söndag 28 februari 2016

Nisse Simonsson

Jag följer med stort intresse en äldre herre vid namn Nisse Simonsson som är pensionerad läkare som plöjer formligen igenom mängder med medicinsk litteratur och skriver sina slutsatser på Facebook.
Han har varit på teve många gånger så någon känner säkerligen igen honom.


Denne läkare skrev idag på Facebook följande:

"Jag kommer inte ihåg om jag lade in den här funderingen kring filmen The Sugar film eller sockerfilmen som den hette i SVT1.Den kan fortfarande ses på SVT play.
Kommentarer till och kring SOCKERFILMEN.
Filmen är inte en vetenskaplig film som skulle kunna visas på en vetenskaplig kongress. Vilket inte betyder att de fakta som redovisas är felaktiga.
Damon äter samma mängd kalorier som tidigare men enligt myndigheternas rekommendationer för att minska mängden fett. Den använder med känd och erkänd vetenskap i ryggen knep för att varna för den sockerladdade dolda faran.
Om man tar bort fett ur maten smakar den papp och man har ersatt smakfettet med kolhydrater.
Filmen är gjord för att få vanligt folk att uppmärksamma vad allt flera blivit så sakteliga medvetna om att det är inte fett som ligger bakom världsepidemin av fetma, diabetes, kärlsjukdomar, demens och cancer.
Jag talade idag med professor Karl Arfors han berättade om en undersökning från Los Angeles där man behandlat ett antal patienter som fått diagnosen Alzheimers sjukdom.DE sattes på LCHF kost och bla vitaminD och kunde återgå i arbete. Låter otroligt jag fick löfte om att få artikeln. Kanske helt riktigt att Alzheimers sjukdom allt oftare kallas Diabetes typ3.
Allt mera talar för att det är den sockrade maten.
Vad Damon gör är att gram för gram följer de råd som ges från myndigheterna.. Han går på 8 veckor upp lika många kilo i vikt. Han bedriver samma mängd träning som innan men får fettlever och inombuksfetma (visceralt fett), vilket syns på de datorbilder som visas.
Otaliga vetenskapliga rapporter har visat att sockret ger samma kick i belöningssystemet som kokain och amfetamin.
Fördelen är att det kan visas med moderna hjärtavbildningsmaskiner.
När man ser killen med de ruttnande tänderna som dricker Mountain DEW så beter han sig som vilken drogberoende människa som helst. Han skulle fortsätta 16 år gammal som han börjat när han fått sina löständer att dricka denna sockerdricka.
Många av kommentarerna vänder sig mot de experter som uttalar sig.
Om vi tar tex Gary Taubes så är han en prisbelönad vetenskapsjournalist.Han har skrivit boken Good Calories Bad calories som är ett monumentalverk. Den är jobbig att ta sig igenom. Den är grundligt researchad. Man kan som Docent Ralf Sundberg göra sig omaket att gå igenom alla referenserna och han fann inga fel. Boken är nog mest riktad till dem som har en viss grundutbildning i medicin, därför skrev han en enklare bok :Why we get Fat,som jag också läst och den är läsmässigt enklare och bör kunna begripas av alla.
Professor Ken Sikaris är specialist på blodprover. Jag har sett flera imponerande föreläsningar med och av Professor Sikaris. De kan ses på ”Low Carb Down under”.
David Gillespie har skrivit boken Sweet Poison som rekommenderas. Han är visserligen inte läkare men han skriver utifrån sin egen erfarenhet och en bred beläsenhet.
De som angrep tobaksbolagen för att ha avslöjat sambandet mellan rökning och lungcancer ifrågasattes och hånades.
Professor John Yudkin som skrev Boken : White pure and deadly mobbeades bort från forskningsanslag.
Många som angriper denna populariserade beskrivning av sockrets verkan på kroppen och dödar kaloriräkningsbantningen är fullt villiga att acceptera att 50% av artiklarna i de vetenskapliga tidskrifterna bygger på forskningsfusk. Detta enligt de avgående chefredaktörerna för BMJ,NEJM och The Lancet. Detta är ingen vetenskaplig film det är en film för dem som inget vet.
OCH jag tror att den kan få folk att inse att socker och inte fett är orsaken till de degenerativa sjukdomar som gör oss mångmedicinbehövande våra tio sista år av jordevandringen.
Polypharmaci inte fett är hotet mot vår hälsa och de tio sista åren är Big Pharmas golden years. Många gamlingar har upp till tio olika mediciner. Mediciner som borttagna skulle få dem att må bättre. Professor Peter Götzsche menar att efter hjärtkärlsjukdomar och cancer är biverkningar av mediciner den vanligaste dödsorsaken.
Eftersom vi läkare inte har många timmars undervisning i nutrition under vår utbildning betyder detta att de flesta läkare inte har kunskap att förmedla fakta om sambandet mellan mat och sjukdom.
Att filmen är klatschig och använder alla möjliga tricks för att göra den underhållande skymmer inte de fakta om sockrets farlighet som är syftet. Det är inte medlemmarna i Medicinska Forskningsrådet som är målgruppen utan de mammor som ger sina barn en sockerfest till frukost i god tro.
Få mammor vet att vanliga Corn Flakes till 83 % är kolhydrater i form av stärkelse som innan de tas upp i blodet är ombrutet till rent glukos som höjer blodsockernivåerna och gör att ungarna efter bara några timmar är så hungriga att dom inte kan fokusera i skolan. De klassas då som ADHD barn och får amfetamin i form av Ritalina. Det är mera socker i Corn Flakes än i Snickers.
Eftersom Livsmedelsverket är styrt av Big Food gör att märkningen på innehållsförteckningarna döljer mängden socker är i mina ögon kriminellt. Man borde inte få dölja de olika formerna av socker bakom 50 olika namn. Det bör framgå den totala mängden socker som ingår. Vad som är intressant är den mängd glukos som i slutändan som påverkar insulinet.
Vi har helt enkelt blivit lurade .Om nu experterna på Livsmedelsverket uppbär pengar från dem som producerar våra sockrade livsmedel kan man naturligtvis inte vänta sig annat.
Ingen anställd på Livsmedelsverket borde få ta emot en enda krona från dem som producerar maten. De är inte producenternas utan konsumenternas av staten betalda experter för att vägleda människor.
Det är en nästan omöjlig pedagogisk uppgift att försöka få folk att inse att det är sockret som höjer blodfetterna ,inte fettet. Levern är en trollkonstnär och kan göra om socker till fett. Huvudsakligen till sk Triglycerider.
Så länge som all utbildning i nutrition bekostas av dem som tjänar pengar på att vi ska äta fel så att det leder till att vi intar fler och fler mediciner så är vi lurade.
Vi måste en gång för alla inse att de som producerar läkemedel har ett intresse maximal vinst till aktieägarna.
Precis som vad gäller för dem som producerar livsmedel.
Och så länge som våra myndighetspersoner som betalas av skattemedel tar emot extra pengar från Big Food och Big Pharma kommer vi att se en ökad sjuklighet. De agerar på en marknad där expertis och objektivitet är en saluvara, att sälja till högstbjudande.
Myndighetrna Läkemedelsverket och Livsmedelsverket är betalda av patienterna och skall stå på patienternas och konsumenternas sida i alla lägen. De ska inte stå på producenternas sida
Men eftersom vi till skillnad från USA bestraffar Whistleblowers kommer alla att sitta still i båten.
I USA får visselblåsarna 10% av bötesbeloppen. Inte dåligt när tex Glaxo fick böta 30 miljarder kronor för falsk forskning, rekommendationer att förskriva mediciner till barn och på icke godkända indikationer osv.
10% av 30 miljarder är inte dåligt för visat mod.
I Sverige fick en som påpekade att Sjöfartsverket inte satt ut på kartorna ett grund i en av farlederna in till Stockholm förvisning till en fyr. Han skulle ha hyllats vid en Visselblåsargala istället.
Sockerfilmen vänder sig till de många som går omkring i livet och är lurade. Den är inte gjord för att övertyga läkare och dietister.
Jag kunde inte hitta några vetenskapliga felaktigheter.
Man blir fet av socker och inte av fett.Insulinets näst viktigaste uppgift är att lagra socker omgjort till fett.OCH att inte släppa ut det till förbränning så länge insulinet är högt.
Man får fettlever av fruktos tex juice och High Fructose Corn Syrup..
Man får förhöjda blodfetter av socker kolhydrater.
Damon gick upp åtta kilo i vikt och han mådde uselt.
På samma mängd kalorier som tidigare men av den typ av kost som rekommenderas .Kalori för kalori.
Det slog mig på LCHF kryssningen att de som gått ner halva sin vikt med LCHF och har misslyckats blir friska med alla de av myndigheterna rekommenderade bantningsmetoder har botat sig ”på fel sätt.”
Fel naturligtvis genom att de vare sig behöver mediciner eller rollator.
I går kväll hade vi Gubbmiddag med renskavsgryta och kantareller. Bland gubsen hade vi fd tandläkaren Dag Skårman som blivit kvitt ledvärk i knäna ,trötthet och åker nu utför (fort) och på längden och ser tio år yngre ut än sina 83 år ." 

 Jag önskar att alla som arbetar med övervikt i någon form läste det här och faktiskt erkände att de har fel!
Någon dag i framtiden kommer alla förstå detta!

tisdag 16 februari 2016

Torsten Olbers hälsar på hos "Fråga Doktorn" på 1:an

Redan förra veckan ropades det ut i mina grupper för överviktiga och överviktsopererade att Torsten Olbers skulle vara med i Fråga Doktorn på ettan. Jag brukar normalt inte titta på detta program alls mer än i vissa undantag och den här gången borde ju vara en sådan gång. Flera uppmanade att vi skulle skriva och ställa frågor till programmet. "Passa på" att fråga Torsten. Få svar på frågor som många aldrig får svar på. Jag kände att jag inte hade något direkt att tillföra eller fråga så jag skickade inte in några frågor och jag tittade inte ens på programmet igår fast jag till och med fick sms från en väninna om att jag måste titta. Jag var så trött, trött och mer trött igår efter en kort arbetsdag och Knölros i hela mig, särskilt i magen. Jag upplever att allt jag äter bara far rakt igenom kroppen fortfarande så "frisk" känner jag mig inte. Det påverkar vad jag orkar med mentalt. Om det bara hade påverkat mig fysiskt så hade jag ju bara kunnat sitta i soffan och vila men ändå vara alert i skallen.

Jag vet inte...jag känner mig lite "off" när det kommer till vad som sägs om överviktskirurgi i offentliga sammanhang, även om jag gillar just Torsten - mannen som ska återställa mig i år. Just nu är han min "Gud" och jag vill inte komma på kant med honom på något vis.

Jag tittade idag på programmet: FRÅGA DOKTORN 

Jag trodde i förväg att jag skulle bli arg och upprörd men nej, det blev jag inte. Han sa inget "nytt" men samtidigt så glorifierade han inte heller denna form av viktminskning. Han sa rakt att det finns de som får komplikationer. Några siffror kom han inte med och han sa precis samma saker i teve som han säger utanför teve: Det här är den enda "säkra" metoden när det kommer till långvarig viktminskning för i Torstens värld finns inga alternativ än ett enda: Kalorireducering. Därför finns det bara ett alternativ.
Det är lite sorgligt faktiskt men så länge dietisterna ger diabetiker råd om att äta frukt och spannmål och bara öka sitt insulin eller Metoformin så kommer inte de som utför överviktskirurgi heller tycka det är konstigt att skära bort större delen av magsäcken eller koppla bort eller om tarmarna.
Han sa tydligt: Det här är vad vi gör i dag men hur det ser ut i framtiden vet vi inget om. Vi har bara gjort det här sedan mitten av 80-talet och Sleeve är i dagsläget den "nya" formen av överviktskirurgi och nej, vi vet inte hur det kommer se ut i framtiden för detta heller.

De som ringde in eller chattade var redan opererade verkade det som och frågade om olika komplikationer som de har fått och svaren var liktydiga: Nej, det är inte normalt och det måste göras något åt det. En av kvinnorna som ringde in var en av de första som gjort en GBP, 1986, och hon sa tydligt att hon inte mår bra och får injektioner med järn etc.
En fråga som jag vet kom från Camilla Näslund handlade om hur många återställningsoperationer som Torsten har utfört och han svarade med en rynkande näsa: 10...
Jag vet inte varför han mörkar detta och jag tror inte ett ögonblick på att han bara utfört tio återställningar då han gjort cirka 3000 överviktsoperationer totalt. Men okej, det kanske är andra som gjort det innan honom? Hur många operationer har han utfört som har varit p g a komplikationer?

I mina grupper pratar vi om näring dagligen ur olika perspektiv: Allt från vilken brist det kan vara till vad vi kan göra för att förhindra, lindra och behandla bristerna. De med fysiska smärtor, kräkningar och rent "motoriska" problem är svårare för de kan inte lindra sina komplikationer med att äta mer nässelpulver eller byta ut sina tillskott mot andra. Några lindras betydligt av att byta kost från konventionell kalorireducerad kost till LCHF och det känns oerhört bra när det hojtas om hur mycket bättre folk mår och dessutom tappat några kilon på köpet. Många säger: - Hade jag vetat att lchf fungerar så bra så hade jag aldrig behövt operera mig. Många i stödgruppen mår riktigt, riktigt dåligt och här får råden och stödet vara olika beroende på vilken komplikation som uppstår. På något vis känner jag att jag jobbar ihop med Torsten, fast i det tysta.

Om några veckor kommer min bok ut och jag hoppas att Torsten läser den...fast jag tycker han kan vänta tills efter min återställningsoperation! *haha*

Det var lite skönt att slippa bli upprörd över Överviktsindustrin för en gångs skull. Det enda som stack lite i mig var när Torsten nämnde att många inom vården är bra på att skuldbelägga överviktiga eller bemöta dem illa p g a vikten och i min skalle klingar hans röst när jag pratade om att jag ville ha min återställning: - Du kommer bli FET. Du kommer bli FET. Du vet väl att du kommer bli FET....FEEEEEET!

Undrar om det var det han sa till min sons f d klasskompis som blivit opererad (sleeve eller gbp, det vet jag inte). Han vågade inte berätta det för mig och min son har inte sagt något heller förrän i söndags när jag sa att jag såg hans kompis och tyckte att såg ut som att han hade gått ner i vikt. Då fick jag veta det. Jag kan säga att jag blev otroligt ledsen och grät. Killen är 17 år. Han har inte kunnat bestämma det här själv...jag tror inte ens han kommer sköta sina tillskott. Han är inte redo. Han är för ung. Hans mamma kommer inte ens fatta vad som händer för jag utgår från att ingen anlitade en tolk för att få henne att förstå. Fy fan på ren svenska.

måndag 8 februari 2016

Jag kan äta inte lchf för allt fett!

Jag har hört många argument när det gäller vad man inte "kan äta" och inom LCHF är den vanligaste kommentaren för folk som inte äter LCHF att de inte kan det för det är ju så mycket fett. Ja, det är meningen att du ska äta mycket fett för att må bra. Low Carb High Fat betyder precis det: Lite kolhydrater och mycket fett. Sedan är frågan vad är mycket fett och vilket fett är bra?
Eftersom jag är överviktsopererad och har en LCHF-grupp för överviktsopererade så finns det två sorter som säger detta med att de inte kan äta så mycket fett.
1. De som aldrig provat att äta lchf och blivit dåliga i magen när de ätit kolhdyrater med fett. Tex stekt mat, fet sås ihop med kolhydrater etc.
2. De som saknar lipas-enzymet som bryter ner fett och blir dåliga oavsett hur lite fett de äter.

3. Fettskrämd och anser att fett är det värsta som finns i hela universum.

Vilken av dessa tillhör du?

Jag kan inte äta lchf för jag tål inte att äta råa grönsaker fem dagar i veckan. Va???
Ja, faktiskt. Jag kan inte äta det flera dagar i rad för då blir min magen helt kaputt. Men jag KAN äta lchf ändå. Jag kokar grönsakerna istället.

Hur tänker vi?

Jag kan inte äta lchf för jag är nötallergiker. VA??? Kan du inte äta nötter??? Nej, DÅ kan du inte äta lchf...eller?
Jag kan inte äta lchf för jag är laktosintolerant. VA? Kan du inte äta grädde?  Nej, DÅ kan du inte äta lchf..eller?
Jag kan inte äta vegetarisk mat för jag tål inte tomater. VA? Kan du inte äta tomter? Nej, DÅ kan du inte äta vegetarisk mat...eller?
Jag kan inte gå ut för jag tål inte dumma människor. Va? Tål du inte dumma människor? Nej, DÅ kan du inte gå ut...eller?

Ja, ni fattar.

Man kan äta lchf om:
* Man förstår att man ska laga maten från grunden.
* Man förstår att man ska undvika tillsatser i alla former, särskilt det som höjer blodsockret (mycket kolhydrater)
* Man förstår att man inte ska äta spannmål. Alls!
* Man förstår vad som är bra fett och att det är nyttigt för kroppen men inte allt fett.
   Bra fett är: Smör, ekologiskt virgin, kallpressad kokosolja. Kallt fett som kan användas till t ex            majonnäs och kalla såser: Ekologisk, kallpressad rapsolja eller olivolja.
  Det är inte särskilt viktigt hur MYCKET fett du tillsätter men det är däremot viktigt att du äter bra
  fett. Ta inte bort skinnet på kycklngen, rynka inte åt avokadon, gräddosten etc. Prova, njut och känn
  mättnaden som sprids i kroppen.
  Är man överviktsopererad måste man prioritera näring framför energi. Fett är energi. Är fettet från
  kött så finns det även protein i fettet. Är man överviktsopererad behöver man protein.
* Man förstår att substituten för socker, mjöl och naturligt fett som tex sötningsmedel, glutenfritt vetemjöl och margarin är riktigt dåligt för alla människor, även de som inte är överviktsopererade eller inte äter lchf. (Hur nu det är möjligt..ha ha)
* Man förstår att prioritera hälsan framför vikten.
* Man förstår att onaturlig mat är den som heter light och tillsatser och hör inte hemma i lchf.
* Man förstår också att det även gäller de tillskott man måste och behöver äta i form av vitaminer och mineraler.

Ja, vi blir SJUKA av tillsatser! ALLA blir det! Har man dessutom ett matsmältningssystem som är stympat som tar upp vissa saker direkt och andra inte alls så är detta ännu viktigare att tänka på.
Blir du full jättefort på ett glas vin men måste ta tre-fyrdubbla doser med läkemedel för att få effekt...ja, då förstår du vad som går rakt ut i kroppen och inte.

När man äter lchf äter man också annat än fett:

* Kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg. OM du inte gillar räkor så kan du äta lchf ändå!
   Välj svenskt kött så slipper du antibiotikan som finns i kött från andra länder. Det är inte värt det        ens om det är billigare. Lägg hellre pengarna på ekologiskt och krav-kött som kostar mer och ät mer sällan. Jag köper t ex 1-3 Ekologiska kycklingar i månaden och har middag i minst två dagar för flera personer än köper 1-2 kycklingar från Kronfågel som min son kan äta ensam. Ja, det är sant. Du blir mättare av en RIKTIG kyckling än en broiler!
En sådan kyckling väger nästan två kilo och kostar ca 200 kronor men oj, så god den är! Och 200 kronor för två dagars middag är...billigt!
Det samma gäller fisk. Ät inte den otäcka odlade fisken. Den är också full med antibiotika och så mycket felaktigt foder att den omega 3 som finns i naturligt fet fisk har omvandlats till omega 6 som är inflammatorisk.
Äggen är naturligtvis ekologiska! Mer näring. Det enda som inte finns i ett ägg är c-vitamin. Snacka om superfood!

* Grönsaker: Ovanjord ska de växa men inte allt som växer ovanför jorden är bra heller. Mitt hatobjekt är majs som är dels väldigt mycket kolhydrater i men också genmanipulerat. Det kanske är bra med GMO men i hälsokretsarna är GMO riktigt dåligt. Välj ekologiskt där med, särskilt sallad, paprika, tomater, spenat och sådant som har tunt skal. Känn efter själv vad din mage säger. Jag kan äta rå vitkål men inte i två dagar i rad...andra kan äta det hela veckan!
Sådana grönsaker som slutar på kål används ofta som bas i lchf istället för ris, potatis och pasta. Man kan koka, steka, grilla, ugnsbaka, fritera, mosa och riva kål ...så det man kan göra med potatis kan man göra med kål. Blomkål är favoriten istället för potatis. Min son älskar broccoli, brysselkål och vitkål och jag älskar blomkål.

Google!
Vet du inte vad du ska laga?
Gör som jag. Öppna google och skriv i det du vill äta för dagen.
Exempel: Kyckling + lchf
                Köttfärs + lchf
                Lasange + lchf
                Soppa + lchf

Ja, du fattar. Du kan utgå från en konventionell maträtt och sedan skriva plus LCHF så får du fram hur mycket som helst.
Gör du det på engelska så får du ännu mer.

* Tillskott: Är man överviktsopererad så måste man äta tillskott, vare sig man vill eller inte. Det finns dåliga tillskott och det finns bra tillskott:
Läs INNEHÅLLSFÖRTECKNINGEN på dina tillskott inte bara vilka vitaminer det är i dem. Då upptäcker du snabbt vilka sötningsmedel och tillsatser som är tillagda. Bara en sådan sak som färgämnen och sötningsmedel anser jag INTE ska finnas i ett tillskott.

Tål du inte allt som jag har skrivit om och du vet att det beror på att du saknar magsäck och delar av tunntarmen. Då behöver du tex tillskott i form av enzymer (t ex lipas), bakterier i mängder och prebiotika (mat till bakterierna). Då kanske du kan hantera fett och grönt bättre förhoppningsvis.
Jag har fasat in fettmängden i min kost och det tog nog två år innan jag var så pass orädd för fettet att jag kunde äta flera matskedar av smör och minst en matsked kokosolja. Jag har suttit många gånger på toan och allt har åkt rakt igenom men det är bara att borsta av sig och köra på annars kommer man aldrig igång. Fett är energi, inte jättemycket näring. Precis som socker är energi och ingen näring. Fett mättar, fett talar om för hjärnan att kroppen är mätt, fett stabiliserar blodsockret, fett ökar fettförbränningen. Därför är fett bra. Fett motverkar högt blodtryck och hjärt - och kärlsjukdomar.


Jag har bloggat mycket om det. Jag har en sökruta på bloggen: Där kan man skriva "vitamin" eller "mineral" eller tillskott" och så får man fram de inlägg som nämner detta. Man kan också klicka på de "taggar/etiketter" som finns på bloggen i högra fältet. Svårare än så är det faktiskt inte även om jag tycker att min blogg har blivit rörig och jag tänker skapa en ny blogg som är mer ordning på.

Har jag glömt något?

Ja, det har jag säkert.


söndag 7 februari 2016

Vem är positiv till överviktsoperationer?


Som överviktsopererad besöker man primärvården minst en gång om året. I värsta fall flera gånger i månaden för att få B12 eller Ferritininjektioner. Det jag har upptäckt är att jag faktiskt inte träffat någon inom just primärvården som visar sig positiva till överviktskirurgi. När de får höra att jag är gbp-opererad och vågar visa mitt missnöje så berättar de också vad de tycker och tänker. Hur många de träffat med problem och hur illa de tycker om det. Även på sjukhuset har jag mött detta. Senast på röntgen där både röntgensköterskorna och röntgenläkaren tyckte att jag tagit ett bra beslut som vill återställa min magsäck och tarm. Det finns en del som inte vet så mycket men de som verkligen säger något säger sällan eller aldrig något positivt om dessa.
De enda som verkar vara positivt inställda till överviktskirurgi är de som utför dem och de patienter som är på väg att operera sig eller är ny-opererade.
Ny-opererad i min värld är de som varit opererade i ca fem år. Varför jag har satt gränsen där är för att det är där den "magiska gränsen" för vad kroppen tydligen klarar innan näringsbristerna börjar bli märkbara mer än någon diffus känsla av att något är fel.
De som bloggar eller skriver om sin fantastiska viktresa och hur bra de mår borde vara "tysta" tills de verkligen vet hur de mår. Många svarar att de mår bra för att deras blodprover inte visar något men med tanke på hur ovilliga primärvården är att ta dessa prover och gärna tar mindre antal prover än som behövs p g a kostnader eller okunskap så är det verkligen ingen tillförlitlig källa. Dessutom finns det brister på mikronäringsnivå som INTE syns på ett blodprov. Det har jag skrivit om i flera inlägg.

Så nästa gång du hör någon säga något positivt om överviktsoperationer så ställ frågan:
- Vem är det som säger det och varför säger just denna personen det?
- Är det någon som arbetar inom överviktskirurgin?
- Är det en "nyopererad"?
- Är det någon som faktiskt inte vet mer än vad just överviktskirurgerna vill att du ska veta?


Det är väldigt lätt att säga att de som opererat sig och mår dåligt inte har skött sig. Det är INTE sant!
Visst finns det många som inte följer kostråden och köper kosttillskotten som rekommenderas och det har jag all förståelse för: Det är fortfarande inte magens fel att man ätit sig sjuk och överviktig så varför skulle det ändras helt bara för att magsäck och tarmsystem är bortkopplat och omkopplat?
Problematiken är definitivt mer komplex än så.
De som är de hårdaste kritikerna mot de som inte "lyckas" med sin överviktsoperation är andra som är överviktsopererade och gissa hur länge just dessa kritiker har varit opererade...ja, under fem år, har jag märkt.

lördag 6 februari 2016

Knölros på tjocka ben

Mina ben är inte bättre och jag avbröt penicillinkuren efter fem dagar. Magen var så kass att jag fick ångest när jag skulle jobba. Det hände inte något alls och mina svullna ben blev sakta rödare och rödare. Jag köpte kortisonsalva och varvat kortisonsalva med voltarengel och ingen förbättring.
Jag försökte få en ny tid till läkaren för att få någon slags diagnos när de inte ville skicka en akutremiss till hudläkaren.
Jag fick en tid i fredags eftermiddag och denna läkare misstänkte att jag har något som heter knölros.
Jag googlade på detta när jag kom hem och hittade att bakomliggande orsaker är inflammation och kan vara från tarmen. Min syster fick knölros förra året och hennes mage är också "ur funktion" med bland annat mjölkproteinallergi med mera. Jag kunde inte identifiera knölrosen då just dessa knölar inte fanns på mina ben, tänkte jag....men så insåg jag en sak när jag pratade med min syster igår kväll. Hon är smal och hennes ben är smala. Mina ben är jättetjocka. Knölarna känns faktiskt om man trycker mot benet även om de inte syns. Det är varmt, hårt, gör ont och det är tydligt att det är en inflammation.
Jag började söka alternativ behandling där jag kan slippa kortison och fick tips om en duktig näringsterapeut som jag mailade idag.
Hon gav mig följande råd:
Man behöver boosta immunförsvar och binjurar.Grapefruktkärneextrakt 30% Vikten/2 = antal droppar per dos.Häll dropparna i en blandning av echinaforce och kolloidalt silver ( 1 msk echinaforce och 2-3 msk kolloidalt silver) och drick detta 3 ggr per dag i minst en månad. Smörj utslagen med aloevera gel eller vallörtdekokt.
Så jag har köpt detta idag på nätet och får börja med det så fort jag fått hem det. Echinaforce och Aloe vera har jag hemma redan.
Så jag smörjer nu med aloe vera flera gånger om dagen.
Jag har dessutom bestämt mig för att nolla kolhydraterna i minst en vecka för det ska ta död på ALL inflammation i kroppen, from idag. Så idag har det enbart varit ägg, en köttbit, kokosolja, smör och ägg som gällt.
Min mage är så dålig att jag gjorde på mig igår när jag böjde mig fram, det rann bara som vatten. Jag tog två koltabletter för att få stopp på det men inte ens det fick stopp på det. Min syster sa att hennes mage också blev lika dålig pga knölrosen - inflammation i tarmarna. Tack, kära gbp-operation för den!

Jag nämnde för läkaren att jag står på väntelista för återställning och hans kommentar var: - BRA!
Jag bad att få ta prover på albumin med mera när han ändå ville att jag skulle ta prover för att få reda på om jag har knölros.
Detta kan jag göra tidigast på tisdag men jag vet inte om jag vare sig orkar eller hinner. Jag är så påverkad av detta att jag inte alls hänger med.

Läser med stor igenkänning min vän Camilla Näslunds blogg som hon precis startat och jag uppmanar er att följa den med! Kombinationen Maria och Camilla kan täcka väldigt mycket av överviktskirurgins baksidor som ingen vill kännas vid eller erkänna.
Jag blir sjuk i hela min själ när jag läser om läkare som i ena minuten möter de som är svårt skadade av sina operationer för att i nästa sekund uppmuntra en annan till att göra samma operation. Hur dessa läkare kan sova på nätterna är en gåta! Fy fan på ren svenska.

Jag har ju själv sett detta när jag har varit på Sahlgrenska för att diskutera min återställning och kommer ut efter besöket och möter kraftigt överviktiga som är på väg in till samma kirurg. Jag vet ju vad som ska ske och jag har lust att stoppa dem och säga: - LÅT BLI!

Vitaminbrister och problem med synen efter överviktsoperationer

Översatt artikel från SBH 

Vitaminbrist efter överviktskirurgi och påverkan på synen. 

Överviktskirurgi? Då måste du ha kunskap kring näring.

Mer än 60% av vuxna amerikaner uppfyller kriterierna för att vara överviktiga eller feta och överviktskirurgi är ett populärt sätt att bekämpa problemet. Trots komplikationer såsom näringsbrister som är förknippade med överviktskirurgi kommer ändå över en miljon personer i USA genomgå denna typ av viktminskning de närmaste åren.

De flesta överviktskliniker har riktlinjer för hur man ska äta och dricka för att undvika komplikationer efter operationen, samt hur man ska äta näringsriktigt resten av livet. Kirurgerna betonar också behovet av att ta flera näringstillskott, som man ska börja äta innan operationen och fortsätta resten av sitt liv. Således är det väldigt viktigt att sjukvårdspersonalen är vaksamma när det gäller näring.

Vilka är de vanligaste närings-problemen?

Enligt de senate omdömena löper överviktsopererade vanligen risk för brister av de vattenlöslinga vitaminerna B12, B1, folat och C; de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K; mineralerna järn, zink, selen, kalcium, magnesium och koppar. Brister på vitamin B12 och järn är kanske den vanligaste observerade bristen men brister i de fettlöslinga vitaminerna kan också förekomma. Tänk också på att dessa patienter är mer benägna att ligga på gränsen till brister eller underskott på flera näringsämnen snarare än en enda brist.


Risken för mikronäringsbrister är högst efter de operationer som påverkar matsmältning och näringsupptag så som Gastric bypass som är den vanligaste typen av viktminskningskirurgi. Gastric bypass ökar kraftigt risken för brist på vitamin B12. Men de andra B-vitaminerna - särskilt B1 - liksom mineraler kan också påverkas.

Biliopancreatisk operation (BPD) är den näst vanligaste typen av överviktsoperation och ökar risken för ett antal näringsbrister. Risken för brist på A, D och K är högre eftersom fettupptaget minskas med denna formen av operation.





Förut trodde man att näringsbristerna inte skulle vara ett problem hos patienter som genomgått "restriktiva" typer av kirurgi, så som gastric band eller "knäbanding" som går att justera. Men val av dålig kost och matintolerans och de begränsade storlekarna på matportionerna kan alla bidra till att risken för vitamin -och mineralbrister. Underskott på tiamin (B1), folat och andra brister har rapporterats, särskilt för "bandning"-patienter med kräkningr, otillräckligt födointag och snabb viktminskning. 

Tecken och symptom på brister på B1 och A-vitamin

Brist på vitamin B1 och A kan bland annat innebära försämrad syn. Ett tidigt symptom på brist på B1 är trötthet eftersom detta vitamin behövs för den energikrävande matsmältningen av kolhydrater. Uppenbar brist kan leda till torr Beriberi och även Wernickes endefalopati som påverkar nervsystemet. En patient med "överviksts Beriberi" kan känna sig svag, ha yrsel, dimsyn, perifera neuraopatier (som ofta börjar med stickningar i tår och händer) och svårigheter att gå. 



En central neurologisk komplikation av B1-brist är Wernickes encefalopati som visar sig som mental förvirring, minnesförlust, snabba och onormala ögonrörelser (nystagmus) och en obalanserad gång. Många av dessa symtom kan förväxlas med stroke, så det är viktigt att vieta en patients kirurgiska historia. Behandling anses vara en medicinsk nödsituation, vilket innebär uppvätskning samt intravenöst tillsätta tiamin och för att förhindra långvarig psykisk funktionsnedsättning.

Ett annat exempel är vitamin A som vid brist orsakar nattblindhet, torra bindhinnor, Bitotfläckar (vita fläckar), torr hud och dålig sårläkning är tidiga symptom på brist. Vid långvarigare brist innefattar skador på hornhinnan, mjukare och nedbrytning av hornhinnan (keratomalacia), inflammation i ögats hålrum och närliggande vävnader (endoftalmit), grov, torr hud (xeros) och hyperkeratinisering av huden. Vissa behandlingsriktlinjer kräver 10,000-25,000 IE vitamin A oralt under flera veckor när det inte finns några förändringar på  hornhinnan. När det förekommer förändringar på hornhinnan  ges högre nivåer (50,000-100,000 IE) ibland intramuskulärt under flera veckor.

Hyperkeratinization


Brist på lutein och zeaxantin?

Ögonspecialister har en unik position där de övervakar statusen på lutein och zeaxantin, två icke-vitaminer men som är viktiga fettlösliga näringsämnen. Dessa kan mätas genom att bedöma en patients
ögonspecialister är i en unik position för att övervaka status av lutein och zeaxantin - två icke-vitamin, men viktiga fettlösliga näringsämnen. Detta kan åstadkommas genom att bedöma en patients täthet och pigment på den gula fläcken och vid förändringar eller misstankar, rekommenderas Lutein och Zeaxantin i förebyggande syfte.

Från Wikipedia:Lutein är ett näringsämne inom familjen karotenoider; i denna familj tillhör lutein xantofyllerna.
Enligt senare forskning kan lutein skydda mot grå starr och kanske även mot så kallad åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), sjukdomar som angriper gula fläcken.Både lutein och dess nära släkting zeaxantin finns naturligt i ögats gula fläck. Forskarna tror även att dessa ämnen skyddar ögats näthinna genom att absorbera skadligt, blått ljus.Den allra bästa källan till både lutein och zeaxantin är grönkål, men samma karotenoider finns även i andra färgstarka grönsakerspenatbroccolimajs och ärtor.

Koncentrationen av pigmentet i gula fläcken minskar naturligt med åldern, vilket ökar risken för AMD (Åldersrelaterad förändring av gula fläcken). Det är möjligt att efter överviktskirurgisk näringsbrist av lutein och zeaxantin kan detta förvärras över tiden. Eftersom status av traditionella vitaminer och mineraler tas enligt rutinerna efter överviktskirurgi finns det väldigt knapphändig information om effekterna av brister på lutein och zeaxantin. Inte heller finns det många primärvårdsläkare eller överviktskirurger som är medvetna om detta potentiella problem.

Hur kan ögonspecialister vara till hjälp? 

Förutom att se efter tecken på näringsbrister och symptom finns här några tips för att hjälpa överviktskirurgpatienterna att hålla sig på rätt spår:

* Fråga patienten om hen äter de rekommenderade kosttillskotten.

Ofta är det, de patienter som brister i att följa rekommendationerna som får problem. Man måste äta tillskotten i resten av sitt liv och så hög nivå att det förhindrar brister för många näringsbrister långt utöver vad hälsosam kost kan ge.
Det är viktigt att påminna patienterna om att besöka sin primärvårdsläkare regelbundet för att kontrollera sin näringsstatus, även om man tar sina kosttillskott och bör övervakas noga för att motverka vitaminbrist.
Vissa brister, så som vitamin B1 kan ske snabbt, medan brister av fettlöslinga vitaminer kan ta mycket längre tid att utveckla. Många patienter behöver också ta extra tillskott av specifika näringsämnen som tillägg till sina multivitamin - och mineraltillskott. Till exempel rekommenderas för gastric bypass-patienter: 10 000 IU A-vitamin, 50-100 mg B1, 300-500 mikrogram B12, (vissa kräver injektioner), 300 mikrogram/dag av K-vitamin, 800-1200 IE D-vitamin och 1200-1800 mg kalcium.

References
  1. Aasheim ET. Wernicke encephalopathy after bariatric surgery. Annals of Surgery 248:714-720, 2008.
  1. Aills L et al. ASMBS Allied Health Nutritional Guidelines for the Surgical Weight Loss Patient. Surgery for Obesity and Related Diseases 4:S73-108, 2008.
  1. Matrana MR and Davis WE. Vitamin deficiency after gastric bypass surgery: a review. Southern Medical Journal 102:1025-1031, 2009.
  1. Matrana MR and Davis WE. Vitamin deficiency after gastric bypass: Why multivitamins aren’t enough. Clinical Nutrition Insight 36:1-4, August, 2010.
  1. Shankar P, et al. Micronutrient deficiencies after bariatric surgery. Nutrition, April 2nd, 2010 [Epub ahead of print].


Science Based Health (SBH) utvecklar evidensbaserade pharmaseptisk och näringsspecialisering för ögonhälsa. Företaget grundades 1997 av en grupp framsynta ögonläkare och optiker som upptäckte en överväldigande grad av konsumenternas intresse i wellness och förebyggande, en hel del förvirring på marknaden och öka kliniska bevis som stöder rollen av näring för att främja god hälsa och välbefinnande. Så många var ute efter att deras läkare för vägledning när det gäller förebyggande och wellness, fokuserade SBH på att stödja ögonvårds utövare med trovärdig information och vetenskapligt sunda näringsprodukter som de tryggt rekommendera sina patienter. Sedan starten har SBH varit engagerad i att höja nivån av patientvård genom produktutveckling, ledarskap, utbildning och support.
SBH distribuerar sina näringsformuleringar genom tusentals rekommendera ögonläkare och optiker. Produkterna är tillgängliga via ögonvårdspersonal eller direkt via SBH.
Mer kan du läsa här: http://www.sciencebasedhealth.com/AboutUs.aspx 



Kommentar från mig:
Återigen lägger man ansvaret på patienten och primärvården. Här i Sverige måste man "slåss" för att få sina prover tagna och främst de prover som är utanför praxis. Har en vän som uppvisat tydliga brister på A-vitamin men fått gå så långt att hen inte fick ta några a-vitaminprover förrän hon kom till Sahlgrenska och hen tillhör Borås. Primärvården vet inte en sak: När en patient säger att hen är överviktsopererad så kommer det komma problem med just näring och provtagningar.
Upptaget av tillskotten är också dåligt i många fall och en av anledningarna är att tillskotten är av så dålig kvalité att de inte tas upp alls. Man måste välja de dyrare tillskotten som man inte hittar på ett vanligt apotek eller skrivs ut av läkarna.
Informationen man får innan operation är: Du måste äta tillskott resten av livet men ingen talar högt om hur mycket detta faktiskt kostar och att det inte ens hjälper i många fall.
Hur många har fått träffa en ögonspecialist? Jag började med läsglasögon redan i 40-årsåldern.