torsdag 30 oktober 2014

Är du förgiftad av dina B12-tillskott?

Tillägg 150107

Efter att jag skrev nedanstående blogginlägg som ändå är grundat från både kunniga inom kosttillskott och även medicin så vill jag INTE ta bort inlägget men däremot får ni själva avgöra om cyanid är okej att inta i små mängder. Cyanid finns även i Bittermandel, aprikoskärnor och tydligen även i viss svamp och broccoli men jag har också lärt mig att det finns olika former av cyanid. Saken är väl den att om man t ex använder sig av bittermandel får man tydliga restriktioner på att inte använda för mycket för det är GIFTIGT. Det kan vi inte komma ifrån hur vi än argumenterar om det är bra eller ej.
Så JAG väljer att ta Methycoballamin och en Cyancoballamin oavsett hädanefter.

Så det är upp till dig som läser om ni tycker att Behpan och Betolvex är bra alternativ.
Det finns cyanid i cigarettter också tydligen så även om jag bytt ut mitt B12-tillskott så får jag i mig cyanid ändå.

Det är f-n inte lätt!

*******************************************************************************Just nu har jag ONT i magen och det beror INTE på min gbp-operation utan att jag de sista dagarna i mitt sökande efter vad som är bra tillskott och inte lärt mig något nytt. 
ALLA Gbp-opererade måste äta vissa tillskott, bland annat B12 som både kan skrivas ut på recept från läkarna och man kan även köpa dem receptfritt. Slarvar man med detta så kan det straffa sig väldigt mycket genom brist:

Tidiga tecken på B12-brist kan vara ovanlig trötthet, nedsatt aptit, upphörande av menstruation, kittlande känsla i händer och fötter, mild depression, feber, ofta förekommande övre luftvägsinfektioner, besvär med slemhinnorna, tungsveda, öronsus, blödningar i tandköttet eller sprickor i mungiporna.
På sikt kan vitamin B12 brist leda till:
 • Alzheimers, minnesförlust
 • Multipel Skleros och andra neurologiska sjukdomar
 • Mentala besvär som depression, oro, bipolära besvär, psykoser
 • Hjärtkärlbesvär
 • Inlärningsbesvär
 • Autismrelaterade sjukdomar
 • Autoimmuna sjukdomar
 • Infertilitet
 • Trötthet och koncentrationsproblem
 • Svaghet och yrsel
 • Nervskador
 • Aptitlöshet, illamående och diarré

Källa: www.greatlife.se

Som gbp-opererad saknar vi det enzym som hjälper kroppen att ta upp B12 och därför måste man äta tillskottet. MÅNGA får ändå B12-brist och det blir så illa att de måste få injektioner med B12 och ibland räcker inte ens det...
Jag har bloggat om det här ur olika synvinklar då den ena bristen orsakar den andra bristen och grunden till detta är själva operationen som dels tvingar gbp-opererade att äta små portioner = svält, plus att den lilla mat man får i sig inte räcker för att få den näring som man behöver. Till detta kan man ju också lägga att den kost som vi äter idag är ganska utarmad på just näring.
Så även jag äter mitt B12 varje dag och har gjort i 20 år...men igår åkte B12-tillskottet i soporna.

Varför undrar du? Hur vågar jag?

Jo, därför:

Vilken typ av B12-vitamin är just de tillskott som vi köper från Apoteket på uppmaning av våra läkare?
Det heter

Cyanokobalamin

Vad är detta för något egentligen och vad händer när jag äter detta? 

Ta din B12-burk och kolla vad det står på etiketten. Står det Cyankobalamin är det en billig, syntetisk kemikalie som gjorts i ett laboratorium och produceras med cyanid. 
Ja, du läste rätt: CYANID!!!! 
Vet du inte vad det är? 
Cyanid är mycket, mycket giftigt och användes i 2:a världsrkriget bland annat som ett självmordspiller.

Dåliga tillskottstillverkare använder detta och hävdar att deras produkt innehåller B12. De komme rinte säga att denna form av B12 är bunden till en den giftiga cyanidmolekylen  som sedan måste avgiftas från levern i kroppen. Det märkligaste är väl ändå att alla som har någon form av allmänbildning och framför allt inom biologi och kemi VET att detta är ett känt gift. 

Cyanid orsakar en kemisk reaktion som gör att syret inte kommer in i dina röda blodkroppar. Oavsett hur cyanidet kommer in i din kropp, fungerar det på samma sätt. Det kan inandas, förtärars eller tas upp genom huden och i musklerna. Även om du utsätts för små mängder kommer du få följande symtpom: snabb andning/hjärtslag, rastlöshet och minskad förmåga att hålla dig till en arbetsuppgift/avsluta en uppgift, yrsel, svaghet, huvudvärk, klåda eller sveda i ögonen, kräkningar eller illamående. 

Om du utsätts för en stor mängd cyanid kan orsaka konvulsioner / anfall, mycket långsam hjärtrytm, medvetslöshet, andningstopp och död. Inte något du vill ha i din viktiga vitamin! 

B12 har den största och mest komplexa, kemiska strukturen av alla vitaminer. Den innehåller metalljonen kobolt och därmed termen kobalamin som är det vetenskapliga namnet för B12. Coenzymformen av B12 kallas AKA metylkobalamin som är den biologiska formen av B12 och är den som tas upp av kroppen. Vitamin B-12 är mycket viktigt för optimal leverfunktion och är viktigt för att hjärnan och nervsystemet ska fungera normalt. B-12 brister kan leda till symtom som är misstas för Alzheimers sjukdom. Låga B-12 nivåer kan leda till irritabilitet, apati, förvirring, glömska, allvarlig depression, demens, paranoia och / eller hallucinationer. Ibland lite metylkobalamin är tillräckligt för att motverka depression. 


John Hopkins gjorde en studie där kvinnor med de lägsta nivåerna av B12 hade upp till fyra gånger större risk att utveckla bröstcancer än de med högre nivåer. B12 brist är förbundet med osteoporos då B12 är avgörande för skapandet av osteoblaster (benbildande celler). Studien visade också att intramusklulära metylkobalamin-injektioner är en mycket bra källa för att lindra bältros. 

Historien om hur man omvandlade B12 från metyl till cyanid är resultatet av att man använder träkol för att filtrera extrakten för att isolera B12. Cyaniden i kolet omvandlar snabbt alla naturliga former av B12 till den billigare och "mer stabila" (men inte bättre) formen cyanid. På grund av detta faktum var upptäckten av B12 coenzymer och deras livsförändrande metaboliska roll försenad i flera år. Än en gång, vinstintressen och slarvig vetenskap hjälper till att förstöra din hälsa. 

De flesta B-12 som cirkulerar i blodet är i metylkobalamin formen. Innan kroppen kan använda cyanokobalamin formen måste det omvandlas i levern till metylkobalamin. Inte bara cyanid i cyanokobalamin gift du ha lite galen återgivning av Arsenik och gamla spetsar, cyanid faktiskt utarmar kroppen av lagrade metylgrupperna. Samtidigt är dessa metyler behövs för att syntetisera kobalamin i levern.

Det mesta B12-vitaminet som cirkulerar i blodet är metylkobalamin. Innan kroppen kan använda cyanokobalamin-formen måste den omvandlas i levern till metylkobalamin. Det är inte bara cyanid i cyanokobalamin utan som en galen återgivning av "Arsenik och gamla spetsar". Cyanid utarmar faktiskt kroppen på det lagrade metylgrupperna. Samtidigt som dessa metyler behövs för att syntesiera kobalaminet i levern. 

Barn med autism kan inte bryta ner metylat ordentligt vilket i sin tur orsakar ångest, panik och andra problem. Höga homocysteinnivåer i autism orsakas av brist på metylering. Metylkobalamin är den enda formen av B12 som direkt kan delat i homosysteinmetabolisemn hos barn med autism och andra utvecklingsområden. 

Metylkobalamin är den mest reducerade formen av B12 och kan göra den till en mycket potent antioxidant. Detta är en av de viktigaste vitaminerna som många har brist på. Detta gäller särskilt äldre vuxna, vegetarianer och gastric bypassopererade. Om du köper tillskott eller tar ren B12 som tillskott. Använd ALLTID metylkobalamin och ALDRIG cyankobolamin för i den finns cyanid.

KASTA CYANKOBOLAMIN OCH HITTA METYLKOBALAMIN IDAG!!!!

Källor:

http://www.drugs.com/cg/cyanide-poisoning.html
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a605007.html
http://clinicaltrials.gov/ct2/results?intr=%22Vitamin+B+12%22
http://b12-brist.se/var-vitamin-b12-finns-i.html#.VFKUw_lwvGI
http://www.methylcobalamininfo.com/methylcobalamin-vs-cyanocobalamin/Förstår om ni har lika ont i magen nu som jag har. Jag har ätit cyankobolamin i tjugo år!!!FY FAN!       FY FAN!
Alternativet som faktiskt inte kostar mer än skiten ovanför men ingår inte i Apotekets sortiment:
Kan du beställa här!

Kan du beställa här!
Kan du beställa här!OBS!!! Det finns många bra företag som säljer dessa tillskott så googla och jämför priser och fraktkostnader.
Ett bra alternativ är att köpa på www.iherb.com från USA. 
PS. Man bör inte ta vitamin B12 separat; alla åtta B-vitaminerna fungerar i synergi och det är bäst att ta dem tillsammans och inte experimentera med olika enskilda B-vitaminpreparat rent generellt om inte påvisad brist finns. För veganer är vitamin B12 ett av de absolut viktigaste kosttillskotten. Det fanns ett stamfolk i Iran som endast åt vegankost av religiösa skäl och som inte hade brister på vitamin B12. Det förbryllade forskarna och på slutet av 50-talet visade James Halsted med kollegor att anledningen till det berodde på att detta folk odlade sina grönsaker i så kallad Night Soil, det vill säga slam baserad på avföring. De åt grönsakerna utan att skölja dem noggrant och mängden vitamin B12 i den Night Soil som fanns kvar på grönsakerna räckte för att motverka brist på vitamin B12. Det är det enda fall då man har sett att veganer som inte tar tillskott av vitamin B12 inte får brist på vitamin B12 över tid. 
Källa: http://www.greatlife.se/Content.asp?ContentID=164#.VFKXo_lwvGI

Det kan ta flera år innan B12-brist upptäcks dessutom men snabbare på oss gbp-opererade, det är jag helt övertygad.


Har googlat lite på leverrening vilket känns väldigt lockande just nu. Ett problem bara. Det kräver att jag ska äta kolhydrater vilket jag faktiskt vägrar och det verkar lite "farligt" då det även innebär att man får igång gallstenar som ja...ni vet ju hur många som är gbp-opererade som får gallstensanfall och just nu känns det som att B12 kan vara en del av varför, plus felaktig kost. 
Så jag får nog ta fram stora plånboken och köpa Clear Response som verkar passa oss med instabila kroppar pga all skit som vi blir lurade att äta. 

Alternativ är faktiskt att köpa aktivt kol som finns i olika former både på Apotek och online. Det drar ut gifter ur systemet också men bygger inte upp något om man säger så som levertillskottet som finns på Greatlife gör. Klicka på länken nedanför. 


Just nu känner jag mig faktiskt bara ledsen. 
Tänker att OM vi hade bott i USA så hade vi stämt vården på miljontals dollar. 
Hur är det med B12-injektionerna? 
Injektionerna består av hydroxokobalamin som är naturligt, vilket i sin tur används för att stoppa...

Jag tror jag går och sätter mig i ett hörn och gråter lite. 2014-10-31
Igår var jag inne på Life och kollade på deras tillskott, både deras egna och andra dyrare. ALLA hade cyankobalamin i innehållsförteckningen så det gäller verkligen att LÄSA innehållsförteckningen på allt man köper - mat, tillskott, mediciner etc.

Dottern ville köpa drickkvarg igår och fick ställa tillbaka den för den innehåller aspartam. Så ja, även det som kallas NYTTIGT är det inte alltid. 

12 kommentarer:

 1. Ska genast byta ut mitt B 12. Gått på en massa undersökningar för att finna orsaken till mitt magonda. De finner inget alls. Detta kan ju vara min lösning. Måste såklart testa. Har ju ätit Betolvex i 25 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte varför du har ont i magen och om du är opererad. Många gbp-opererade har magsmärtor och läkarna hittar "ingenting" och människor får lösa det med morfin istället.

   Radera
 2. varför tror du läkarna inte rekommenderar mivitotal som är flytande de är ju mycket lättare för gb op att ta upp i tarmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mivitotal finns inte i sortimentet för vad vården erbjuder för att det är ett hälsokost-tillskott. Men jag hittade en länk om att även detta inte är särskilt bra för kroppen.
   http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d714ff2b9cb46222106357e-varning-for-mivitotal

   Radera
  2. Det finns inga B12 i Mivitoal vad jag kan se?

   Radera
  3. Finns B12 i Mivitotal plus och gissa vilken form? Jo, cyankobalamin!
   Kopierade innehållsförteckningen och hittar MYCKET skit i denna vara:
   vatten, vitamin C (kalcium-L-askorbat), L-tyrosin, antioxidationsmedel (citronsyra), emulgeringsmedel (glycerol), arom (lemon/lime), magnesiumcitrat, kalcium (trikalciumcitrat, kalcium D-pantotenat, kalcium- L-askorbat), kalium (trikaliumcitrat, kaliumjodid), vitamin E (DL-α-tokoferol), konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat), vassleprotein (mjölk, sojalecitin), bioflavonoider (Citrus aurantium L), förtjockningsmedel (xantangummi), inositol, pantotensyra (kalcium D-pantotenat), mineralmix från vegetabilier, sötningsmedel (xylitol), kolin, Q10, niacin (nikotinamid), PABA (para-aminobensoesyra), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B6 (pyridoxinhydroklorid), vitamin B1(tiaminhydroklorid), zinkcitrat, alfalfa (Medicago sativa L), psyllium (Plantago ovata), manganglukonat, betakaroten, folsyra (pteroylmono-glutaminsyra), kaliumjodid, biotin, selen (natriumselenit), vitamin D3 (kolekalciferol), vitamin B12 (cyanokobalamin).

   Radera
 3. Hoppas ni inte slänger läkemedel i soporna Hemsk läsning och förvånande om apotek tar in hälsovådliga preparat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lämna alltid in läkemedel och gifter på Apoteket. Släng det inte i soporna för då kommer det ut i vårt vatten.

   Radera
 4. En av biverkningarna i denna länkstod inte att läsa.....nämligen döden. Att ha totalbrist på B12 pga. kroppen totala oförmåga att ta upp detta vitaminär dödligt. Så då för länge sedan var den enda chansen att överleva....att äta rå lever varje dag. !

  Cyanokobalamin är en stabilogiftig förening som utsöndras i urinen
  Hos cyanidförgiftade patienter förväntas hydroxokobalamin binda cyanid och bilda cyanokobalaminsom utsöndras i urinen

  Vitamin B12 http://kurera.se/vitamin-b12-kobalamin/

  SvaraRadera
  Svar
  1. B12 är superviktigt för oss. Har läst hela sidan på Kurera och tycker det är lite konstigt att folsyra tillskrivs som både synergist och antagonist. Hur gör man då? Ser också sambanden mellan hypoteros som många gbp-opererade får och även ferritinbrist/järnbrist.
   Saknar man mucoprotein i tarmen vilket jag utgår från är orsaken till varför gbp-opererade måste ta tillskottet B12 så är det ju "skit samma" om vi äter lever eller ej. Vi har helt enkelt förstört hela systemet med denna operation.

   Radera
 5. Det är faktiskt farligt att behandla klinisk b12-brist med bara metylkobalamin! Metylkolabamin ger till skillnad från cyanokobalamin och hydroxokobalamin inte alla biologiskt aktiva former av B12!

  Se t ex Wikipedia;

  Methylcobalamin is not sufficient as a singular source of vitamin B12. Hydroxocobalamin and cyanocobalamin can both be split by the body into methylcobalamin and adenosylcoblamin. Methylcobalamin on the other hand is not converted into adenosylcobalamin. Deficiency of adenosylcobalamin disturbs carbohydrate, fat and amino-acid metabolism. Thereby it is important to treat vitamin B12 deficiency with hydroxocobalamin or cyanocobalamin or a combination of adenosylcobalamin and methylcobalamin.[3]

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Jag har haft långvarig brist på bl.a vitamin B12. Något som hjälpt mig väldigt mycket och som rättat till mina värden idag var när jag hittade denna blogg och började förstå hur allt hänger ihop, genom att ta del av både inlägg och böcker som rör ämnet vilket jag kan rekommendera att fler gör.
  Här är en länk dit: http://gluten-celiaki.blogspot.se

  Mvh Anita

  SvaraRadera