onsdag 6 januari 2016

Har du läst igenom ALLT innan du överviktsopererar dig?

Jag omger mig med otroligt duktiga och pålästa personer i mina stödgrupper och Anna är en av dem. Hon har översatt nedanstående dokument från nätet där patienter i USA uppmanas att läsa igenom innan de ens ansöker om överviktskirurgi. 
Läs och fundera! Jag känner att just detta dokument bekräftar ALLT som jag påtalat och kritiserat de senaste fem åren. Bara att få läsa att nästan 100% får näringsbrister bekräftar det jag skrivit om så länge. 
Tack ANNA! 
_________________________________________________

Följande är en översättning av det inskrivningsformulär som ges till överviktsoperations-patienter av Dr Terry Simpson, obesitas-kirurg i Phoenix.

Jag har ändrat lite i texten för att öka förståelsen och rikta den mer till oss, här i Sverige. /Anna Hörnblad
----------
Inför sin överviktsoperation uppmanar Dr Simpson sina patienter att noggrant läsa och efter varje stycke signera följande dokument.

Det finns patienter, i USA, som avstått sin överviktsoperation efter att ha läst hela dokumentet.

Många patienter som lider av komplikationer efter sin överviktsoperation har medgivit att de inte läst och förstått dokumentet ordentligt – även om de dessutom undertecknat det.

Att ta beslut om, ansökan om överviktsoperation och inte ta del av information om eventuella risker och komplikationer samt förbereda sig för vad som händer efter operationen och den efterlevnad som krävs, är extremt riskabelt och dumt.
_______________________

1. Många patienter kan känna sig frustrerade över att det är en obesitas-kirurgs beslut och inte patientens beslut om operation bör ske. MEN att att använda operation för att gå ner i vikt ÄR ett medicinskt beslut, som tas med hänsyn till dig och din nuvarande psykiska och fysiska hälsa.

Fetmakirurgi är inte strikt förebyggande.
Det är en medicinsk behandling.
Det är ett val mellan två alternativ, varav ingen är perfekt.

Patienterna tror ofta att kirurgi är en förebyggande behandling.
Detta är inte sant. En förebyggande behandling skulle ha hållit dem från att bli överviktiga i första hand.

Fetma är en sjukdom och kirurgi är bara en behandling, Fast det kanske inte är den bästa eller det bästa för ett bra resultat.

2. Vissa kirurger påstår att fetma är genetiskt och att det enda valet är en överviktsoperation. Visst kan genetik spela en viss roll men det är ett resonemang som brister.
Det råkar vara sant att alla människor i USA har en ökad risk för fetma över deras genetiska motsvarigheter i andra länder. Européerna är mer benägna att bli överviktiga i USA än i Europa . Orientaler är mer benägna att bli överviktiga i USA än sitt ursprungsland. Likaså afroamerikaner & latinamerikaner.

3. Om du tror att, om du genomgår en överviktsoperation, inte behöver ändra på vad du äter, har du fel.
Om det fungerar rätt, ändrar operationen på hur mycket du kan äta.Men du styr fortfarande över VAD du väljer att äta! Alla patienter äter mindre. Vanligtvis är det de patienter, som tycker att de kan äta vad de vill, när de har opererats som antingen gå ner lite i vikt eller så småningom få tillbaka hela eller delar av övervikten .

4. Om du tror att en överviktsoperation kommer återställa dig till normal hälsa, så kan vi säga att det inte stämmer. Det är inte nödvändigtvis fetma som du kan dö av.

Du måste förstå att när forskarna gör studier av överviktiga och tycker att de är mer benägna att dö, det betyder inte nödvändigtvis att det är hur mycket de väger som gör att de dör.

Fetma kan även vara symptom. Läkaren som säger ” Ät mindre ” förenklar problemet. Du behöver inte äta mindre , du behöver kanske i första hand äta annorlunda. Detta är den verkliga orsaken att fetmakirurgi i slutändan endast fungerar för vissa människor.

De förändringar som de skulle ha gjort utan kirurgi tvingas på dem av biverkningar av operationen.
Du kommer få bäst resultat efter ingreppet om du får svårt att hantera socker och fett.

Tro inte att du vet bättre eftersom du hade en vän som opererade sig och det gick bra att äta vad de ville efter operationen. Detta är inget undantag. Ges tillräckligt med tid till att äta som förut, kommer du antagligen lagt på det mesta av din övervikt igen.

5. Tänk : Smala individer har vuxendiabetes . Smala individer har hjärtinfarkt. Vissa individer utvecklar artrit och har gemensamma problem . Smala individer har stroke och utveckla cancer. Om överviktiga individer har dessa problem oftare än den slanka, är det för att samma dåliga hälsovanor bara inte råkar orsaka fetma hos vissa individer som har ” turen ” nog att vara smal oavsett vad de äter. De kan vara smala, men de kan mycket troligt dö lika tidigt i livet som någon som är överviktig .

6. Patienter som tänker: "Jag är villig att ta risken att dö i en överviktsoperation eftersom det är bättre än att gå på så här” och ” jag vill inte vara en modell, Jag vill bara ha min hälsa tillbaka”. Riskerar att efteråt komma gråtandes över det faktum att de inte förlorat all den vikt de ville förlora. De är missnöjda, trots att deras hälsa förbättras.Många av dem kommer tillbaka och vill ha andra kosmetiska tune-ups som fettsugning, ta bort överflödig hud från mage och sina armar. Ingen av dessa "skönhetsoperationer"är garanterade! Spara en del av de pengar som du inte spenderar på mat till dessa ingrepp .

7. Överviktsoperation orsakar näringsbrist i nästan 100 % av de patienter som gjort operationen.
De vanligaste bristerna är vitamin B12 , järn , kalcium, magnesium , karoten (betakaroten och andra karotenvitaminer) och kalcium.

I början kan patienterna troget ta sina föreskrivna vitaminer. Efter ett tag får man känslan av att man är lika frisk som alla andra och slutar med sina kontroller.

Det är riskabelt. Uppföljande studier på gastric-bypass patienter påvisade, allvarlig näringsbrist , 10 år efter operationen. Du blir aldrig normal. ALDRIG. Du måste ta dina tillskott resten av livet och se till att eftervården varar livet ut.

8. Om du har psykiska problem som depression, ätstörning eller fastställd diagnos får du inte dölja dessa problem. Om du har någon psykisk sjukdomshistoria av något slag måste du tala om det för den läkare som ska ta beslut om eventuell överviktsoperation.

9. Om du har ett dolt problem med alkohol-eller drogmissbruk ska du redovisa dessa innan operation. Operationen skulle sannolikt kunna döda dig om du har dessa problem och vi inte vet om det.

10. Om du har befintlig näringsbrist eller vitaminbrist på grund av dåliga matvanor måste du tala om det och de måste åtgärdas innan operationen är ens övervägs. Det är viktigt att du gör en grundlig undersökning som visar din näringsstatus. Det är inte alltid möjligt att korrigera brister när operationen utförts. Ett exempel skulle vara järnbrist/anemi.

11. Om du genomgår en överviktsoperation måste du ta föreskrivna vitaminer och mineraler för resten av ditt liv. Det finns flera versioner av dessa vitaminer och du måste noga kontrollera de ordinationer du får och sköta dessa.

Om inte dina kräkningar är allvarliga , ta dessa dagligen även om du ibland kräks upp din mat . Om du har kräkningar men kan svälja vatten eller smutta på något, bör du också kunna tugga och svälja en liten vitamin. Ofta klagas över att de inte gillar smaken av dessa vitaminer. Tyvärr, du måste ta dem ändå.

12. En fullständig oförmåga att äta , eller ett pågående problem med kräkningar är en farlig situation.
Fasta mer än 3-4 dagar är farligt. Låt inte ett problem som detta pågå mer än en dag innan de söker läkarvård.

Dokumentera noggrant vad du kan äta och rapportera det till vårdgivare som är ansvarig för dig .

Upp till 30 % av alla opererade utvecklar sår där tarmen ska kunna ansluta till magen. Detta kan orsaka kräkningar och buksmärtor. Andra mer allvarliga interna problem som tarmstrypning, perforering, infektion i inre delen av buken och gallsten som kan orsaka samma sak.

Sök medicinsk hjälp och gör klart för den vårdenhet du uppsöker att du är överviktsopererad. Om möjligt är det bäst att gå tillbaka till kirurgen som opererat dig om operationen nyligen utförts.

Kom ihåg att detta är den operation du bad om. Vänta inte dagar eller veckor för att söka medicinsk hjälp.

13. Du behöver vara medveten om att det är mer än vitaminer, mineraler, fibrer, protein, kolhydrater och fett som spelar in när det gäller näringsvetenskapliga framsteg och kunskap.

14. Frukt, spannmål, grönsaker, bönor, nötter och vilda djur har funnits på den här planeten långt innan jordbruksmaskiner, kommersiella köttfabriker och livsmedelsraffinaderier.

Oavsett vad du gör i din dagliga sysselsättning har du inte rätt att äta onormalt efter operationen.
Din kropps biokemi kommer inte anpassa sig till skräp bara för att du vill göra den här operationen och den gör inte skräpmat bra för dig. Missbrukar du din kropp så förlorar du.

Chips, socker, läsk, kakor, chokladpudding, snabbmat, snacks, friterad mat och överdrivet intag av transfetter är inte det som erbjöds som livsmedel för 75-100 år sedan. Vad vi anser vara mat är så annorlunda från vad människor brukade äta.

Med en överviktsoperation betonar vi att du INTE kan äta livsmedel som är processade och vara frisk i alla fall. Normalvikt är inte allt som krävs för att bli frisk. När magen är stor som en tekopp och den opererade tunntarmen lätt kan orsaka malabsorption kan du inte äta mat med dålig kvalitet.

Du behöver varje tillfälle du kan för att ens börja få den näring du behöver. överviktsoperation bäddar för malabsorption. Du kommer inte att ta upp allt du äter på grund av vad som har gjorts med dig. överviktsoperation och dåliga matvanor är inte längre ett alternativ.
INGEN kan inte komma hem till dig och kontrollera ditt skafferi och ditt kylskåp. Det är ditt ansvar.

15. Komplikationer inkluderar men är inte begränsade till:
infektion, bristning, strypning av tarmen, sår, icke- läkning av såret, bråck vid snittet, överskottshud, buksmärta, kräkningar, näringsbrist, depression, artrit, gaser, diarré, håravfall, gallsten, bendemineralisering, menstruella förändringar, huvudvärk, viktökning, kroppslukt, dålig andedräkt, reflux, halsbränna, lungemboli, hjärtinfarkt eller stroke, eller andra blodproppar och dödfall orsakat av själva operationen.

Kom ihåg att de som har opererat sig och säger att det var det bästa som någonsin hänt dem, är de som är vid liv för att berätta sin sida av historien. Du får bara en del av bilden oavsett vad du lärt dig från en vän, en TV- nyhetstidning, eller på Internet.

Källa:
   Obesity Surgery - Considerations Obesity is clearly an alarming health problem in the United States. Not only is the total number of obese individuals increasing, but also the age of onset of obesity is decreasing. Younger and younger Individuals have become morbidly obese and even experience adu...
OBESITYSURGERY-INFO.COM