lördag 30 april 2016

Kräftsoppa och cheddarscones

Det är jättekonstigt att inte vara gbp-opererad längre. En del saker känns inte alls som att de fungerar eller så är det bara min hjärna som inte fattar.
Jag mår lite illa på morgonen och det innebär att det första jag gör är att sätta på te och äta något. Idag ville jag inte ha sesamknäcke utan stekte två ägg som jag åt tio minuter efter att jag vaknat. Hade det varit på gbp-tiden så hade jag blivit utslagen i flera timmar. Nu kräver kroppen det för att bli av med illamåendet.
Att äta är en liten utmaning. Kroppen säger till väldigt tydligt när det är stopp och då ÄR det stopp! Går inte ner en bit till oavsett om det bara är en sked kvar av maten. Hjärnan är däremot inte nöjd alls men magsäcken skriker nej så det går liksom inte att äta mer. Däremot är ordet dumping ett minne blott. Jag är MÄTT i magen. Så fort magen säger att nu är den inte mätt mer så vill hjärnan ta över och äta mer. Det går att äta något litet då men bara lite...jag TROR att det beror på mitt slarv med liberalt med kolhydrater som vaknade när jag svalt.
Jag är sjukskriven en dryg vecka till. Sedan blir det INGET mer liberalt lchf...och inga Läkerol! Ja, jag erkänner! Jag "knarkar" Läkerol just nu för att få bort den konstiga smaken i munnen som jag får i början på dagen...men eftermiddagen är lugn. Det är värst på förmiddagen. Innan var det konstant så jag är säker på att det kommer ge sig med tiden.

Dagens middag blev en ny maträtt i detta hus:
Krämig kräftsoppa och Cheddarscones med jalapeno. Soppan kommer från förra veckans Halv åtta hos mig och Sconsen kommer från en lchf-blogg som dök upp i min feed på FB.
Jag tyckte att dessa två skulle passa bra ihop och ja, det gjorde de!
Det var JÄTTEGOTT och JÄTTEMÄTTANDE!

Liberal lchf då det är morötter i soppan och kokosmjöl i sconsen. Men vill man imponera på någon som inte äter lchf så är detta definitivt ett bra förslag.

Jag har ändrat lite i receptet för att passa min idé om en huvudrätt.

Du behöver:

4 medelstora morötter
0,5 g saffran
8 dl vatten
1 tärning fiskbuljong (Jag hittade ingen ren fiskbuljong så jag använde min egen kycklingbuljong istället)
5 dl crème fraiche 34 %
400 g kräftost
1 kg signalkräftor/havskräftor (använd bara stjärtarna)
Ev. fisk efter smak (Jag valde två bitar torskrygg)
Dill
1-2 krm Seafood & Fish-krydda (eller efter smak)
1-2 krm salt (eller efter smak)
1-2 krm peppar (eller efter smak)


Gör så här

Skala och riv morötterna grovt. Fräs morötterna i smör till de börjar få lite färg, salta och peppra och krydda med Seafoodkryddan.
Tillsätt vatten, buljong, dill och saffran, rör om och låt sjuda i några minuter. Tillsätt crème fraiche och kräftosten. Smaka av och ev. krydda mer med seafoodkryddan. Låt den puttra på svag värme i minst 45 min, ju längre desto godare.
Lägg i fisken ca tio minuter innan servering.
Tillsätt kräftorna någon minut före servering, toppa med en dillvippa.

Cheddarscones

Ingredienser
3 ägg
5 msk kokosmjöl
3 dl vällagrad cheddarost, riven (Jag hade nog i mer...)
5 msk smält smör (varav en sparas för pensling efter att sconesen tagits ut ur ugnen)
1 tsk vitlökspulver (Jag hade i mer för jag gillar vitlök...det här skulle funka bra som vitlöksbröd också)
0,75 tsk lökpulver
0,5 färsk jalapeño, finhackad (Jag hade i mindre för att mitt barnbarn skulle kunna äta det också)
0,25 tsk salt (Behövs inte för osten är så salt ändå)
0,25 tsk bakpulver

Instruktioner
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Vispa ihop ägg och smält smör i en bunke.
3. Blanda kokosmjöl, bakpulver, salt och kryddor i en annan bunke.
4. Häll ner äggblandningen i de torra ingredienserna och rör tills det är väl blandat.
5. Vänd till sist ner osten och jalapeñon.
6. Rulla små bollar, 6-8 stycken beroende på hur stora scones du vill ha, och lägg dem på en     bakpappersklädd plåt. Smörj gärna bakplåtspappret med lite olja innan, för att undvika risken att sconesen fastnar.
7. Baka sconesen i ca 15 minuter, eller tills de blivit lagom ljusbruna.
8. Pensla sconesen med den sista matskeden smält smör efter att du tagit ut plåten ur ugnen.
9. Låt dem svalna tills de blivit ljumna, och hugg in!

Adam, Samantha och jag blev rejält mätt och ja, det var verkligen gott. Samantha älskar skaldjur och fisk och sa att det var det godaste hon ätit. OBS! Var försiktiga med saltet. Salta hellre i slutet än i början av tillagningen. 

Tidigare på dagen var jag och Adam iväg och handlade bland annat en skottkärra, blomjord och lite örtkryddor. För i morgon ska här fixas ute. Ska så sallad bland annat och uppdatera mina kryddor som inte överlevt vintern. 
Adam har fått bära och fixa då jag inte orkar det. Ska även ta bort den odlingskrage som står längst in mot väggen för det går inte att odla i den då solen knappt når dit. Det ska bli plast för Milton och lek istället. 



1 kommentar:

  1. super male vitality ripoff scientist who can fly super male vitality infowars store super male vitality coupon code chuck uygur super male vitality does infowarslife male vitality have an expiration date male vitality supplements alex jones Where to buy Vitality RX?Buy Vitality RX male enhancement through the brand’s website. The product is available on a free trial offer. Buy Vitality RX online from here Vitality RX Review - Side Effects, Benefits, Ingredients, Customer Service NumberPill That Kills Erectile Dysfunction Gets Biggest Deal In Shark Tank Historyever before had the judging panel unanimously decided to each invest over a million dollars into a potential company.
    http://www.cureidea.com/vitality-male-enhancement/

    SvaraRadera