söndag 17 juni 2012

Leva utan microvågsugn

Nu åkte min micro ut! Efter 14 års slit orkade den inte mer och jag bar ut den till soporna i fredags, två dagar sedan. HUR ska jag klara detta?
Det finns massor med anledningar till att INTE använda micro:
1. Det smakar bättre, maten ser mer aptitlig ut. Ingen söndermicrad mat med torra/brända kanter och kall mat i mitten. Micrad mat må vara jättevarm när man tar ut den men den kallnar lika fort.
2. Näringsinnehållet i din micrade mat reduceras betydligt.
    Exempel:  

* Broccoli med lite vatten tappar upp till 97% av sina antioxidanter. Jämfört med om du ångkokar den, då    förlorar den ca 11 procent eller färre av sina antioxidanter.

* I en studie av vitlök, så räcker det så lite som med 60 sekunder i micron för att det verksamma ämnet alliinase som finns i vitlök och motverkar cancer försvinner helt.

* Micrar du sparris så försvinner i princip alla c-vitaminer.

Det finns säkerligen flera exempel men bara vetskapen om att maten du äter, redan näringsmässigt är sämre idag än för några årtionden sedan pga genmanipulation och snabba uppfödningssätt av både grödor och köttdjur, borde ju få oss att faktiskt kasta ut den där micron som finns i princip i alla hem och framför allt på ALLA arbetsplatser!
Vi kommer där med vår cancerframkallande lunchlåda i plast och värmer upp maten i micron. Snacka om bukfylla - och absolut inget annat. Inte konstigt folk är trötta på eftermiddgen på jobbet.

Det här räcker för mig som motiv att INTE gå iväg och köpa en ny, nu när min gamla micro är död. Nu ska jag lära mig hur jag gjorde förut, innan micron kom in i mitt liv.

* Lära mig att ta ut saker ur frysen och tina dem i god tid, istället för en halvtimme innan jag ska tillaga det.
* Lära mig att värma matrester på spisen istället eller se till att sluta laga så mycket mat så den inte blir uppäten, helt enkelt. Vet ju att jag brukade vara en fenare på att göra "nya" maträtter på matresterna förr än jag är nu.
* Att inse att det går lika bra - nej, fel - bättre att värma-koka-steka-laga maten på det "gamla" sättet. Det sparar kanske inte tid men däremot ger det min mat och mina barn mer hälsosam mat och mindre strålning i hemmet!
Snart köper jag väl en järnspis också!