lördag 26 april 2014

Bakpulver eller snarare Bikarbonat!

Om man googlar på Bikarbonat eller "Baking Soda" så får man massor med träffar på vad man kan göra med denna exellenta produkt. Känns nästan som det kan fixa allt från putsa silverbestick, ta bort fläckar från kläder till att borsta tänderna med och bota cancer.
Hittade i en artikel som tipsar om fem bra grejer som man använda detta till som är enkelt och genialt.


Det är svårt att hitta en matprodukt mer mångsidig än bakpulver. Denna vita lösliga förening, som också kallas natriumbikarbonat, har använts i århundraden - och så långt tillbaka som det gamla Egypten - som ett naturligt rengöringsmedel och konserveringsmedel. 1843, när brittiska kemisten Alfred Bird, skapade det kommersiella bakpulvret,vann ytterligare i popularitet som en snabbverkande jäsningsmedel i bakverk.

Idag finns bakpulver i nästan varje hem, och det är fortfarande populät att använda i bakning. På grund av dess pH-reglerande förmåga, har dock denna billiga och miljövänliga produkt långt fler användningsområden än de flesta inser - och många av dessa användningsområden sträcker sig långt utanför köket.


Deodorant 

Bakpulver är starkt antibakteriellt och kan döda bakterierna som gör att svett luktar. Blanda bara ett kryddmått bakpulver med en liten mängd vatten (undvik att lösa upp det) och gnugga lösningen under armarna. Detta är ett mycket mer naturligt sätt att neutralisera lukter än att använda kommersiella deodoranter, vars ingredienslista ofta ser ut som en kemikalielista.

Observera att bakpulver är inte en anti-transpirationshämmande. Naturliga anti antiperspiranter existerar inte, eftersom endast kemikalier kan stoppa kroppens svettkörtlar från att fungera (vilket är en dålig idé, och kan leda till kronisk toxicitet). Därför kommer du fortfarande svettas när du använder naturliga deodoranter som bakpulver, men svetten kommer att ha en neutral doft.

Tandkräm 

Det finns en bra anledning till varför många naturliga tandkrämer innehåller bakpulver: dess antibakteriella egenskaper att förhindrar plack (och bleker tänderna som en bonus). Det är inte nödvändigt att köpa en dyr naturlig tandkräm, när bara bakpulver gör jobbet lika bra.Ta en nypa bakpulver i en liten skål. Blanda med lite vatten tills lösningen är något rinnande. Vissa människor tycker om att lägga havssalt till lösningen för att öka dess effektivitet. 

FDA har desperat försökt att skrämma bort folk från att använda bakpulver som tandkräm genom att hävda att det slipar bort emaljen. Liksom andra hävdvunna tandrengöringsmedel såsom väteperoxid, men denna påstådda slipförmåga kan kontrolleras genom utspädning. Om dina tänder är känsliga, blanda i mer vatten till lösningen. Detta kommer att minska styrkan, vilket resulterar i en mjukare (men ändå effektiv) rengöring.

Syrabindande

Om du lider av halsbränna, matsmältningsbesvär, eller något annat tillstånd som orsakas av överskott av magsyra, lös upp en tesked bakpulver i en glas vatten och drick lösningen långsamt (helst på tom mage). Bakpulver är starkt alkalisk och hjälper neutralisera magsyran på nolltid. Faktum är att de som lider av kroniska besvär av överskott av magsyra erkänner ofta att den lättnad som tillhandahålls av bakpulver är mer långvariga än vad som tillhandahålls av kommersiella magsyrebindande mediciner.

Ansiktsrengöring

Bakpulver är bra ansiktsrengöring, och är känt för att förbättra akne, eksem, pormaskar och andra hudåkommor. För att göra en ansiktstvätt, blanda 2 tsk bakpulver och 1 tsk varmt vatten i en liten skål, rör sedan blandningen tills det blir en mjuk pasta. Skölj ansiktet med varmt vatten (detta kommer att bidra till att ta bort överflödigt smuts), täck ansiktet med pastan med hjälp av fingrarna. Gör cirkulära rörelser verkar fungera bäst. Slutligen, efter ett par minuter har gått, ta bort pastan och tvätta ansiktet noga med varmt vatten tills alla rester är borta. 


Tvättmedel 

Lägg bakpulver i din tvätt är ett effektivt, kostnadseffektivt och kemikaliefritt sätt att hålla dina kläder rena och mjuka. Lägg bara till en halv kopp bakpulver till varje tvätt (om du rengör tvätten för hand i en balja med vatten) eller tvättmaskinens sköljning. Bakpulver är ett särskilt bra val för människor som föredrar kläder gjorda av naturliga fibrer som bomull, lin eller hampa. Egentligen, vad är det för mening med att köpa dessa naturliga kläder om de bara kommer att vara förstört med kemiska rengöringsmedel?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar