torsdag 26 maj 2016

Folsyra eller folat?

När man är överviktsopererad måste man äta tillskott i form av vitaminer och mineraler och B12 skrivs ut som en isolerad B-vitamin men då är man inte medveten om att alla B-vitaminer samverkar så äter man en, två typer av b-vitaminer så kan effekten utebli. 

Jag har skrivit om B12 och hur viktigt det är att äta ett tillskott med hög biotillgänglighet (att kroppen tar upp den), vilket kemiska tillskott inte gör särskilt bra vilket i sin tur orsakar att många överviktsopererade ändå får B12-brist och måste ta injektioner med detta tillskott. 

En annan b-vitamin är Folsyra som också kan vara kemikalisk eller biologisk och många vet inte skillnaden på dessa. 

Så här står det att läsa på www.femalebalanceshop.com 

Den lilla men mycket viktiga skillnaden på folsyra och folat

Många näringsexperter, läkare och hälsoentusiaster säger ofta folsyra om både faktisk folsyra och folat men de är inte samma sak.

Till att börja med är folat ett samlingsnamn för en grupp vattenlösliga B-vitaminer och kallas även för vitamin B9. Folat syftar dock även på de olika derivaten av tetrahydrofolat (THF) som finns naturligt i mat.

Folsyra syftar på den oxiderade syntetiska formen som används i berikade livsmedel och billiga kosttillskott.
Folat viktigt för fosterutveckling och nervsystemet
Folat är ett mycket viktigt ämne för många processer i kroppen. Det bidrar bland annat till utvecklandet av röda blodkroppar, det reglerar homocystein och det stödjer nervsystemets funktion. Det är mycket viktigt för fosterutvecklingen och brist på folat under graviditeten kan orsaka neuralrörsdefekter. Det är främst av den anledningen man berikar livsmedel med folsyra och detta har också minskat denna fosterskada markant i hela världen.
Naturligt folat omsätts till THF i tunntarmen men syntetisk folsyra måste genomgå fler metaboliska steg i levern innan det omvandlas till THF. Det här kan innebära ett problem för de personer som bär på en eller flera genetiska variationer som reglerar omvandlingen till THF. Om dessa personer konsumerar syntetisk folsyra kan det bildas en flaskhals i omvandlingen till THF som gör att nivån av folsyra i blodet blir för hög. Det kan öka risken för vissa sjukdomar och det kan maskera en verklig brist på B12.
Genetiska variationer i generna som reglerar folatmetabolismen kan leda till mer eller mindre besvär beroende på hur väl en individ kan kompensera för detta. Det kan tex uttrycka sig som svårighet att bli gravid, upprepade missfall, endometrios, migrän och andra autoimmuna sjukdomar. I dessa fall kan det vara intressant att göra ett DNA-test för att ta reda på vilka eventuella variationer man har.
DNAFit® testar för den vanligaste variationen av MTHFR-genen (677C) och talar därmed om huruvida man har ett extra behov av folat. I sådana fall betyder det också att man samtidigt bör undvika syntetisk folsyra.
För att testa sitt genom för fler möjliga variationer kan man istället välja www.23andme.com men man bör tänka igenom det ordentligt eftersom man kan behöva hjälp med att tolka resultatet.
Bra källor till naturligt folat är grönsaker som till exempel romansallad, spenat, sparris, persilja, broccoli, blomkål, rödbetor och linser. De bästa källorna är dock inälvsmat som kalvlever och kycklinglever.
Om du är gravid bör du inta ca 800-1200mcg folat per dag. Om du planerar att bli gravid bör du inta 600-800mcg per dag, gärna flera månader innan du blir gravid.
Såvida du inte älskar lever kan det vara svårt att få i sig så mycket genom enbart kost och då kan tillskott vara lämpligt.
Kontrollera innehållsförteckningen på ditt multivitamin för de flesta innehåller syntetisk folsyra och inte folat. Står det folsyra (folic acid) är det syntetiskt.
Är det naturligt folat står det något av följande på innehållsförteckningen:
  • 5-metyltetrahydrofolat
  • 5-MTHF
  • L-5-Metyltetrahydrofolsyra
  • Metfolin®
  • Extrafolate-S®
  • Quatrefolic®
  • Folinsyra (folinic acid)
Är man överviktsoperad så är bäst upptag genom spray, kräm och flytande vilket också är bra att ha i åtanke när man köper tillskott. 
De tillskott som rekommenderas av vården och köps på Apoteket har INTE biologiska tillskott och har dåligt biologiskt upptag.