tisdag 3 juni 2014

Matkrig?

Så var det dags igen med lite "matkrig" i lchf-världen. Det är inte första gången och det lär ju inte vara sista gången. Jag har betraktat det här under åren utan att faktiskt delta i det för det har känts så konstigt och eftersom jag inte anser att någon har helt fel eller helt rätt så hamnar jag lite mitt emellan alla lchf-fraktioner.
Ja, det finns grupperingar inom lchf-världen, det går inte att förneka. Men att kasta paj på varandra och hojta om att NI gör fel är så sjukt dumt att jag inte riktigt har ord för det. Har bara lust att skrika:


En gång i tiden fanns det en person vid namn doktor Robert Coleman Atkins, som  på 1960-talet såg sambandet mellan kolhydrater och insulinnivåer. Dieten bygger på en kolhydratfattig kost vilket medför att fet mat och kött är tillåtet så länge inte kolhydratintaget är för stort. Kolhydrater, protein samt fett är de huvudsakliga näringsämnena i vår föda som ger bränsle/energi till kroppen. Tanken är att ca 50-75% av kroppens behov av energi, ska komma från protein och fett - resten av energibehovet från intag av kolhydrater.
Denna doktor upptäckte en annan doktor Annika Dahlqvist. Hennes intresse för lågkolhydratskost, LCHF, grundades 2004 när hennes dotter under sina medicinstudier vid Umeå Universitetssjukhus vid ett experiment i näringslära själv uteslutit kolhydrater ur kosten under en vecka och då gått ner i vikt. Dahlqvist antog dotterns förslag och frångick den traditionella behandling hon själv länge följt och rekommenderat till sina typ 2-diabetespatienter på Njurunda vårdcentral. Genom sitt egenexperiment förbättrades hennes egen hälsa och "hon mår själv bäst på lågkolhydratskost". Efter närmare studier av hur metabolismen fungerar hos dem, som hos hennes själv, jämfört med hos friska började hon rekommendera LCHF-kost till sina patienter vid vårdcentralen.
Det dök upp en man också som åt sig ner i vikt vid namn Sten Sture Skaldeman med en egen version men väldigt lik just det vi i dag kallar lchf. 
Jämte detta hade fler personer upptäckt fördelarna med lågkolhydratkosten, bland annat jag själv då jag köpte Atkins bok och plöjde igenom den sommaren 2005. Jag började med Atkins diet efter det och fick min första viktminskningskick även om jag inte "orkade" mer än några månader då min kunskap kring andra saker briste. 
När jag på allvar insåg hur det fungerade, tack vare en annan doktor: Andreas Eenfeldt som skrivit boken Matrevolutionen fick jag ihop ett och annat och sedan rullade det på och pusselbitarna föll på plats när jag även köpte Bitten Jonssons bok Sockerbomben. Hon är legitimerad sjuksköterska, addictionspecialist och ADDIS ®- behörig. 
Lågkolhydratkostens begrepp kallas här i Sverige för LCHF - det är nog ingen som missat. 
Redan på Atkins tid fick han försvara sina kostrekommendationer och jag minns att jag läste artiklar samma år som jag började med Atkins att man kunde få hjärnskador och någon tjej i USA hade dött av att leva på bacon...plötsligt blev jag själv rädd att bli hjärnskadad framför allt för hjärnan behöver ju kolhydrater! 
Det var inte förrän jag läste Andreas Eenfeldts bok som jag insåg att det inte var på det viset. Inget är så enkelt som det låter när det gäller kroppen. 
Jag har förlitat mig på utbildade människor inom det här området och inte bara från Sverige. 
När jag började bli aktiv inom det här för dels lära mig mer och dels försöka mota människor som tänkte genomföra gastric bypass-operationer och prova lchf istället så hittade jag ju massor med pålästa och roliga människor och samtidigt märkte jag just att det fanns fraktioner. Detta är nog det jag absolut inte gillar! 
Det är som om 10 000 kattmänniskor skriker att just den rasen av katt som just de har är bäst och alla andra kattraser är "dåliga" - Herregud, det är ju katter! 
Det är inte hundmänniskorna vi pratar om liksom! 

ALLA inom lchf-ankdammen borde väl för fan hålla varandra om ryggen då det klagas rätt högt över alla oförstående familjemedlemmar, vänner, kollegor och personal inom vården som inte FÖRSTÅR lchf!!!!

Den första fighten jag noterade var mellan Martina som har hemsidan: http://www.highfatfitness.net/ och Anna Hallén som har hemsidan: http://www.annahallen.se/ 
Den ena kallar det strikt och den andra kallar det för normalt/liberalt - ät vanlig mat! 
I mina ögon har ingen fel - alla har rätt eller alla har fel! Men för i helvete sluta bråka om det! Sluta kalla de som kör strikt för ätstörda : ALLA ÄR ÄTSTÖRDA!! Det var därför vi började började söka efter svar om hur vi skulle gå ner i vikt från början!!! 
Tror inte kaloribantarna bråkar på det här viset men jag vet inte...men om någon går ner i vikt på 1000 kalorier/dagen och en annan på 1500 kalorier/dagen, ska dessa två bråka om vilken kalorimängd som är effektivast? 
Att många upptäckte hälsofördelarna med lchf tror jag (utan att veta) att det kom efter man började med det! 
Tror inte ens Annika Dahlkvist rådde sina patienter att bota sin diabetes med lchf från början utan mer att få ett stabilt socker över dagen. 
När jag hade ätit lchf i ca ett halvår och gått ner en så där 20 kg så började mina vänner och kollegor peppa mig att hjälpa andra och jag tyckte det var en jättebra idé! Döm om min förvåning när jag upptäckte att det redan fanns något som hette Licensierade kostrådgivare inom lchf och jag vet fortfarande inte vem som delade ut den första licensen inom lchf! Det finns ju ingen lchf-utbildning på universitetet t ex. Jag insåg också att jag ALDRIG skulle ha råd att utbilda mig till detta drömyrke då det kostar omkring 20 000 kronor + kost och logi. 
Så nej, jag kan inte starta mitt eget företag inom lchf och hjälpa andra eller så skiter jag fullständigt i att det fanns någon mystisk människa som utbildade och delade ut licenser till ett gäng engagerade personer som sedan kunde kalla sig Kostrådgivare....
Oavsett hur du började med lchf!
Oavsett om du äter strikt, mitt emellan eller liberalt!
Oavsett om du äter bacon varje dag med grönsaker eller utan grönsaker!
Oavsett om du äter 200 gram smör dagligen eller 20 gram smör!
Oavsett om du anser att "de andra" är konstiga och ätstörda!
Oavsett om du inte ens inser att vi alla är ätstörda på ett eller annat sätt!
Oavsett om du gått ner ett ton i vikt eller gått upp i vikt!
Oavsett om du blivit frisk från dina sjukdomar eller sjukare!

DU SKA SKITA I VAD JAG LÄGGER PÅ MIN TALLRIK! 
Kallas det lchf så är vi i samma grupp av folk och tankar!  


LCHF handlar ju till syvende och sist om att gå tillbaka till ursprunget - den föda vi är genetiskt skapade att äta! 

PUNKT!