söndag 1 juli 2012

LCHF-revolt!

Sonen fyllden 14 år häromdagen och som alla som läser min blogg vet, så äter även han enligt LCHF...tills typ nu!
Oliver (storebror) skvallrade om att dagen innan hade han och Adam varit hos kompisar hela dagen och när kompisarnas mamma bjöd på fruktsallad hade Adam tackat nej med orden "Jag äter inte frukt för det blir man tjock av..." för att i nästa stund bre tre mackor, för att han var hungrig. Inte riktigt logiskt med tanke på att det är just spannmålen som gjorde att han fick magkatarr enligt min diagnos.
Så när han kom hem frågade jag hur han tänkte där egentligen:
- Adam, varför valde du mackor istället för fruktsalladen?
- Därför jag vet att det är socker i frukt...
- Men, vad var det som gjorde att du fick magkatarr, tror du?
- Frön..
- Okej, hur mycket frön är det i frukt?
- Ganska lite...
- Hur mycket frön är det i bröd, då?
- Eh, det är väl inga frön, det var ju vitt bröd...
- Okej, vad är vitt bröd gjort av?
- Vetemjöl...
- Och vad är då vetemjöl för något?
- Frön..
- Så vad är bäst att äta om du ska välja mellan frukt och bröd?
- Åh, mamma, jag är TRÖTT på LCHF! Jag mår bra nu! Du kan inte VETA om jag inte tål gluten och spannmål! Det måste en läkare bestämma, inte du! Det kanske bara var tillfälligt! Jag pallar inte längre med det dära LCHF!
Han reser sig för att gå iväg som han alltid gör när han är upprörd eller inte vill diskutera. Jag är påstridig och säger att det är okej att han bestämmer själv men kom inte sedan när skolan börjar och vill vara hemma för att han har kramp i magen och har spytt. Han svarar att han inte kommer kunna hjälpa om skolan skickar hem honom då...jo, det kan han hjälpa...
Jag känner mig ganska sur över hans lilla matrevolt, eftersom jag inbillade mig att han ändå hade förstått skillnaden på att äta "rätt" och äta det som gör honom sjuk. En sak till som jag märkte nu när jag förstått att han ätit lite allt möjligt är att hans finnar kommit tillbaka. Han hade otroligt mycket finnar i ansiktet, på halsen och även i hårbotten förut men jag har inte tänkt på att detta försvunnit förrän nu, när de är tillbaka.
Ja, ja!
Ibland måste man bara backa och låta ungarna göra sina egna val och även ta konsekvenserna av detta.
Jag kommer räkna dagarna/veckorna tills han ligger i sängen dubbelvikt med magkramper igen - det ska faktiskt bli lite "intressant" att se vad som faktiskt händer nu. Det blir min egen lilla studie på nära håll vad som händer med någon som blivit frisk på LCHF, går tillbaka till den "vanliga" maten och effekterna av det. Jag kommer informera om vidare forskning! *ha ha*

Det var ju födelsedag till trots och det bjöds på Sallad med kräftstjärtar och LYXIG CHOKLADTÅRTA  
Vis av föregående år så bjöd vi inte in några till denna dag. Det har nämligen varit en trend att Adam bjudit kompisar till sin födelsedag, jag har lagat en massa mat och bakat tårta för att sedan stå där ensam med en son i tårar. Men ja, saker ändras även här så hans två bästisar dök upp + en tjejkompis. Salladen tog slut till minsta lilla gurkskiva och tårtan åts med orden:
- Mmmmm!
- Ah, sååå goood!
- Fattar inte hur den kan bli så god utan socker!
- Sjukt gott!