tisdag 19 november 2013

Halloumirakor

Vem gillar inte rårakor eller potatisplättar? Det gör jag men har inte ätit det sedan jag började med lchf faktiskt. Nej, jag dör inte om jag äter det men risken är stor att jag överäter det eller triggar igång mitt sötsug så jag låter bli än så länge. Kanske jag kan äta det någon gång i framtiden vid särskilda tillfällen. Igår såg jag att Birgitta Höglund hade lagt ut en bild på stekt, rund Halloumi (en salt, cypriotisk ost) som hon tyckte påminde om just rårakor och som hon åt med bacon eller annat salt, rökt kött och därtill rårörda lingon.
Jag blev väldigt inspirerad och lovade mig själv att testa!
Sedan satte matlagarmotorn igång i skallen...en stekt skiva Halloumi är bara en...stekt skiva Halloumi...hur gör man den mer "rårakig"?
Men självklart!
Man river den och blandar den med....
Hm...lök?
Ägg för att binda ihop det?
Något annat som binder ...?
Idag var jag helt klar över vad som skulle vara i mina Halloumi-rakor:

För fyra personer:
2 Halloumiostar
2 ägg
1 msk fiberhusk
1 msk Philadelphiaost
ca 20 cm fint strimlad purjolök eller vanlig gul lök - jag valde purjo då det är säsong nu.
krydda om du vill - jag valde lite chiliflakes

Börja med att vispa ihop ägg, philadelphiaost och fiberhusk som får stå och svälla medan du river ost och strimlar purjolök.

Blanda ihop allt:

Ta fram olja att steka i för jag tycker att det man har fiberhusk i bräns väldigt snabbt med smör, jag har ekologisk, kallpressad Rapsolja som jag steker i. 
Ta en matsked ostmassa och forma den till en liten "plätt" och stek på ungefär samma värme som plättar. Vänd dem efter några minuter och stek så de får jämn färg. Jag plattade till dem lite när jag hade lagt dem i stekpannan. 
Under tiden stekte jag bacon i ugnen. Jag tar alluminiumfolie över grillgallret och lägger upp dem och då slipper jag fettstänk på spisen och kan också knyckla ihop foliet med fettet och kasta direkt i soporna efteråt. 
Jag köpte lättsockrad lingonsylt men vill man vara ännu mer försiktig med socker kan man köpa frysta lingon och göra sin egen sylt. 
...och gott vart det! Adam älskade dem och det var kul att det passade herrn för han har varit lite gnällig över att det varit lite för mycket Blomkål på middagsbordet på senaste tiden. 
I morgon är det korvdag igen! :-D 
Måste också berätta att jag köpt "nya" köksmöbler. Hittade fyra Äppelstolar med tillhörande Äppelbord på Blocket förra veckan som jag köpte för 1500 kronor. 
I sommar ska jag slipa ner det och måla det med betsa det vitt och klä om stolssitsarna till något passande tyg. 

Ställde mig på vågen i morse också och konstaterade att jag gått ner ytterligare ett kilo. Tyckte att min vita jacka kändes lite större! Var ska detta sluta! Ha ha!