måndag 21 maj 2012

Vårt dagliga bröd

- VA? ÄTER DU INTE BRÖD?
- Nej, jag äter inte spannmål överhuvudtaget...
- VAD ÄTER DU DÅ? MAN KAN VÄL INTE LEVA UTAN BRÖD???
- Jo, det kan man...

Ja, man började odla spannmål i Mellanöstern för ca 10 000 år sedan och i Norden i ca 4000 år, vilket inte är särskilt länge med tanke på hur länge människan vandrat på jorden. Den moderna människan (homo sapiens) utvecklades för 276 000 år sedan men vi vet också att man hittat rester av människor av andra släkter som är mer än 2 miljoner år gamla.
Sätt det i perspektivet - bröd. Vad åt människan innan brödet? De måste ju ha överlevt ändå, annars hade jag inte kunnat sitta här och skriva om det, eller hur?
Det fanns inte ens något som kallades för LCHF-bröd! :-) Däremot ingredienserna i denna form av bröd: Fett, nötter, frön och mandelkärnor och det är jag säker på att människan även då stoppade i sig när det fanns tillgängligt.

Dagens bröd är så långt ifrån sitt ursprung man kan komma. Det moderna vetet kanske ser ut som det gjort i alla tider men det är tre viktiga skillnader som alla triggar oss till övervikt, diabestes, hjärtsjukdomar, cancer, demens, glutenintolerans och mycket mer.

* Dagens vete innehåller superstärkelse, supergluten och är en superdrog.

Inte nog med det, vi äter flera gånger mer livsmedel, innehållande detta morderna vete, än förr, inte bara i brödform.  Vi äter ca 30 kg mer bröd idag än vi gjorde på 60-talet...och som sagt - idag finns inte bara vetet i brödet. Lägg till alla flingor, kakor, kex, fiberberikade drycker och alla tillsatser som finns i hel - och halvfabrikaten. 
Superstärkelse
I Bibeln står det  "Ge oss vårt dagliga bröd"  och  i nattvarden äter man en bit bröd som tecken på Jesus lekamen. Att äta bröd är nästan religiöst. Men det bröd man åt på Jesus tid är inte på något vis likt det bröd vi äter idag. 
Vi äter istället en hybrid som kallas för dvärgvete och som genom genmanipulation har nya varianter av stärkelse och glutenproteiner uppstått, vilket kan vara förklaringen till varför glutenintoleransen har ökat så explosionsartat världen över. Norman Borlaug, amerikansk agronom mm,  fick fram detta spannmål och fick Nobelpriset,  med löftet att föda miljoner svältande världen över. Ja, det har ju inte hänt, som bekant är världssvälten inte borta, däremot lyckats göra människor sjuka och feta, istället. (Även i fattiga länder)
Den största skillnaden på vete och dvärgvete är att det innehåller höga nivåer av superstärkelse - Amylopectin A. Det är hur man får bröd och fikabröd, som bullar, fluffiga och mjuka. Baksidan av det är att det räcker med två skivor bröd för att höja ditt blodsocker mer än om du åt två matskedar rent socker.
 OCH ÄNDÅ BLIR DIABETIKER REKOMMENDERADE ATT ÄTA BRÖD!!!
Det är ingen skillnad mellan fullkorn och vitt mjöl. Det värsta lurendrejeriet är att nämna fullkorn som något som är nyttigare och bättre, även om maten är full av socker och spannmål.  Tänk på all reklam vi blir bombade med där ordet fullkorn synonymt kopplas till hälsa och näringsvärden. 
Det bästa är att undvika livsmedel som påstår sig vara hälsosamma varumärken, de döljer oftast något dåligt som vi inte får veta något om. 
För diabetiker ökar blodsockret mellan 70 - 120 mg/dl när de äter något som innehåller fullkorn eller mjöl. Vi vet att livsmedlen med högt Glycekemiskt Index (GI) ger oss bukfetma, triggar inflammationer och ger oss fettlever, leder oss in i övervikt, förstadium till diabetes 1 och 2 (fettlever) - vi pratar inte om någon här och där utan en ren pandemi. Det borde varnas lika effektivt för det här som när det gastades om fågel - och svininfluensan men det är märkvärdigt tyst på den fronten.
Supergluten
Detta dvärgvete innehåller dessutom supergluten vilket skapar inflammationer i kroppen. Gluten är det klistriga i degen vi bakar som håller ihop det. De proteiner som finns i detta vete triggar glutenintolerans och inflammationer. I det gamla vetet fanns det några 14 olika gluten-proteiner medan i dvärgvetet finns det 28  stycken  och dubbelt så många kromosomer som producerar en hög variation av glutenproteiner, som med högsta sannolikehet triggar glutenintolerans. 
Idag finns det ganska många glutenfria alternativ men att äta för mycket av det, som t ex kakor och halv- och helfabrikat innehåller ändå högt GI. Bara för att det är glutenfritt innebär inte att det är hälsosamt. Glutenfritt fikabröd är fortfarande ändå fikabröd. Det har även dykt upp bröd och pasta som kallas för LCHF-livsmedel. Men läser man innehållsförteckningen innehåller dessa gluten också. 
LCHF är och förblir GLUTENFRITT! ALLT ANNAT ÄR LURENDREJERI! 
Om vi tittar lite närmare på det här: Gluten, ett protein du hittar i vete,  korn, råg, dinkel, havre, kan orsaka glutenintolerand, vilket i sin tur leder till allvarliga inflammationer i kroppen och kopplas till aoutoimmuna sjukdomar, humörsvängningar, autism, schizofreni, demens, matsmältningsproblem (IBS), näringsbrist (tarmen skadas så mycket att den näring du behöver inte tas upp läs vidare om vad som händer i våra tarmar HÄR), diabetes, cancer mm. 
Superdrogen 
Inte nog med att spannmål innehåller superstärkelse och supergluten - vilket gör det superfettande och superinflammatoriskt - det innehåller även en superdrog som gör dig tokig, hungrig och beroende. 
När det går igenom ditt matsmältningssystem, omvandlas proteinerna i vetet till kortare proteiner - polypeptider - som kallas exorphiner. De fungerar ungefär som endorfiner (glädjehormoner), som gör dig hög och beroende precis som en heroinist. Dessa polypeptider absorberas in i blodomloppet och rakt in i hjärnblodbarriären (som ska hindra tex droger att gå direkt in i hjärnans celler). Dessa kallas "glutenendorfiner" - efter endorfiner och gluten. 
Dessa superdroger orsakar många problem, inkluderat schizofreini och autism. Det orskar också beroendeframkallande matmissbruk - sug och överätning. Ingen hetsäter broccoli, men fikabröd, godis, snacks och snabbmat.
 Det som är ännu mer skrämmande är det faktum att man kan blockera detta matsug och hetsätande och reducera kalori-intaget genom att ge samma medicin som man använder på sjukhusens akutmottagningar för att blockera överdoser av morfin och heroin, NALOXON. Hetsätare äter ungefär 30% mindre mat när de får den här medicineringen. 

Så, nej, jag äter inte spannmål och nu vet du varför. 
Källor:
Mark Hydman MD som i sin tur har källhänvisningar till sin egen artikel om ämnet.


OM BRÖDBEROENDE
BRÖDBEROENDE PÅ SVENSKA