tisdag 22 maj 2012

Vår "fina" Stevia

I jakten på det söta så finns det ju alternativ även för de som äter enligt LCHF men ja, nu var det ju det där med naturlig mat, genetiskt anpassad för människans naturliga föda...
Så här ser Stevia-plantan ut >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Notera färgen - den är GRÖN! 
När jag köpte min Stevia första gången så var det ett fint litet pulver och färgen var vit. Mystiskt! Hur kan något som är grönt bli vitt? Ja, ja, det blir nog bra ändå, tänkte jag. Jag får väl köpa fröer och prova själv. Fröerna kom och hamnade i en burk men jag har inte satt dem. Förrän nu...
Varför?
I min artikel om varför jag inte äter bröd kunde jag krasst konstatera att alla varor som marknadsförs som naturliga och hälsosamma, ofta gömmer något fuffens. Kan det även gälla Stevia?
Jodå! Hur får man Steviablad att bli vita? 
Så här:

* Stevialöven blandas med 50-60 graders hett vatten i 20-30 minuter. Detta upprepas två till tre gånger innan de torkas.

* Extraktion med lösningsmedel. Löven blandas med butanol eller isubutanol eller i sämre fall med bensen, kloroform eller hexan för att dra ut de söta ämnena ur bladen.

* Filtrering genom pressning vilket ger en fastare massa.

* Förändring av konsistensen med hjälp av alkohol, metanol, i en hartsprocess.

* Under kylning formas steviolglukosid-kristaller. Dessa separeras från vatten genom tvätt med alkohol i form av metanol.

* Rening och separation av vatten och joner.

* Ytterliggare filtrering och rening med alkoholer.

* Sterilisering genom upphettning till 120 grader under en minut.


* Spraytorkning.

Tycker inte det låter så himla nyttigt när jag läser alla kemiska ord: butanol, isubutanol, bensen, kloroform, hexan, alkohol, metanol, harts, upphettning... 

På senare tid har det börjat dyka upp matvaror med Stevia och man påtalar hur NYTTIGT det är:

Innehåll i Fun Light Green:
Vatten, surhetsreglerande medel (citronsyra, äppelsyra, natriumcitrat), sötningsmedel (steviolglykosider), naturlig arom, konserveringsmedel (kaliumsorbat), stabiliseringsmedel (pektin, gummi arabicum), morot- och hibiskusextrakt.


Som ni kan se så finns det ett ämne som PÅMINNER om Stevia här: Stevioglykosider. Det som kommer fram efter 4-5 processer om man läser ovanstående lista. 

                        Vad finns i ICA:s Stevia strö då?

Ja, det framgår inte på deras hemsida mer än att det är Stevia i det...det nämns att det är Erythritolen i det men inte hur mycket. Anar att det är mer Erythritolen i det än Stevia - raffinerade stevioglykosider, om man ska vara korrekt. 
Erythritoeln finns i det som kallas Sukrin och säljs också som ett alternativ för LCHF-folket.

En del säger att det är naturligt, icke blodsockerhöjande och bra och andra säger annat. 

Erythritol är klassifierat som ett sockaralkohol även kallat polyols utvunnet från viss frukt och svamp och liknar sorbitol och xylitol. Erythritol är ungefär 70% så sött som vanligt socker - alltså inte lika sött som vanligt socker även om det många gånger påstås vara det. 

Om man överkonsumerar Erythritol kan man få diarré, gaser eller uppsvälldhet och har även en laxerande effekt. Låter inte så lockande, måste jag ärligt säga. 

MEN!

INGET är bra att äta om man överäter något. Ät 20 tomater och du mår tjyvens även om  de är ekologiska! Det gäller även det här. Ska du äta naturligt, skippa sockret helt men okej, vill du baka en kaka till födelsedagen, så gör det, använd något som du sötar med men låt det stanna där. Ät inte samma kaka en gång i veckan! 
Som sagt - när något påstås vara naturligt, fundera på om det verkligen är det eller om det är producenterna som vill att vi ska TRO att det är det. 
Är du sockerberoende så är egentligen även alternativen förkastliga - det triggar ditt sötberoende. 


Gissa vad? Jag har satt mina Steviafrön nu! :-D Ska jag söta något så ska jag också veta att det inte är sönderprocessat med en massa kemikalier utan faktiskt är naturligt, på riktigt. Ja, det lär ju vara grönt också... 


Källor:

http://www.ynhh.org/about-us/sugar_alcohol.aspx?source=sugar_alcohol.html


http://bodyecology.com/articles/erythritol_what_you_need_to_know_natural_sugar_substitute.php


http://www.ica.se/ICAs-egna-varor/Artiklar/ICA-Stevia/


http://www.funlight.se/smaker/fun-light-green/


http://sund.nu/docs/artikel.asp?td=20120515&art=1561&tem=3