söndag 17 augusti 2014

Komplikationer i samband med GBP

Såg någon dela en artikel om en ung kvinna som ångrar sin operation men fokuset ligger väldigt snett tycker jag:


Fokus ligger på hennes häng och att hon beklagar sig över att magens hud är för hängig och att hon inte får operera bort den via Landstinget eftersom man kräver att hon har fem centimeters häng.
Seriöst?
Det nämns i artikeln att hon har kroniska smärtor, kan inte sova p g a medicinerna som hon tar (antar att hon får morfin) Att hon på två år varit inne för att få dropp ett 40-tal gånger och att hennes högkostnadsskydd fylls snabbt.
Det står också att ingen "gör något åt hennes smärtor". Dessa smärtor är hon inte ensam om och jag märker också att de som INTE har dessa smärtor inte alls riktigt förstår hur hemska dessa är. Får man morfin som smärtlindring och ändå har ont - då har man ONT!

Jag har frågat i de GBP-grupper jag har och är med i vilka komplikationer som kommit efter denna GBP-operation och får intrycket av att det faktiskt inte finns någon som inte har någon form av komplikation även om man inte ens anser att det är det.

OBS! Det här är ingen statistisk lista utan en lista över de komplikationer som förekommer bland människor som gjort GBP-operationen. 

Den vanligaste komplikationen är : Viktuppgång.
Detta brukar ske rätt fort, ofta innan tvåårsdagen av operationen.
Övriga komplikationer:
- Dumping (vissa slås ut i flera timmar) med kräkningar, kramper, diaréer och smärtor.
- Näringsbrister: Järnbrist, B12-brist, kaliumbrist, övriga,mineralbrister och  vitaminbrister
- Överkänslig för viss kost, vanligast är glutenintolerans, laktosintolerans
- Gallsten
- Njursten
- Tarmvred
- Hypoglykemi (lågt blodsocker), lågt blodtryck som i värsta fall kan leda till döden. Svimmar man t ex när man är ensam eller är ute i trafiken kan det sluta riktigt illa.
- Högt blodtryck
- Alkoholmissbruk
- Förstärkta ätstörningar - sockersuget blir värre, börjar bete sig som anorektiker
- Depressioner som i värsta fall leder till självmord
- Psykiska besvär som även kan orsakas av näringsbrister och i värsta fall även hjärnskador
- Förträngningar i tarmar och kopplingar - Subelius
- Förmaksflimmer
- Epilepsi p g svält och näringsbrister
- Magsår
- Maten hamnar i fel matsäck
- Viktminskningen avtar inte
- Blodbrist
- Kronisk smärta i magen
- Kan inte äta fast föda alls
- Svårigheter att läka efter sår och skador inklusive skelettskador
- Tappa tänder eller kariesangrepp på alla tänder
- Håravfall
- Sköldkörtelproblematik - Hypoteros
- Magkatarr, IBS, sura uppstötningar
- Kan inte kräkas
- Diabetes2 - som kan försvinna direkt efter operationen kommer tillbaka inom 5 år.
- De "värsta" fallen går på näringsdropp hemma, sondmatning direkt ner i magsäcksfickan, kan inte lämna hemmet mer än några korta stunder och är totalt beroende av morfin p g a smärtor.

- Döden - orsakerna är lite olika men de som dött efter operation är p g a näringsbrister/svält, akuta blödningar/läckage och infektioner i bukhålan.

Den absolut värsta komplikationen är nog att många av dessa komplikationer inte går att göra något åt. En del sjukhus går in och opererar igen för t ex stopp och läckage men kommer man inte med smärtor och läkarna inte hittar något så får man enbart lindring i form av t ex morfin-plåster.
Många läkare vet ärligt talat inte vad de ska göra och svaret blir ofta: - Vi hittar inget fel.

Den här listan kommer att förfinas och uppdateras vart eftersom.


2014-08-22
Jag fick en del reaktioner på den här listan och uteslutande negativa där kommentarerna gick mer eller mindre ut på att jag ljuger och det inte finns någon statistik som bevisar att dessa komplikationer förekommer.
Om man inte sköter sig så får man komplikationer var en åsikt.
Om man äter lchf så dör man fortare än om man gbp-opererar sig.
Statistik? Ja, för att det ska bli statistiskt säkerställt så måste det falla under just komplikationer efter gbp men om jag nu skulle gå och dö i förmaksflimmer idag så skulle det inte falla under komplikationer, lika lite som om du tog livet av dig efter din gbp-operation eller dog av näringsbrister 15 år senare så att föra någon statistik på komplikationer är i dagsläget omöjligt.
Kirurgerna är till och med förvånade över alla anmälningar som gjorts och tror att det beror enbart på att det är mest UNGA som opereras...ja, just det unga!
Undrar under vilken statistik de hamnar om 30-40 år när de inte mår så bra längre.
Att hojta att man mår så himla bra efter denna operation är på ett sätt jävligt korkat för om tex 50 personer dog på ett år eller hamnade i smärthelvetet och blev bollade fram och tillbaka mellan vårdinrättningar och sjukhus om året så skulle man faktiskt inte vilja riskera att hamnar där också.
Om tio bilar av en viss sorts modell uppvisar t ex bromsfel som KAN leda till döden så återkallar man ALLA bilarna i den modellen...men det gör man inte när man leker rysk roulette med överviktiga människor.

Överviktskirurgi ger fler skadeanmälningar än andra kirurgiska ingrepp.