måndag 5 november 2012

Träskärbrädor är förbjudet!

Bilden hämtad från:
 http://osterlen.blogspot.se/2010/10/toscana-i-mitt-hjarta.html
Jaha, då har man klarat av dag ett på restaurangutbildningen och vad förväntade jag mig? Få laga mat direkt?
Nope, det blev en timmes blankettutdelning och fylleri, sådana där blanketter som jag stått själv under sju år och delat ut till nya deltagare på de kurser jag själv undervisat i...och när han delade ut Likabehandlingsplanen, den som vi kallade för "likbehandlingsplanen" när jag jobbade och vi satt i grupper och bidrog med vår tid och våra tankar till materialet, då blev det nästan lite för mycket för mig.
Sedan gick vår huvudlärare igenom det kontroll-program som alla som jobbar inom storkök och restaurang måste hålla sig till och göra.
Då fick vi bland annat veta att EU har bestämt att man inte får använda och ha skärbrädor av trä, bara av plast pga bakterierisken...
Eh, japp, på fullt allvar så är EU mer rädd för bakterier än cancerframkallande plast som inte ens är nedbrytbart i naturen och samlar sakta men säkert ihop en ocean av små, små plastpartiklar.
I det läget känns bakterier så snälla, gulliga och vänliga...
Fick också lära mig att det finns en liten bakterie som heter Botulinum som kan spridas i luften och därför får små restauranger och kök inte köpa jordiga grönsaker och rotfrukter utan måste köpa dem tvättade...och jodå, man kan DÖ av denna bakterie. Det har hänt, intygade läraren. Tur att inte influensa dödar någon...

Efter blankettfylleriet och genomgången av kontrollprogrammet som tar månader att göra men bara minuter att gå igenom så bjöds det på lunch: Färsbiffar, sås, potatismos och sallad, kaffe och kaka.
Nej, jag åt inget.
Jag gick hem då.
Efter liten förklaringar om varför jag inte åt lunchen...på frågan om jag var glutenintolerant när jag svarade att jag inte äter spannmål så blev svaret nej. Huvudläraren tyckte jag skulle praktisera på Solrosen (en vegetarisk restaurang här i stan) när jag sa att jag hoppades på att få jobba på en restaurang med ekologiska råvaror och ren mat...men den yngre kockläraren såg lite uppskattande på min lilla förklaring så jag TROR jag har åtminstonde en förstående lärare.

Börjar tio i morgon också och blir det fler blanketter att fylla i så skriker jag.

Cesar sover tungt i soffan
Men lite bra också att slippa gå upp klockan sju, för jag lider defintivt av jetlag, från livet utan jobb i ett år och två månader.
De är tydligen vana vid trötta elever och jag anar att de flesta som börjar denna kurs har varit arbetslösa ganska länge.
Det kommer bli lite småtufft att inte äta samma mat som "alla andra" och svara på alla frågor om varför osv.
Men ja, det får jag ta - det är mitt val!
Nu är jag svintrött men ändå inte i det läget att jag kan sova.
Önskar jag var katt ibland!