lördag 3 januari 2015

Kroppens näringsbehov

Jag får med jämna mellanrum frågan från överviktsopererade om vilka tillskott de ska äta och svaret är inte så enkelt.
Jag brukar svara ungefär så här:
- Det beror på vem DU är; ålder, kön, livsstil, livssituation, kost, hur du mådde innan operationen och hur du mår efter operation men också när du opererade dig.
En sak har alla gbp-opererade gemensamt - näringsbrister. Sedan uppkommer dessa näringsbrister på olika vis och även efter olika många år. Det man kan göra och blir faktiskt uppmanade att göra direkt efter operationen är att ta tillskott.
Det som rekommenderas är det här:

* Vitamin B¹² behöver du äta livslågt. Vitamin B¹² skriver din läkare ut (Behepan).
* Kalcium- och D-vitamintillskott som din läkare skriver ut (Calcichew D3).
* Ett komplett multivitamin- och mineraltillskott som du kan köpa receptfritt på apoteket. Vi
rekommenderar Mitt Val Kvinna x 2 st/dag. Andra alternativ är Apoteket kvinna x 1 st/dag eller Max
Medica kvinna x 1 st/dag.
Kvinnor i fertil ålder kan behöva ett extra tillskott av järn.


Först ska vi titta på just de här tillskotten och vad de innehåller.

B12 i form av Behepan har jag skrivit ett inlägg om som du hittar här. 
Man inser snabbt att det här inte är ett bra alternativ om man verkligen vill ta B12 utan man måste välja den biologiska varianten som du INTE hittar på Apoteket och inte ingår i högkostnadsskyddet. 
Methylcoballamin ska det stå på innehållsföreckningen och det ligger länkar i inlägget om B12. 

Då kanske du faktiskt KAN förhindra B12-brist eftersom du då får i dig just B12 och inte cyanid som i sin tur skadar din lever och inte ger dig B12 i kroppen som i sin tur ger dig brist och i svåra fall, vilket är ytterst vanligt får du injektioner och dessa kostar defintivt mer än en burk biologisk B12. 

Kalcium och D-vitamin i form av Calcishew innehåller följande:
Verksamma ämnen:
kalciumkarbonat 1250 mg (motsvarar 500 mg kalcium) och kolekalciferol (vitamin D3) 200 IE (5 mikrogram).

Övriga innehållsämnen:
sorbitol (E420), povidon, isomalt (E953), smakämne (citron), magnesiumstearat, aspartam (E951), mono- och diglycerider av fettsyror, tokoferol, sackaros, modifierad majsstärkelse, medellångkedjiga triglycerider, natriumaskorbat och vattenfri kolloidal kiseldioxid.


Till att börja med är D3 på 200 IE löjligt lite. Det hjälper föga. Du behöver doser på minst 500 IE för att ens få någon effekt. Själv tar jag 10 000 IE som man inte kan köpa i Sverige. 
RDI-värdet på Kalcium är 800 mg, optimalt intag ligger på 1 - 1,5 gram. Dock bör man inte ta mer än hälften åt gången under dagen. Så en på morgonen och en på kvällen är att rekommendera. 
Att det dessutom är väldigt mycket tillsatser i Calcishew, i form av sötningsmedel (sorbitol, aspartam, sackaros, modifierad majsstärkelse och isomalt - allt detta är socker) gör ju saken inte bättre. 
För att få i sig tillskott ska man väl inte äta det i form av godis? (Som dessutom skadar dig)

Vad ska du ta istället? 
Här är det samma sak. Köp biologiskt tillgänglig kalcium och d-vitamin. 
Hittade en kalciumtablett på 750 mg på vitaminvaruhuset men jag är inte alls säker på om den är bra faktiskt.
Den här känns bättre faktiskt som även innehåller magnesium på Bodystore. 

Har man kalciumbrist är det viktigt att ta det ihop med D3, C-vitamin och dessutom magnesium då dessa SAMVERKAR

Mitt Val Kvinna
Mängd per tablett (% av RDI)
A-vitamin 250 µg (31)
D3 7,5 µg (150)
E-vitamin 10 mg (83)
B1 0,7 mg (64)
B2 0,8 mg (57)
Nikotinamid (B3) 9 mg (56)
B6 0,8 mg (57)
Folsyra 200 µg (100)
B12 1 µg (40)
C-vitamin 60 mg (75)
Biotin 15 µg (30)
Pantotenat 2,5 mg (42)
Järn 7,5 mg (54)
Zink 7 mg (70)
Koppar 0,45 mg (45)
Jod 75 µg (50)
Mangan 0,5 mg (25)
Krom 25 µg (63)
Selen 30 µg (55)
Molybden 50 µg (100)
Kalcium 120 mg (15)
Magnesium 58 mg (15)

Övriga hjälpämnen: Mikrokristallin cellulosa, majsstärkelse, maltodextrin, magnesiumsalter av fettsyror, HPMC/hypromellos, magnesiumstearat, polydextros, titandioxid, tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa, sackaros, kiseldioxid, acaciagummi, fraktionerad kokosnötsolja, karnaubavax, järnoxid, trikalciumfosfat.
Källa: Apotea

Återigen en massa tillsatser i form av olika sockerarter och stärkelser som skadar oss. Sedan framgår det ingenstans vilka former av näringstillskott den innehåller. Till exempel så står det bara B12 men inte vilken typ av B12 och samma sak är det med resten. Den biologiska tillgängligheten för dessa tillskott finns det alltså ingen garanti för. 
Men HUR ska du få i dig allt det där i någon annan form? Det är ju mängder med vitaminer och mineraler i denna tablett. Ja, det är ju det som är kruxet, man kan inte stoppa in allt i en enda tablett för då skulle den bli omöjlig att svälja, alternativt att du fick ta 10-20 stycken av dem. 

Jag tycker att det är bättre att ta en mulitivitamintablett och en mulitmineraltablett och sedan komplettera med några vitaminer och mineraler som t ex D-vitaminer, järn och zink etc. 
Holistic är ett bra märke och känns alltid bra men man måste ändå inse att ALLT är INTE bra. Jag hittade t ex cyankobbalamin i deras multivitamintabletter. Däremot finns det en flaska med otroligt mycket bättre saker i - hur den smakar har jag ingen aning om men det är flytande och tas lättare upp av kroppen. Hittade inget "konstigt" i innehållsförteckningen. Den heter Super Vitalis.

Det här var en lista över vad som rekommenderas av vården och alternativen som jag rekommenderar istället för vårdens. 

Så nu är det bara att tugga i sig lite piller och äta hälsosam mat! 
Ha ha ha ha, eller hur!
Vi tar upp minimalt med näring från den kost vi äter och äter vi inte optimalt bra kost så sjunker näringsnivån drastiskt. 
Vi bara MÅSTE äta tillskott och ja, helst redan innan operationen men absolut hela livet efter operationen. Det kan ingen ifrågasätta längre. Kommentarerna: - Jag har inga näringsbrister efter min operation och mår jättebra, är jättefarliga. 
Klart att du mår bra!
Du var överviktig och troligtvis redan innan drabbad av näringsbrister så när kilona rasar och kroppen blir lättare att röra på, då mår man ju så bra...tills en dag då du känner att något saknas. Då kan det vara för sent att få ordning på saker och ting och långt mycket dyrare än om du köpte bra tillskott redan från början. 
Det finns däremot INGA garantier att du inte drabbas, även om du väljer tillskott med bra biotillgänglighet. Bara så du är medveten om det! 
Med tanke på att vi som är opererade t ex tar upp mediciner sämre än andra så gäller ju det även för tillskotten. Vi VET inte hur mycket av tillskotten vår kropp tar upp. Det finns ingen forskning på det och de prover som tas på vårdcentralen räcker inte på långa vägar för att upptäcka alla former av brister. 
De kollar bara de "vanligaste" och inte ens det om man jämför Sverige med t ex USA eller de rekommendationer som ges för provtagningar som inte följs. 
Känner många gbp-opererade som tjatar skallen av sig för att få göra vissa prov och blir nekade gång på gång. 


Om vi kikar på vilka typer av vitaminer det finns så får man dela upp dem i två olika kategorier:
Vattenlösliga och fettlösliga. 
De vattenlösliga kan vi inte lagra på samma sätt som fettlösliga och därför är det större risk att först få brist på de vattenlösliga. 
Dessa är: 
  
Vitaminer vattenlösligaRDI-     värden  ODI-värdenTerapeutiska värden
B1 - tiamin1,4 mg25 - 300 mg100 - 500 mg
B2 - riboflavin1,6 mg50 - 300 mgupp till 500 mg 
B3 - niacin18 mg25 - 300 mg0,05 - 10 g
B5 - pantotensyra0,15 mg enlig DS25 - 300 mg50 - 2000 mg
B6 - pyridoxin1,4 mg25 - 300 mg10 - 500 mg
B7 - biotin0,03 - 0,10 mg25 - 300 µg0,3 - 16 mg
B9 - folsyra300 µg400 - 1200 µg0,4 - 1 g
B12 - kobobalin2 µg25 - 300 µg10 - 15 mg
C-vitamin75 mg0,5 - 5 gupp till 10 g
Ja, ni ser. B-vitaminer är JÄTTEVIKTIGA! Inte bara B12. Tiaminbrist kan leda till hjärnskador som jag bloggat om här, sådana som Camilla Näslund har. 

Jag tar just nu två olika piller med B-vitaminer: 
Solgars B-Complex med C-vitamin som jag inte hittar i Sverige men Bodystore har ett bra alternativ. Det finns flera som är bra och billigare. Titta på innehållsförteckningen först bara! 
C-vitamin är viktigt. Inte bara för att den hjälper din kropp att ta upp både vitaminer och mineraler (inte alla) utan även stöttar ditt immunförsvar och dina binjurar som utsätts för stress p g a näringsbrister. 

Den andra biten var de fettlösliga:
Vitaminer fettlösliga RDI-     värden  ODI-värdenTerapeutiska värden
A-vitamin0,8 mg = 2664 I.E10 000 - 50 000 I.E10 000 - 100 000 I.E
D-vitamin10 µg = 400 I.E400 - 600 I.E400 - 2800 I.E
E-vitamin10 mg = 100 I.E200 - 800 I.E100 - 2000 I.E
K-vitamin80 µg65 - 85 µg30 - 1600 µg
De här vitaminerna är det nog många som glömmer bort, förutom D-vitaminerna som det skrivits och bloggat mycket om. 

A-vitamin är bra för synen, huden och håret, slemhinnorna, immunförsvaret, skelettet och cellmembranen. A-vitamin behövs för fosterutvecklingen och tillväxten, bl.a. för att kroppen ska kunna producera testosteron.
A-vitamin anses även minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer(bröstcancer).
A-vitamin är en antioxidant.

E-vitamin skyddar cellerna mot fria radikaler ("skadliga ämnen" i kroppen) och är en naturlig antioxidant. Naturlig E-vitamin anses skydda mot cancer.
E-vitamin är bra för huden, gör huden elastisk och förebygger bl.a. rynkor och skyddar huden mot solens UV-strålar. Motverkar leverfläckar, ärrbildningar och har en läkande effekt på sår.
E-vitamin förbättrar syreförsörjningen hos musklerna, är bra för de röda blodkropparna, motverkar inflammationer och infektioner, behövs för cellmembranen och tarmens funktion. Anses även motverka sjukdomar som Alzheimer, Parkinson m.fl.
E-vitamin anses även vara bra för fertiliteten då vitaminet behövs för hormonet LH som i sin tur påverkar produktionen av testosteron.
E-vitamin ökar även effekten av A-vitamin samt skyddar lungorna mot luftföroreningar. E-vitamin fungerar även förebyggande mot diabetes typ 1, se diabetes och insulin.

K-vitamin behövs för uppbyggnaden av skelettet samt blodets koagulation. Behövs även för att producera vissa proteiner. Är även bra för huden och motverkar rynkor.
Obs!
Personer som äter blodförtunnande medicin som Waran kan få rådet att minska på livsmedel som innehåller K-vitamin.

Dr. Mercola har intervjuat Dr. Kate Rheaume-Bleue om vitamin D3 och vitamin K2. Hon säger:

”Det är otroligt många människor som tar megadoser av D-vitamin. Dessa megadoser kan orsaka skada om man saknar vitamin K2 vilket behövs för att kalcium ska slussas dit det ska. Vi ser inte ofta D-vitaminförgiftning men när vi gör det är symptomen kalciuminlagring i mjuka vävnader. I verkligheten är det en brist på vitamin K2 som orsakar detta.”

Det finns D3 med tillsatt K2 på Bodystore också. 

Som man kan konstatera: Det ena behöver det andra och har man inte det ena så blir det andra skadat också. 

MineralerRDI- värden  ODI-värdenTerapeutiska värden
Jod150 µg150 - 300 µg100 - 1000 µg
Järn14 mg
30 mg 
(15 - 25 mg för män)
10 - 50 mg
Kalcium800 mg1 - 1,5 g1 - 1,5 g
Kalium3,5 g> 3 gfinns inte
Koppar 0,9 mg0,5 - 2 mg 2 - 4 mg 
Krom50 µg200 - 600 µg200 - 1000 µg
Magnesium300 mg500 - 750 mg300 - 800 mg
Mangan2,5 mg15 - 30 mg2 - 60 mg
Molybden150 µgfinns inte100 - 1000 µg
Natrium 0,5 gfinns ej 300 - 3000 µg
Selen50 µg100 - 400 µg200 - 300 µg
Zink15 mg 22,5 - 50 mg 20 - 100 mg
Övriga MineralerRDI-     värden  ODI-värdenTerapeutiska värden
Borfinns inte3 mg3 mg
Fluorfinns intefinns intefinns inte
Fosfor800 mgfinns intefinns inte
Svavelfinns intefinns inte500 - 1000 µg
Tabellerna har jag hämtat från www.hälsosidorna.se 

Mineraler lagras i kroppen, vissa längre än andra. Du måste därför kontinuerligt tillföra kroppen mineraler via kosten. Mineralbalansen gynnas om du har balans på övriga näringsämnen i kroppen. En del mineraler fungerar också som antioxidanter. Mineralbalansen kan rubbas av stress.

Tyvärr är det så att de grödor som är rika på vitaminer och mineraler växer på jordar som idag är utarmade och det innebär faktiskt att alla behöver ta tillskott, även om man äter ekologiskt och kravmärkt. Äter man dessutom bara helmuskelkött (kött utan ben, fett och hinnor) så förlorar man också aminosyror som behövs för kroppens balans. Dessutom hjälper mineralerna kroppen att dra ut de tungmetaller som vi får i oss genom vår miljö och vår kost. 

Det finns något inom detta område som heter synergister och antagonister. Det innebär att synergister samarbetar och antagonister motverkar. 

"Det finns en samverkan mellan mineraler och muskler. Till exempel så samverkar kalcium med ett stort antal av vitaminerna och mineralerna.

Man kan kort säga att de som hjälper varandra i kroppen kallas synergister. Vitaminet B6 hjälper kroppen att omsätta magnesium, magnesium i sin tur hjälper kroppen att ta upp kalcium. Zink hjälper till vid upptag av A-vitamin, etc….

En särskild mineralantagonist är oxalsyra, som finns i alltför stora mängder i spenat, rabarber, rödbetor och gröna betor, mangold (kallas även romersk kål) och choklad.

Vid insättning av specifikt tillskott måste man tänka på att detta kan trycka ned (antagonist) andra mineraler, till exempel vid ett högt kopparintag, minskar nivåerna av zink, högt intag av zink minskar nivåerna av koppar, högt intag av kalcium minskar nivåerna av magnesium.
Vid en ökning av kalcium och magnesium i kroppen kan kalium och natrium minska.


Exempel på andra antagonister mot vitaminer och mineraler.


A-vitamin: luftföroreningar, alkohol, arsenik, aspirin, kortikosteroida läkemedel (såsom prednisolon och kortison), nitrater, syntetiska sköldkörtelhormoner.

B-vitamin-antagonister: alkohol, antibiotika, aspirin, kortikosteroida läkemedel, diuretika (vätskedrivande), metylbromid (insektsgift), sockeröverskott.

Folsyra: alkohol, antiepileptikum, orala preventivmedel, barbiturater (läkemedel mot ångest, sömnproblem och epilepsi).

C-vitamin-antagonister: alkohol, antibiotika, antihistaminer, aspirin, bakpulver, barbiturater kortison, DDT, östrogen, orala preventivmedel, petroleum, rökning, sulfabaserade läkemedel.

D-vitamin-antagonister: alkohol, orala preventivmedel, kortikosteroida läkemedel.

E-vitamin-antagonister: alkohol, luftföroreningar, klorid, oorganiskt järn, orala preventivmedel, mättade fettsyror och oljor, hypolipidemiska läkemedel (används vid kolesterolbehandling och hyperkolesterolemi).

Järn-antagonister: aspirin, E-vitamin, EDTA (etylen diamin tetra ättiksyra), antacida läkemedel (syraneutraliserande läkemedel)

Magnesium-antagonister: alkohol, kortikosteroida läkemedel, diuretika (vätskedrivande).

Zink-antagonister: alkohol, kelatbildande föreningar (använd för att avlägsna överskott av koppar), högt kopparintag, kortikosteroida läkemedel, diuretika (vätskedrivande), orala preventivmedel."

Jag måste själv läsa på mer om det här och ska köpa ett lexikon i näringslära och plugga lite! 

Det är en djungel det här! Både i att lära sig vilka tillskott man behöver men också vilka tillskott som är bra att köpa! 

Glöm nu inte att det finns något som heter amionsyror, enzymer och hormoner också. Vitaminer och mineraler hjälper till med balansen men är man opererad så behöver även dessa för att öka upptaget och stötta matsmältningen. 

Lägg därtill kost som inte förstör tarmludd och magbakteriefloran. 

Ja, du har rätt - man behöver bli näringsterapeut eller doktor för att orka fatta allt det här. 


Under mina sökningar på detta ramlade jag in på en sida som heter www.greatlife.se  Där jag lärde mig mer om just vikten av vad innehållet i tillskotten betyder. Det räcker som sagt var inte att läsa på framsidan på en burk utan på baksidan och då inte bara vilka vitaminer och mineraler det är utan vilken typ det är och hur mycket det är av allt. Det kan ju faktiskt stå att det finns d-vitaminer i ett tillskott men mängden är så liten att den inte ens märks. 

Jag köper mycket på www.bodystore.com och www.shopping4net.se 
Det finns en sida i USA som jag också beställer en hel del på som inte finns i Sverige, t ex D3 10 000 IE och stordoserad C-vitamin som heter www.iherb.com

Jag köper inte bara kosttillskott på dessa sidor utan även ekologiska hygienartiklar så som schampo, duschtvål, fluorfri tandkräm och sådant som bara luktar gott! 

Så här ser mitt lager ut i dagsläget:

C-vitaminer, B-complex, D-vtiamin, Minerals är från Iherb. Resten är från Bodystore. Som ni ser så saknas det en multivitamin och K2 som jag inte har i dagsläget. 

Det här är komplement till tillskotten. Ingefära och enzyemer är hjälp för matsmältning och näringsupptaget. Fiskoljan består av DHA och EPA-oljor som är otroligt viktiga för hela kroppen. Curcumin är Gurkmeja som motverkar inflammationer bland annat.
Brukar även ha Kollodialt silver hemma och MSM som också hjälper till med näringsupptag och motverkar inflammationer.

När dessa lager är slut kommer jag beställa Greatlifes produkter och utvärdera dem för jag känner ett stort förtroende för just detta företag som både erbjuder bra produkter men också mycket information på hemsidan och förklarar bra. Jag har inte heller hur mycket pengar som helst men jag erkänner att kosttillskotten kostar nog lika mycket här hemma som klädkontot eller mer faktiskt. 

Förstår du nu varför jag inte kan svara på vad just DU behöver? 
Det jag vet är det här och det är "tyvärr" mer än de flesta inom den traditionella vården. En doktor är inte mer påläst om detta än jag. De vet mer om mediciner som ska lindra symptomer men orsakerna är de ganska kassa på och framför allt när det kommer in en gbp-opererad med diffusa symptom på näringsbrister. De vet helt enkelt inte vad de ska titta efter vilket i sin tur leder till tragedier som Camilla Näslund fått erfara. Hon är inte ensam då det redan finns dokumenterat om hjärnskador orsakade av näringsbrister t ex. 

Jag är helt emot dessa operationer men för de som redan gjort den vill jag hjälpa och göra livet lite lättare och framför allt förhindra att bli kroniskt sjuka. 
Jag försöker förhindra att jag själv hamnar där så varför ska jag hålla det för mig själv.