fredag 7 september 2012

Tacopaj

Jag började med att göra Birgitta Höglunds pajbotten:
3 dl Mandelmjöl
50 gr kylskåpskallt Smör
1 msk Fiberhusk
1 krm Havssalt
1 Ekologiskt Ägg

* Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke. Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.
* Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in. Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.
* För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten. Jämna till degkanten runtom med tummen.
*Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.                                                                        *Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.


Medan pajskalet stod i frysen och vilade så satte jag igång med fyllningen:
Utgick från det här receptet från Tastline.

Ca 500 g Blandfärs (Jag gör ju stora mängder när jag lagar mat för att det ska räcka till två hungriga pojkar)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
En gul och en röd paprika
Tacokrydda (du kan blanda den själv)
0,5 dl passerade tomater (finns i tetrapack i afären) 
Spiskummin
Chiliflakes
Mozarella
Philadelphiaost 100 gram
Creme Fraiche 1 dl (ungefär)
Riven ost


Hacka lök, vitlök och skär paprikan i småbitar. Fräs snabbt i stekpannan med spiskummin och chiliflakes.
Lägg i köttfärsen och fräs den ihop med ovanstående ingredienser tills det fått färg. Häll över tacokryddan, tomatsåsen och låt det puttra en stund för att få bort den mesta vätskan. 
Grädda pajskalet! 
Blanda ihop Creme Fraiche och Philadelphiaost
Häll över köttfärsröran i pajskalet och tryck ner Mozarellabitar i köttfärsen. 
Stryk över Creme Fraiche - och Philadelphiaoströran. 
Lägg skivade tomater över och avsluta med riven ost. Inte för mycket för då stänger det till själva pajfyllningen och blir väldigt "blöt". 

In i ugnen på 200 grader tills osten fått fin färg. 
Ät den med en fräsch sallad och förslagsvis Guacamole eller min Gucca


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar