söndag 23 december 2012

Pizza a la lchf och Vörbröd - inte lchf!

Igår var det städ - och handlamatdag. Eftersom vi inte ska vara här på julafton utan hos min dotter så behöver jag inte köpa allt, men lite vill man ju ha här hemma också, och lite ska tas med till dottern. Samantha bad om att jag skulle ta med mig Senapssill och Pappasill som jag köper här i Angered och så ville hon ha någon "efterrätt" som alla kan äta. Hon vet ju att jag inte äter allt och försöker anpassa lite av julmaten till mig också men jag bidrar gärna med lite också.
Gick och funderade på om jag skulle ta och testa att baka ett Vörtbröd, som mina söner kan äta utan att jag tycker att det är helt fel ingredienser. Vilken typ av spannmål skulle jag välja tex? Det närmaste spältvete jag kan komma är nog Dinkel så jag köpte ett ekologiskt dinkelmjöl faktiskt och Vörtkryddsmix. Glömde ju givetvis att köpa Porter/Öl men fick hem det genom en kompis till Oliver senare på kvällen.
Adam var hos sin pappa så jag funderade inte så mycket på vad jag skulle äta men blev lite sugen på pizza men inte på att stå och riva ost och greja en massa - jag ville ha en ENKEL pizza!
Gav mig ut på nätet och googlade på pizzabottenrecept utan gluten och hittade detta:
2 ägg
4 msk vatten
1 dl kokosmjöl
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 msk pizzakrydda
en nypa salt
Vispa äggen och tillsätt vatten. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål - använd en vanlig visp för att blanda ihop allt och få kokosmjölet att få bort "klumparna", så gör jag alltid när jag har kokosmjöl i mina bakverk.
Låt det stå och svälla en liten stund.
Ta sedan två bakplåtspapper och kavla ut degen så tunt du kan mellan dessa. Dra av det ena och lägg pappret med pizzabotten på en plåt och förgrädda i 10 minuter.
Under tiden fixar du vad du vill ha på pizzan.
Jag hade typ ingenting hemma förutom makrill i tomatsås, så jag tog ren tomatpuré och bredde ut ett tunt lager direkt på pizzabotten och sedan riven ost, jag använde hälften Jarlsberg och hälften Cheddar. Mosade makrillen och lade på och toppade med lite tomater och skivad gul lök.
Gräddade pizzan i ca 30 minuter i 175 grader.
Den här botten var nog absolut den enklaste jag gjort förutom lite bök med att kavla ut själva degen.
Den smakar brödigt och visst, lite bränd i kanterna blir den..men helt klart värd besväret!
Jag åt hälften och Oliver åt upp hälften. Räcker absolut som något lättare för två personer men är du rejält hungrig så räcker den bara till en person.

Senare satte jag igång med att baka Vörtbrödet!    
Ingredienser:
50 gram jäst
salt
5 dl Porter eller annat mörkt öl >>>>>>>>>>>>
3 msk lingonsylt
100 gram smör
ca 1 kg Siktat Dinkelmjöl >>>>>>>>>
2 dl mandelmjöl

Jag började med att smula sönder jästen i en bunke och salta över jästen, då smälter jästen pga saltet.
Sedan värmde jag Portern, smöret och lingonsylten i en kastrull tills allt var smält och fingervarmt.
HÄR SKA DU OCKSÅ BLANDA NER VÖRTKRYDDORNA, vilket jag glömde!
Hällde över degvätskan i bunken och rörde ihop det med jästen. Sedan hällde jag ner hälften av Dinkelmjölet och rörde ihop det med min elvisp med degkrokar, fyllde på med mandelmjöl och kokosmjöl och fortsatte arbeta ner lite Dinkelmjöl i taget tills degen är smidigt och släpper från bunken. Det var NU jag kom på att jag glömt att ha i mina vörtkryddor så jag hällde bara på dem på degen och jobbade in dem tills alla kryddor var inarbetade i degen.
Låt degen jäsa i 60 minuter under en bakduk.
Lägg upp den på ett mjölat bakbord och dela degen i två delar och forma till två limpor.
Lägg dem på en plåt och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Pensla limporna med vatten innan du ställer in dem och pensla med mer vatten var tioende minut ungefär eller så är du lika lat som jag och tar blomsprutan och sprayar vatten över dem!
Låt dem svalna under en bakduk på galler.
Som ni redan räknat ut är det här brödet INTE LCHF eftersom det innehåller gluten men min tanke är att jag ändå bakat ett bröd som mina söner kan äta utan att få magkatarr! Det lär ju inte hända igen förrän nästa jul!
Oliver har redan ätit några skivor och jag fick godkänt. Även Adam har smakat och jag tror han klarar att äta gluten under några dagar.  Betydligt bättre än "köpebröd" i alla fall.