onsdag 20 februari 2013

Bröstcancer och LCHF

Så var det dags igen för lite LCHF-häxjakt...kvällspressen skriker ut det på löpsedlarna men även Metro har rubriken:
Forskare varnar: LCHF kan göra bröstcancer vanligare 
och för en gångs skull läser jag igenom vad som skrivs och inser ganska snabbt att:
* Snabbmatsvågen under 90-talet vara en bidragande orsak till ökningen.
* Bröstcancer är mycket vanligare i storstäderna än på landet. Det har att göra med levnadssättet i storstäderna med mer snabbmat och även mer alkohol.
* En annan viktig anledning är att kvinnor föder färre barn, och att det dessutom sker allt senare.
* Bröst hos kvinnor som inte fött barn är känsligare och utvecklar större risk för cancer. Långa amningsperioder kan skydda i viss mån.


Henrik Lindman vill inte avråda alla från att börja med GI eller LCHF, men tycker att man ska fundera en gång extra på de risker som kan finnas med dieterna.
OCH ÄNDÅ ÄR DET JUST LCHF SOM KAN ÖKA RISKERNA FÖR BRÖSTCANCER!!!???

Överläkare Henrik Lindman arbetar på onkologiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han leder många forskningsprojekt inom bröstcancer.
Jag tror att herr Lindman antingen är felciterad eller så är det synnerligen besynnerligt att anse att just LCHF och GI ska vara den bidragande orsaken till att bröstcancer blir vanligare när just denna variant av kostliv ökat successivt sedan ca åtta år tillbaka. 
Jag ser inte riktigt sambandet - gör du? 

Citerar från den länkade artikeln: "Under de senaste åren har det kommit en hel rad liknande forskningsrapporter som visar att höga blodsockernivåer verkar ge sämre prognos vid till exempel äggstockscancer, livmoderhalscancer, bukspottkörtelcancer, lungcancer, tarmcancer och bröstcancer.

I stora undersökningar i USA, Europa och Sydkorea har forskarna också hittat samband mellan höga blodsockernivåer hos annars friska personer och risk att utveckla cancer senare i livet. I den europeiska studien löpte kvinnor med högst blodsocker 70 procent högre risk att dö i cancer än de som hade lägst. För män är ökningen ungefär densamma, om prostatacancer, som inte är kopplat till blodsocker, tas bort från analysen.

– Ju mer man ökar sitt blodsocker, desto högre risk är det att få cancer, säger Tanja Stocks, vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap, Umeå universitet, som är ansvarig för den europeiska studien av över en halv miljon personer.

En förklaring till fenomenet kan vara att cancerceller har smak för sött. Redan på 1920-talet visade den tyske Nobelpristagaren Otto Warburg att cancerceller förbränner väldigt mycket socker. Normalt använder sig kroppen av syre i sin ämnesomsättning. Men cancertumörers energiproduktion liknar mer en muskel som tränar hårt. Tumörcellerna bränner socker utan hjälp av syre och bildar mjölksyra."

Så jodå, det måste vara LCHF som är orsaken, det fattar ju varenda människa! 
*trött*