skyddar mot stötar som orsakas av blödning, endotoxin och sepsis, förhindrar ischemi / reperfusion och kylförvaring / reperfusion skada på en mängd olika vävnader och organ, inklusive lever, njure, hjärta, tarm och skelettmuskel, och minskar lever-och njurskada orsakad av hepatiska och renala toxiska ämnen och läkemedel. Glycin skyddar också mot peptidoglykan polysackarid artrit ... "och hämmar gastric sekre" .... och skyddar magslemhinnan mot kemiskt och stress-relaterade sår. Glycin verkar utöva flera skyddande effekter, bland annat antiinflammatoriska, immunmodulerande och direkta cellskyddande åtgärder. Glycin verkar på inflammatoriska celler såsom makrofager för att undertrycka aktivering av transkriptionsfaktorer och bildandet av fria radikaler och inflammatoriska cytokiner. I plasmamembranet verkar glycin för att aktivera en kloridkanal som stabiliserar eller hyperpolariserar plasmamembranpotential. Som en följd .... öppning ... kalciumkanaler och den resulterande ökningen av intracellulära kalciumjoner undertrycks, vilket kan svara för den immunmodulerande och antiinflammatoriska effekterna av glycin. Slutligen glycin blockerar öppnandet av relativt icke-specifika porer i plasmamembranet som inträffar som den näst sista händelsen leder till nekrotisk celldöd. "

Zhong Z, Wheeler MD, Li X, Froh M, Schemmer P, Yin M, Bunzendaul H, Bradford B, Lemasters JJ,. "L-Glycine:. En ny antiinflammatorisk, immunmodulerande, och cellskyddande agent" Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2003 Mar; 6 (2) :229-40.



© Ray Torv Ph.D. 2009. Med ensamrätt. www.RayPeat.com

Glycin kan köpas som tillskott: 


Gelatin kan du köpa här: 



Lite tips om hur man kan få i sig det!  





Smaklig spis!