torsdag 19 juli 2012

Birgitta Höglunds pajskal

Birgitta Höglund är kock och har en blogg med MASSOR med smarriga lchf-recept. Häromdagen lade hon ut en länk på FB till en paj som jag blev nyfiken på: Vegetarisk LCHF-paj 
Framför allt blev jag nyfiken på pajskalet för jag har helt skippat att göra pajer sedan jag började med LCHF och bara kört "fyllningen" så det blir som en slags gratäng istället. Det funkar precis lika bra faktiskt men nu ville jag ändå testa!
Som vanligt kör jag "man tager vad man haver" även denna gången.
Mandelmjölet blev 2 dl paranötsmjöl och 1dl hasselnötsmjöl.
Lyckades lägga i för många smörkuber så jag drygade ut med två rågade matskedar cocosnötsmjöl.

Fyllning i min paj:
Lufttorkad skinka
En zuccini/squash
Röd, färsk lök
Skivade, större körsbärstomater
"Vanlig" ost

Jag började med att hyvla squashen och förväntade mig att det skulle bli så där snyggt som man ser på bild men nääää, det blev det inte men det blev hyvlat i alla fall - med osthyveln.
Jag lade det i en skål, saltade och så fick det stå och dra ut vätska medan jag gjorde pajdegen.
Att lägga plastfolie över degen när man ska platta ut den är en väldigt bra idé också! Däremot är det INGEN bra idé att täcka formen med folie som jag gjorde. (Pajskalet fastnar). Orsaken till varför är att min non-stick-beläggning håller på att lossna och det känns inte kul att få små bitar av detta i maten. (Jag ska köpa en ny när jag har råd).
Gjorde samma äggstanning som är i originalreceptet.

Sedan sköljde jag bort vätskan och saltet från squashen och fräste den i lite smör i en stekpanna för att minimera att den vätskade sig i pajen.

Lade squashen i botten och lade skinkan över i små "rosor" för att det skulle kunna komma ner äggstanning emellan.
Hällde på äggstanningen och toppade med ostkuber, tomatskivor och rödlök.
Den blev INTE lika snygg som Birgittas paj:
Fick ju pilla loss pajskalet från foliet och den blev lite geggigare än jag planerat! Squash är väldigt blött!
MEN!
Den blev god!
Jag är mätt!
Sonen tyckte den var JÄTTEGOD!
Jag hatar getost men ska testa med fetaost och spenat, som orginalreceptet nästa gång!
Tack för receptet, Birgitta!