måndag 27 februari 2012

Ut med det gamla!

Som matmissbrukare jag har varit (jodå, hon finns kvar här inne i mig fortfarande) så har jag en väldigt speciell relation med matböcker, tidningar, reklamblad med recept och allt annat som handlar om att laga mat. Frigörelsen från matmissbruk och sockerberoende går stegvis för mig. För snart ett år sedan insåg jag ju att jag lurade mig själv med att fortsätta mitt sockerberoende med att fortsätta använda sötningsmedel, då åkte det i soporna. För några månader sedan rensade jag upp i min stora låda med utklippta recept och sådana där gratisbroschyrer man kan hitta i mataffärerna, det slet lite i mig att slänga mina favoritrecept men vad ska jag ha tusen kakrecpet för, då jag slutat äta kakor? Inte särskilt logiskt att spara på sitt missbruk i pappersformat heller...
Minns det året då jag i början av mina 20 år opererade mig i Lycksele och inte kunde äta på ett år - då låg jag i sjukhussängen och "åt" matrecept. Kunde nästan känna smaken av maten jag läste om och min mani på att samla recept har fortsatt sedan dess.
När ICA började skicka ut sin mattidning Buffé, började jag samla på dem. När det har varit bokrea har jag köpt minst en kokbok och alla bilagor med matrecept från alla möjliga tidningar, har jag sparat på. När det har blivit för mycket har jag suttit i timmar och klippt ut de recept som jag gillat och samlat i pärmar och mappar.
I helgen drabbades jag av storstädningsmani - här skulle polisha köksgolvet! UT MED ALLT! Jag tömde köket på alla möbler och allt som fanns i dessa. Jag har två expedit-bokhyllor som rumsavdelare mellan hall och kök och i av denna stod det TIO dokumentmappar fyllda med just alla dessa mattidningar.
Igår kastade jag ALLA utom de bilagor som det fanns LCHF- och GI-recept i, vilket innebär att jag nu har EN mapp istället för tio. Jag fyllde hela min soptunna, plus en hög vid sidan om. När Adam kom hem igår fick han det stora nöjet att kasta allt i soprummet. Det tog en stund, kan jag säga.
Kastade även några gamla kokböcker som hängt med sedan 80-talet, bland annat en som handlade om vegetarisk mat och en om potatis... ha ha ha, vad ska jag ha dom till?
Idag finns ju ALLT på internet - vill jag laga något som jag inte har receptet till så är det ju bara att Googla på det!
Det kändes lite vemodigt att kasta allt detta men samtidigt väldigt bra - varför spara på något som jag ändå inte använder? Lite som alla kläder som hänger i garderoberna runt om i landet men som aldrig används. Jag har ingen samlarkaraktär egentligen utan levt efter principen att om jag inte rört det på 1-3 år, så behöver jag det inte. Jag är glad att jag sparat en del kläder genom åren som jag inte avänt på grund av att de inte passat, för dom har jag ju kunnat ha nu när jag gått ner så mycket i vikt och samtidigt inte haft råd att köpa nya.
Men att samla mattidningar år ut och år in - det är en annan sida av det hela. Jag kommer fortsätta läsa mattidningar, men jag ska INTE samla på dem! De samlar bara damm ändå!
Måste rekommendera polishen jag använde på mitt köksgolv, för det luktar helt otroligt gott här hemma nu och köksgolvet är inte bara rent - det skiner!
Polishen heter Pledge Extra Protection och man kan använda det i skurvattnet också. Den här gången använde jag den ren i två omgångar och kommer använda den vid varje gång jag skurar golvet. Köpte även en flaska som passar till parkett och lackade träytor, till vardagsrummet.
Det känns bra att ha ett rent, utrensat kök!