fredag 22 februari 2013

Våra vanligaste tillsatser

Nog har vi lärt oss vid det här laget att socker är dåligt oavsett om man följer LCHF eller inte.
Däremot verkar det som att folk inte riktigt förstår att socker har många olika namn och den ena sockertillsatsen är värre än den andra:
1.

Glukossirap eller majssirap (äldre benämning stärkelsesirap) är en trögflytande sockerlösning som framställs ur majsstärkelse, ris, vete, potatis eller annan stärkelserik råvara. Glukossirap består av olika sackarider (sockerarter), främst glukos och maltos, sammansättningen beror på framställningssättet. Glukossirap används i livsmedel bland annat för att öka förmågan att binda vatten och förhindra bildandet av kristaller avsackaros (socker).
Glukossirap kan tillverkas genom att man blandar majsstärkelse med propylenoxid och fosforoxiklorid. En kemisk reaktion inträffar och saltsyraoch fosforsyra bildas samtidigt som stärkelsen i majsen kloreras. Om den färdiga blandningen skall få en ljus färg behandlas den med svavelsyra. Blandningen snabbtorkas sedan till ett pulver och används till exempel i frukostyoghurt, fiskgratäng eller salladsdressing. Källa: Wikipedia
 Göran Petersson, som är professor i kemi och biologi vid Chalmers i Göteborg varnar för Glukossirap men jag har läst många artiklar från USA som verkligen varnar för denna ingrediens då de spannmål som används för att utvinna glukossirap är även GMO-grödor. 
2. Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer. Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp snabbt i kroppen. Källa: Wikipedia 

Även här finns varningar om substansen:
Om folk som tränar mycket på gym publiceras flera försiktighetsåtgärder i Europa, i America menar flera läkare och föreningar att det är farlighet. Heart American Health Association anklagar det för hjärta, njure, lever problem (till cancer), övervikt m.m. Det verkar som att maltodextrin har samma effekter på kroppen som MSG (Glutamat). 


3. Stärkelsen kommer från potatis, majs, tapioka eller ris och har behandlats, modifierats kemiskt, för att den färdiga produktens konsistens inte ska förändras då den lagras.
Den modifierade stärkelsen ger fabriksmaten den struktur och konsistens som försvinner när tillverkarna utesluter dyrare och mer svårhanterliga råvaror som ägg och grädde. Man har dock för länge sedan insett att det inte räcker med att härma de äkta varornas smak och färg, utan även det som på livsmedelsteknologernas språk kallas mouthfeel, hur maten upplevs i munhålan, måste med olika metoder imiteras. Särskilt i de många lightprodukterna, där man tagit bort en stor del av det naturliga fettet, spelar den modifierade stärkelsen en viktig roll. Källa: Äkta Vara 
4.5.6.7.8...alla SÖTNINGSMEDEL! 
Det var bara vad för olika sorters socker du kan hitta i vår mat. Idag läste jag innehållsförteckningen på någon slags "mörad" Rostbiff på Netto och den var så full av tillsatser att det tom stod med tydliga fina bokstäver att det fanns SMAK AV KÖTT!  Hur många läser faktiskt vad som finns i köttet de köper..man tar ju liksom för givet att det bara är kött i köttet, även om det är hästkött!
Varför det är så mycket debatt om hästköttsskandalen är framför allt för mig att de hästar som gått till slakt antagligen varit sjuka, fulla med antibiotika, mediciner osv - alltså inte tjänligt kött. Man skickar inte en frisk, fin häst på slakt liksom..så när jag hör folk säga att man kan ge bort detta kött till fattiga, då har man inte ens tänkt på VAD för typ av KVALITÉT det är på djuret innan det slaktades.
Låter det gott?
Njae....
Vill du veta mer?
Kolla in www.äktavara.org  

Ett bra tips är även att se flimen som ligger på mitt blogginlägg här "Många bäckar små, blir till en stor å".