söndag 15 juni 2014

Epsomsalt!

Hittade en fantastisk artikel om användningen av Epsomsalt för trädgården och eftersom jag har fokus på att odla giftfritt och äta giftfritt så känns det här superbra!
Vad är då Epsomsalt till att börja med?
Det är magnesiumsulfat som finns naturligt i jorden eller nä, det borde finnas men jorden är ganska utarmad efter alla kemikalier som vi bombar jorden med men tydligen finns det en källa i England som heter Epsom där man upptäckte detta salt.
Detta salt kan användas till kroppen också och särskilt för oss med magnesiumbrist (vilket jag kämpar med dagligen just nu).
Googlar man så hittar man både återförsäljare för saltet och användningsområden.
För ekologiska odlare är detta välkänt men för mig var det en nyhet så därför väljer jag att presentera den artikel som är på engelska, översatt till svenska här:


1. Förbättra frögroning 
Att använda Epsomsalt som jordförbättring före sådd som ger din trädgård en kraftfull knuff från början. Magnesium stödjer frögroning och bidrar till att stärka cellväggar, vilket leder till fler och starkare plantor. För bästa resultat, blanda 1 kopp salt per 100 kvadratmeter brukad jord eller blanda 1-2 msk djupt ner i jorden innan du sätter dina frön. 

2. Öka näringsupptaget
Många handelsgödsel tillsätter magnesium för att hjälpa växtrötterna att ta upp viktiga näringsämnen (kväve, fosfor, svavel.) För dem som odlar ekologiskt i sina trädgårdar, tillsätt Epsomsalt i jorden och det kommer att förbättra upptaget naturligt, vilket eliminerar behovet av kemiska gödningsmedel.