söndag 22 juli 2012

Lax i stora lass

"Ät fisk, så blir du intelligent" har många fått höra eller hur? Sedan började miljön förstöras...
Vi fick lära oss att inte äta så mycket insjöfisk för den var inte bra för oss pga tungmetaller och annat otyg. Man ska absolut inte äta det när man är gravid osv..men barn då?
Vi fick lära oss att fet fisk i form av lax, öring och makrill var bra för den innehåller Omega 3- olja. Den var så bra att livsmedelsindustrin började producera omega3-kapslar men bäst var ändå att äta fet fisk.
Naturligtvis måste det tjänas pengar på saken också,

eller hur?
Det började odlas lax och det kom ut att man färgade fiskfodret så laxen skulle se så där rosa och fin ut.
För ingen vill väl  äta en grå lax?
Sedan fick vi också lära oss att fodret inte alltid var så himla nyttigt ...
Det har även diskuterats om omega3-olja är så nyttigt och med tanke på det så håller jag med men inte pga själva oljan utan för vad den kan innehålla:
Miljögifter:
DDT
PCB
Metylkvicksilver
Dioxiner
Bly
Växtskyddsmedel
Bromerade flamskyddsmedel
Många av de farligaste miljögifterna som PCB och DDT är förbjudna i Sverige men då de bryts ner under mycket lång tid kan de fortfarande finnas i fet fisk.
Hämtat från: AFTONBLADET
Återigen!
Det är inte själva maten som är farlig, det är det som den blivit utsatt för! 
Lax är gott, nyttigt och bra föda men inte när den odlas på dåligt foder, utsätts för miljögifter och fylls med vatten och salt så den ska se större och tyngre ut, precis som allt annat kött som fylls med vatten. 
Varje gång det kommer ut larmrapporter om hur skadliga vissa födoämnen är, t ex köttvaror så är det i grund och botten inte korven, utan tillsatserna, inte det röda köttet, utan tillsatserna och inte kycklingskinnet som du ska akta dig för. Det är tillsatserna och det som djuret fått äta till slakt eller grönsakerna som blivit besprutade med alla möjliga saker som gör dig sjuk! 
Det är intressant att läsa alla kommentarer under en sådan här artikel: Så blir du blåst på laxfilén där kommentarerna mer handlar om att det är en tjej på 16 år som blir chockad över vatten - och saltmängden i laxen och att det här inte är några nyheter. 
Nej, det är inga nyheter och lagar man mat så märker man ganska snabbt hur mycket vatten och salt det är i en proteinvara man tillagar. Men jag tycker det är BRA att unga människor också får veta det här. Det är inte att hjärntvätta någon ung person om den mat vi utsätts för att äta. En ung person tänker kanske inte att det är mer än lax i laxen den äter...kunskap är makt! Fortsätt ge kunskap även till de unga! 
Det är så jag gör när mina barn frågar om något: Jag upplyser dem. Tvingar inte någon att leva som jag gör, men med kunskap kan man ändra, förändra och kanske, kanske leva ett friskare liv.