onsdag 8 augusti 2012

Jag har provat allt!


Hur ofta hör man inte folk säga att de har provat ALLT, för att gå ner i vikt?
Den kommentaren kommer ur var mans mun men de jag tänker på särskilt är alla de som väger över 100 kg och går i tankarna på att magsäcksoperera sig. De ser inga andra alternativ, för de har redan provat allt.
Det hade jag med den dagen då jag ringde Salhgrenska för att fråga hur jag skulle gå till väga för att få göra en magsäcksoperation. Det fanns inga alternativ kvar, kändes det som.
Det kom inga förslag på alternativ heller, för den delen.
Men hur ärliga är vi när vi säger så där?
Vad innebär "allt"?
När jag började läsa om Doktor Atkins metod, 2005, så lärde jag mig något nytt - jag hade inte provat att dra ner på kolhydraterna.
När jag gjorde det, upplevde jag exakt samma känsla som jag gör nu när jag äter enligt LCHF - jag mår bra, är mätt, slipper socker - och hungersuget och går stadigt, sakta ner i vikt. Jag har inte gått UPP ett enda kilo på snart tre år.
Min motivation är nyckeln till att klara det och det är just den där motivationen som många saknar eller som vissa kallar - viljan.
I min stödgrupp på Facebook och på andra ställen har jag läst flera gånger om människor som vill operera sig för att de har redan provat allt, även LCHF, och det fungerade inte. De gick inte ner i vikt, de fick ont i magen, värken blev värre osv.
Min fråga kvarstår: Hur länge provade du? Gjorde du verkligen rätt? Kom du fram till att du skadat ditt inre så mycket genom åren av jojobantning, matmissbruk, hormonstörningar och förgiftning pga tillsatser i den mat du äter/åt att din kropp inte svarar förrän du lugnar ner dig, äter bättre och framför allt känner efter hur du mår?
Jag ville verkligen inte operera mina händer så av ren skräck fick jag tummen ur och började äta konsekvent LCHF. Resan blev inte alls vad jag tänkte mig från början. Jag kunde ju bara ha hållt mitt LCHF:ande för mig själv och vare sig bloggat om det eller försökt starta en egen cochingverksamhet för att hjälpa andra. Men så fungerar inte jag - jag vill och måste få upplysa och hjälpa andra, det sitter i mitt hjärta, själ och karaktär.

Du står där hos läkaren och säger att du vill göra en magsäcksoperation för du har provat "allt"...
Läkaren sätter upp dig på väntelistan och du blir uppmanad att försöka gå ner så mycket du kan fram till operationen för det är så riskfullt att söva en kraftigt överviktig människa.
Du går hem, full av energi och motivation för du vill verkligen göra den här operationen. Du börjar fasta/banta, svälta dig själv för tänk om du inte får operera dig?
VE OCH FASA!
Då dör du hellre, eller hur?
Du vill ju, precis som alla andra, leva ett normalt liv, i en normalviktig kropp...

JAG vill inte sluta med LCHF för jag vill INTE operera mina händer.
DU vill inte prova LCHF för du VILL operera bort din magsäck.
JAG vill inte sluta med LCHF för det finns inga andra alternativ -jag har provat allt annat -även operation!
DU vill inte prova LCHF för enligt dig är LCHF någon nymodighet som kommer ge dig en hjärtattack, förhöjt kolestorolvärde och ta livet av dig.
JAG vill inte sluta med LCHF för jag vill inte leva som sockerberoende.
DU vill inte prova LCHF för du vill fortsätta leva som sockerbereonde. Ja, man kan ju faktiskt äta en stor påse ostbågar, även som magsäcksopererad.
JAG äter LCHF-pizza och är mätt hela dagen.
DU äter en vanlig PIZZA och blir sugen på glass efteråt.

När man tar ett livsavgörande beslut som kommer påverka resten av ens liv, då borde man klara av att bli skärskådad, bemöta kritik och ifrågasättande ut till sin fingerspets. Man ska kunna säga att man provat allt - och då menar jag ALLT  - inte bara det som du tror är allt.

Om du klarar av att svälta dig ner till en operation skulle du kunna äta dig ner till att slippa den.
Din största rädsla vore att läkaren säger: NU måste du gå ner i vikt annars är vi tvugna att skära i dig och DET ska du veta är INTE kul! Du kommer lida resten av ditt liv mer än du någonsin kunnat föreställa dig.
Du tror du har det svårt nu när du är stor och tung men föreställ dig alla sjukdomar, skador och problem du kommer få om du magsäckopererar dig, då kan vi snacka om ett svårt liv!

Tyvärr, finns inga läkare som säger så men det borde göra det och fram tills det händer kommer du få höra det från mig och alla andra som lever ett mindre helvete p g a  vi lade oss på operationsbordet  med önskan om ett normalt liv som  normalviktig och istället fick ett sjukt liv med fortsatt kamp mot vikten.


Jag undrar hur många miljarder pillertillverkarna tjänar enbart på att sälja B12-tabletter? Det måste man äta varje dag i resten av sitt liv som magsäcksopererad. 
Jag undrar hur många miljarder pillertillverkarna tjänar på att sälja  mineral- och vitamintillskott till alla magsäcksopererade som lider av kronisk näringsbrist?
Sparar staten några pengar på alla sjukskrivnignar, om-operationer, sjukhusbesök som magsäcksopererade gör?
För VEM magsäcksopererar vi oss för egentligen? 
När vi som är matmissbrukare och sockerberoende känner att vi aldrig får något stöd och någon hjälp - då amputerar vi magsäcken, när problemet egentligen sitter i skallen. 

Lobotomering nästa? 

Ja, varför inte? Kirurgerna vill ju "skära bort" det som inte fungerar på människan så om de inser att det är i skallen vårt matmissbruk sitter så är ju inte tanken så långt bort?
Räcker det som motivation för att INTE magsäcksoperera dig, kanske?