torsdag 27 september 2012

Ät mindre och rör dig mer?

Följ min blogg med Bloglovin

Det ligger många inlägg på min blogg om just tillsatser och vad kemikalier gör med oss och det verkar som fler och fler fattar att det åsikten "ät mindre och rör dig mer" inte funkar särskilt långt samtidigt som vi utsätts för skadliga tillsatser i maten och alla material som vi omger oss med ...vi är inga råttor men det var vi inte från början heller:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=412&artikel=3752520

Lyssna: Ny teori om fetmaepidemin

Råden om hur man bör äta och leva för att undvika fetma verkar ganska självklara: Rör på dig och ät inte för mycket. Men kanske är det inte är så enkelt. En helt ny hypotes om bakgrunden till fetmaepidemin håller på att växa fram. Det handlar om kemikalier som befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt.


Ny teori om fetmaepidemin

– Det är en lite lustig historia som ligger bakom det här, för det var helt enkelt så att i ett laboratorium hade man gjort en studie med fluorerade ämnen och så lät man några djur gå kvar i labbet efter att försöket var avklarat. Och efter ganska lång tid såg man att djuren blev feta, det var så slående att man kunde se det med blotta ögat, säger Helene Håkansson vid Karolinska Institutet, som forskar på kemikaliers hälsoeffekter.

Det handlar om kemikalier som används i många sammanhang. De har sådana egenskaper att de är både fett- och vattenavstötande och kan användas i impregneringsmedel, men de kan också användas i tekniska tillämpningar i flyget. Ett exempel, som de flesta känner till är Teflon.

I Europa har ett forskningsprogram under namnet Obelix dragits igång för att undersöka om det kan finnas en koppling, om kemikalier kan vara en del av förklaringen till femtaepidemien. I USA har man hunnit lite längre.

Läs även:
Många bäckar små, blir till en stor å


–>Provläs Förgiftad : om kemikalierna i vardagen och det dolda hotet mot vår hälsa av Rick Smith, …


–>Provläs Badskumt – Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg av Katarina Johansson