söndag 2 juni 2013

Sesamknäcke

När jag var på Majornas Megaloppis träffade jag en av min dotters grannar och fick smaka på ett sesamknäcke som hon bakat då hon fick veta att jag också kör LCHF och ja, det var så där GOTT som bara knapriga knäcken kan bli och ja, ärligt, jag saknar det ibland. Räknade snabbt ut vad som fanns i detta knäcke och var lite kaxig och sa att det där kan jag baka också...
Visst, jag googlade och fick upp ett sesamknäcke men det var INTE som det som dotterns granne bjöd på.
Lurat och undrat vad som var skillnaden...vad som saknades.
I fredags tog min käre, stora son studenten! GLADA mamman som grinade av sådana där moderskänslor som bara mammor kan få när deras barn gör stora grejer i livet.

Vi avslutade dagen med att ses hemma hos Samantha i Majorna och satt och mös på balkongen med lite vin och innan vi drog vidare så dök grannen upp på sin balkong och jag var snabb som attan och frågade vad exakt hon hade i sina knäckebröd. 
Jominsann, det var rätt ingredienser men mycket mer av allt men hon gör lite som jag: Har i sakerna på en höft så här blev min version:
400 gram skalade sesamfrön (Saltå Kvarn, hela paketet)
5 stora ägg
4 dl riven ost (idag blev det västerbottensost)
3 tsk Himalyasalt
1 tsk torkad timjan 
ca 1 dl ekologisk, kallpressad rapsolja

Vispa upp äggen, riv ost, blanda ner alla ingredienserna i det uppvispade ägget. 
Ta fram två bakplåtar och lägg upp hälften på varje. Jag använde bakplåtspapper men jag tror inte det behövs egentligen. Använde en slickepott och bredde ut smeten, det går om man liksom brer ut smeten, inte duttar för då fastnar det på sleven...
In i ugnen på 185 grader i 20 minuter. Jag tog en plåt i taget. 
Medan plåt nummer två är inne, så tog jag min pizzaslicer och skar upp i lagom stora bitar och vände på dem. 
När plåt nummer två var färdig, stängde jag av ugnen och gjorde likadant med plåt nummer två och sedan ställde jag in båda plåtarna i eftervärmen. 
Efter ca en timme tog jag ut dem och lade dem på grillgallret och lät dem stå inne en timme till. 

De blev JÄTTEGODA! Knepet är osten för när osten "torkar" så blir den knaprig. Känner att min mage fixar det här knäcket som är utan fiberhusk och linfrön. 


Smakbit: Majonäs, salami och brieost!
Resten av dagen har ägnats åt att rensa rabatter, bygga två blomlådor av restvirke och bara försöka ta vara på de solstrålar som varit idag. Värmeböljan verkar vara över för denna gången. 
Isis hittade en ny sovplats ute på gården idag också!