torsdag 17 april 2014

Tillskott som hjälper tarmen att smälta kosten

När man är gbp-opererad har man ingen magsyra i magsäcken utan den finns längre ner i tunntarmen där den faktiskt inte ska vara och enzymer som också ska hjälpa till att bryta ner kosten och få ut näringen och därför drabbas alla som opererar sig av näringsbrister på olika sätt men ändå alltid någon form av brister. Vården uppmanar opererade att äta protein först och sedan resten och att vi ska äta näringstillskott. 
Jag har ramlat över ett enzymtillskott som jag tycker verkar vara väldigt bra och intressant som innehåller tre olika enzymer: Betain/Pankreatin/Pepsin
För att förstå vad dessa enzymer betyder för kroppen kommer här en förklaring:

Betain är en källa till metyl. Det påstås vara en B-vitamin (B10).
Vad är betain bra för?
Betain kan vara bra för immunförsvaret, nervsystemet, hjärta, blodkärl och när stressen är för hög. Ryggmärgs fel på nyfödda och Alzheimers sjukdom, kan behovet av betain öka.
Levern använder betain för att producera cholin, ett läkemedel som förbättrar minnet minska nervositeten, öka muskel tillväxten och förebygga leversjukdom.
Brist på betain
Underskott av betain sägs vara vanligt idag, då särskilt i kombination med ett högt intag av protein och otillräckligt av metyl. Höga nivåer av aminosyran homocystein är vanligt förekommande, och en minskning genom att tillföra betain då kroppen också kan omvandla homocystein tillbaka till metionin. Vid högt intag av alkohol har kroppen ett ökat behov av betain.

Pankreatin hjälper din kropp att bryta ner fett, stärkelse och protein i den mat som du ätit när den passerar genom tarmarna. För att pankretatinet ska blanda sig ordentligt med maten är det inneslutet i små pellets.

Pepsin är en viktig komponent i magsaften. Där påbörjar pepsinet nedbrytningen av protein (klyver bindningen till till exempel tyrosin och fenylalanin). Pepsin kräver sur miljö och arbetar i nedre delen av magen. Den finns i magen på däggdjur.

Så här beskrivs själva tillskottet, översatt från engelska: 

Åldrande, sjukdomar och överanvändning av antacida (läkemedel mot sura uppstötningar, t ex omeprazol och novalukol)  kan bidra till en otillräcklig utsöndring av saltsyra och pankreasenzymer, vilket resulterar i ofullständig matsmältning. Denna maldigestion kan leda till olika hälsoproblem, bland annat näringsupptag, matsmältningsproblem  (t.ex. gaser, uppblåsthet och diarré) och vitaminbrist (speciellt för de fettlösliga vitaminerna). Thorne erbjuder saltsyra och ren pepsin. Till skillnad från många kosttillskottsföretag är pepsinet som används i Thornes produkt ren, outspädd och laktosfri. Thornes rena pankreatin är också laktosfritt och har den högsta styrkan och renheten som är möjlig. Dessa element kombineras i en formel, BPP, för att hjälpa och stödja den övergripande matsmältningen. Personer som kan ha låg saltsyra-produktion och har dåligt upptag av protein, kolhydrater och fetter bör överväga BPP.

Saltsyreutsöndringen i magen gör flera positiva saker. Det hjälper protein-matsmältningen genom att aktivera pepsinogen till pepsin , det gör magen steril mot intagna patogener (smittämnen, gifter, stress och autoimmunitet) och det hämmar oönskad överväxt i tunntarmen, vilket uppmuntrar flödet av galla och pankreasenzymer (enzymer som hjälper till att bryta ner näring). Saltsyra underlättar också upptaget av ett antal näringsämnen, inklusive folat, vitamin B12, askorbinsyra , betakaroten , järn, och vissa former av kalcium , magnesium och zink.  Ett flertal studier har visat att saltsyrasekretionen i magsäcken avtar med stigande ålder. Överanvändning av antacida (Läkemedlen som motverkar sura uppstödningar) kan också leda till låga nivåer av saltsyra i magsäcken, vilket kan resultera i dåligt proteinupptag.

Pankreatin är en blandning av flera matsmältningsenzymer som produceras av celler i bukspottkörteln. Pankreatin består av amylas , lipas och proteas . Pankreatinproduktion och utsöndring från bukspottkörteln är avgörande för matsmältningen och absorption av många näringsämnen, speciellt fett.

Det här tillskottet kan köpas på nätet bland annat på sidan jag översatte från som heter www.naturprodukter.se

Jag kommer köpa detta och testa!