lördag 6 februari 2016

Vitaminbrister och problem med synen efter överviktsoperationer

Översatt artikel från SBH 

Vitaminbrist efter överviktskirurgi och påverkan på synen. 

Överviktskirurgi? Då måste du ha kunskap kring näring.

Mer än 60% av vuxna amerikaner uppfyller kriterierna för att vara överviktiga eller feta och överviktskirurgi är ett populärt sätt att bekämpa problemet. Trots komplikationer såsom näringsbrister som är förknippade med överviktskirurgi kommer ändå över en miljon personer i USA genomgå denna typ av viktminskning de närmaste åren.

De flesta överviktskliniker har riktlinjer för hur man ska äta och dricka för att undvika komplikationer efter operationen, samt hur man ska äta näringsriktigt resten av livet. Kirurgerna betonar också behovet av att ta flera näringstillskott, som man ska börja äta innan operationen och fortsätta resten av sitt liv. Således är det väldigt viktigt att sjukvårdspersonalen är vaksamma när det gäller näring.

Vilka är de vanligaste närings-problemen?

Enligt de senate omdömena löper överviktsopererade vanligen risk för brister av de vattenlöslinga vitaminerna B12, B1, folat och C; de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K; mineralerna järn, zink, selen, kalcium, magnesium och koppar. Brister på vitamin B12 och järn är kanske den vanligaste observerade bristen men brister i de fettlöslinga vitaminerna kan också förekomma. Tänk också på att dessa patienter är mer benägna att ligga på gränsen till brister eller underskott på flera näringsämnen snarare än en enda brist.


Risken för mikronäringsbrister är högst efter de operationer som påverkar matsmältning och näringsupptag så som Gastric bypass som är den vanligaste typen av viktminskningskirurgi. Gastric bypass ökar kraftigt risken för brist på vitamin B12. Men de andra B-vitaminerna - särskilt B1 - liksom mineraler kan också påverkas.

Biliopancreatisk operation (BPD) är den näst vanligaste typen av överviktsoperation och ökar risken för ett antal näringsbrister. Risken för brist på A, D och K är högre eftersom fettupptaget minskas med denna formen av operation.

Förut trodde man att näringsbristerna inte skulle vara ett problem hos patienter som genomgått "restriktiva" typer av kirurgi, så som gastric band eller "knäbanding" som går att justera. Men val av dålig kost och matintolerans och de begränsade storlekarna på matportionerna kan alla bidra till att risken för vitamin -och mineralbrister. Underskott på tiamin (B1), folat och andra brister har rapporterats, särskilt för "bandning"-patienter med kräkningr, otillräckligt födointag och snabb viktminskning. 

Tecken och symptom på brister på B1 och A-vitamin

Brist på vitamin B1 och A kan bland annat innebära försämrad syn. Ett tidigt symptom på brist på B1 är trötthet eftersom detta vitamin behövs för den energikrävande matsmältningen av kolhydrater. Uppenbar brist kan leda till torr Beriberi och även Wernickes endefalopati som påverkar nervsystemet. En patient med "överviksts Beriberi" kan känna sig svag, ha yrsel, dimsyn, perifera neuraopatier (som ofta börjar med stickningar i tår och händer) och svårigheter att gå. En central neurologisk komplikation av B1-brist är Wernickes encefalopati som visar sig som mental förvirring, minnesförlust, snabba och onormala ögonrörelser (nystagmus) och en obalanserad gång. Många av dessa symtom kan förväxlas med stroke, så det är viktigt att vieta en patients kirurgiska historia. Behandling anses vara en medicinsk nödsituation, vilket innebär uppvätskning samt intravenöst tillsätta tiamin och för att förhindra långvarig psykisk funktionsnedsättning.

Ett annat exempel är vitamin A som vid brist orsakar nattblindhet, torra bindhinnor, Bitotfläckar (vita fläckar), torr hud och dålig sårläkning är tidiga symptom på brist. Vid långvarigare brist innefattar skador på hornhinnan, mjukare och nedbrytning av hornhinnan (keratomalacia), inflammation i ögats hålrum och närliggande vävnader (endoftalmit), grov, torr hud (xeros) och hyperkeratinisering av huden. Vissa behandlingsriktlinjer kräver 10,000-25,000 IE vitamin A oralt under flera veckor när det inte finns några förändringar på  hornhinnan. När det förekommer förändringar på hornhinnan  ges högre nivåer (50,000-100,000 IE) ibland intramuskulärt under flera veckor.

Hyperkeratinization


Brist på lutein och zeaxantin?

Ögonspecialister har en unik position där de övervakar statusen på lutein och zeaxantin, två icke-vitaminer men som är viktiga fettlösliga näringsämnen. Dessa kan mätas genom att bedöma en patients
ögonspecialister är i en unik position för att övervaka status av lutein och zeaxantin - två icke-vitamin, men viktiga fettlösliga näringsämnen. Detta kan åstadkommas genom att bedöma en patients täthet och pigment på den gula fläcken och vid förändringar eller misstankar, rekommenderas Lutein och Zeaxantin i förebyggande syfte.

Från Wikipedia:Lutein är ett näringsämne inom familjen karotenoider; i denna familj tillhör lutein xantofyllerna.
Enligt senare forskning kan lutein skydda mot grå starr och kanske även mot så kallad åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), sjukdomar som angriper gula fläcken.Både lutein och dess nära släkting zeaxantin finns naturligt i ögats gula fläck. Forskarna tror även att dessa ämnen skyddar ögats näthinna genom att absorbera skadligt, blått ljus.Den allra bästa källan till både lutein och zeaxantin är grönkål, men samma karotenoider finns även i andra färgstarka grönsakerspenatbroccolimajs och ärtor.

Koncentrationen av pigmentet i gula fläcken minskar naturligt med åldern, vilket ökar risken för AMD (Åldersrelaterad förändring av gula fläcken). Det är möjligt att efter överviktskirurgisk näringsbrist av lutein och zeaxantin kan detta förvärras över tiden. Eftersom status av traditionella vitaminer och mineraler tas enligt rutinerna efter överviktskirurgi finns det väldigt knapphändig information om effekterna av brister på lutein och zeaxantin. Inte heller finns det många primärvårdsläkare eller överviktskirurger som är medvetna om detta potentiella problem.

Hur kan ögonspecialister vara till hjälp? 

Förutom att se efter tecken på näringsbrister och symptom finns här några tips för att hjälpa överviktskirurgpatienterna att hålla sig på rätt spår:

* Fråga patienten om hen äter de rekommenderade kosttillskotten.

Ofta är det, de patienter som brister i att följa rekommendationerna som får problem. Man måste äta tillskotten i resten av sitt liv och så hög nivå att det förhindrar brister för många näringsbrister långt utöver vad hälsosam kost kan ge.
Det är viktigt att påminna patienterna om att besöka sin primärvårdsläkare regelbundet för att kontrollera sin näringsstatus, även om man tar sina kosttillskott och bör övervakas noga för att motverka vitaminbrist.
Vissa brister, så som vitamin B1 kan ske snabbt, medan brister av fettlöslinga vitaminer kan ta mycket längre tid att utveckla. Många patienter behöver också ta extra tillskott av specifika näringsämnen som tillägg till sina multivitamin - och mineraltillskott. Till exempel rekommenderas för gastric bypass-patienter: 10 000 IU A-vitamin, 50-100 mg B1, 300-500 mikrogram B12, (vissa kräver injektioner), 300 mikrogram/dag av K-vitamin, 800-1200 IE D-vitamin och 1200-1800 mg kalcium.

References
  1. Aasheim ET. Wernicke encephalopathy after bariatric surgery. Annals of Surgery 248:714-720, 2008.
  1. Aills L et al. ASMBS Allied Health Nutritional Guidelines for the Surgical Weight Loss Patient. Surgery for Obesity and Related Diseases 4:S73-108, 2008.
  1. Matrana MR and Davis WE. Vitamin deficiency after gastric bypass surgery: a review. Southern Medical Journal 102:1025-1031, 2009.
  1. Matrana MR and Davis WE. Vitamin deficiency after gastric bypass: Why multivitamins aren’t enough. Clinical Nutrition Insight 36:1-4, August, 2010.
  1. Shankar P, et al. Micronutrient deficiencies after bariatric surgery. Nutrition, April 2nd, 2010 [Epub ahead of print].


Science Based Health (SBH) utvecklar evidensbaserade pharmaseptisk och näringsspecialisering för ögonhälsa. Företaget grundades 1997 av en grupp framsynta ögonläkare och optiker som upptäckte en överväldigande grad av konsumenternas intresse i wellness och förebyggande, en hel del förvirring på marknaden och öka kliniska bevis som stöder rollen av näring för att främja god hälsa och välbefinnande. Så många var ute efter att deras läkare för vägledning när det gäller förebyggande och wellness, fokuserade SBH på att stödja ögonvårds utövare med trovärdig information och vetenskapligt sunda näringsprodukter som de tryggt rekommendera sina patienter. Sedan starten har SBH varit engagerad i att höja nivån av patientvård genom produktutveckling, ledarskap, utbildning och support.
SBH distribuerar sina näringsformuleringar genom tusentals rekommendera ögonläkare och optiker. Produkterna är tillgängliga via ögonvårdspersonal eller direkt via SBH.
Mer kan du läsa här: http://www.sciencebasedhealth.com/AboutUs.aspx Kommentar från mig:
Återigen lägger man ansvaret på patienten och primärvården. Här i Sverige måste man "slåss" för att få sina prover tagna och främst de prover som är utanför praxis. Har en vän som uppvisat tydliga brister på A-vitamin men fått gå så långt att hen inte fick ta några a-vitaminprover förrän hon kom till Sahlgrenska och hen tillhör Borås. Primärvården vet inte en sak: När en patient säger att hen är överviktsopererad så kommer det komma problem med just näring och provtagningar.
Upptaget av tillskotten är också dåligt i många fall och en av anledningarna är att tillskotten är av så dålig kvalité att de inte tas upp alls. Man måste välja de dyrare tillskotten som man inte hittar på ett vanligt apotek eller skrivs ut av läkarna.
Informationen man får innan operation är: Du måste äta tillskott resten av livet men ingen talar högt om hur mycket detta faktiskt kostar och att det inte ens hjälper i många fall.
Hur många har fått träffa en ögonspecialist? Jag började med läsglasögon redan i 40-årsåldern.