lördag 8 september 2012

Ghee är fantastiskt!

Köpte en liten burk ekologisk Ghee på Ekobutiken i stan förra veckan och har börjat använda det i min matlagning. Det är heeelt underbart och insåg när jag började läsa recepten att det inte bara är fri från kasein utan också från mjölkprotein. Något min ena lillasyster är allergisk mot och har använt mjölkfritt margarin i många år. NU kan hon äntligen få smaka på något som är lika gott som smör och lika nyttigt eller rättare sagt - nyttigare! Ghee används framför allt av hinduerna och anses till och med vara heligt på något vis.


Hittade en underbar indisk matblogg som jag översatt som förklarar hur man kan göra sin egen Ghee:


Allt med ghee är ghee-licious. Du kan inte göra fel. Tänk på att ghee inte är skirat smör. Det är mycket mer än så, alla mjölksubstanser är borta och endast en gyllene olja finns kvar.


Det luktar så gott gör Ghee - smörigt och sött.

Ghee - naturens fantastiska mat.

Ingredienser:
500g - 1 kg smör, osaltat ekologiskt om möjligt.
Tillval: bockhornsklöverfrön kummin, färska curryblad eller havssalt.


Utrustning
Tjockbottnad, djup kastrull.
En kanna som tål höga temperaturer.
Sikt / Sil
Muslintyg/ silduk (sådant man använder när man kokar saft tex)


Notera
Olika smör kan variera i innehåll, särskilt i vattenhalt. Mängden skum och den tid det kan ta för att göra din ghee kan variera. Vara uppmärksam. Observera hur det bet du ér sig tills du är van att göra det.

Osaltat smör har färre föroreningar, så använd det om du kan. Du kan dock göra detta med din vanliga smörsort också - de orenheter som finns kommer att försvinna i processen.


Lägg smöret i en tjockbottnad, djup, rostfri kastrull. Smält smöret på låg värme och fortsätt sedan "koka" det på svag värme så att det bubblar försiktigt. Det kommer att verka lite vulkaniskt först när vattnet kokar bort.

Skum kommer att stiga till ytan när mjölksockret separeras. Detta kan skummas av, men om du inte tar bort det kommer det bli brunt och sjunka till botten i alla fall. Jag bryr mig inte om det. Fortsätt koka smöret i 20-30 minuter eller mer och du kommer att märka att en beläggning bildas på botten av kastrullen (du kan inte se det genom bubblorna, men tro mig, det är där).


Ännu viktigare, kommer skummet reduceras avsevärt. Detta inträffar efter cirka 20 - 25 minuter, kanske till och med 30 minuter. Noggrann övervakning behövs, annars bränns det och förstör smaken.

Håll utkik efter att skummandet upphöra Ghee ska koka tyst med endast små mängder av bubblor. Färgen kommer att vara rent guld, och precis när det är nygjort, uppstår en rik arom. Ta bort kastrullen från värmen. Missa inte att doften - en underbar smörig, nästan brun-sockrig lukt.

Låt det svalna något och häll det försiktigt i en ren glasburk (som tål värme) eller kruka genom en fin sil eller tunt tyg, och se till att det klistriga sedimentet på botten i kastrullen - det kokta mjölkproteinet - är kvar i botten och kasta det.


Jag häller oftast min ghee direkt när den är klar genom en tun silduk i en stor och värmetåligt litermått. Jag låter det svalna lite och häller det sedan i en behållare. Du kanske kommer att upptäcka att om du lämnar ghee på spisen för att svalna kommer det att fortsätta att koka i sin egen värme. Det som finns kvar i botten av kastrullen är ganska äckligt - Jag sköljer den direkt och sätter in den i diskmaskinen. Silduken skakas av för att få bort det som är fast och sedan tvättas i tvättmaskinen.

Lägg i ett par bockhornsklöverfrön, kumminfrön, en nypa havssalt eller några färska curryblad i slutet för stor smak (Frivilligt).

Nourishing Indian Food säger följande:
"I forna dagar lade man i betelnötsblad och curryblad ghee under klarningsprocessen. Det är nu känt att dessa ämnen verkligen har antioxiderande egenskaper, som inte bara kommer att förbättra hållbarheten och smaken men att det även är säkert att konsumera. Färdig ghee har en underbar doft och kornig konsistens. Ghee har en speciell smakprofil, som fortsätter att utvecklas om det lagras i mer än ett år. Så kyl ALDRIG ghee. "

Var försiktig. Ghee är mycket, mycket varmt när du kokar det. Se till att behållaren som du häller det i klarar  den höga temperaturen. Och - inte lämna det inte obevakat medan det kokar. Det är en olja, trots allt.

Går man in på Youtube och söker på Ghee så får man många filmklipp som visar hur man gör om man ändå är osäker.