fredag 9 november 2012

Äntligen fredag!

Tänk att en veckan kan gå så fort och att den där fredagskänslan som man bara kan ha när man jobbat hela veckan infriar sig. Kan nog inte uppskatta det mer än just nu efter drygt ett år utan jobb. Göra något! Känna sig viktig! Få feed-back! Skratta, prata och skoja med andra människor! Det spelar ingen roll att det är en skola utan det är själva känslan man får när man gör något vettigt. Förra helgen kändes bara som en enda lång pinig väntan på att det skulle bli måndag!
Igår fick vi vara i köket för första gången och jag fick uppdraget att göra något jag inte kunde äta:
Citronfromage!
Men det spelade ingen roll att det var något jag inte äter för glädjen att få sätta ihop något ätbart och även få dekorera detta till något som lockar och ser intagande ut är det som är roligt.
Jag toppade min fromage med lite kanderade sezt-strimlor som jag rullade i lite floursocker och som Lärare R. satte in på fyra minuter i ugnen. Dessa smakade jag dock inte på, men visst, jag duttade ner toppen på lillfingret i fromagesmeten för att känna vad det smakade och nä, det smakade typ ingenting och Lärare R. höll med och frågade om jag  följt receptet, vilket jag gjort och vi konstaterade att det nog var för mycket grädde i fromagen. Citronen var inte riktigt mogen heller och det vet jag påverkar smakerna också. Hade jag fått välja smak, så hade jag nog gärna valt cocos och vanilj istället.
Idag började jag med att göra självskattningstester inom bland annat livsmedelskunskap etc och jodå, jag hade väl flera fel men ungefär 75% på alla testerna.
Vart klar snabbt och blev "arbetslös" och Lärare R frågade om jag hade lust att laga något med torskrygg..
Åh, torskrygg! Det är det finaste på torsken och blev genast lite nervös faktiskt. Jag är en van matlagare och har inga problem att laga mat åt många personer men att göra det inför en erfaren kock är lite annorlunda och kände att jag har rätt höga krav på mig själv och även en hel del prestige i mig - jag ska vara bäst, liksom! Näst bäst är inte min grej...det här får jag lära mig att tackla.

Vi diskuterade lite vad jag skulle göra med fisken och Lärare R. föreslog något med curry och njae, nä, jag kände inte att det var något jag ville göra. Pratade om min egen favoritbas: pepparrot, creme fraiche och dijonsenap men det fanns ingen CF och grädden var nästan slut osv...
Så slog det mig: Jag kör en asiatisk variant på för jag hade sett att det fanns cocosflingor osv...
Ut i alla kylarna och plocka till sig:
1 röd och 1 grön paprika
1 stor schalottenlök
1 liten purjo
1 jumbovitlök
1 bit färsk ingefära
Kryddor: ca 2 tsk av varje krydda
Chilipulver
Spiskummin
Paprikapulver
Svartpeppar och salt efter smak
Röd currypasta
0,5 dl Cocosflingor
ca 1 dl mortlade torrostade jordnötter
2 msk tomatpuré
2 dl cocosgrädde
1 dl grädde
1 msk limesaft
smör till stekning

Jag fräste kryddorna i smöret och sedan hällde jag i den tärnade paprikan, lök, paprika, currypasta, vitlök.
När paprikan svettats klart så strödde jag över cocosflingor som fick fräsa snabbt i grytan och sedan hällde jag på cocosgrädden, grädden, tomatpurén, saltade och pepprade och ner med jordnötspastan. Röra om och smaka av med salt och peppar.
När såsen smakade bra, så lade jag i torsken och lät det puttra några minuter och sedan ta av från spisen så fick fisken bli klar på eftervärmen och HÄR GJORDE JAG MIN MISS! I köket står det en spis med sex plattor, varav tre är på och tre av och nog fasen lyckades jag ställa den på en annan platta som var PÅ! :-(
Upptäcker detta efter några minuter som tur var men jodå, en lite brun botten hade redan bildats och min plan att inte ha en sönderkokt fisk i grytan gick åt fanders.
Tog en ny gryta och lyfte försiktigt över fisk och sås i den och ställde den INTE på en varm platta och med ett lock över...gjorde couscous till för dem som vill ha något till grytan.
Hörde bara positiva kommentarer och Lärare R kommenterade att den inte smakade bränt och nej, det gjorde den inte som tur var. Jag åt själv en stor skål med fisken och den var helt okej.

På måndag blir det mer kök! Det ser jag fram emot!

Visst är jag oooootroligt snygg? Köpte mjuka tofflor på skoaffären här i Angered för 129 kr igår istället för "riktiga" som kostar mellan 500 - 1000 kr. Det får jag väl köpa den dagen jag börjar jobba som kock...om ett år ungefär. Byxorna hålls uppe med plastfolie och nerstoppade i strumporna eftersom de är för långa. Hittade en kockrock som saknade knappar också men mössan är NY! Ha ha!

I morgon ska jag träffa en av mina idoler: Bitten Jonsson - författare till boken Sockerbomben och skaparen av Bittens Addiction. Hon mailade mig för ett tag sedan och frågade om jag ville äta lunch med henne när hon var i Göteborg och ojjjj, jaaaa, klart jag vill!
I morgon ska jag äta lunch med Bitten!