Att vara gbp-opererad och äta frukost brukar inte vara en bra kombination. Jag har provat många versioner och kom på för många år sedan att flytande frukost funkade bäst. När jag började med strikt lchf lärde jag mig att dricka fettkaffe vilket innebär att jag blandar varmt/hett kaffe med kokosolja, smör och ett ägg, med en mixerstav.
I dagsläget (snart sex år på lchf) har jag en matsked smör och två matskedar kokosolja i kaffet. Mer än ett ägg har jag aldrig haft. Sonen kan ha två ägg i sitt fettkakao däremot.
Innan jag dricker min frukost har jag börjat med en närings-shot kan vi kalla det.
I denna har jag två teskedar nässelpulver, citronsaft, vatten eller chaga-te. Chaga är en väldigt nyttig svamp som har mängder med näring och antioxidanter som stärker immunförsvaret. Denna kombination ger mig i princip all den näring som ingen multivitamin eller multimineral kan ge mig och är förhållandevis billigt. 300 kr totalt och räcker en hel månad.
Till detta sväljer jag ner en koltablett, en gurkmeja-kapsel, en ingefärs och en kapsel msm. Gillar inte smaken på gurkmeja och msm så det är perfekt att ta som kapslar. Ingefära däremot gillar jag men den kan ju bli stark. Hjälper till med matsmältningen.
Allt detta kan vi kalla för både medicin och näring. Klorofyllen i nässelpulvret ger också syre till blodet.
Det är inte jättegott men gräs brukar inte smaka mer än just gräs. Chagan är i princip smaklös.
Jag blandar allt i min gamla shaker som jag hade för Nutrilett. Den har kommit till bra användning nu kan man säga! :D
Här har jag en cocktail av näring, energi, hälsofördelar, medicin, detox och uppbyggande beståndsdelar.
Mer än så behöves inte för en bra start på dagen. Det är inte bukfylla - det är näring!
fredag 8 maj 2015
Min frukost
Auberginegratäng
Jag gillar aubergine men misstänker att jag inte riktigt tål den för jag kan bli lite småtaskig i magen när jag ätit det men inte så illa att jag kommer sluta äta det. Minns att jag tyckte att aubergine var äckligt första gången jag smakade på det men blev sedan bjuden på det med tomatsås och köttfärs i ugnen och tyckte om det.
Såg Corazza Bildt stå och höja auberginen i teve för några veckor sedan och sedan Ernst i Toscana och göra lasange-stubbar och PING - och jag rusar ut i köket!
Ingredienser:
En stor auberigne
Innehållet i någon god korv med hög kötthalt, jag tog fyra stycken små, tjocka korvar
15 - 20 Svarta oliver
Creme Fraiche
Philadelphiaost
Mozarella
Salt, peppar, oregano
Skiva auberginen tunt på längden, salta den och låt den "vattna ur" i ca 20 minuter.
Under tiden tar du bort skinnet på korven.
Hacka korven smått
(Ernst använde rå Salsicca men det fanns ingen på ICA. Får åka till Toscana nästa gång)
Fräs snabbt upp korvhacket och blanda ner hackade, svarta oliver.
Ställ åt sidan.
Ta hälften Philadelfiaost och hälften creme fraiche och blanda ihop tillsammans med peppar, salt och oregano.
Jag använde ca 2 dl av varje.
Riv mozarellan
Skölj av auberginen från salt och vätska och torka dem med handduk eller papper
Smöra en ugnsfast form och sätt på ugnen på 200 grader
Börja med aubergineskivorna och sedan stryk över den relativt tjocka krämen, ta korvröran och toppa med mozarella och så nästa lager och sluta med aubergine, kräm och ost överst.
Ställ in i ungen på 200 grader i ca 40 minuter.
Mozarellan på toppen blir lite krispig faktiskt, väldigt gott.
Nästa gång SKA jag ha rå Salsicca eller så får det bli köttfärs!
Ett annat middagstips som är enkelt och gott är:
Grilla, stek fläskkarré och krydda med vad du gillar.
Stek champinjoner, sparris och lök. Njut!
Sås: Smör eller Bea!
Min och sonens portioner skiljer sig lite, kan man säga! :D
Såg Corazza Bildt stå och höja auberginen i teve för några veckor sedan och sedan Ernst i Toscana och göra lasange-stubbar och PING - och jag rusar ut i köket!
Ingredienser:
En stor auberigne
Innehållet i någon god korv med hög kötthalt, jag tog fyra stycken små, tjocka korvar
15 - 20 Svarta oliver
Creme Fraiche
Philadelphiaost
Mozarella
Salt, peppar, oregano
Skiva auberginen tunt på längden, salta den och låt den "vattna ur" i ca 20 minuter.
Under tiden tar du bort skinnet på korven.
Hacka korven smått
(Ernst använde rå Salsicca men det fanns ingen på ICA. Får åka till Toscana nästa gång)
Fräs snabbt upp korvhacket och blanda ner hackade, svarta oliver.
Ställ åt sidan.
Ta hälften Philadelfiaost och hälften creme fraiche och blanda ihop tillsammans med peppar, salt och oregano.
Jag använde ca 2 dl av varje.
Riv mozarellan
Skölj av auberginen från salt och vätska och torka dem med handduk eller papper
Smöra en ugnsfast form och sätt på ugnen på 200 grader
Börja med aubergineskivorna och sedan stryk över den relativt tjocka krämen, ta korvröran och toppa med mozarella och så nästa lager och sluta med aubergine, kräm och ost överst.
Ställ in i ungen på 200 grader i ca 40 minuter.
Mozarellan på toppen blir lite krispig faktiskt, väldigt gott.
Nästa gång SKA jag ha rå Salsicca eller så får det bli köttfärs!
Ett annat middagstips som är enkelt och gott är:
Grilla, stek fläskkarré och krydda med vad du gillar.
Stek champinjoner, sparris och lök. Njut!
Sås: Smör eller Bea!
Min och sonens portioner skiljer sig lite, kan man säga! :D
Tunnbröd/wraps a la lchf
Jag ändrar ofta recept och när det kommer till matlagning så kör jag ofta rakt av, utifrån vad jag är sugen på eller har hemma. Idag kom jag upp med ett alldeles eget recept på wraps, tunnbröd. Inspirationen kom från blomkålspizzabotten, cauliflower tater tots och ostplättar. Jag hade köpt ett blomkålshuvud och tanken var att göra Cauliflower tater tots, en version på potatisbollar som amerikanarna älskar. Det hände inte så idag tog jag tag i att göra något annat eftersom jag inte ville att det skulle mögla i kylen.
För att göra 12 stycken "bröd":
Jag började med att riva blomkålen och förvällde den snabbt. När vattnet kokar så låt det stå i max tre minuter på spisen. Ta en kökshandduk och täck ett durkslag och häll den rivna blomkålen och låt svalna lite så du kan krama ut så mycket vätska du kan med händerna.
Sätt på ugnen på 200 grader
Vispa upp 6 stora ekologiska ägg i en större bunke.
Ta en liten skål och blanda:
4 msk sesamfrön
2 msk fiberhusk
2 msk pofiber
2 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 msk färsk oregano eller torkad
Riv ca 4 dl ost (finriven) Jag använde prästost
Häll i de torra ingredienserna och blomkålen, i äggsmeten, rör om ordentligt och blanda sedan ner osten.
Sätt in dem i mitten i ugnen i 20 minuter. Min ugn är "långsam" så börja på 15 minuter så de inte blir brända. Jag smetade ut dem ganska tunt, ca 1/2 cm.
När ena plåten var klar, åkte nästa in så ca en timme senare hade jag tolv, runda, tunna, bröd som går att använda till wraps, smörgås, pizzabotten eller vad du nu kan hitta på!
Jag smygsmakade på en och jag är MYCKET nöjd!
Har i tankarna att göra mini-pizzor ikväll på dem med en botten på färskost med pepparrot, salami, oliver och mozarella, alternativt tonfisk (MSC-märkt).
Fick godkänt av dottern också som åt en som vanlig ostmacka förut. :-)
För att göra 12 stycken "bröd":
Jag började med att riva blomkålen och förvällde den snabbt. När vattnet kokar så låt det stå i max tre minuter på spisen. Ta en kökshandduk och täck ett durkslag och häll den rivna blomkålen och låt svalna lite så du kan krama ut så mycket vätska du kan med händerna.
Sätt på ugnen på 200 grader
Vispa upp 6 stora ekologiska ägg i en större bunke.
Ta en liten skål och blanda:
4 msk sesamfrön
2 msk fiberhusk
2 msk pofiber
2 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 msk färsk oregano eller torkad
Riv ca 4 dl ost (finriven) Jag använde prästost
Häll i de torra ingredienserna och blomkålen, i äggsmeten, rör om ordentligt och blanda sedan ner osten.
Ta fram tre plåtar och täck dem med bakplåstpapper. (Det finns miljövänliga)
Lägg ut 3-4 msk i fyra högar och "smeta" ut dem så de blir som små, runda pizzabottnar. Jag använde en smörkniv för att göra det. Smeten räcker till tolv stycken.
När ena plåten var klar, åkte nästa in så ca en timme senare hade jag tolv, runda, tunna, bröd som går att använda till wraps, smörgås, pizzabotten eller vad du nu kan hitta på!
Jag smygsmakade på en och jag är MYCKET nöjd!
Har i tankarna att göra mini-pizzor ikväll på dem med en botten på färskost med pepparrot, salami, oliver och mozarella, alternativt tonfisk (MSC-märkt).
Fick godkänt av dottern också som åt en som vanlig ostmacka förut. :-)
Ostplättsbröd a la Tjockkocken
Jag har äran att ha Jessica Allen som medlem i min grupp LCHF för överviktsopererade och hon lägger flitigt ut sina recept i gruppen. Hon tänker lite som jag när det kommer till matlagning. Jag hittar ett recept och lägger till något "eget" vilket hon gjort med ostplättarna som funkar för det mesta, även som pizzabotten.
Hon har lagt till Philadelfiaost och linfrön och jag satte igång och bakade ostplättsbröden som jag brukade baka ofta men inte alls på senaste efter att jag fastnade på fröknäcke.
Jessica Allens recept hittar du här på hennes blogg Tjockkocken.se
Så jag svängde ihop hennes recept och adderade även sesamfrön i själva smeten. Gången därpå slängde jag även i pumpafrön, två matskedar av båda - DUBBLAR receptet naturligtvis. Jag tycker det är slöseri med tid att göra en sats för det tar slut för fort.
Följ gärna www.tjockkocken.se - Hon är duktig och har massor med bra recept!
Hon har lagt till Philadelfiaost och linfrön och jag satte igång och bakade ostplättsbröden som jag brukade baka ofta men inte alls på senaste efter att jag fastnade på fröknäcke.
Jessica Allens recept hittar du här på hennes blogg Tjockkocken.se
Så jag svängde ihop hennes recept och adderade även sesamfrön i själva smeten. Gången därpå slängde jag även i pumpafrön, två matskedar av båda - DUBBLAR receptet naturligtvis. Jag tycker det är slöseri med tid att göra en sats för det tar slut för fort.
Följ gärna www.tjockkocken.se - Hon är duktig och har massor med bra recept!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)