torsdag 17 januari 2013

En LCHF:ares försvarstal

Jag får höra gång på gång när jag förespråkar LCHF i olika sammanhang att det är bra för MIG men inte för alla andra, likt denna kommentar:
"För dig har det varit bra Maria, men för somliga passar viktväktarna, för en del viktklubben, GI, kaloriräkning mm. Alla är vi olika och det finns många bra alternativ till viktminskning och för en del är en gbp operation ett bra alternativ."
Efter att jag fick den kommentaren igår så började hjärnan jobba på högvarv och det kom bara upp en enda sak som det kretsade kring:
Funkar allt annat?
Vad är det som gör att just LCHF funkar för mig och inget annat?
De som följer min blogg och läst min vikthistoria "Min feta historia" vet att jag provade ALLT innan jag gav mig på LCHF.
Och JAG har inte gått ner ca 40 kg vid det här laget och väger tvåsiffrigt för första gången i hela mitt vuxna liv. Sist jag vägde det jag väger just nu, var i tonåren. Det är så konstigt att jag knappt vågar tro på det själv. Lite som att vinna en miljon och kolla saldot varje dag men aldrig riktigt våga röra pengarna för man tror inte det är på riktigt.
Och så kom jag på vad det är som är skillnaden mellan LCHF och alla andra dieter.
Hälsofördelarna!
Hur många gånger jag läst historier från andra människor som gett sig in på LCHF och berättat hur de blivit friska från massor av olika sjukdomstillstånd, vet jag inte, men många är det!
Det första man hörde var hur människor med Diabetes2 anammade LCHF och blev friska, ja, HELT friska. De med Diabetes 1 kunde sänka sina insulinmediciner och få ett jämnar blodsocker.
Sedan började det rulla in mer historier om hur folk med högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, IBS, magkatarr, allergier, eksem, värksjukdomar av olika slag tex fibromyalgi, astmatiker, reumatiker mm berättar med stor glädje hur mycket bättre de börjat må till att bli helt fria från sina besvär, genom LCHF.
Ju längre tiden går, desto mer sjukdomar tas upp och alla är lyriska över detta...det händer någon gång här och där att någon berättar att de inte upplevt någon skillnad eller tom blivit sjukare men dessa är väldigt sällsynta.
I min värld som GBP-opererad berättas det samma sak: Folk som inte klarar av gluten och laktos tex mår bättre och dumpar mindre.
Sockerberoendet bryts genom att utesluta kolhydraterna och ja, just det...den där "dieten" gör att vikten också tappas - som en bonus!
Det är inte alla som börjar med LCHF för att gå ner i vikt utan för att de är sjuka och vill prova något som inte är traditionellt för att bli friska.
Det finns även en annan aspekt och det är den psykiska och hormonella:
Många kvinnor som berättar hur deras PMS lugnat ner sig, kvinnor som efter många års försök att bli med barn, faktiskt blir det, humörsvängningarna, depressionerna, koncentrationen för folk med ADHD blir bättre, sömnproblemen minskas och så vidare...you name it!
 Hos Kostdoktorn kan man läsa hur mycket som helst om det här, bland annat. Men hans sida är inte den enda - det finns hur många som helst! Skriv en sjukdom på google och lägg till LCHF och du kommer märka det själv.
Hur många sådana hälso-historier har vi hört om folk som gått på Viktväktarna, Nutrilett eller GBP-opererat sig?
Jodå, det finns opererade som mått bättre från sina sjukdomar som är direkt kopplade till deras övervikt, det tänker jag inte förneka men hur länge håller det i sig om man inte samtidigt faktiskt även förändrar den kost man äter?
Klart att man går ner med att reducera kalorierna, det har även jag gjort. Lyckades ju tom gå ner 30 kg genom att äta Viktväktar-mat och träna 5-3 gånger i veckan. Men jag märkte enbart att jag blev lättare och starkare. Inget annat och suget, det där förbannade suget var en daglig kamp att stå emot. Jag blev inte av med mitt matmissbruk/sockerberoende - jag lyckades bara behärska det.
Vad händer när jag "bantat" färdigt då?
Ska jag återgå till "vanlig mat"?
Ha ha ha, AAAAALLLLLDDDDDRRRRRIIIIIGGGGG!
Varför?
Därför LCHF är ingen diet - det är en livsstil som gäller resten av livet. Jag har ätit mig friskare, gladare, lättare och varför skulle jag någonsin vilja gå tillbaka till mitt gamla liv med sockersug, matmissbruk, en mage som var så uppsvälld att jag såg gravid ut, sjukskrivningar minst en gång i månaden för att magen inte ville fungera (effekt av gbp-operationen), lättirriterad, lättstressad, sömnproblemen, de ständiga inflammationerna i muskler och leder osv.
Det är därför jag är LCHF:are och ja, jag började med LCHF för att tappa i vikt och aldrig, aldrig kunde jag tro att jag skulle må så BRA pga detta val.
Ibland måste man bara göra det själv för att tro på det, visst är det så?
Jag började ju med LCHF för att jag hörde om andras viktnedgång och började läsa om det och allt jag läste handlade om en enda sak i grund och botten: Förbättrad hälsa!
Så är det bara för mig det har varit bra?
Nej, det är ju tom så att jag fortfarande inte är 100% frisk från något men det beror mer på min operation som ställer till det för mig än att jag är LCHF:are. DET valet kan jag inte göra ogjort, aldrig någonsin. Kampen att fungera med ett icke fungerande matsmältningssystem kan icke skyllas på något annat än just operationen och utan LCHF så hade det nog funkat ännu sämre.
Passar det bara mig? Allvarligt?


Från 2011 och sifforna ökar stadigtSå nej, det funkar inte bara för mig: Det funkar för väldigt många fler än Viktväktarna, GI, Fastor på Nutrilett/Modifast, piller och framför allt MYCKET BÄTTRE ÄN GBP-OPERATIONER! 

Den panik man känner när man bestämmer sig för att operera sig, när man inte ser någon annan utväg gör att vi är offer för oss själva och vi blir faktiskt utnyttjade av alla dessa knivkåta kirurger som bara ser klirr framför sig. Inte f-n bryr de sig om ifall du går ner i vikt, blir friskare, sjukare eller dör...de får sin lön ändå! 
Vill DU tjäna på DIG? 
Testa LCHF för paniken kommer lägga sig när du känner hur det känns att faktiskt MÅ BRA! 
Vi byter det ena helvetet mot ett annat helvete och kör mantrat: "Jag ångrar mig inte, för jag har gått ner 30 kg och det gör inget att jag dumpar, kräks, har värk blir intolerant mot all möjlig kost osv för jag mår ju så bra! 
Hur vet man att man mår bra om man aldrig någonsin mått bra på riktigt? 
Det välbefinnande är inte synonymt med vad vågen visar - utan hur du upplever din kropp och ditt inre. 
Det är klart att det är en kick att se sig själv i spegeln och man har tappat 30 kg, men den kicken kommer även med LCHF. Till och med mer för du betalar inte lika mycket i risker att bli livslångt sjuk som du gör med en gbp-operation. 
- Jahaja, det var ju kul att jag berättade det NU!
- Vad gör jag om jag redan har gjort denna j-a operation? 
- Ja, du får väl göra som jag. 
Må bra! (Eller mindre dåligt om du redan opererat dig)